Cum mi-am « deplastificat » bucataria

Titlul mi-a fost sugerat de „o femeie”. Daca cititi interesantul articol care apare intr-un comentariu al ei , veti vedea ca vrem, nu vrem, ne lovim de plastic peste tot. Care plastic, pe linga ca e nesanatos, e si antiecologic . Asa ca , cel putin la mine in bucatarie, am hotarit acum ceva ani sa il limitez .

Uitati ce am schimbat eu la mine, atit pentru a limita plasticul cit si din motive ecologice . Adica sa sa arunc cit mai putine deseuri si sa am lucruri care dureaza daca nu o viata , cel putin ani de zile.

 

La gatit :

  • Am inlocuit toate ustensilele de bucatarie cu unele de inox sau lemn.
  • Toate fundurile de lemn sunt … de lemn. M-am orientat spre cele facute dintr-o singura bucata : n-au lipici si dureaza mai mult. Eu le spal cu buretele de vase, din cind in cind torn pe ele apa fierbinte, sa le dezinfectez. Le impermeabilizez frecindu-le cu ulei.
  • Tigaile cu teflon le-am inlocuit cu tigai de tabla de fier, tigaia pentru clatite cu una de fonta. Sunt mai scumpe la cumparare, dar au deja 10 ani si sunt in stare perfecta.
  • Tavile sunt tot din tabla de fier sau din pyrex . Fierul conduce foarte bine caldura, deci e foarte bun pentru copt. Una din tavi , care are spre 50 ani, pe linga ca mi-e cea mai draga, a devenit aproape antiaderenta. Folosesc la minimum hirtia de copt (doar la foile fine de tort, macarons si si pizza). Pentru ca nu stiu ce contine, degeaba am tot cautat, zice-se ca e siliconata. Oricum, in afara de cele 3 exceptii, metoda folosita de bunicile noastre cu tava unsa si tapetata cu faina, e perfecta.
  • Painea o coc direct pe o placa de granit, cind e coapta nu mai adera deloc de placa.
  • Friptura o fac in vasul roman,care cu timpul (are 18 ani) s-a innegrit si a devenit antiaderent. De cele mai multe ori pun friptura dimineata la foc mic si imi vad de treaba, iar la prinz e gata. Inainte cu o ora de ora mesei, iau capacul de pe vas, pun in el legume si zeama de la friptura si il folosesc ca vas de copt. Mai inghesui legume si linga friptura. Mai am un vas din gresie tot pentru copt.
  • Nu mai am cratite emailate in care sa gatesc frecvent . Am luat acum 10 ani un set de 5 cratite de inox 18/10 cu minere amovibile. Nu ocupa loc si arata ca noi. Mai am si 2 cratite de fonta (emailata, dar fara semne de uzura, in ciuda virstei de 10 ani). Le folosesc la gatit timp indelungat la foc foarte mic (pe ochiul aragazului sau in cuptor), un fel de crockpot zic eu.
  • Ca fierbator de apa am unul de inox. Blenderul e cu vas de sticla, iar mixerul vertical e din inox.

 

La preparat legume-fructe

  • De mai bine de un an folosesc metoda Iuliei de a economisi apa la spalat frunzele de salata : umplu un castron cu apa, adaug frunzele, le agit bine si le scot. Cu apa ramasa ud apoi plantele.
  • Tot de la Iulia am invatat sa string resturile de legume (cozi, cotoare, etc) intr-un borcan la congelator. Din cind in cind le adaug la supe de oase sau fac o supa de legume pe care o folosesc ca baza la alte mincaruri.
  • String la congelator resturile de mere : cind s-au adunat destule, le pun la fiert cu putina apa, filtrez lichidul, il torn intr-un borcan curat si asa imi fabric singura pectina pe care o folosec la gemuri.
  • In general cumpar legume bio si in loc sa le curat , am o perie cu care le frec bine, deci am redus mult cojile.

 

La pastrat mincarea sau fructele-legumele

  • Am inlocuit cutiile de plastic cu borcane. Cele mai potrivite mi se par cele cu capac de sticla si cu garnitura de cauciuc. La frigider sau congelator folosesc borcane.
  • Am renuntat la aluminiul menajer sau la folia de plastic. Pe diversele castroane sau cratite din frigider pun o farfurie pe post de capac. Daca imi ramin bucati de fructe (ananas, pepene, etc) le pun pe o farfurie, cu partea taiata in contact cu ea.
  • Am captusit lada de fructe-legume a frigiderului cu un servet textil pe care-l spal regulat : asa fructele si legumele nu vin in contact cu plasticul si nici nu mai am probleme de condens .
  • Privilegiez ambalajele din sticla la ulei , sucuri sau conserve. Cu asta impusc doi iepuri dintr-o lovitura : spal si refolosesc borcanele.

 

La cumparaturi :

  • Legumele le pun claie peste gramada intr-o plasa mare de cumparaturi, fara sa fie ambalate individual. Cind plasa e uzata, hipermarketul imi dau una noua in loc.
  • Mai am tot timpul in poseta 2-3 plasute pliabile pe care sa le folosesc la nevoie. Fiecare plasa e cumparata din alt loc de unde am fost in vacanta, asa ca mi-s foarte dragi. Daca la piata vinzatorii imi propun pungi de legume, ori le refuz politicos (multi sunt incintati cind o fac), ori le iau si le refolosesc de citeva ori. In ultima vreme incerc sa cumpar cit de multe articole (linte, naut, nuci, alune, etc) vrac.
  • Pungile de hirtie pe care le primesc totusi le refolosesc de mai multe ori, pina se uzeaza.
  • Avem aparat de filtrat apa, asa ca nu mai cumparam apa imbuteliata.

 

La drum cu masina

  • Luam cu noi recipiente metalice speciale pe care le umplem cu apa de acasa. In vacante mai lungi de citeva zile, luam filtrul de apa cu noi.
  • Luam tacimuri , o farfurie-doua si cani .
  • Tot mai mult preferam cite o salata in loc de sandvici : in portii individuale, la borcan. Copilul mic e un mofturos si nu maninca sandviciuri, asa ca ii punem intr-un borcan paste dupa reteta carbonara simplificata : cu costita prajita si parmezan ras.
  • Pentru desert si rontait luam mere si morcovi (gata spalati). Daca avem fructe perisabile, le taiem bucati si le punem la borcan stropite cu sucul de la o portocala. Vara plecam cu cite un borcan mare de afine amestecate cu putina miere.

 

Cind luam masa in familie

  • Avem un vas special de pus tacimuri, fiecare se serveste din el, tacimurile ramase nefolosite nu mai trebuie spalate.
  • Folosim servete textile . Avem multe : ultimele cumparate sunt vechi (dar erau nefolosite), albe, frumoase si brodate , luate la un pret de nimic de la o piata de vechituri.
  • Vesela e de portelan de calitate. Pe linga placerea de a o folosi, cu timpul isi justifica toti banii. Vesela Ikea, pentru mesele rapide luate in bucatarie s-a umplut de dire negre de la tacimuri sau s-a ciobit. Am inlocuit-o cu un serviciu de portelan englezesc luat cu 10 euro de la o piata de vechituri.

Schimbarile nu le-am facut dintr-o data, ci in timp. Recunosc, am cam multe vase in bucatarie, dar suntem 5 acasa si gatesc mult, asa ca imi place sa am de fiecare data ustensilele potrivite.

Later edit : de cind am scris toate astea am mai progresat putin

Pentru congelat pun piinea sau prajiturile intr-un servet gros de bucatarie. Nu iau miros , ca e proaspat curatat congelatorul si nici nu le tin mult.

Am renuntat la serviciile iaurtierei. Ma deranja faptul ca apa din iaurturi se condensa pe capacul de plastic si apoi picura in borcanasele cu iaurt. Acum cratita in care incalzesc laptele imi serveste si de iaurtiera: ii pun capacul si o invelesc intr-o blana (de pe vremea cind era copilul bebelus), apoi in patura. Iaurtul gata facut il torn apoi intr-o sticla de 1L.

 

21 réflexions sur “Cum mi-am « deplastificat » bucataria

  1. wow, dar stiu ca esti avansata!
    Eu am reusit doar sa renunt la toate lingurile si paletele de plastic, inca mai caut o strecuratoare de paste din metal, mai am o oala emailata ( mie mi se par ok) si restul de inox si sticla, tavile de cuptor sunt de tefal si neam nu gasesc solutie! …iar de casoletele de transport pachete cu mancare la munca/scoala nu m-am atins ca nu gasii solutie. Daca ai idei…
    Congelez si stochez maximum in borcane, e o mare diferenta ca inainte tineam in cutii de la inghetata … si mai am pt stocare niste vase de sticla cu capac de plastic. Dar mai am multi pasi de facut!!

    J’aime

  2. Lasa ca peste 10 ani o sa fii si tu avansata. Exista capace de inox cu gauri care se pot folosi cind strecori pastele de apa, sunt foarte practice. Da, oalele emailate sunt bune, doar ca se duce emailul rapid. De cind am setul asta de inox care ia loc putin, sunt tare incintata.

    Am mai cumparat de pe un site care ofera alternative la plastic (de la ei am luat cind era copilul mic paie de inox), dar e tare scump. Am luat 2 cutii de inox cu capac de ceva plastic care nu-i nociv (zic ei), doar ca s-au crapat urgent capacele. Dar e bun site-ul ca afli ce se mai fabrica. Noi nu prea folosim casolete, ca la fiul ii pun mincarea la borcane, sa vezi cind pleaca cu cite 5 borcane dupa el!

    La tavi solutia e tabla de fier, doar ca ia ceva timp pina devin antiaderente. Dar tava mea veche e foarte antiaderenta. Am si de Pyrex, sunt practice ca au capac (de plastic, dar macar nu vine in contact cu mincarea), ca avem de dus prajituri ba la scoala, ba la chefuri cu colegii de dans…

    Si ideal ar fi sa dai o tura la un magazin care vinde pentru pentru bucatari, restaurante, etc. Vinde si particularilor, la Paris am doua adrese. Zici ca esti in caverna lui AliBaba acolo, atunci iti dai seama ca magazinele astea obisnuite is facute ca sa-ti ia ochii, De acolo am luat si cutite care taie.

    Titlul articolului e despre deplastificare, ca despre simplificare sigur nu-i…. 🙂 De exemplu strecuratori de inox am 4, de marimi diferite.

    J’aime

  3. Ce bine ai facut Elena ca ai inlaturat plasticul. Si eu am aruncat un set de plastic ce l-am primit cadou (polonic si palete vreo 5 in total) ca, in primul rind nu-mi placea ca era de culoare negru si in al 2-lea rind cind bagam in ciorba fierbinte se inmuiau si se indoiau din coada. Oricum eu am din inox si ma tot loveam de ele prin sertar. Am si un set de farfurii tot primit cadou care are design negru cu ceva argintiu. Of, of, nu stiu ce au astia de fac design cu negru la vasele din care maninci, dupa parerea mea e de-a dreptul oribil sa maninci din farfurii cu model in care predomina culoare negru ! Si oalele cu email le mai folosesc ca am destule ( sunt din alea cu metal pe mijloc si cu capacul la fel ) pina se cer aruncate ca-mi place sa am spatiu mai mult in dulap, am si un set de la zepter de care ma folosesc foarte bine. Si eu am afinitate pentru borcane si le folosesc din plin dar am si cutii de plastic cumparate pe care le folosesc (destul de rar ) pina le vine rindul la aruncat.

    J’aime

  4. Cadourile astea eu zic ca multe sunt otravite: cu farfuriile trebuie sa-ti faca placere sa maninci in ele. Asa ca noi am renuntat la ce nu ne placea.

    N-am zis, ca sa nu ma dau de gol ca mi-e plina bucataria 🙂 Dar am si eu o oala de vreo 2L si una tip tigaie mai inalta, cred ca sunt echivalentul Zepter-ului, au costat o avere…le-am luat pe vremea cind nu eram atenti la cit cheltuim si sunt luate in rate. Dar isi merita toti banii.

    Si mie mi-au ramas ceva cutii de plastic, nu poti sa scapi de tot de ele. M-am uitat si sunt din polipropilena, deci mai putin nocive cred.

    Aimé par 1 personne

  5. ah, imi iau notite. Pt cuptor si farfurii o sa mai caut la mana a2a, ia sa mai dau o raita pe facebook, pe grupurile de vanzare…am luat chestii de inox la juma de pret si au fost practic folosite de 1 2 ori.

    J’aime

  6. Si eu am de-plastfiat bucataria acum vreo 3 ani; tavile, inclusiv cele de chec sunt din sticla; le-am luat din ikea acum cativa ani; am doar o tigaie de teflon, o sa ma uit insa dupa una din fonta… ce marca e a ta? Si ce marca de mixer cu vas de sticla ai? Pt munca caserolele tot din sticla sunt….

    J’aime

  7. Blenderul era unul de la Lidl, isi facea bine treaba, dar s-a spart vasul. Acum am unul Philips.

    Tigaia mea de fonta e buna, dar e cam grea de manevrat, e marca Skeppshult (nu aruncati cu oua, era pe vremea cind nu ma uitam la bani!). Acum ti-as recomanda marca frantuzeasca De Buyer, din tabla de fier.

    J’aime

  8. Inca ceva: azi am aflat de o metoda care mi s-a parut geniala, de pastrat linte, naut, etc in sticle cu gitul larg . Mi-am si umplut 4 sticle. Ocupa loc mai putin (pe orizontala) si poti pune mai multe in ele.

    J’aime

  9. Da, Elena, eu as fi aruncat setul de vase de a doua zi dupa ce l-am primit, il am de putin timp. Oricum, nu l-am folosit niciodata, am aruncat o farfurie din el ca am gasit-o ciobita.
    Treaba cu sticle/borcane o stiu din perspectiva pastrarii indelungate daca nu deschizi dopul la ele.

    J’aime

  10. Ce faine lucruri!!! Multumesc Irina! Daca stiam de turnatoria asta, sigur mi-as fi cautat de acolo.Plus ca oalele mele de fonta sunt emailate, mi-ar fi placut sa nu fie.
    E drept ca tin o viata…daca nu le scapi pe jos.
    Si nu stiu cum e pentru altii, dar mie asa drag mi-e sa folosesc lucruri din astea . Am si eu o plita-disc groasa cam de 1cm, de fonta, e veche, o folosesc ca sa am focul la minimum cind fierb supa sau ca sa prepar lucruri la care reteta cere bain-marie. Asa o iubesc, chiar pt ca e veche si nu-i perfecta.

    J’aime

  11. Nu le umpli pina sus, lasi putin loc, sa aiba loc sa se dilate cind ingheata continutul. Eu folosesc borcane de conserve, inca n-am avut niciodata probleme.
    Ba mai rau, cind le scot le pun de multe ori pe plita de fonta, la foc f f mic citeva minute, sting focul, iar aprind, (ca sa ramina plita calduta)…ca sa le décongelez mai rapid. Dar la asta nu ma incumet sa indemn pe nimeni, desi n-am avut niciodata accidente.

    Aimé par 1 personne

  12. Eu la inceput le umpleam 100%. Evident ca le-am fisurat. Acum le pun cam 50%, infiletez capac, si rastorn in congelator – asa lichidul are spatiu suficient sa se dilate.
    La dezghetz le pun intr-un castron cu apa calda. Transferul termic e rapid. Dar de cand am meniu organizat scot din timp: de dimineata si pana seara cand vin de la munca sunt minunat dezghetate.

    J’aime

  13. Eu le pun aproape pline, cam 85% sa zic.

    E si asta un avantaj al borcanelor fata de pungi ca le poti incalzi fara sa se verse sau sa-ti fie frica de substantele pe care le elimina in mincare.

    Da, exact ce fac cu borcanele ma gindeam si eu. Ca voiam sa-mi mai cumpar un pachet din alea cu capac de sticla si filet, imi plac si mi se par f practice, dar nu mai am loc.

    Cred ca ideal ar fi sa te organizezi mai bine si sa le umpli rapid cu ceva odata ce le-ai scos din conge, dar organizarea nu face parte din calitatile mele…Asa ca mai am prin pivnita si prin dulapuri…Si sa vezi ce bucurie cind vine copilul cu cite 5-6 borcane deodata (ca a adunat din ce i-ai dat 2 saptamini la rind) si nu pleaca cu nici unul…Alea cu capac cu filet le mai duc la reciclat cind am prea multe.

    Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire