Din nou despre aditivi

Zilele trecute am urmarit o emisiune despre aditivii alimentari. Ce am retinut din emisiune si vreau sa va impartasesc :

Aditivii au aparut acum 50 ani, odata cu alimentatia industriala. Intre timp s-au inmultit, astfel incit azi s-a ajuns la 300 aditivi ( cunoscuti sub numele de E-uri) autorizati in industria alimentara. Alimentatia industriala a dus, din pacate si la inmultirea cazurilor de diabet, alergii, infertilitate.

Normele alimentare care autorizeaza folosirea aditivilor nu tin insa cont de o seama de parametri cum ar fi efectul cocktail : mai multi aditivi = efecte decuplate.

La inceput s-au folosit doar aditivi naturali, pe care oamenirea ii cunostea de mii de ani. De exemplu rosul carmin( E120) e un colorant natural, folosit initial in industria textila, dar acum se foloseste si in alimentatie. Se obtine prin triturarea cosenilelor, niste insecte care paraziteaza cactusii in Peru. E folosit in mezeluri, unele iaurturi , in Coca Cola, in unele bomboane. Va asigur ca daca va uitati la imagini cu cosenilele astea, o sa va ginditi de 2 ori cind puneti un iaurt cu zmeura in cos.

Apoi s-a trecut la coloranti chimici. De exemplu intr-o maioneza industriala,ouale sunt in minoritate. In schimb se foloseste multa apa, careia i se adauga aditivi, dintre care aroma chimica de maioneza . Daca stii astea, nu-ti mai arde sa cumperi maioneza.

Dar cel mai mare pericol potential il reprezinta la ora actuala asa numitele nanoparticule. Din cauza dimensiunilor ultrafine (maximim 100 nanometri) se presupune ca traverseaza barierele naturale ale organismului si se instaleaza in celule si in organe.

La ora actuala , industria alimentara foloseste mult dioxidul de titan (E171), care e format din aproximativ 45% nanoparticule.

Cei mai expusi pericolelor sunt chiar cercetatorii care le studiaza toxicitatea. Pentru ca, odata inhalate, ajung in plamini unde pot provoca tumori. Nanoparticulele au fost clasate ca posibil cancerigene in cazul inspirarii lor.

Insa raminea intrebarea daca si ingestia lor este la fel de periculoasa. La care a reusit sa raspunda o echipa de la INRA, care a publicat in ianuarie 2017 rezultatele studiului facut pe sobolani, studiu in care au folosit dioxid de titan (E171) . Astfel s-a demonstrat pentru prima data ca E171 contine nanoparticule care ajung in interiorul organismului, avind efecte asupra functiilor imunitare si determinand leziuni preneoplazice ale colonului. Rezultatele studiului ofera date noi pentru evaluarea riscului aditivului E171 pentru om.

In 2015 Parlamentul European a promulgat legea care prevede ca toate produsele care contin nanoparticule sa aiba pe eticheta mentiunea « nano ». Pe de alta parte, mentiunea nu indica sub ce forma, nici ce fel de nanomaterial contine produsul, cu atit mai putin riscurile la care e expus consumatorul. Producatorii, prin lobby-urile puternice , au frinat din toate puterile votarea acestei legi, sustinind ca eventualii consumatori n-ar trebui sa fie informati.

Insa, cel putin in Franta, inca nici o eticheta nu respecta legea : hipermarket-urile arunca vina pe producatori, care spun ca marfurile lor nu contin nanoparticule. In afara de asta, producatorii continua sa nege toxicitatea nanoparticulelor. In caz ca un studiu reuseste sa o demonstreze, ei nu sunt de acord cu rezultatul lui, mai cer inca un studiu, si, inca unul.

Emisiunea mai ridica problema independentei institutiile europeene care au fost create pentru protectia consumatorul. Ele sunt infiltrate de producatorii agroalimentari. Astfel EFSA (agentia Europeana pentru Securitate Alimentara) se confrunta cu nenumarate conflicte de interese ale membrilor ei.

Cam astea ar fi punctele importante din emisiune.

Partea finala , despre institutiile europeene care in fond nu sunt independente, m-a intrigat, asa ca am inceput sa fac niste cercetari pe internet si am gasit niste date mai concrete.

In 2013 un studiu al CEO a pus in evidenta amploarea conflictelor de interes intre membrii EFSA si lumea industriala. Astfel , 59% din membrii grupelor de lucru ale EFSA se gaseau in situatia de conflict de interese. Concluzia studiului este cu atit mai surprinzatoare, cu cit, in 2012 agentia Europeana a fost aspru criticata atit de Parlamentul European cit si de Curtea Europeana de Conturi pentru gestiunea necorespunzatoare a legaturilor de interes ale expertilor sai cu industria. In iunie 2012, ca urmare a acestor critici, EFSA a si-a inlocuit aproximativ 80% din experti.

CEO este un ONG independent cu sediul la Bruxelles.

Ca sa realizeze acest raport, CEO a cercetat, una cite una, decaratiile de conflicte de interese a 209 membri EFSA.

Expertii care compun comitetele stiintifice si cele 10 grupuri de lucru ale EFSA sunt : profesori universitari, cercetatori. Fiecare grup e specializat intr-un domeniu cum ar fi : organisme modificate genetic, sanatate animala, produse fitosanitare si reziduurile lor, etc. Din cele 10, doar unul nu era alcatuit dintr-o majoritate de membri avind conflicte de interese. Situatia cea mai problematica era in grupul « produse dietetice, nutritie si alergii », unde 17 din cei 20 membri totalizau mai mult de 100 de conflicte de interese.

Conflict de interes inseamna mai explicit ca persoanele implicate sunt si jucatori si arbitri. Ar trebui sa fie independente, insa sunt remunerati (ca si consultatanti, de exemplu) pentru marile societati agroalimentare (Nestlé, Coca Cola, Danone, etc ).

 

 

Inteleg ca nu putem trai sub un clopot de sticla. Cu toate astea, exista lucruri pe care le putem evita fara prea mari eforturi. De exemplu produsele care au in componenta dioxid de titan ( E171). Atentie mare si la cosmeticele care il contin. Pentru asta recomand citirea etichetelor, nu numai la produsele alimentare, ci chiar si la pastele de dinti sau la produsele solare.

 

 

 

Publicités

5 réflexions sur “Din nou despre aditivi

  1. O primavara frumoasa, doamna!
    Si cu mai putini aditivi 🙂 .

    Ma intelegi de ce prefer sa cumpar de la producatori locali, chiar daca nu au conditiile impecabile de igiena sau nu sunt produsele 100% bio :).

    J'aime

  2. Si tie la fel :)) Eu mi-am pus martisor in piept si mi-a dat o stare de bine. Cersetoarea din centru s-a uitat si mi-a zis  » Ai pus martisor » si mi-a zimbit. I-am zimbit si eu!

    Te inteleg si fac la fel. Cind merg la Cora mi se pare de o tristete ingrozitoare: toate produsele alea ambalate in plastic si carton colorate… Si toata lumea care se plimba ca hipnotizata. Noi avem totusi multe produse bio din care te servesti, vindute la kg.

    Aimé par 1 personne

  3. prima data auzii de cosenila in Tenerife. Si acolo le-au cultivat dar au oprit in ultima perioada dar un ghid a oprit autobuzul si s-a dus sa ne caute o cosenila prin boschetii de cactus. A venit cu cateva intr-o sticla de plastic, a adaugat 3 stropi de apa si o zbatut sticla pana o iesit apa mov.

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s