De 7 ani ne petrecem cite o saptamina de vacanta in Padurea Neagra. Cred ca peisajele care seamana mult cu cele din Ardeal ne fac sa ne simtim asa bine si sa ne intoarcem in acelasi loc an de an. Am fost deja de 10 ori, pentru ca avem ani in care mergem si primavara si toamna. Si ne plac si prajiturile zonei, deci tortul Padurea Neagra. L-am degustat in multe locuri si , in fiecare, e putin diferit, uneori mai bun, alteori nu prea, dar portiile sunt peste tot generoase. Dupa prima vizita, la intoarcerea acasa, am cautat pe site-uri germane o reteta , ca sa-l pot face si eu. Mi-a placut asa de mult, incit in ultimii ani , cind am mers in vacanta , am preferat sa gust alte prajituri…ca stiam ca acasa imi pot face tort Scwarzwalder cu care sigur nu dau gres.
Asadar, reteta:
Blatul
- 150 g ciocolata neagra
- 75 g unt
- 6 oua
- 180 g zahar
- 100 g faina
- 25 g amidon (de porumb)
- 1 pachet praf de copt
Umplutura visine
- Aprox 700 g visine congelate sau o conseva mare de compot de visine
- 250 ml suc de visine ( cel lasat de visinile congelate sau siropul din compot)
- 2 linguri amidon de porumb
- 3 linguri de zahar (doar cind se folosesc visine congelate)
- 2 linguri Kirsch (tuica de visine)
Umplutura frisca
- 500 ml frisca lichida
- 25 g zahar vanilat
Sirop
- Un pic de suc de visine
- apa
- 2 linguri de zahar (daca se foloseste siropul din compot, nu se mai adauga zahar).
- 1 lingura kirsch
Decor
- 17 visine (sau 17 cirese glasate sau visine din visinata)
- 300 ml frisca lichida (se pot folosi doar 200 , atunci nu se mai decoreaza si marginile tortului)
- 15 g zahar vanilat ( sau doar 10 daca se foloseste frisca mai putina).
Preparare: se incepe in ziua dinaintea celei in care se maninca.
Cu o zi inainte:
Blatul
Topiti ciocolata cu untul si lasati sa se raceasca. Separati ouale: galbenusele le bateti bine cu zaharul, incorporati ciocolata topita, apoi faina, amidonul si praful de copt. Bateti bine albusele si incorporati-le cu grija, amestecind cu o spatula, in amestecul precedent. Cum amestecul e destul de compact, incorporez in el , batind cu mixerul, o lingura-doua din albusele batute. Apoi adaug restul albuselor, amestecind delicat cu o spatula. Coaceti 40-45 minute la Termostat 4.5 ( 140°C) , verificind la sfirsit cu o scobitoare daca aluatul e copt. Eu folosesc o tava cu diametru de aproximativ 23 cm.
La citeva minute dupa ce ati scos blatul din cuptor, rasturnati-l pe o grila (asta ar fi ideal, eu il rastorn pe o farfurie mare). Cind s-a racit se taie in 3 bucati…asta e putin mai greu de facut cu un cutit, mi-am cumparat special o scula speciala cu 2 fire de otel. Mai exista varianta de a coace 3 blaturi, nu e cea mai buna, pentru ca blaturile sunt uscate la suprafata ( patisierii nu recomanda), eu n-am incercat, dar poate nu-i rau.
Siropul
Se amesteca toate ingredientele. Eu am redus cantitatea de kirsch din reteta la minimum, astfel incit in tortul gata facut nu se simte. Ca dovada , am folosit odata din greseala tuica de prune, nimeni nu si-a dat seama. Voi puteti sa „alcoolizati” mai tare tortul. Si cred ca se poate folosi foarte bine visinata in loc de kirsch, n-am incercat , ca n-am , dar cred ca iese foarte bun.
Umplutura de visine
Francezii din zona noastra nu prea folosesc visinile in alimentatie. Cu toate ca in zona erau pe vremuri multe livezi cu „cerises de Montmorency”. Mi-a trebuit ceva timp sa ma dumiresc ca aceste cirese de Montmorency sunt ceea ce numim noi visine. Ei spun ca sunt un soi de cirese si ca n-au nimic de-a face cu visinile, carora li se spune „griottes”. Paranteza a fost ca sa va explic de ce folosesc doar cirese din compot sau congelate, dar puteti folosi visine proaspete.
Se pun visinile intr-o strecuratoare si se incearca se se scurga cit de mult suc. Se amesteca amidonul cu zaharul daca e cazul ( daca se folosesc visine congelate) . Se adauga putin suc , pina devine ca o crema. Se pune la fiert restul sucului, cind da in clocot se adauga amidonul, se lasa inca putin la fiert, se adauga visinile si se ia de pe foc. Cind e rece se adauga kirsch-ul .
Umplutura de frisca:
Se bate bine frisca in care ati adaugat zaharul. Frisca participa foarte mult la gustul tortului, asa ca NU folositi frisca vegetala, nici frisca UHT. Cea mai bune e frisca proaspata, cruda daca se poate. Nu se pune nici intaritor.
Asamblare
Se aseaza prima foaie pe un platou , se insiropeaza (nu foarte mult) . Apoi se distribuie uniform pe ea jumatate din umplutura cu visine. Teoretic jumatate, eu am vazut ca prin Padurea Neagra , la tortul lor nu exista decit un singur strat, asa ca pun toata umplutura. Se lasa putin sa se gelifieze si se adauga deasupra, cu grija jumatate din frisca batuta.
Se adauga a doua foaie, se imbiba uniform cu sirop (nu exagerati totusi), se pun restul de visine (daca va doriti cu 2 straturi), deasupra restul de frisca.
Se adauga si a 3-a floaie, care se imbiba cu sirop. Si se lasa in frigider pentru a doua zi.
Stiu ca pare complicat, dar in cam 2 ore e totul gata cap-coada si bucataria curatata.
A doua zi
Se bate frisca pentru decor, cu zaharul, se unge tortul cu o parte din ea, se ung si marginile in caz ca alegeti varianta cu mai multa frisca (eu nu o fac). Apoi se rade deasupra ciocolata amaruie. Se pune frisca ramasa intr-o poche speciala pentru decorat (eu folosesc o punga de plastic, dar am un virf special). In caz ca nu aveti, merge si cu o lingurita. Se imparte imaginar tortul in 4, apoi fiecare sfert iarasi in 4, deci 16 felii :pentru fiecare felie se face un mot de frisca, deasupra caruia se adauga o cireasa. Se face un mot si in centrul cercului si se pune ultima cireasa pe tort.
Mie imi iese cam asa . Am facut si mai bine, aici am folosit cite o jumatate de visina la decor si n-am avut poche de decorat, am pus cu lingurita gramajoarele de frisca)
Tortul e chiar mai bun zilele urmatoare: blatul devine mai moale, mai insiropat cu frisca.
Eu zic sa va aventurati sa-l faceti, chiar daca pare putin complicat. Ati remarcat ca nu e foarte dulce, nici nu e gretos de la prea multa frisca (ni s-a intimplat prin Padurea Neagra sa dam peste asa ceva).
Later edit: cum am facut din nou tortul, am facut citeva poze in plus
Si iata cum a iesit acum, mi se pare mai aspectuos:
Inca ceva, de acum o sa ma tin dupa reteta si impart visinile intre cele doua straturi: feliile au mai multa tinuta odata ce le-am taiat.
N-am mincat niciodata dar imi plac torturile cu fructe si cred ca o sa incerc sa-l fac !
J’aimeJ’aime
suna tare bine, doar ca m-ai pierdut cand am vazut ca tb sa incep pregatirile cu o zi inainte…
tortul asta seamana extrem de mult cu tortul Leonida pe care il fac eu o singura data pe an, de Anul nou… o sa pun si eu reteta pe blog
J’aimeJ’aime
Dar in ziua in care-l maninci iti termini treaba in 10-15 minute. Mai nou il fac sa-l duc de Pasti , asa ca fix inainte de a pleca, frumos imbracata, imi pun sortul de bucatarie, bat frisca , décorez si am plecat .
J’aimeAimé par 1 personne
Iulia, e faina metoda cu blatul făcut înainte. De sărbători sau de o zi onomastică eu fac blatul chiar şi cu o săptămână mai devreme şi după ce s-a răcit îl pun într-o pungă la congelator ca să nu mă aglomerez cu pregătirile si să nu fiu ruptă de oboseală.
J’aimeAimé par 1 personne
Voi aveti dreptate in ce ziceti, doar ca is mai comoda, mai ales acum 🙂
Geta, cand dau click pe numele tau nu ma directioneaza catre blogul tau, imi da mesajul « server not fund »
J’aimeAimé par 1 personne
Pai daca e facut cu o zi inainte nu te aglomerezi in ziua Z. La tine nu se cheama comoditate, ci e normal.
Da, nici eu n-am putut intra pe blogul Getei. imi apare asta •Vérifiez que l’adresse Web http://natural%20e%20mai%20bine est correcte
J’aimeJ’aime
Nu stiu sa va spun de ce apare asa, si eu patesc la fel la alte persoane.
Adresa mea este http://naturalemaibine.blogspot.ro/
J’aimeAimé par 1 personne
Multumesc Geta, e tare interesant ! Acum tot citesc (si comentez :)) ) la el.
J’aimeJ’aime
Multumesc si eu, Elena, ma bucur mult !
J’aimeJ’aime
wow, ideea de a face blaturi si a le congela inainte de evenimente mi se pare minunat! asa pot sa stau sa pigulesc fix cum si cand am chef 😀 😀 .
Reteta asta mi-a dat-o Elena cu ani in urma si am testat-o. Credeti-ma, e mai buna decat in scris! 😀
J’aimeJ’aime
Inspirati de vacantele voastre, am facut si noi o oprire în Padurea Neagra în drum spre Italia. Cautând obligatoriul tort pentru copii, am nimerit la Hotel Sonne din Sankt Peter. Am mâncat acolo cel mai bun tort Padurea Neagra gustat vreodata, fara alcool si fara prea multa frisca, usor si extraordinar de gustos. Daca sunteti prin zona, va recomand cu caldura!
J’aimeJ’aime
Hi, hi 🙂 E in zona unde mergem in fiecare an, de 10 ani deja. Din Sankt Peter ne-am cumparat ceasul nostru din Padurea Neagră. N-am mancat prăjituri acolo, ci de la o cafenea dar nu erau cine stie ce. O sa retin sa le gustam si noi, mersi 🙂
N-am mers niciodata vara in partea aia de Pădure neagra. doar toamna, iarna sau primavara. Pentru ca sa ai cazare vara la ferienwohnung trebuie rezervat cu un an înainte, de fapt deja cand pleaca lumea rezerva pt la anul…Nu stiu cum e acum, dar cand mergem noi e fain ca e liniște și pace, fără prea multi turisti.
Vacanta faina va doresc!
J’aimeJ’aime
La cafenea am mers si noi initial, dar acolo se terminase, asa am nimerit la Sonne. La prima vedere ni s-a parut un pic simandicos locul, dar n-a fost asa si tortul a fost fantastic!
Ati vizitat si biblioteca din Sankt Peter? Noi am nimerit o nunta la biserica si am intrat, ramânând cu gura cascata ……
Cât despre vacanta, a mea s-a terminat, ma duc sa-mi semnez noul contract de munca,
J’aimeJ’aime
Succes cu noul loc de munca!
Nu, n-am vizitat, doar biserica goala, asa frumoasă mi s-a parut si asa o atmosferă ireală era. Dar ne intoarcem noi acolo! Noua St Peter ni-e locul de de pornire sau de plecare în drumeție, ca au mai multe linii de autobuze.
J’aimeJ’aime
E, mersi tare mult de recomandarea cu Sonne. Am fost azi si a fost excelent. Tortul putin cam alcoolizat pt gustul meu, dar restul mâncării un deliciu. Am ajuns prea tarziu pt vizitatul bibliotecii, dar ma intreb cat am fi inteles din vizita in germana 🙂 Am ajuns la St Peter pe jos, inchiriaseram bete de marș nordic.
J’aimeJ’aime
Multumesc, e primul loc de munca dupa 7 ani de colaborari, asa ca-s foarte bucuroasa ca primesc salar si abonament gratuit pe toate liniile 🙂
J’aimeAimé par 1 personne
E, sper ca e bine cu noul serviciu.
În caz că treci pe aici, recomand noul film al celui care a facut si Viata altora, Florian Henckel von Donnersmarck. In germana ii spune Werk ohne Autor: 2 parti, 3 ore in total, dar nici nu-ti dai seama cum trece timpul.
J’aimeJ’aime
Merci, pentru început e ok. S-a închis însa magazinul Mavi, unde m-am dus sa investesc salarul (neprimit înca 🙂
Merci mult pt. recomandare, ma uit dc gasesc filmul pe DVD la biblio. Vorbind de filme: a fost sotul cu fetita la Yesterday, le-a placut mult.
Zile racoroase!
J’aimeAimé par 1 personne