Nici la altii nu e mai bine

Ma gindeam azi dimineata, cind veneam de la scoala copilului , ca noi, romanii, avem un complex de inferioritate bine inradacinat. Credem ca in Romania totul e rau si idealizam alte neamuri.  Dar nu-i iarba mai verde la vecin.

Bunaoara , vin alegerile prezidentiale . Toata lumea discuta despre politica .Pe vremuri asta se facea evenual intre prieteni, si doar, in treacat. Acum se face politica chiar si in sala de asteptare la medic, ceea ce spune multe. Pentru ca de data asta ai de ales intre ciuma si holera , iar votul probabil va fi un vot contra…nicidecum pentru cineva.

La scoala, orice initiativa se vrea a fi luata, primaria raspunde ca nu sunt bani. Nu de mult, parintii cereau un compostor, pentru ca se arunca multa mincare la cantina. Nu s-a aprobat, am scris primariei spunindu-le ca un compostor e ieftin,  mi s-a raspuns ca pentru asta trebuie angajat cineva, n-au resurse . Tot la scoala, din cauza planului vigipirat (contra atentatelor), copiii nu mai au voie sa-si lase bicicleta sau trotineta in locul din spatele scolii, inchis si prevazut cu o bara, asa ca zilnic vad biciclete si trotinete lasate care cum si prinse de stilpii din fata scolii.

Ne zicem ca in Romania e murdar, dar n-am vazut sosea in zona pariziana care sa nu fie plina de gunoaie pe margine. Si nu asa , unde si unde, cind zic « plina » nu exagerez. La fel si strazile Parisului.

De fapt toate filozofarile mele, au pornit de la faptul ca ne imaginam parintii straini mai buni decit cei romani. Vedeam azi dimineata o mama mergind la 2m in fata copilului urlind si in lacrimi, ca si cind copilul n-ar exista. Am auzit-o dupa o vreme tipindu-i « taci , termina! ». Mamele frantuzoaice mi se par foarte urlatoare, si asta o spun eu care-mi mai ies uneori din pepeni si mai tip. Rabufnesc din senin pe strada, in vazul tututuror, ma intreb ce-o fi la ele acasa.

Mi-am adus aminte ca situatia asta o vad des, chiar copilul propriu mi-a atras atentia ca «  la mamele astea nici nu le pasa de copil ». Si atunci m-am gindit la toate mamele pe care le vad zilnic si care merg in fata ca si cind copilul n-ar exista, care tirasc de brat unul sau mai multi copii, care trag cite o palma urlind de mama focului, care isi consoleze copilul dupa ce s-a lovit cu un « ti-am spus eu »  plin de ura, si chiar si la cele care-i trag una zicind « acum ai motiv sa plingi ». Toate astea le vad, aici, la o scoala relativ buna intr-un cartier bun. Tin minte ca anul trecut vedeam zilnic o mama care-si aducea fetita (colega de clasa a copilului) mergind la 2m in fata ei si vorbind tot timpul la telefon. N-am vazut-o niciodata , dar niciodata vorbindu-i ceva fetei, mai urla la ea uneori cind raminea prea in urma. Fata saraca era si la scoala oaia neagra a clasei, avea probleme de concentrare. In naivitatea mea ma gindeam ca poate mama ei are ceva slujba de mare raspundere, de n-am vazut-o altfel decit vorbind la telefon dar am aflat ca e o simpla angajata la farmacie.

Sa va mai spun de parintii care uita sa le puna de mincare copiilor cind ies toata ziua cu clasa ? Ca cei care uita sa le puna tenisi sau sa-i imbrace de carnaval cind sunt anuntati din timp poate au o scuza. Sau de cei care atunci cind au activitate de role cu grupa, le pun copiilor patine care nici macar nu se inchid ?

Am scris toate astea rapid si enervata de ce am vazut si vad zilnic. Imi dau seama ca desi pot spune ce-mi trece prin cap, ma autocenzurez de multe ori.  Poate daca stau mult, nici nu public articolul, dar zic ca asa subiectiv cum e, poate constitui un punct de plecare la o discutie despre cum e pe la voi , m-as bucura sa stiu parerile voastre.

 

 

13 réflexions sur “Nici la altii nu e mai bine

  1. Apai duminica am stat de vorba cu niste bulgari. Alegeri la ei. Printre altele, mi-au povestit ca a fost un interviu cu Monica Macovei si jurnalistii au intrebat-o daca poate face la ei ce a facut si in Romania, in Kosovo, in fosta Jugoslavie, la Cedo, la Haga, Finlanda (si pe unde a mai lucrat). Monica Macovei s-a aratat dispusa, bulgarii cu care am vorbit au fost in extaz, doar politicienii bulgari nu 😀 😀 😀

    J’aime

  2. Am citit un articol , tare m-a amuzat, se uitau francezii cu jind la romani si ziceau ca un Fillonescu sau un Juppéscu n-ar indrazni sa se prezinte la alegeri. Ca saracii, vai de capul lor ce probleme cu justitia au. Si tot timpul mai iese la iveala ceva nou.
    Eu nu cred ca merg la vot, ca nu-mi place de nimeni. Si n-as vota pe unul care din start s-a dovedit un mincinos. Poate merg sa scriu pe buletin ceva sa anulez votul, inca nu stiu.

    Aimé par 1 personne

  3. Cind eram studenta a venit un francez in vizita la noi, care tot comenta ce vedea, s-a dus pe Oser si a facut poze la oamenii cei mai amariti, la mizerie. A plecat din Romania cu toate pozele lui care aratau parte urita a Romaniei. Acum depinde ce vrei sa vezi, poti gasi uritul in tot. Doar ca zilele trecute ma gindeam ca totusi mizeria de pe strazi de aici a ajuns la un nivel la care trebuie sa faci eforturi sa n-o vezi… Ce poze i-as putea arata eu daca as vrea la francezul ala. Si in Romania asta vara lumea care fusese la Paris se plingea de mizerie.

    Aimé par 1 personne

  4. Ca bine ai zis despre români ! Noi, când am fost la Paris acum doi ani, pâna să se faca ora de intrare în turnul Eiffel am stat pe o bancă într-un parc din apropiere unde n-am văzut nici un pic de iarbă, erau niste pubele înconjurate pe jos cu gunoaie, porumbeii ciuguleau fericiti din tot felul de hîrtii iar drumul de trecere prin parcul acela era pământ bătătorit plin de tot felul de hârtii, nici măcar nu era asfaltat. Asta m-a mirat foarte mult ca într-un parc din imediata apropiere a turnului Eiffel sa fie aşa ceva de urît !

    J’aime

  5. Noi avem zone unde ne simtim bine la Paris si mergem direct acolo , ultima data chiar ne uitam in jur cu un ochi mai de turist, ca noi nu mai dam atentie, si am vazut ca-i tare, tare murdar.

    J’aime

  6. singurul drum catre paris, cu autocarul, ne-a dus pe … autostrada/auto banda/ring, nu stiu cum ii zice. De o parte si de alta mi-au sarit in ochi corturile improvizate ale tiganilor, cu gunoaiele aferente. Stilul de viata si l-au dus cu ei…

    Asa si prin Bruxelles/Londra, daca stau sa caut zonele urate, apai nu e dificil deloc. Nu zic sa ignoram, dar e musai sa intelegem ca nu exista perfectiune, fiecare natie si fiecare loc are pe ale lui.

    J’aime

  7. A, de tigani nici n-am mai zis, ce sa faca si ei, se pun unde pot, dar duminica trecuta am vazut asa ceva si mi s-a parut ca prin tari din astea din America centrala unde vezi bidonville-urile . N-am vorbit nici de zonele unde mergi si ti-e frica, zici ca esti in alta tara. Odata am ratat iesirea cu masina si am nimerit intr-un orasel din asta, eram doar eu cu copiii in masina, de atunci n-am mai avut curajul sa ma aventurez singura in locuri pe care nu le cunosc.
    Dar, trecind peste astea, mie mi se pare grava mizeria de zi cu zi in care ne tot afundam. S-au schimbat multe fata de cind am poposit noi pe aici.

    Aimé par 1 personne

  8. nu doar la Paris e asa si nu doar in Franta….uite am fost acu 2 ani la Roma si in drum dinspre aeroport in oras am ramas inmarmurita de gunoiele ce zaceau peste tot; ziceai ca esti in Romania; si nici centrul nu mi s-a parut extraordinar de curat….insa altfel au stat lucrurile la Florenta unde orasul e un adevart muzeu in aer liber…deci cred ca si omul sfinteste locul

    apropo de iarba e mai verde….avem un amic in Ro care ne-a zis ceva de genul ca verdele e mai verde in Belgia decat in Ro :))))) ne-a apucat rasul, insa nah….pana nu te lovesti de sistem, pana nu traiesti ca un cetatean de-al tarii respective si nu ca un turist nu poti vedea ca verdele e…… tot verde 🙂

    cat despre mame….. eu sunt convinsa ca multe mame reactioneaza asa si pentru ca nu au vrut neaparat sa fie mame….noi mamele estice avem un alt mod de abordare a familiei si educatiei copiilor, fata de occidentali…
    acum citesc cartile Mariei Montessori despre educatia si cresterea copiilor…cred ca ar tb sa fie lectura obligatorie pt toti cei care sunt sau vor sa fie parinti

    Aimé par 1 personne

  9. De alte locuri nu m-am legat, ca nu prea stiu, dar ai dreptate cu Italia: la Venetia vara trecuta era oribil de murdar, inteleg ca turistii arunca mizerii, dar nimeni nu se chinuia sa goleasca gunoaiele, asa ca pe linga pubele erau gramezi mari de ambalaje.

    Pe mine ma socheaza de multi ani reactia femeilor frantuzoaice: mamele care urla dintr-o data la copii, copii care sunt tratati ca niste animale de companie sau mai rau. Odata tin minte ca m-am socat cind am vazut o femeie care a sarit sa o bata pe alta care ii spusese nu stiu ce, cred ca a inceput sa o traga de par. Sau una care a inceput sa-mi tipe injuraturi prin geamul masinii ca i se paruse ca nu i-am multumit cand m-a lasat sa trec strada pe trecerea de pietoni.

    Da, si mie mi-a placut ce a scris Maria Montessori, dar n-am citit decit o carte de-a ei.

    Iarna si primavara la noi chiar e mai verde verdele, ca ploua mult si nu e prea frig.

    J’aime

  10. aseara m-au incoltit 2:
    – do you speak english?
    – yep
    – can you help me, please, we are imigrants, the documents will arrive Monday, etc.
    Intre timp am intuit culoarea, forma nasului, modul lacrimogen de a cere ajutor, doar am 10 ani de antrenament in Bucuresti. Am ramas impresionata insa de engleza lor impecabila, dar si de imbracaminte, machiaj, tigara, etc. Astia vorbeau engleza mai bine decat mine!! Abia azi dim. mi-a cazut ideea sa le fi propus sa imi dea ore de engleza, contra cost 😀 😀 😀

    J’aime

  11. Da,da :))) si eu stiu o trupa, toate voalate in negru, cu cartonasul scris in arabeste. Ce imi pare rau, ca stau la o intersectie f circulata, cu copii saracii dupa ei.
    Acum citiva ani stateau tot acolo si practicau spalat de parbriz ca in Romania, ca-ti stropeau cu apa si se apucau de lucru pina te dezmeticeai.

    Aimé par 1 personne

  12. Eu n-am o parere buna despre Romania si ce se intampla aici, si nu ma refer doar la gunoaie, ci in general. Mi-e teama, Doamne Fereste, sa intampin vreo problema de sanatate, pentru ca la noi sistemul medical e la pamant. Eu si sotul meu ne gandim serios sa plecam intr-o alta tara. Nu ne-am decis, dar ideea este ca nu putem sta in Ro in conditiile actuale. Nu cred ca o sa fie mai bine vreodata, mai rau da….

    J’aime

  13. Stiu ce zici…Eu in Romania aveam medici in familie, altfel cred ca e mult mai complicat.
    Cind ma gindesc la nasterile mele din Romania , si la nasterea minunata de aici, unde n-aveam nici o pila…clar ies in cistig.
    Doar ca acum citiva ani am avut o problema pentru care m-am inversunat sa merg pe aici si nu mi-au pus diagnosticul corect, in schimb in Romania, mi s-a pus imediat si diagnosticul si mi s-a rezolvat problema.
    Vreau sa zic ca acolo stiu care doctor e bun si am acces la el, pe cind aici nu cunosc si , din pacate, lumea din jurul meu are alte criterii decit cel profesional de a judeca un doctor: daca e politicos, zimbitor, daca da medicamente…
    Dintii ni-i facem in Romania, aici am avut doar dezamagiri.
    Si uite ca imi mai amintesc ca acum vreo 5 ani am avut niste tulburari pentru care am tot umblat pe la medic, fara efect, pina la urma am mers tintit la medic roman care s-a ocupat perfect de mine si am aflat ce am.
    Medicii din familia mea, insa, s-au mutat si ei in Franta si acum aud de la ei povesti deloc vesele din interiorul sistemului medical francez… Asa ca sper sa ma mentin destul de bine si sa n-am nevoie de doctori 🙂
    Si apropo de mutat: ei sunt foarte incintati si zic ca si-au gasit locul, nu s-ar mai intoarce inapoi, in timp ce eu idealizez inca Romania si nu simt ca locul meu e aici… Asa ca depinde e firea fiecaruia.
    Mai e ceva: am senzatia (si nu numai eu, chiar si prietenii nostri francezi) ca fata de cind ne-am instalat aici, totul se scufunda incet, dar sigur. In toate domeniile.

    Aimé par 2 personnes

Laisser un commentaire