Tort Padurea Neagra-Schwarzwälder kirschtorte

De 7 ani  ne petrecem cite o saptamina de vacanta  in Padurea Neagra. Cred ca peisajele care seamana mult cu cele din Ardeal ne fac sa ne simtim asa bine si sa ne intoarcem in acelasi loc an de an. Am fost deja de 10 ori, pentru ca avem ani in care mergem si primavara si toamna. Si ne plac si prajiturile zonei, deci  tortul Padurea Neagra. L-am degustat in multe locuri si , in fiecare,  e putin diferit, uneori mai bun, alteori nu prea, dar portiile sunt peste tot generoase. Dupa prima vizita, la intoarcerea acasa, am cautat pe site-uri germane o reteta , ca sa-l pot face si eu. Mi-a placut asa de mult, incit in ultimii ani , cind am mers in vacanta , am preferat sa gust alte prajituri…ca stiam ca acasa imi pot face tort Scwarzwalder cu care sigur nu dau gres.

Asadar, reteta:

Blatul

  • 150 g ciocolata neagra
  • 75 g unt
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 100 g faina
  • 25 g amidon (de porumb)
  • 1 pachet praf de copt

 

Umplutura visine

  • Aprox 700 g visine congelate sau o conseva mare de compot de visine
  • 250 ml suc de visine ( cel lasat de visinile congelate sau siropul din compot)
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 3 linguri de zahar (doar cind se folosesc visine congelate)
  • 2 linguri Kirsch (tuica de visine)

 

Umplutura frisca

  • 500 ml frisca lichida
  • 25 g zahar vanilat

 

Sirop

  • Un pic de suc de visine
  • apa
  • 2 linguri de zahar (daca se foloseste siropul din compot, nu se mai adauga zahar).
  • 1 lingura kirsch

 

Decor

  • 17 visine (sau 17 cirese glasate sau visine din visinata)
  • 300 ml frisca lichida (se pot folosi doar 200 , atunci nu se mai decoreaza si marginile tortului)
  • 15 g zahar vanilat ( sau doar 10 daca se foloseste frisca mai putina).

 

 Preparare: se incepe in ziua dinaintea celei in care se maninca.

Cu o zi inainte:

Blatul

Topiti ciocolata cu untul si lasati sa se raceasca. Separati ouale: galbenusele le bateti bine cu zaharul, incorporati ciocolata topita, apoi faina, amidonul si praful de copt. Bateti bine albusele si incorporati-le cu grija, amestecind cu o spatula, in amestecul precedent. Cum amestecul e destul de compact, incorporez in el , batind cu mixerul, o lingura-doua din albusele batute. Apoi adaug restul albuselor, amestecind delicat cu o spatula. Coaceti 40-45 minute la Termostat 4.5 ( 140°C) , verificind la sfirsit cu o scobitoare daca aluatul e copt. Eu folosesc o tava cu diametru de aproximativ 23 cm.

La citeva minute dupa ce ati scos blatul din cuptor, rasturnati-l pe o grila (asta ar fi ideal, eu il rastorn pe o farfurie mare). Cind s-a racit se taie in 3 bucati…asta e putin mai greu de facut cu un cutit,  mi-am cumparat special o scula speciala cu 2 fire de otel. Mai exista varianta de a coace 3 blaturi, nu e cea mai buna, pentru ca blaturile sunt uscate la suprafata ( patisierii nu recomanda), eu n-am incercat, dar poate nu-i rau.

 

Siropul

Se amesteca toate ingredientele. Eu am redus cantitatea de kirsch din reteta la minimum, astfel incit in tortul gata facut nu se simte. Ca dovada , am folosit odata din greseala tuica de prune, nimeni nu si-a dat seama. Voi puteti sa „alcoolizati” mai tare tortul. Si cred ca se poate folosi foarte bine visinata in loc de kirsch, n-am incercat , ca n-am , dar cred ca iese  foarte bun.

 

Umplutura de visine

Francezii din zona noastra nu prea folosesc visinile in alimentatie. Cu toate ca in zona  erau pe vremuri multe livezi cu „cerises de Montmorency”. Mi-a trebuit ceva timp sa ma dumiresc ca aceste cirese de Montmorency sunt ceea ce numim noi visine. Ei spun ca sunt un soi de cirese si ca n-au nimic de-a face cu visinile, carora li se spune „griottes”. Paranteza a fost ca sa va explic de ce folosesc doar cirese din compot sau congelate, dar puteti folosi visine proaspete.

Se pun visinile intr-o strecuratoare si se incearca se se scurga cit de mult suc. Se amesteca amidonul cu zaharul daca e cazul ( daca se folosesc visine congelate) . Se adauga putin suc , pina devine ca o crema. Se pune la fiert restul sucului, cind da in clocot se adauga amidonul, se lasa inca putin la fiert, se adauga visinile si se ia de pe foc. Cind e rece se adauga kirsch-ul .

Umplutura de frisca:

Se bate bine frisca in care ati adaugat zaharul. Frisca participa foarte mult la gustul tortului, asa ca NU folositi frisca vegetala, nici frisca UHT. Cea mai bune e frisca proaspata, cruda daca se poate. Nu se pune nici intaritor.

 

Asamblare

Se aseaza prima foaie pe un platou , se insiropeaza (nu foarte mult) . Apoi se distribuie uniform pe ea jumatate din umplutura cu visine. Teoretic jumatate, eu am vazut ca prin Padurea Neagra , la tortul lor nu exista decit un singur strat, asa ca pun toata umplutura. Se lasa putin sa se gelifieze si se adauga deasupra, cu grija jumatate din frisca batuta.

Se adauga a doua foaie, se imbiba uniform cu sirop (nu exagerati totusi), se pun restul de visine (daca va doriti cu 2 straturi), deasupra restul de frisca.

Se adauga si a 3-a floaie, care se imbiba cu sirop. Si se lasa in frigider pentru a doua zi.

Stiu ca pare complicat, dar in cam 2 ore e totul gata cap-coada si bucataria curatata.

A doua zi

Se bate frisca pentru decor, cu zaharul, se unge tortul cu o parte din ea, se ung si marginile in caz ca alegeti varianta cu mai multa frisca (eu nu o fac). Apoi se rade deasupra ciocolata amaruie. Se pune frisca ramasa intr-o poche speciala pentru decorat (eu folosesc o punga de plastic, dar am un virf special). In caz ca nu aveti, merge si cu o lingurita. Se imparte imaginar tortul in 4, apoi fiecare sfert iarasi in 4, deci 16 felii :pentru fiecare felie se face un mot de frisca, deasupra caruia se adauga o cireasa. Se face un mot si in centrul cercului si se pune ultima cireasa pe tort.

Mie imi iese cam asa . Am facut si mai bine, aici am folosit cite o jumatate de visina la decor si n-am avut poche de decorat, am pus cu lingurita gramajoarele de frisca)

Tort Padurea neagra

Tortul e chiar mai bun zilele urmatoare: blatul devine mai moale, mai insiropat cu frisca.

Eu zic sa va aventurati sa-l faceti, chiar daca pare putin complicat. Ati remarcat ca nu e foarte dulce, nici nu e gretos de la prea multa frisca (ni s-a intimplat prin Padurea Neagra sa dam peste asa ceva).

Later edit: cum am facut din nou tortul, am facut citeva poze in plus

 

 

Tort PN
Cum protejez platoul cu hirtie de copt, asa nu mai am de curatat cand tortul e gata, scot doar hirtia.

 

 

Tort PD visine
Primul strat de visine. Cercul de inox ma ajuta destul de mult in momentul in care cladesc tortul.

 

Si iata cum a iesit acum, mi se pare mai aspectuos:

Tort PN Pasti

Inca ceva, de acum o sa ma tin dupa reteta si impart visinile intre cele doua straturi: feliile au mai multa tinuta odata ce le-am taiat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicités

10 réflexions sur “Tort Padurea Neagra-Schwarzwälder kirschtorte

  1. suna tare bine, doar ca m-ai pierdut cand am vazut ca tb sa incep pregatirile cu o zi inainte…
    tortul asta seamana extrem de mult cu tortul Leonida pe care il fac eu o singura data pe an, de Anul nou… o sa pun si eu reteta pe blog

    J'aime

  2. Iulia, e faina metoda cu blatul făcut înainte. De sărbători sau de o zi onomastică eu fac blatul chiar şi cu o săptămână mai devreme şi după ce s-a răcit îl pun într-o pungă la congelator ca să nu mă aglomerez cu pregătirile si să nu fiu ruptă de oboseală.

    Aimé par 1 personne

  3. wow, ideea de a face blaturi si a le congela inainte de evenimente mi se pare minunat! asa pot sa stau sa pigulesc fix cum si cand am chef 😀 😀 .

    Reteta asta mi-a dat-o Elena cu ani in urma si am testat-o. Credeti-ma, e mai buna decat in scris! 😀

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s