Cum am renuntat sa cumpar paine : baghetele mele

Nici nu mai stiu de citi ani fac paine. Poate vreo 15. Am inceput cu masina de paine si cu drojdie din comert, apoi am inceput sa coc aluatul in cuptor. Apoi am trecut la treapta superioara: painea cu maia.  De vreo 5-6 ani faceam o data sau de doua ori pe saptamina cite o paine mare (cu maia) din faina completa , foarte buna, doar ca mincam din ea doar eu si sotul, copiii pretinzind ca are un gust prea puternic. Pentru ei se cumpara bagheta.

Va spuneam de grupul FB de unde am zilnic cite ceva de invatat. De acolo am aflat de reteta  » baghetei magice », fara framintare.  Mi-am zis s-o incerc.  Desi initial mi s-a parut o erezie: cu drojdie din comert si cu faina alba! N-am fost multumita : pinea avea un gust prea intens de drojdie. Am cautat o reteta cu mai putina drojdie, am gasit-o pe un site cu articole de brutarit, am incercat-o si am fost incintata. Copiii la fel! Si ce placere sa framint un aluat moale si elastic, din cauza fainei albe. Aici am trisat putin, nu folosesc faina alba-alba.

Piinea cu drojdie: crestatul nu-mi iese, abur in cuptor uit sa fac, dar gustul e bun

Piine

 

Cum nu-mi placea ideea de a trece iar la drojdie, am vrut o reteta de baghete cu maia si m-am dus direct pe blogul Codrutei (codrudepaine), blog pe care acum citiva ani  il citeam cu mare placere si experimentam multe dintre retetele de acolo .

Dupa cum va puteti da seama, aspectul e lamentabil, dar gustul e excelent.  Nu ma pricep  la crestat, asa ca am renuntat la asta, iar aluatul pe mine nu ma prea asculta si mi se lipeste de degete, deci nu practic metodele de dat forma din video-uri,  modelez sub forma de sul cum pot. Nu stiu de ce mie nu-mi ies baghete aspectuoase, sa zicem ca de vina e cuptorul 🙂

 

 

Acum nu mai cumparam deloc baghete din comert si am renuntat (pentru moment) sa fac piine integrala. Va spuneam ca zilele trecute am vazut sacii de faina cu care brutarul prepara « bagheta traditionala » : n-au numai faina, ci multe adaosuri, ba chiar e mentionat pe saci ca enzimele sunt « auxiliari tehnologici » care nu trebuie declarati. De atunci sunt si mai hotarita sa boicotez painea din comert. Macar stiu ce pun in painea mea.  Mai am de lucru pe partea de organizare si planificare a zilelor cind coc … si pe partea de aspect.

Alternez cele doua retete.  Cind prevad cu o zi inainte, folosesc reteta cu maia. Cind raminem fara paine si imi trebuie repede, fac reteta cu drojdie.

Mi-am luat si o tava din tabla de otel pentru copt doua baghete :  o ung cu ulei si tapetez cu faina. Am cumparat-o pentru ca mi-e mai usor sa pun in ea baghetele la crescut , altfel le manevram greu inainte de a le baga la cuptor.

Am incercat sa inlocuiesc drojdia cu poolish-ul, adica o cantitate minima de drojdie pusa de cu seara si folosita pe post de maia. Rezultatul a fost bun, dar necesita organizare. Asa ca mai bine maia adevarata.

Am incercat cu seminte de floarea soarelui , a iesit foarte bine, fara sa prajesc semintele in prealabil.

Trebuie sa recunosc ca maiau mea e maltratata , pentru ca detest ideea de a arunca o parte din ea. O  tin intr-un borcanel la frigider, o scot  cu o zi inainte de a face piine,  o hranesc (dimineata si la prinz) cu atita apa si faina cit sa-mi ajunga la aluat,  putinul ramas il pun la loc  la frigider.

 

Mai jos aveti reteta de baghete cu drojdie:

  • 250g faina
  • 162 g apa la 25°C
  • 5 g de sare
  • 5 g de drojdie

Se framinta bine aluatul si se lasa la crescut 60-90 minute (pina isi dubleaza volumul)

Se modeleaza 2 baghete si se lasa la crescut 45 minute (timp in care-si dubleaza volumul)

Se coc la 220°

Pentru cea cu maia va las sa cititi singuri frumoasele povesti ale Codrutei . Eu am injumatatit reteta ei, fac doar 2 baghete.

Acum n-o sa va intreb daca boicotati si voi painea din comert, ca imi imaginez ca nu multa lume are timp si dispozitie sa faca piine.  Insa va recomand sa incercati. Si daca ma rugati frumos, caut reteta baghetei magice, care face furori la frantuzoaice 🙂

Later edit:

Baguette magique de Rose*

  • 375g faina alba
  • 8 g sare
  • 12g drojdie proaspata
  • 300 apa calduta

Se dilueaza drojdia in putina apa, apoi se adauga restul ei.

Se adauga faina si sarea si se amesteca grosolan cu o lingura de lemn

Se acopera cu un servet si se lasa 1H30 pina isi dubleaza volumul

Se « toarna » aluatul pe masa infainata sau  direct intr-o forma(unsa si tapetata).

Pentru baghete : se separa aluatul in doua si se pune in doua forme de baghete sau intr-o tava. Nu incercati sa-i dati vreo forma, e lipicios, e normal sa fie asa.

Se cresteaza cu o foarfeca, oblic, in 2-3 locuri, fiecare bagheta

Se incalzeste cuptorul la 240° , punind o tava cu apa (pentru aburi) in partea de jos .

Se coace painea 30 minute.

Se poate turna un pahar cu apa direct in cuptor inainte de a se pune piinea.

*Rose n-are nici o legatura cu numele blogului meu

Daca o faceti, m-as bucura sa-mi dati de veste!

 

 

 

 

 

 

 

37 réflexions sur “Cum am renuntat sa cumpar paine : baghetele mele

  1. ia pune tu pe blog reteta ta de bagheta de la frantuzoaice!
    Cu maia si la mine e refuz general. Asa ca fac paine alba fie la masina de paine, fie fac chifle ( se coc in 15 min deci economie la energie la 1/4), pun oleaca de tarate, adaug din maia ( eu o cresc in borcan mare, las in frigider oleaca pe fund, o scot la inmultit in 24-48 ore pana umple borcanul, revars aproape tot la paine si in borcanul murdar adaug hrana si iar in frigider)

    Eu nu am facut baghete de un an ca nu avui cuptor, apoi am luat unul mic unde nu intra tava, etc. Dar de facut fac: un aluat moale care nu il framant prea mult timp ( merge si cu lingura 3-5 min) . Pt drojdie – scad doza la juma si o pun la plamadit cu 15 min inainte. Se divide repede.Pt crestat – ia un foarfec in bucatarie si taie baghetele zdravan, pana la juma.
    Acum am luat un cuptor la mana a 2a, mare, siemens, electric, aproape nou. 150 euro.

    J’aime

  2. Pai asta-i principiul acestei baghete magice: aluat neframintat, ceea ce se bate cap in cap cu framintatul frumos, cu reteaua de gluten care se formeaza etc. Dar pozele sunt extrem de aratoase si toata lumea incintata de aceste baghete.
    Si sa-mi calc eu in picioare metoda cu maia?!! Deja ca nu mai folosesc pietroiul meu de copt de cind am trecut pe baghete..
    Si uite ca si frantuzoaicele cresteaza cu foarfeca, exact ca tine.

    Aimé par 1 personne

  3. Citind eu inca o data reteta baghetei magice, ma gindesc sa aplic principiul ei si la asta cu maia: ce atita SF( strech and fold) si dat forma , poate merge si fara. Ca am vazut ca scoala americana trage si maltrateaza aluatul, pe cind la francezi ideea e sa te porti finut cu el, pentru datul in forma nu faci degazare, abia daca il atingi ca sa nu strici pelicula fina formata la suprafata lui in urma cresterii, cu care trebuie sa te porti « ca si cu o piele de bebelus ».

    Aimé par 1 personne

  4. si eu mi-am revizuit « strategia » de facut paine; de cand e mama aici mi-a dat super bune idei (normal e mama :)))) ) si daca inainte mi se intarea painea acum sta moale si proaspata pana 3-4 zile; idea e sa pun cu 12-24 de ore in avans o maia la facut din drojdie, faina si apa; dupa, eu pun aluatul la mestecat in masina de paine pentru vreo 30 de minute (dar am in plan sa renunt la ea ca e cuva din material teflonat si vreau sa o inlocuiesc cu un robot de bucatarie, apropo aveti ceva idei? ), o scot, o impachetez de 3 ori (strech and fold, dar asta ca asa m-am obisnuit si imi place sa imi bag mana in aluat) si o asez frumos in vas si o las la crescut si odihnit pt 1-2-3-4 ore depinde :); apoi o bag la cuptor pt 35 de min, o ung cu ulei si o invelesc in 2-3 prosoape groase; cand se raceste complet o tin in prosopul special din canepa pe care il folosesc doar pt paine si care e de pe vremea bunicii si o bag intr-o punga de plastic; asa se mentine la mine super bine, inainte dupa 1-2 zile se intarea si era aproape nemancabila;
    am zis ca cu prima ocazie cand nu uit sa fac poze o sa fac un update la art despre paine de la mine de pe blog

    Aimé par 1 personne

  5. Da, maiaua din drojdie (poolish) si la mine a mers bine, doar ca daca tot fac cu maia, prefer cu cea salbatica. Si eu o invelesc in 2 prosoape, dar a doua zi doar intr-unul, n-o pun in punga de plastic. Chiar acum o sa-mi scot maiaua din frigider (ca sa fac miine paine) si incerc sa hidratez mai tare baghetele si sa nu le mai pun atita in forma, sa vad ce iese.

    Cuptorul meu e pe gaz si cred ca are ceva probleme de termostat: daca deschid usa sau daca pun o tava cu apa la baza lui, se stinge automat gazul. Mi s-a intimplat sa-mi las linistita friptura si sa plecam 4-5 ore…iar la venire sa constat ca focul se stinsese de cind am plecat, ca deschisesm usa sa verific .

    Ce fain ca inveti atitea de la mama ta, la mine in general ea isi ia notite si retetele pe care le gatesc cind vine.

    Robot mi-am luat intii un Krups ca nu era f scump, am vazut ca ma folosesc de el, l-am vindut acum am un Kitchen Aid. Pretul e in functie de culoare, al meu e mov, e mai ieftin. Ma folosesc mult de el, dar nu la piine : la ce cantitate mica de faina folosesc, imi place sa fac cu mina. Plus ca vasul fiind mare, n-are rost sa-l spal. E foarte laudat KA, dar parerea mea e ca pretul nu reflecta calitatea : sistemul de prindere a vasului e slabut, uneori mi se intimpla ca vasul sa iasa din el. La fel si sistemul de prindere a paletei, destul de aiurea facut, mi s-a blocat odata si l-am dus la reparat cit era in garantie. Nu-mi pare rau ca l-am luat, il folosesc aproape zilnic, doar ca acum m-as uita sa vad daca un Kenwood nu-i mai bun.

    Aimé par 1 personne

  6. ne-am dus in mag dupa un Kenwood dar am plecat de acolo fara….erau si KA dar doar de 300 wati si la puterea asta e pt patiserie si nu pt paine cum l-as vrea eu in principiu; eu fac cam din 500-600 gr si motorul ar tb sa fie mai puternic ma gandesc; plus pretul… doar robotul era 600 fara ustensile (cred ca doar cele de melanj erau incluse, restul tbuiau comandate si platite separat); ce mi-a placut insa la KA e ca e integral din metal; restul erau si cu plastic
    insa un Kenwood am avut si eu in vedere, mai sap poate gasesc facut in Europa, ce am vazut erau facute prin China; era unul facut in Slovenia dar era mai scumput, depasea cu vreo 100 cat ne propusesem noi sa dam pe un robot si la fel nu avea toate ustensilele incluse – eu vreau si paletele si razatoarea (pt salatele de leguminoase) si aparatul de extras suc (pt cand oi incepe diversificarea)

    si mama isi noteaza retete, insa si eu invat multe de la ea 🙂 e un win-win situation :))

    J’aime

  7. Bunica mea imi spunea ca cel mai bine e sa framanti dimineata sa creasca mai bine. Si avea dreptate odata cu soare care se ridica se ridica si aluatul.
    La masina de paine si eu am renuntat. Mi-am luat un robot dar sincer nu stiu daca merita are prea multe optiuni si eu folosesc numai la framantat. Mi-am luat si un cooker nu am investit prea mult si bien am facut ca sunt dezamagita, e clar ca un Termomix nu mi-as cumpara.

    Elena eu am cumparat de la Carrrefour o placa ceramica, nu a fost prea scumpa, normal et pentru copt pizza dar eu am pus-o in cuptor si o las acolo, opresc cuptorul cu 5 – 10 min mai repede decat e scris in reteta si coacerea contina. Cuptorul meu e electric as vrea unul pe gaz dar ar fi prea multe de schimbat.

    Aimé par 1 personne

  8. Eu m-am documentat veun an pina m-am hotarit sa-l cumpar, am citit diverse forumuri, ei zic ca o fi puterea mica, dar se transmite direct paletei, ca degeaba are putere mare daca se pierde , ca e de fapt echivalent cu unul de nu stiu citi wati. Eu il foloseam pina nu demult la piine, faceam una de cam de 1kg, mergea fara probleme, doar mai iesea vasul din sistemul de prindere cind aluatul era tare.

    La tarte mi-e f practic: fac aluatul pate brisée in 2 timpi si 3 miscari, apoi scot aluatul si , fara sa mai spal vasul sau paleta, pun direct partea de umplutura. E practic si la o prajitura la care reteta incepe cu : « se bat timp de jumate de ora ouale cu zaharul. »..Le pun acolo, le las cam 10 minute, timp in care cintaresc restul ingredientelor.

    Ai dreptate : cu toate accesoriile iese scump. Dar e o investitie pe viata (cred) . Razatoare am la un robot vechi de plastic cu lama in S, pe care acum il folosesc extrem de rar. Aparat pentru suc am separat. Eu voiam sa imi iau accesoriu pt paste, dar oricum am masina manuala pe care o folosesc o data pe an, am renuntat.

    Sunt unii care-si iau din America, acolo pretul cred ca e normal, nu supraevaluat ca aici. Doar ca trebuie adaptator priza, apoi daca ai probleme nu stiu ce faci. Poate o idee ar fi accesoriile de acolo.

    Paletele sunt metalice, dar sunt invelite in ceva plasticos alb, asta m-a deranjat.

    Prin bucatariile restaurantelor am vazut ca au de obicei KA, doar ca modelul lor e mai profesional, deci defectele pe care le-am observat eu nu cred ca nu mai apar..

    J’aime

  9. Mari, cred ca poti lasa placa pentru ca e electric cuptorul, la al meu pe gaz nu pot sa pun pe fund nici macar o tava, ca se stinge cuptorul. Poate ca are al meu un defect. De ce nu e bun electric ? Usuca? Eu nu pot sa fac macarons reusiti la al meu, dar la un electric reusesc perfect.

    Nu v-am povestit cum intr-o vreme eram asa de pasionata de facutul painii (si nici nu ma uitam la bani) incit mi-am luat placa de granit, groasa de 2 degete, mare cit o tava . Acum , de cite ori folosesc cuptorul trebuie sa scot placa (pt ca acolo e locul de depozitare) si sa-i gasesc un loc. Mi-am luat atunci si banetoane . Si cel mai grav: mi-am luat o moara manuala de facut faina. Comandata din Austria, din lemn netratat, cu granit natural…N-am luat electrica , sa nu incalzesc prea tare faina cind o macin. Mi-am rupt miinile si spatele macinind la moara aia, cu un randament ridicol…n-am reusit sa macin atita faina cit sa fac o pine. Si avusesem planuri mari: faina de kamut, de tot felul de cereale, de orez etc. Acum de vindut nu mai pot, tot ce am reusit e ca dna de la firma imi face reducere daca imi iau moara electrica de la ei. Dar am renuntat la planurile marete de macinat si mi-am dat seama ca acum vreau doar sa fac o piine buna, nu sa ma tot perfectionez sa fac painea perfecta si nici nu mai incerc diverse retete.

    Nici eu nu mi-as lua Termomix, desi lumea il lauda. Nici crockpot, ca ma servesc bine de vasul roman. Apropo de vase: intr-o vreme faceam piine coapta in oala de fonta: iesea perfect, singurul lucru care ma deranja e ca nu puteam sa o vad daca a crescut sau nu.

    Aimé par 1 personne

  10. Elena, perfect adevarat cu investitia pe viata. Fix de aia am plecat din magazin fara sa cumpar nimic. Am zic ca decat sa dam pe ceva 350 de euro cat aveam noi buget si peste 2-3 ani sa mai dam iar aceiasi bani, mai degraba mai stau putin si cumpar ceva mai bun care ma va tine ani buni. Insa acum exp ta cu KA imi da de gandit…..M-am uitat repede pe amazon America si pretul e mult mai mic insa aici tb sa platesc vama la orice peste 80 de euro din afara CE, si se plateste procetual deci ar iesi cred ca la fel de scump… o sa ma uit insa la amazon Franta sau Germania sa compar preturi

    Mari, ce marca e robotul tau?

    J’aime

  11. Da, iese scump si n-ai garantie aici. Cum am tot studiat si m-am gandit vreme de un an, am asteptat si avut o oferta internet a unui magazin (Boulanger, dar nu aveau oferta si in magazin), cind s-a stricat m-am dus la magazin. M-am cam socat cind mi-au zis ca sa vada daca se poate repara (cind era doar sistemul de prindere ), daca nu , o sa am altul. L-au reparat totusi.

    In Germania la magazin era ca aici, daca nu mai scump.

    Critic eu, adica prefer sa spun din start de partile rele (ca la hoteluri, cind nu ma prea uit la comentariile pozitive, doar la cele negative), dar isi face bine treaba. Krups-ul nu era rau, era cam galagios, dar nu simteam atita placere sa-l folosesc. ( Eu am obiceiul sa ma atasez de tot felul de lucruri faine).

    J’aime

  12. Iulia: Moulinex – rosu si cooking –ul Kenwood.

    Moara poti sa o folosesti la macinat cinepa sau semintele de in si sa le adaugi in paine.

    Nu te pasioneaza sa faci un curs de brutarie? Eu cand o sa fiu in somaj eu sa incerc sa fac unul. Si daca nu o sa-mi gasesc de lucru dupa fac paine si o vand in piete. Vise, planuri ca sa ma motivez la lucru 😉

    Aimé par 1 personne

  13. Da…vise am. Mi-ar place sa-mi deschid o cofetarie mica unde sa fac eu prajituri…Mai ales ca la francezi n-au cofetarii ca noi sau ca nemtii, rar cite un « salon de thé ». Dar sunt doar vise. Ca nu am deloc simt practic. In tara asta in orice domeniu iti trebuie o diploma, asa ca inainte de a vinde in piete trebuie sa faci un CAP de patisier sau boulanger. asa ca trebuie sa ai multa incredere in tine si tenacitate.

    Cu brutaria teoria stiu multa….practica ma omoara. Chiar ma gindeam ca poate nu mi-ar prinde rau un curs.

    Nu:sunt prea uleioase semintele, le macin la risnita de cafea. Ca asta se prinde de masa cu surubiuri si asa efort mare trebuie sa faci, incit zdruncini toata masa (i-am stricat putin si lemnul). Din pacate m-am conversat cu dna de la intreprinderea care le fabrica abia dupa ce am constatat ca nu mi-e de nici un folos moara si se tot bloca. Mi-a explicat ca morile astea is bune pentru familiile sarace care n-au ce minca , in vremuri de restriste.

    Aimé par 1 personne

  14. Cunosti emisiunea “cherie qu’est ce qu’on mange?” tipa a inceput sa fie cunoscuta vanzand checuri pe piata.

    De la mine de la service est o tipa care la 30 de ani pleaca sa faca un CAP mobilier, serviciul ei actual nu este de loc in acelas domeniu.

    Daca iti place brutaria, incearca sa intri in contact cu domeniul, vanzatoare intr-o brutarie pt inceput, intra in contact cu cei ce vand pe piata.

    Pt a deschide o cofetarie iti trebuie bani si multi, mai intai intri in domeniu te faci cunoscuta, noii nostri comptarioti sunt cam conservatori accepta mai greu anumite idei dar odata aceptate le place. So, GOOOO step by step

    Aimé par 1 personne

    1. eu am cumparat prajitura de la piata, de le o rulota, unde o tanti facea acasa artizanal si vindea. Avea si la comanda. Negrese cu si fara seminte, cu si fara oua, placinte de mere (foi), macarons etc. parea simplist si handmade totul, si gustul a fost minunat.
      Think about this.

      J’aime

  15. Nu stiu, ca in afara de anchetele de pe M6 sau lucruri asemanatoare nu ma uit la altceva. Mai stiu doar citeva emisiuni la care se uita uneori copiii (TopChef sau cu unul comis de cuisine)

    Cred ca imi place cit sa fac pentru noi, dar munca de brutar e o munca extrem de grea. Ma gindesc ca daca ai face torturi si prajituri toata ziua, nu-i ca si cind faci cite ceva din vreme in vreme pentru ai tai sau pentru prieteni. Ii admir pe cei care-si schimba meseria ca sa-si urmeze o pasiune, dar imi imaginez ca unele pasiuni care devin meserie nu se mai fac cu atita avint.

    Asta cu cofetaria e un vis doar, stiu ca n-as face niciodata asta…. Mai am eu visuri cum ar fi sa am o ferma… E ca si cind vorbesc cu prietena mea care viseaza la o agentie de voiaj, ca-i place sa se ocupe de organizarea vacantelor ei…

    J’aime

  16. Eu imi fac piinea la masina, suntem incintati de gustul ei. Cumpar germeni de griu si adaug 2-3 linguri in ea, are un gust nemaipomenit ca sa nu mai zic cit e de sanatoasa. Alta data pun in piine seminte de cinepa,iese si aia o bunatate. Eu am si o carte cu multe retete de facut piine (in afara de cartea masinii) si in ea am citit ca copiii suporta mai bine piinile usoare adica cele din faina mai alba. La masina mea pot sa fac si baghete dar uite ca nu mi-am gasit timp sa ma ocup asa cum vreau eu, trebuie sa am timp,sa fiu relaxata pentru ca vreau sa-mi iasa perfect din prima, nu-mi place sa fac asa ceva pe fuga adica sa fiu stresata ca mai am si alte treburi de facut in ziua aceea.

    J’aime

  17. Si eu am o carte f faina de paine, dar pina la urma daca imi iese f bine o reteta ramin la ea, Mi-am dat seama ca si din cartile de bucate folosesc maximum 2-3 retete (exceptie Silvia Jurcovan).

    Mie imi iese bine cu seminte de florea soarelui, dar ma gindesc ca n-are rost sa-i cresc valoarea calorica, asa ca de obicei o las simpla. Germenii sunt griu incoltit?
    La faina ma indrept usor-usor catre una semi, probabil ca suporta mai usor copiii alba, dar cred ca-i mai sanatoasa semi.

    Si uitati cum omul cit traieste invata: noroc cu « o femeie » care mi-a zis sa scriu totusi reteta baghetei magice. Cind o scriam mi-am zis sa incerc si eu cu multa apa, chiar daca nu pot sa o pun in forma. Am facut dupa reteta mea, deci drojdia putina, insa am adaugat apa in plus. Si am turnat-o cum s-a putut in forme. Am crestat-o cu foarfeca, nu m-am mai chinuit cu lama. A iesit perfecta, moale si buna(buna iesea si inainte, dar nu foarte moale). Am invelit-o acum cu mare grija in doua servete, cum zicea Iulia, o inveleam eu dar nu chiar perfect. Maine va zic cum a iesit aia cu maia fara SF si puneri in forma.

    Ma bucur ca am scris despre painea mea si ca fiecare vine cu un sfat , asa ca pina la urma adunate toate ideile, iese painea perfecta, chiar daca un brutar adevarat ar strimba din nas la metodele astea. Cum nu m-as fi gindit la foarfeca sau sa trintesc un aluat inform in tava 🙂

    Aimé par 1 personne

  18. Da, germeni de griu incoltit de la Solaris, naturali fara aditivi sau conservanti. Am cumparat si amarant dar inca nu l-am folosit ca asta necesita o semipreparare care cere atentie. Si eu invelesc piinea in servet pus in doua apoi o pun in punga de plastic. Se mentine proaspata 4 zile, cam atit ne ajunge noua o piine la doua persoane plus la micul dejun a cincea zi. Aaaa, si in cartea mea de care ti-am zis aproape la fiecare reteta exista si « sfatul brutarului » De fapt important e sa ne gasim reteta de piine care ne place, nu trebuie sa luam de foarte buna o reteta care ii place nu stiu cui ca ar fi cea mai grozava. Eu asa fac, incerc ceva si daca nu-mi place nu mai repet.

    J’aime

  19. Da, de multe ori incerc cite o mincare si cand nu iese cine stie ce, iar familia comenteaza, le zic ca daca n-o faceam nu puteam sti cum e, dar e clar ca n-o mai repet.

    De-aia imi plac sit-urile gen Marmiton.fr, unde lumea pune note si comenteaza la fiecare reteta, daca fac ceva nou de obicei acolo caut. Plus ca stiu ca unul a scazut zaharul, altul a inlocuit ceva ingredient, etc.asa ca tin cont de comentarii. Asa ca stiu din start ce as putea modifica.

    J’aime

  20. Hristos a inviat, gospodinelor! 🙂
    Revin si eu, recitii subiectul si ingredientele si evident comentariile ( ma iertati dar e defect de profesie: recitesc specificatiile si compar, ca sigur gasesc eu o gresala).

    Eu voi ramane la masina de paine, care e acelasi model ca si a IulieiBe si cu teflon. Daca vreau sa las la dospit indelung, o fac intr-o farfurie si apoi torn acolo. Pur si simplu e comoda si mai ales si sotul stie sa o manevreze si copilul (dar nu o las inca fara supraveghiere). Adicalea daca plec de acasa stiu ca nu mor ei de foame si mananca paine buna cu unt 😀 😀 . Inainte de ea pt framantat painea cu maia am avut un robot: seb. Motor puternic. Minunata, dar imensa magaoaia si cand m-am mutat ( nu ultima data, ci penultima data) realmente nu aveam unde sa il asez in bucatarie ( nici pe jos nu aveam loc si nici pe masa). Il recomand. Framantam de ex de 1 kil de faina si faceam chifle ( cu maia) si congelam in portii pt toata saptamana.

    Acum pt chestii usurele am un multi function de la Kenwood. Motor 1 mie, multe razatori, cutit, palete, dar nu are unde framanta decat oleaca de cantitate.

    Cu aluatul am invatat dupa ani de zile ca e musai rabdare. Si rabdare. Eu nu am. De aia nu ma asculta. Glutenul are elasticitatea lui. Chiar daca painea nu va iese perfecta, ganditi-va ca e mult mai buna ca orice din comert si keep going.

    Eleno, ti-am mai propus in trecut: lanseaza intre vecine si prietene ca faci paine si prajituri de casa. Fie la comanda, fie de 2 ori pe saptamana( ca o rutina). Nu te vei imbogati din asta, dar un ban din ceea ce faci cu drag nu strica. Ba mai mult, asa te vei decide daca iti doresti sa mergi pe calea asta: nu e ca atunci cand faci o data pe sapt. 20 de croasante pentru ca un brutar face 100 de croasante in fiecare zi. Pana nu incerci, nu stii.

    Dincolo de gluma, IuliaBe, mi-am cumparat panza de in si mi-am facut saculetzi de paine. Intuitiv am simtit ca asta e panza potrivita! si chiar e minunata ca o folosesc de 2 ani.

    J’aime

  21. Adevarat a inviat! Sarbatori fericite tuturor!

    Da, si eu mi-am luat acum citiva ani un servet de bucatarie din pinza de in, asa mult imi place. Saci vreau sa-mi fac din camasile uzate ale sotului, am deja o colectie…tot din ele mi-am facut si bee-wrap, adica pinza cerata, in care invelesc acum diverse.

    Cred ca robotii sunt de 2 feluri. Unu: cei cu lama in S si accesorii de ras,plus eventual alte accesorii, vas de plastic in care nu poti face aluat de piiine (doar pate brisée sau din astea, in cantitate nu prea mare).Doi: cei cu vas metalic, ca niste mixere, doar ca isi fac singuri treaba.

    Daca eu nu fac piine, sotul cumpara, cum eu am timp mai mult prefer sa o fac.

    Nu vreau sa merg pe calea gatitului pe bani: imi place sa gatesc, cos, crosetez…pentru mine si familie si eventual prieteni. Nici daca-mi place sa cos la masina, nu m-as gandi sa ma fac croitoreasa.
    Aia spuneam si eu: una e sa faci o prajitura-doua si alta sa faci toata ziua, cred ca ti se acreste de ele.

    Eu abia ma salut cu vecinii, darmite sa le vand paine! Si oricum am avut parte de o educatie in care sa faci bani vanzind era vazut ca ceva rusinos. Acum citiva ani cand imi gasisem o slujba de nimica toata (sa fac anchete) maica-mea s-a apucat sa plinga de mila mea si sa-mi spuna ca mai bine imi da bani ea decit sa fac asa ceva. Deci n-as putea in vecii vecilor sa ii propun cuiva sa-mi cumpere prajituri, eventual fac cadou. Ma schimb si eu spre disperarea familiei…dar ia timp si anumite lucruri sunt adanc inradacinate in cap. Apoi in Franta spunea cineva ca nu poate sa-si vinda sapunul, ca si domeniul cosmetic e f reglementat.

    Nu sunt feminista: nu as numi emancipare faptul ca femeile sunt obligate sa lucreze pentru altii in loc sa lucreze doar pentru familia lor .Sa poata sa aleaga: da, dar sa fie obligate: nu. Uneori ma gindesc ca societatea ar putea sa-mi utilizeze cunostintele pe care le-am obtinut in urma studiilor, dar pina la urma o parte din ele ele imi folosesc deja mie si familiei. Bine, asta deja e o alta dezbatere, si , desi cind am inceput sa scriu pe blog voiam sa filozofez despre tot felul de idei de-ale mele, mi-am dat seama ca e inutl sa o fac.

    Aimé par 1 personne

  22. Buna!Elena m-ai inspirat si vreau sa incep si eu sa-mi fac baghetele.Imi poti recomanda o tava?Stiu ca cele atiaderente nu sunt sanatoase,sunt bune cele din inox?Sau care?Ma gandeam daca e asa simplu sa se faca o paine sanatoasa de ce aleg brutarii sa adauge fel de fel de aditivi?

    J’aime

  23. Eu am luat de Buyer din tabla de fier, le ung putin cu ulei, tapetez cu faina, dupa coacere nu le mai spal, le sterg doar. https://www.amazon.fr/Buyer-5358-35-Goutti%C3%A8re-Tuile-Pain/dp/B000TSYFLI/ref=pd_nav_hcs_bia_t_1?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=ANRW6XQXPXGX5FSBC15N
    Ma bucur ca te-am inspirat. Eu n-am mai luat deloc baghete din comert si alternez retetele. Cel mai tare m-au motivat pungile de faina ale brutarului pe care scrie mare de auxiliarii tehnologici care nu trebuie declarati.
    Am simplificat oarecum reteta Codrutei pentru cea cu maia si chiar azi am avut parte de laudele familiei. Si am trecut la faina T80 (cred ca e cea semi).
    Spor la baghete!!!

    Aimé par 1 personne

  24. Eu nu o stiu pe Codruta, dar citind articolul si toate comentariile am avut impresia ca asa pasiune pentru facut pâine, nu am mai întâlnit pana acum. Păcat ca avem asa niste mentalități ciudate uneori, ca nu pot sa spun ca nu o inteleg pe mama ta ☺Am vrut sa te intreb cu ce masori 162 de grame de apa, da cine stie ca cilindri gradați ai pe acolo. De Kitchen Aid nici nu am auzit vreodata, ma simt ca din epoca pietrei☺

    J’aime

  25. Nu folosesc cilindri gradati (pe vremuri da, pastrasem un biberon pentru masurat lichide), ci cintaresc. Desi cintarul meu nu merge cine stie ce, ma multumesc si cu masuri aproximative, ca ideea e sa fac piine mincabila, nu perfecta. Si nu pun neparat 162g , dar am pus reteta exacta totusi.

    Cu mama stiu ce zici, dar apreciez cind cineva gateste pentru mine, ca oricit mi-ar placea, e cam enervant sa o faci zi de zi .De fapt nu ma pot plinge, ca mai nou sotul s-a pus pe gatit. Si ma distreaza ca are cu totul altfel de abordare decit a mea (curatenie, ordine, retete studiate din mai multe surse, timpul respectat) si ca isi tot mareste gama de mincaruri. Si azi la prinz el a gatit (mihalt cu ciuperci, creveti si sofran (!).

    Stai sa pun adresa Codrutei, acolo e pasiune! N-am pus-o de jena, ca baghetele mele sunt prea departe de tot ce facea ea (sau sigur face, dar nu mai scrie). http://blog.codrudepaine.ro/2011/10/baguette-de-tradition-take-ii/

    Si daca va duceti pe blogul ei, reteta de turta dulce e chiar ca cea de pe vremuri, iar mustarul e cel mai bun mustar pe care l-am mincat vreodata(de cind fac reteta nu mai cumpar). Ambele retete stau acum in caietul meu de retete.

    Tu te simti ca in epoca pietrei ca nu stii de KA, eu ma simt asa in alte domenii …fiecare are tot felul de centre de interes, nu le putem sti pe toate.

    Aimé par 1 personne

  26. Nu e pentru copt, e doar pentru lasat la crescut, ca si banetoanele. la fel poti folosi si tu o pinza pe care o pliezi, tapetezi cu faina si lasi piinea intre pliuri la crescut. Doar ca mie deseori mi se lipea aluatul de pinza, iar cind bagi baghetele in cuptor, trebuie sa fii destul de priceput incit sa le transferi pe piatra de copt sau pe tava fara sa le strici forma.
    De-aia am preferat sa le las la crescut direct in forma, ca sa nu-mi bat capul cu toate neajunsurile de care spuneam. Cum zice si o femeie despre simplificare.
    Zilele astea, cum stam cu totii acasa, am reusit sa fac doar baghete cu maia, nu am mai bagat maiaua in frigider intre doua ture de brutarit.

    J’aime

  27. Cu placere!
    Cit despre forma de copt, trebuie sa fii f atenta cu ce sunt captusite, am vazut poze de baghete care aveau urme argintii de la captuseala formei.
    Sau la nevoie poti folosi orice, captusit cu hirtie de copt, doar ca eu nu stiu ce contine hirtia de copt si oricit am incercat sa aflu informatii, n-am reusit.
    Cind foloseam piatra, nu puneam nimic pe ea(hirtie, ulei…) dar painea nu mi se prindea.

    J’aime

Laisser un commentaire