Descresterea economica

Cit eram in Romania am auzit de multi romani care au revolutionat lumea in tot felul de domenii. Cu totii am auzit de Vuia, Coanda, Petrache Poenaru. Sau in medicina de Palade sau Papanicolau. Dar odata ajunsa in Franta, am observat ca aici nu se prea cunosc meritele lor. La inventia stiloului nu e pomenit nici un Poenaru, testului Babaes-Papanicolau i se spune „frotiu”…

Dar uite ca de vreun an am aflat aici ca un savant de origine romana, Nicholas Georgescu-Roegen, e considerat inventatorul conceptului de descrestere economica si principalul ei teoretician. Cartea lui , aparuta in 1971 The Entropy Law and the Economic Process este considerata o referinta in domeniu.

Nicolae Georgescu s-a nascut la Constanta in 1906. Era un elev eminent, iar cunostintele sale remarcabile de matematica ii vor servi mai tirziu pentru cercetarile in domeniul economic. In perioada studentiei la Universitatea din Bucuresti, asista la conferintele lui Grigore Antipa, (care e fondatorul Geonomiei).Intre 1927 si 1930 studiaza la Insititutul de statistica al Universitatii din Paris. Concluzia la care ajunge in teza de doctorat e ca fenomenele economice nu pot fi descrise printr-un sistem matematic. Studiaza in continuare la University College London, apoi la Harvard, unde intre 1935-1936 devine economist.

A predat la Universitatea din Bucuresti, apoi la Universitatea Vanderbilt, Nashville si la Strasbourg ( intre 1977-1978).

Pe linga munca din invatamint, a ocupat diverse functii in domeniul public in Romania,  inainte de a parasi clandestin tara, impreuna cu sotia, in februarie 1948. A ajuns in Statele Unite, mai intii la Harvard, apoi la Nashville.

Despre entropie, economie si descrestere

Georgescu-Roegen incearca sa stabileasca o paralela intre economie si fizica. El estimeaza ca modelul economic actual, fondat pe paradigma mecanicii newtoniene, nu ia in seama fenomenul de degradare a energiei si materiei.

Propune fondarea sistemului economic pe al doilea principiu al termodinamicii, deci luind in calcul notiunea de entropie. Conform acestui principiu, materia si energia se degradeaza de maniera ireversibila. Procesul economic material nu se poate repeta si creste la infinit intr-o lume unde energia (cea solara plus energiile derivate) si materiile prime sunt limitate. Reciclarea sau folosirea unor metode de productie cu energii reduse, incetinesc desigur penuria, dar nu pot sa o evite.

Unii spun ca adeptii descresterii economice au reinterpretat teoriile lui Georgescu-Roegen, care sustinea de fapt principiile ecologistilor : folosirea energiei solare, promovarea agriculturii biologice , un alt mod de repartizare al cheltuielilor publice … Dar se arata foarte radical in ceea ce priveste cresterea demografica a populatiei, spunind ca omenirea ar trebui sa-si reduca progresiv numarul pina la un nivel care i-ar permite ca hrana sa-i fie asigurata doar de agricultura biologica.

Operele savantului de origine romana sunt studiate mai in amanunt in ziua de azi. El e vazut ca un vizionar ce voia sa promoveze o reforma profunda a modului de a vedea lumea.

In ultimii ani sunt tot mai preocupata de ecologie. Si constienta ca intr-o lume cu resurse finite, cresterea nu poate fi infinita. Asa am ajuns sa citesc carti despre descrestere economica. Acolo am gasit numele lui Georgescu-Roengen si am vrut sa aflu ceva in plus despre el. Sper sa va fie util si voua.

 

3 réflexions sur “Descresterea economica

 1. nu stiam de el! i-auzi, ecologistii sa fie inspirati de nenea asta….

  Cat despre scaderea populatiei, se pare ca astazi omenirea s-ar descurca minunat daca s-ar diminua puternic deseurile alimentare la nivel de lanturi de supermarketuri si la nivel de producator ( mere stranbe sau bananele cu pete ajung aruncate doar ca nu respecta standardul de forma si design) si asta ar fi suficient sa rezolve foametea din lume prin redirectionarea la nivelul populatiei in nevoie.

  Bon, pt anularea foametei mai e o solutie de la un belgian, si o sa scriu despre el 😉 – tot in draft am articolul…

  J’aime

 2. Da, mie mi s-a parut interesant ca e asa de renumit la scara internationala, dar noi romanii n-am auzit de el. Cred ca era prea vizionar pentru vremurile in care a trait . Acum i se studiaza mai aprofundat lucrarile.
  Sa stii ca teoria cu populatia am citit-o intr-o carte, intr-o forma oarecum diferita. Nu indraznesc sa recomand cartea, ca numai mie mi-a placut mult, am imprumutat-o la altii si n-a avut succes. Ideea era ca solutia de a ajuta popoarele sarace e o falsa solutie, pentru ca tu ii ajuti, ei fac si mai multi copii, si tot asa. Deci omul nu tine seama de legile naturii.

  J’aime

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s