Cum fac eu sapunul (saponificare la rece)

 

Cum m–am hotarit sa impartasesc si altora retetele mele de sapun si nu ma pot abtine ca la o reteta sa nu dau sfaturi, o sa va spun cum fac. Pare lung si complicat, dar e mult mai simplu. Puteti vedea aici inca un articol cu poze, facut « pe viu » .
Scriu asta pentre cine stie in mare cam cum se face sapunul prin saponificare la rece. Dupa ce am citit citeva bloguri si am mers pe un forum, am facut prima data sapun folosind toate uleiurile care se invecheau prin casa. N-a mers prea bine, asa ca m-am pus pe studiat.
Folosesc http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp pentru calculul cantitatii de soda si prefer sa folosesc mai putina decit mai multa. Fac un sapun surgras 5%, deci 5% din ulei ramine nesaponificat. Cum n-am un cintar foarte precis, scad cantitatea de soda cu 1-2g.
Am simplificat procesul tehnologic si folosesc putine ustensile special pentru sapun:
-o cratita de inox de aprox 3L(nu aluminiu, nu email)

– o tava de chec din silicon(practica pentru ca se dezlipeste usor sapunul, dar si pentru ca apasind-o se vede usor daca sapunul s-a intarit) .  Am mai luat in timp niste forme de silicon.

– o spatula.

-Am cumparat cel mai ieftin mixer, il folosesc cu paletele de plastic, care nu imprastie deloc lichidul.

 

Sunt foarte atenta sa respect regulile de securitate, dar nu pina a fi paranoica. Nu folosesc ochelari, nici halat, imi iau ceva cu mineci scurte si un sort de bucatarie deasupra. La viata mea am facut multe experiente de chimie sau de bacteriologie fara sa ma ard sau sa provoc dezastre, asa si cu sapunul, ca doar nu sare singura soda caustica din vas ca sa ma atace. Fac luna bucataria si lucrez pe masa. Am la indemina o sticla de otet, dar n-o folosesc decit atunci cind totul e gata, ca sa sterg masa.

Fac sapun intr-o zi fara ploaie si fara vint. Pentru ca umiditatea atmosferica influenteaza procesul. Si pentru ca amestecul apa-soda e bine sa se faca intr-un loc cit mai aerisit,  il fac pe balcon.
Uleiurile folosite le cintaresc intr-o cratita, tarez de fiecare data cintarul si notez cantitatea exacta din fiecare . Cele solide le pun inainte pe calorifer, ca sa se lichefieze. Cantitatile s-ar putea sa difere putin fata de reteta , asa ca merg pe soapcalc si introduc cantitatile reale ca sa aflu cantitatea de soda si de lichid pe care sa le folosesc.
Ce fac mai nou : pastrez separat cam 50g din untul de shea(sau din uleiul mai pretios) folosit in reteta, pe care il adaug doar cind restul uleiurilor s-au saponificat .Cum Asa presupun ca isi pastreaza proprietatile.
Pun in oala pe cintar, tarez, adaug apa, apoi duc oala pe balcon. Masor intr-un castron cantitatea de soda, torn tot continutul castronului in oala(care se afla déjà pe balcon), amestec cu spatula de silicon. Reactia e puternic exoterma. (Duc castronul in care a fost soda in chiuveta goala si torn cu grija apa in el.) Mai amestec din cind in cind in oala cu spatula si astept pina lichidul se raceste. Nu verific cu termometrul, ci punind pur si simplu mina pe exteriorul cratitei.
Folosesc apa filtrata prin osmoza inversa pentru ca asa filtram apa, probabil ca apa de la robinet se poate folosi la fel de bine. Nu dizolv soda in ceaiuri sau sucuri de fructe , pentru ca in urma dizolvarii solutia se incalzeste asa tare, incit presupun ca ceaiul nu mai are nici o proprietate . Si oricum adaugind uleiurile, lichidul se dilueaza foarte mult.
Am vazut ca sunt tehnici de a congela in prealabil sucuri sau alte lichide, asa temperatura nu se ridica foarte mult, dar eu una prefer ce e mai simplu.
Aduc oala cu solutia de soda pe masa in bucatarie, torn cu grija uleiurile in ea, iau cit mai bine cu o spatula(pe care o folosesc si la gatit) orice urma de ulei,  apoi amestec cu spatula dedicata sapunului. Iau mixerul si amestec putin (1-2 minute). Mai las o vreme, mai mixez, si tot asa. Dupa o vreme amestecul din cratita capata consistenta unei maioneze tari. Timpul depinde de uleiurile folosite,  in medie ca e cam de o ora. Cind am ajuns aici, adaug uleiul pus deoparte la inceput. Tot acum se pot adauga alte ingrediente:

  • miere (12% din cantitatea de uleiuri folosite).
  • parfumuri. Mie una imi place ca sapunul sa nu aiba decit mirosul dat de uleiuri. Dar sora mea ar vrea sa-i fac ceva mirositor, asa ca m–am documentat si am vazut ca uleiurile esentiale de citrice nu isi pastreaza mirosul in sapunul finit. Amestecuri de uleiuri esentiale nu voi face, mi se pare prea complicat. Dar o sa incerc cu uleiul esential de lemon grass. O sa adaug atunci si argila(3% din cantitatea de uleiuri), care e un fixator de miros
  • ceara, pentru solidificare (1% din cantitatea de uleiuri). N-am facut-o inca, dar poate ar fi cazul sa incerc, pentru ca mi se pare ca sapunurile mele se inmoaie mai tare decit cele din comert.

Mai mixez putin ca sa se amestece bine toate ingredientele nou adaugate si il se torn sapunul in forme. Mai intii in tava de chec, restul in forme mai mici. Am mai folosit recipiente de plastic. Mai torn o parte in recipientele pentru sapun de ras ale sotului. El foloseste sapun de ras de citiva ani, inainte si le cumpara, acum i le fac eu : unul il tine muulte luni de zile.

Cratita in care am lucrat, spatula si paletele le sterg bine cu cirpe, pe care le pun cu restul cirpelor pina le vine rindul la spalat. Apoi le spal simplu in chiuveta.Daca se intimpla sa ating sapunul proaspat facut, ma spal rapid, dar pina acum n-am constatat sa ma arda.
Formele le acopar cu hirtie de copt. A doua verific daca sapunul s-a intarit. Cind are consistenta unui cas mai tare, il rastorn pe un fund de lemn si il tai  cu un cutit.  Iau feliile si le pun intr-o cutie mare de pantofi(mai bine de cizme, ca-i mai mare !), pe care am captusit-o in prealabil cu 2 straturi de cirpe.Le pun la verticala, ca pe niste piese de domino. Apoi las cutia pe un dulap. Cutiile cu sapun de ras le las fara capac.
Dupa cam doua luni sapunurile se pot folosi. Am cumparat hirtie de turnesol ca sa verific pH-ul, dar nu m-a convins. Asa ca folosesc o solutie mai simpla : daca la atingerea cu limba nu mai pisca, inseamna ca sunt bune. Cind sunt gata, pun capacul si la sapunul de ras.

Si acum retetele:
Sapun cu unt de shea
Unt de shea :500g
Unt de cocos 350g
Ulei de ricin 150g
Ulei de masline 150g
La ele voi pune 437g apa si 158g NaOH . Probabil o sa scad soda la doar 155. O sa fac cum am precizat inainte : 50g de unt de shea il adaug la sfirsit, cind restul uleiurilor sunt déjà saponificate. (Am verificat si la o reteta cu doar 450g unt de shea, se pot pune 161 g soda pt un surgras de 0%)

Sapun cu ulei de avocat, pe care sotul il va folosi si ca sapun de ras (el spune de sapunul asta ca e genial ).
Unt de cocos 350g
Ulei de avocat 450g
Unt de shea 300g
Ulei de ricin 150g
O sa pun 475g apa si 170g soda. O parte din uleiul de avocat(50g) il voi pune doar la final.

Un sapun de miini, ca iese mai ieftin :
Ulei de cocos 250g
Ulei de masline 500g
Ulei de ricin 200g
Voi pune 361g apa si 130g de soda. Sapunul asta nu l-am facut inca, spre deosebire de primele doua.

Ca uleiuri folosesc uleiuri bio ,presate la rece . Comand de pe Aromazone. Am calculat ca cele 3 sapunuri o sa-mi iasa la 80 euro. De data asta cred ca voi comanda o parte si de pe Amazon, tot bio presate la rece, de la o firma englezeasca.
Ce recomand : retetele astea sunt orientative, deci trebuie verificate pe soapcalc. Cum cantitatile de ulei uneori nu vor fi exact cele din retete, faceti ca mine si in ultimul moment introduceti datele in soapcalc, ca sa aveti cantitatea de apa si soda adaptata cantitatilor de ulei.

Multa lume foloseste ulei de palmier , probabil da rezultate bune si e mai ieftin,  eu nu il folosesc din motive ecologice.
Spor la sapunit !

12 réflexions sur “Cum fac eu sapunul (saponificare la rece)

  1. Buna Ziua, Am gasit site-ul dvstra abia astazi. Este f detaliat. Va multumesc. Am facut sapun acum 2 saptamani folosind alte retete de pe internet. Am facut sapun la cald (nu la rece). Sapunul se faramiteaza si nu stiu de ce. Poate aveti o explicatie. Va multumesc.

    J’aime

Laisser un commentaire