Cum strainii duc in lume folclorul romanesc…Les Yeux Noirs in concert

 

 

Aseara am fost la un concert de muzica tiganeasca la noi in oras. Teatrul nostru aduce de obicei concerte, piese de teatru, spectacole  alese pe sprinceana , care niciodata nu dezamagesc. Singura problema e ca biletele trebuie rezervate cu mult timp inainte, de obicei la inceputul stagiunii.  In general in luna iunie mergem la o prezentare a spectacolelor din urmatoarea stagiune, ca sa stim ce sa rezervam. Iar in septembrie cumparam deja biletele. Trebuia sa recunosc ca de multe ori nici nu mai tinem minte ce o sa vedem, cum biletele sunt cumparate de atita timp. Ba chiar, spun cu jena ca in doua rinduri am uitat complet si am ratat spectacole pentru care aveam bilete. Asa e si pentru spectacolele pariziene, locurile la spectacolele de succes trebuie cumparate cu multe luni inainte. Cand am venit aici nu intelegeam de ce vedem afise pentru diverse spectacole, cu mentiunea « complet » . Am inteles apoi de ce: bilete se epuizeaza uneori in primele minute dupa ce au fost puse in vinzare.

Concertul de aseara a avut un succes deosebit, la sfirsit spectatorii se ridicasera in picioare si dansau. Violonistii si interpretii erau evrei la origine, asa se explica de ce multe cintece erau in idis. Dar ce ne-a impresionat pe noi in mod deosebit a fost aproape la fel de multe erau romanesti. Au inceput cu un cintec in romaneste, au cintat un Calusar, iar spre final, « Sania cu zurgalai » a fost indelung aplaudata de public.

 

 

Iar la bis au cintat Ciocirlia

Cand au semnat autografe, i-am intrebat cum de cinta in romaneste, pentru ca niciunul nu e roman. Ne-au raspuns ca au lucrat mult cu muzicieni din Romania. Si aveau o parere buna despre ei.  In paranteza, francezii cu care vorbim noi si care au vizitat Romania, au o parere excelenta despre ea, iar despre gastronomia romaneasca au doar cuvinte de lauda.

Ne-a placut mult spectacolul, iar ideea ca alte neamuri transmit mai departe cu mare succes folclorul romanesc, ne-a facut si mai mare placere si ne-a facut sa ne simtim putin mindri.

 

 

 

 

7 réflexions sur “Cum strainii duc in lume folclorul romanesc…Les Yeux Noirs in concert

  1. Nu le ascultam in tara. De fapt nu mi le-as pune nici acasa. Dar daca traiesti departe, cred ca te schimbi.
    Oricum, interpretarea astora mi s-a parut minunata. Si m-a impresionat cum pronuntau ei cuvintele romanesti. Au cintat si doua melodii in tiganeste, dar la alea n-as putea sa-mi dau cu parerea daca repectau cuvintele originale sau nu. Cred ca personalitatea cui cinta conteaza mult.

    J’aime

  2. Sa iti fie de bine iesirea ! chiar canta fain! chiar daca in stil tiganesc! Va trebuie un calendar cu biletele si programele luate 🙂 – si daca in final nu vreti sa mergeti, cred ca puteti trimite copii/vinde biletele cumva local.

    Sanie cu zugralai e una din cele mai frumoase melodii romanesti. Mie imi place mult ( poate si ca o asociez cu anumite momente din copilarie cand am invatat-o). Musai sa zic ca compozitoul este un roman, Richard Stein iar versurile de alt roman sadea, Kligman ( amandoi evrei, evrei romani, culegatori de folclor, folclor romanesc) si au compus-o pt Maria Tanase din anii 1930 cred ( o sa caut ce am scris pe blog despre). Adica evreii de la Les yeux Noirs au cantat o melodie a predecesorilor lor ( nu e multa informatie despre autori…)
    Desi unii romani mor de invidie, eu am ramas cu impresia ca pe unde trec evreii aduc prosperitate si educatie si apreciere. Nu de alta zic= Dorohoiul a avut cea mai infloritoare perioada pe timpul lor
    .

    J’aime

  3. Pai avem calendar pe care notam, dar uite ca am incurcat zilele in calendar. Acum, inca de la inceputul saptaminii dau sfara-n tara (adica-n familie) : vedeti ca in ziua cutare avem bilete…

    Astia de la Les Yeux noirs sunt cunoscuti printre francezi, anul asta aniverseaza 25 ani de cind sunt.
    Au cintat si niste melodii in idis tare impresionante, intr-una aveau ceva cintec inregistrat ,cintat de bunica lor (violonistii sunt frati) , ei acompaniau inregistrarea.

    Odata am avut norocul sa insotesc gradinita la concertul unui clarinetist care cinta muzica klezmer (evreiasca din Europa de est), a fost ceva minunat, apoi ajungind acasa si studiind cine e acel Yom care a concertat, am vazut ca e renumit.

    Ma gindeam la ce zicea Amy: ca nu-i place. Eu in ultimii ani am lasat de o parte aprioriurile si ma duc unde am ocazia, daca sotul sau prietenii propun. Am o prietena de origine poloneza care are marele dar de a gasi tot felul de evenimente la prêt mic sau gratuite : niciodata nu da gres. Asa am ajuns sa vad niste lucruri geniale , carora din start le-as fi spus NU inainte. Tot asa am ajuns sa ma indragostesc de opera, care inainte mi se parea plictisitoare. Si imi place atmosfera de lume adunata intr-un loc, care se bucura impreuna la cite un concert, pe mine ma incarca cu o energie pozitiva care ma tine mult si bine. Si mai am remarcat ceva: spectacolele la care am asteptari mari au tendinta sa ma dezamageasca.

    De ce-ar muri romanii de invidie? Multiculturalismul asta e pozitiv. Si noua in Transilvania, ungurii si nemtii ne-au adus multe. De fapt chiar si eu sunt un exemplu de amestec; din partea mamei : bunica banateanca, bunicul oltean (recasatorit cu bunica mea vitrega frantuzoaica). Din a tatalui : bunica jumate austriaca jumate grecoaica si bunic ardelean.

    Aimé par 1 personne

    1. eu admir pe evrei (cum sa nu admir un popor care de mii de ani incurajeaza pe toti tinerii sa studieze si sa inteleaga???) dar am in jur numai injurii si acuze la adresa lor ( si a tiganilor nu mai zic). Numai din invidie vin, zic, si din nestiinta.

      Dar stiu ca tu ai genele sorcova, de peste tot 🙂 Eu sunt pur sange de cateva generatii de la Dorohoi.

      J’aime

  4. Eu n-am in jur injurii si acuze…poate doar eu cind ma enerveaza ca cersesc in centru orasului sau fac pe sirienii 🙂 Si ma enerva acum vreo 10 ani colegul evreu care facea bancuri despre romanii-tigani, din timp ce eu nu mi-as fi permis sa fac bancuri cu evrei, ca nu cred ca l-ar fi amuzat.

    Voiam sa pun articol si sa-i fac reclama filmului pe care l-am vazut asta seara, e documentar, isi pune problema locului omului in univers si critica societatea actuala care l-a indepartat pe om de natura, vorbeste despre constiinta individuala, despre cea colectiva, spune ca realitatea noi ne-o facem. Cu interviuri cu diversi oameni de stiinta. Il recomand, dar stiu ca nu oricine e dispus sa vada filme documentare; Insa l-am vazut impreuna cu copilul de 9 ani. Link-ul e aici http://enquetedesens-lefilm.com/ si doar pine miine seara se poate vedea gratuit. Uitati-va si n-o sa va para rau!

    Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire