Cum am desfundat tevile din apartament sau mai bine zis tratament curativ si preventiv al canalizarii :)

Inca de cind ne-am mutat in apartamentul unde stam acum, canalizarea nu era tocmai cum ar trebui : se infundau des atit chiuveta de la baie, cit si cea de la bucatarie. Dar… mai cu pompa, mai cu bicarbonat si otet , cu un demontat de sifon, cu turnat apa fierbinte sau soda de rufe, cumva-cumva lucrurile au mers schiopatind vreo 5 ani.

Insa acum citiva ani chiuveta de la bucatarie s-a infundat iremediabil. Nici una din metodele noastre n-a mai mers : apa nu mai curgea deloc. In disperare de cauza, am cumparat chiar si solutie de soda caustica , fara efect.

Cum pe la noi un instalator e scump , ne-am zis sa incercam ce putem inainte de a-l chema. Asa ca am luat la puricat internetul.

Primul lucru care ne-a ajutat (oarecum) a fost sa descoperim unde e dopul care bloca scurgerea. Am turnat apa fierbinte, am pipait tevile si asa am descoperit exact punctul unde teava era brusc rece, semn ca apa fierbinte nu mai avansa. Am putut face asta pentru ca la bucatarie avem o teava lunga aparenta aproape orizontala.

Dupa aia am incercat sa scapam de dop : se bate usurel cu un ciocan la locul de blocare. Am tot batut noi, apa parca incepuse sa se scurga putin cite putin, dar tot nu s-a rezolvat mare lucru.

Si atunci am citit metoda care pe noi ne-a salvat : aspiratul. Am fugit la magazin, am luat un aspirator bun si pentru lichide (marca Karcher am gasit ), e scump, dar n-aveam nimic de pierdut. Ne-am gindit ca daca nu merge, il ducem inapoi si chemam un instalator. Am pus teava aspiratorului la scurgerea chiuvetei , am etanseizat cu pungi de nailon… si i-am dat drumul citeva minute bune. S-au auzit niste zgomote bizare, iar cind ne-am uitat in rezervor am vazut plin de pietre mari si albicioase, zici ca cineva varsase moloz in teava noastra. Era calcar, desi n-aveam impresia ca apa noastra e calcaroasa, asa ca solutia de soda caustica n-a ajutat la nimic. In schimb ciocanitul in teava, da. Am mai aspirat inca o data si am verificat : apa se scurgea ca niciodata.

Bucurosi de reusita interventiei, am trecut la tevile din baie. Acolo am aspirat intii la chiuveta , blocind scurgerea de la vana, apoi am aspirat la vana (blocind chiuveta). Si acolo era un dop departe, pe teava, in perete, ca s-a auzit la un moment dat « bildibic » si apoi aspiratul a inceput sa decurga mai lin. La sfirsit , apa se scurgea din chiuveta aproape instantaneu.

Aspiratorul nu l-am mai dus inapoi la magazin ci … in pivnita. Il scoatem o o data pe an si facem un desfundat preventiv : de atunci nu mai avem nici o problema de canalizare. Cind s-a stricat aspiratorul casei am vrut sa-l inlocuim cu el, dar, pe cit e de bun e la aspirat tevile, pe atit de prost mi s-a parut la suprafete, in plus, mai face si galagie mare.

 

 

9 réflexions sur “Cum am desfundat tevile din apartament sau mai bine zis tratament curativ si preventiv al canalizarii :)

  1. Sunt anumiti magneti care se pun pe tevi pentru a impiedica acumularea de calcar. In privinta apei exista o harta a Fr pe internet cu gradul de potabilitate si de calcar.

    La servici noi avem o cana electrica de incalzit apa si eu o curat tot la 3-4 zile cu otet, pacat ca, calcarul nu e aur ca as fi bogata.

    J’aime

  2. Buna treaba ati facut cu aspiratul tevilor. In Ro. pentru desfundat tevi se foloseste un cablu lung de oţel care in jargon se numeste şerpălău. Se baga pe teava si se invirteste sa patrunda cit mai departe apoi se fac miscari de frecare inainte si inapoi. Cind se scoate cablul e plin de par/resturi/scame etc. Se da apoi drumul la apa si daca nu s-a desfundat bine se mai repeta, e foarte eficace.

    J’aime

  3. Si mai e ceva : am eliminat multe din electrocasnice, de care nu ma mai serveam (actifry, iaurtiera, masina de piine, prajitor de piine, uscator de rufe, aparat de spalat pe jos cu aburi…). dar tin la aspirator : am observat ca dupa un aspirat praful si puful ala de pe jos revin mai greu decit dupa un maturat, asa ca pot sa raresc sedintele de curatenie.

    J’aime

  4. E special in sensul ca aspira si lichide, altfel cele obisnuite nu se folosesc la lichide.

    Un aspirator trage mizeria de departe: la bucatarie dopul era cam la 1m de scurgerea chiuvetei. Iar la baie, cind aspir la chiuveta, trage si la scurgerea vanii, care e cam la 1.5m de cea a chiuvetei. Ma si gindeam ca daca ne mutam o sa aspir toate tevile , asa o sa fie ceva mai igienic cred.

    J’aime

Laisser un commentaire