De toate amestecate din week-end

Dupa cum ziceam am inceput cu un concert de muzica, hai sa nu zic tiganeasca, dar cu influente tiganesti. Concertul ala mi-a dat o stare de bine, care inca ma tine.

In bucatarie continui cu baghetele, n-am mai luat piine din comert de multa vreme. M-am specializat asa de bine, incit o sa fiu modesta si n-o sa spun ca am ajuns regina baghetelor. Dar printesa lor tot am ajuns 🙂

Continui si cu deplastificarea, in sensul ca am fabricat niste bee-wraps, adica bucati de pinza cerata, care servesc la ambalarea alimentelor. Am luat bucati de pinza (de la camasi vechi), le-am pus la cuptor pe o tava cu hirtie de copt , le-am acoperit cu bucatele de ceara de albine , ceara s-a topit si a imbibat materialul. Daca mai fac, cred ca o sa folosesc mai bine fierul de calcat, sigur dureaza mai putin. Pentru moment le folosesc la ambalat brinza, cozonac, lucruri nu foarte uleioase nici prea lichide. Se spala stergindu-le cu o cirpa, cu apa rece. Nu stiu insa daca nu vor lua mirosuri in timp si ma intreb daca sunt destul de igienice.

Simbata ne-am uitat cu copilul la filmul « En quete de sens » (In cautarea sensului). Mi-a placut foarte mult si sunt de acord cu tot ce se spune acolo. Cum ca societatea actuala si-a pierdut legatura cu natura, cum nu putem face cresterea infinita pe o planeta cu resurse finite, cum banii, care in fond sunt doar un mijloc de schimb, conduc lumea…

Mai spuneau in film ca realitatea e asa cum o vedem noi, Asa cred si eu, cunosc persoane care vad viata ca pe o lupta continua si periculoasa, iar rezultatul e ca viata lor e mizerabila, chiar daca din punct de vedere material ar fi de invidiat. Mi-a placut si solutia pe care o dadeau si pe care o aplic instinctiv: sa te lasi purtat de viata, sa nu lupti, pentru ca in felul asta vei avea doar surprize placute. E o idee pe care o aplic de multa vreme si sunt convinsa ca in viata noastra vin  situatiile sau oamenii de care avem nevoie la un moment dat. Filmul mai zicea ca schimbarea in bine a societatii vine ca rezultat al evolutiilor individuale, nu ma indoiesc de asta.

Duminica ne-am dus la Paris sa ne bem cafeaua in cafeneaua noastra preferata. E o cafenea frumoasa si micuta, iar cafeaua e la fel de buna ca in Italia. As putea sa spun chiar ca e ca si in Austria sau Romania, ca si acolo bem cafele bune. Dar cafeaua frantuzeasca nu ne place prea mult.Dose In drumul spre casa am trecut, ca totdeauna pe linga un fel de « cartier » tiganesc instalat la marginea soselei. Casute lipite una de alta, insirate pe o lungime de 1-2 km. Toate de aceleasi dimensiuni, dar construite cum s-a putut: din placi , cartoane sau bucati de lemne recuperate, aproape toate cu bancute si scaunele in fata lor, poate de prin trenuri sau autobuze.  Si pentru prima data, poate influentata de film, le-am vazut cu alti ochi. Nu m-am mai enervat ca « uite, tiganii romani cum ne fac de rusine », ci mi s-au parut oarecum ordonate in tigania lor. Un cartier plin de viata: lumea discuta afara, pe un gratar se frigea ceva, rufele statea intinse la uscat in bataia vintului… Poate va intrebati de unde stiu ca sunt tigani romani. Simplu: pe unele « case » era scris mare numele proprietarului. Ma gindeam ca oamenii astia poate sunt mai fericiti cu viata lor simpla, in comunitatea lor, decit multi altii cu case mari si aratoase. « Serviciul » lor e aproape, ca cersesc dindu-se sirieni, macar nu spun ca sunt romani si nici nu fac 3 ore de naveta, cum fac multi , printre care si sotul meu. Am vrut sa fac niste poze, dar mi s-a parut indecent.

Apoi am fost la vot. Am votat pentru prima data in locul cuiva, nu eu, dar sotul. Fiul (plecat in Germania) a facut procura la primarie, ca tatal lui sa poata vota pentru el. Primaria a transmis actele la prefectura, prefectura la biroul de vot, sotul meu a aratat doar buletinul si a votat in numele baiatului. Simplu.

Zilele astea fiica cea mare s-a hotarit sa plece impreuna cu prietena cea mai buna in vacanta in Romania. Am emotii, e prima data cind pleaca in vacanta de capul ei. Insa vor sta in apartamentul nostru , deci cazarea e rezolvata.  Am intrebat in stinga si in dreapta , pe francezii care au vizitat Romania, ce au apreciat cel mai mult acolo. Esantionul de francezi e pina la ora actuala de doar 4 persoane 🙂 , dar in unanimitate, in topul preferintelor se detaseaza bisericile ortodoxe si mincarea romaneasca. Apoi mai apar Casa Poporului (fetele n-o sa ajunga acolo), Sibiul si Delta. Din pacate prietena fiind vegana, ma indoiesc ca o sa aiba ce aprecia din mincarea romaneasca.

Cam asta e ce am facut noi in week-end. Incep cu elan o saptamina noua, pe care v-o doresc cit mai buna!

 

 

 

 

 

36 réflexions sur “De toate amestecate din week-end

  1. Eu nici n-am simtit cand a trecut weekend’ul. 😦 Imi pare asa rau ca nu se incalzeste odata sa ies afara sa ma plimb…of! Vremea asta imi da bataie de cap, inca stau cu centrala pornita pentru ca e frig rau, mai ales dimineata!
    Te pup, o saptamana frumoasa!

    J’aime

  2. Elena, vara in RO daca esti vegan sa manci numai lebenita, pepene si rosi , nimic altceva nu iti mai trebuie. La inceputul lunii august in Cluj este un festival de musica UNTOLD foarte apreciat de tineri. Daca va merge in iulie si august vor fi mai putin studenti, dar oricum orasele mari sunt destul de animate, cafenele, terase.
    Povestea cu tiganii in FR m-a lasat pe mine cu un foarte, foarte gust amar asa ca nici nu –mi vine sa ma gandesc la ei, ultima chestie care m-a enervat si mai tare e ca au 300 de euro pe luna de la stat daca sunt luati in evidenta in FR. Sotia unui coleg lucreaza la emigranti, si tiganii au sunat din RO ca nu pot sa scoate bani ( euro dati de francezi) cu cartela data in Franta in Romania. Nu vreau sa deschid un nou subiect de discutie dar tiganii sunt tigani si vor ramane tigani. Astept sa am timp si sa vad filmul A bras ouvert

    J’aime

    1. N-am stiut de filmul de care zici, dar mi se pare genul de film cu cliseee si sabloane. N-am vazut nici Qu’est-ce qu’on a fait à bon Dieu, din aceleasi motive. Dar eu nu-s o referinta.
      As vrea sa iau de la biblioteca Demain a lui Melanie Laurence.

      J’aime

  3. Ele merg in iunie, deci cred ca e prea devreme pentru lebenita. Oricum prietena fetei gateste si acasa, ca mama nu-i vegana, deci o sa-si cumpere ele de la piata si gatesc Avem si un mall la 5 minute de casa, asa ca in ultima instanta pot sa-si ia de acolo fructe-legume, ca o saptamina n-o fi foc.Si vara se face si o piata volanta in cartier, e faina si vin multi producatori.

    Noi mergem in august, mincam enorm de multe afine. Fata o sa se intoarca si o sa revina cu noi,in august o sa mearga la Untold atunci.

    Eu prefer sa nu ma enervez, fiecare traieste cum poate. Tiganii se stie ce fac. Dar eu am cunoscut aici o femeie din Satul Mare, nu era tiganca.Mi-a povestit de diverse rude de prin satul ei care vin aici si se trateaza de tot ce pot si isi fac toate investigatiile posibile, pe gratis, beneficiind de CMU. Au ei ceva sistem prin care dovedesc ca traiesc in Franta (desi sunt tot in vizita). Asta mi s-a parut revoltator, mai ales ca sunt multi francezi care amina sa mearga la doctor, ca ei n-au CMU si n-au bani sa-si plateasca investigatiile. Si din ce se plateste CMU? Din impozitele francezilor. Mi-a mai povestit de nunta stil romanesc de luat ochii tirgului, pe care a facut-o in Romania, cu costume traditionale de mii de euro pentru miri si nasi. Si aranjasera cu un moldovean (netigan) sa fure mezeluri de aici din fabrica, pentru nunta aia. Si in al treilea rind femeia respectiva avea o mama in Romania care avea pensie de handicapat, ca nevazatoare, desi vedea bine-mersi. Am fost foarte revoltata cind mi-a povestit cu nonsalanta toate astea. Dar mi-am zis ca pina la urma fiecare traieste cu constiinta lui, daca pe aia nu-i mustra e treaba lor. Mi s-a parut mai grav ce facea femeia aia, pentru ca ea n-o facea ca sa traiasca, tiganii asa isi duc viata, cersind. Eu sunt mai rasista, ii critic cind ii vad cersind , dar sotul imi explica des ca tiganii au un mod de viata care e incompatibil cu societatea actuala, care i-a ingradit si le-a luat libertatea de a se misca de colo colo.
    Eu ma educ mult in ultima vreme sa fiu mai ingaduitoare cu ceilalti si sa incerc sa nu judec, nu-i treaba mea. iar ieri chiar ma gindeam ca intr-un fel ii admir cum si-au amenajat acolo cartierul lor tiganesc in care-si duc viata lor vesela.

    Pe de alta parte critic societatea actuala pentru corectitudinea politica, pentru faptul ca nu mai putem spune ce gandim ca e prost vazut. Chiar cugetam zilele trecute cum in Franta, unui negru i se zice « black », de parca daca e in engleza e altfel si negru e peiorativ. Bizar.

    N-am mai zis in articol ca sunt dezamagita de rezultatul votului si o sa votez alb peste 2 saptamini. M-am saturat sa votez pe unul ca sa nu iasa altul. Constiinta mea, ca tot vorbeam de ea, imi interzice sa fac asta 🙂

    Aimé par 1 personne

  4. Multumesc Luiza! Noi mergem doar in locul asta, ca acolo e foarte buna. Am patit prin alte locuri sa nu putem sa o bem. Poate avem alte gusturi decit francezii, poate e adevarat ce ne-a explicat o frantuzoaica: ei trebuie sa-si ajute fostele colonii, de-aia cafeaua provine de acolo si nu e asa buna.

    Nici eu nu beam cafea pina acum ceva ani si m-am « antrenat », ca mi s-a parut la vremea aia ca faptul de a nu bea cafea te handicapeaza social. Acum n-as mai gindi asa, dar am ramas cu … cafeaua.

    J’aime

    1. Eu am baut cafea, am si fumat, mancat gunoaie, hehe multe rele am facut la viata mea 😀
      Cafeaua am lasat-o fortata de probl de sanatate. Mi-am luat recent cafea decaf bio si tot a avut efecte negative asupra mea. Urinam noaptea din ora in ora si dormeam putine ore si m-am convins (iar) ca nu imi face bine. Partea proasta este ca dupa ani de zile de abstinenta m-au apucat poftele, nu sunt de necontrolat, prefer de departe ceaiul verde, dar totusi, cand si cand am pofta de un nes cu lapte.

      J’aime

      1. Ehei, cit as fi vrut eu sa fumez in primii ani de facultate…ca aproape toata lumea fuma. dar nicicum nu mi-a placut In schimb pot sa zic ca am fumat foarte mult pasiv.
        Cafeau , zice Moritz in cartea despre detoxificarea ficatului (pe care o iau la recitit din timp in timp, f interesanta, desi ficatul nu mi-l detoxific) e f nociva pentru organism, cred ca de-aia face si diureza asa mare.Si decafeinarea se face cu tot felul de solventi a caror urme ramin in cafeaua decafeinata. Vorba sotului: isi decafeineaza cafeaua cu apa.
        Pe de alta parte: mama isi face 5 nessuri pe zi, statea la plaja de se facea neagra (ar sta si acum, dar ii e frica pentru tensiune), nu bea niciodata apa , maninca la dulciuri in prostie si se tine relativ de bine pentru cei 72 de ani.

        J’aime

        1. Am si eu cartea respectiva a lui Moritz. Trebuie sa o scot din biblioteca dar din cate tin minte nu sunt de acord cu metodele respective de detoxifiere.
          Nu e decofeinizata cu solventi, stiu si de aia ca sunt peste tot, e decofeinizata cu CO2.
          Cred ca depinde de la organism la organism, eu pt ca am probleme cu glandele endocrine, in principal tiroida si suprarenalele nu am cum sa beau cafea, chiar si decaf, pt ca cofeina arde suprarenalele si putina cofeina care mai ramane in decaf e suficienta sa ma afecteze.
          Cand eram bine cu sanatatea puteam sa beau la greu, inclusiv seara, dar pe atunci nu aveam suprarenalele prajite.

          J’aime

          1. Pentru suprarenale nu e bun ghimbirul?

            Nici eu nu imi detoxific ficatul, dar altfel cartea e f fain de studiat, ca face legatura dintre functionarea ficatului si alte probleme din organism, de exemplu hipertensiunea , mie mi se pare foarte interesanta. Din vreme in vreme o mai luam la citit. Iar sotul a avut timp de un an o durere permanenta in dreptul ficatului, i-a trecut dupa ce si-a detoxificat blind ficatul, bind mult suc de mere, cu ceva morcovi si tinind cite o zi de monodieta, de obicei bind suc de afine.

            J’aime

            1. Elena, Luiza pt suprarenale e bun laptisorul de matca si polenul. Si cel mai bun sunt odihna si relaxareaaaaaaaaa. Daca aveti as lua si eu cate o tona din fiecare, nu polen , odihna. Si cel mai rau sunt gandurile negre si stresul.

              J’aime

              1. Am luat odata laptisor de matca, de la Ballot Flurin, cica e cel mai bun si nici n-am vrut sa risc sa iau unul care vine de fapt din China. Am luat polen (congelat, cel uscat se pare ca si-a pierdut din proprietati) imi placea mult la gust, dar ma durea stomacul dupa ce mincam. Dar de vreo citiva ani am hotarit sa renuntam la suplimente si vad ca nu ne lipsesc.
                Si eu cred ca o viata cu odihna, fara stres e cel mai bun mod de a-ti proteja suprarenalele si in general sanatatea. Si asta depinde si de noi, depinde cum vedem si luam lucrurile care ni se intimpla.

                J’aime

                1. Mari, polenul si laptisorul sunt prea stimulante pt mine.
                  Eu sunt in stadiu avansat de boala si orice functioneaza in stadiul incipient devine nociv in stadiul avansat.
                  Din pacate am invatat pe pielea mea.
                  Trebuie sa am mare grija de ceea ce mananc/beau.
                  Ca tot zicea Elena de ghimbir, am facut anul trecut o limonada din ghimbir si miere si am baut un paharel mic, am stat treaza 30h dupa aceea asa ca nici ghimbir nu pot folosi.

                  Da, relaxarea este ceea ce imi lipseste. In weekend am lucrat gradina (nici nu am facut mare lucru) si inca am insomnie. M-am trezit de atunci intre 3-4am..este crunt. Nu pot sa fac nimic pt ca risc sa cad la pat cu dureri si epuizare infioratoare si insomnie.
                  Si stau la sat, trebuie sa fac 13 km pana la supermarket, vreau nu vreau trebuie sa ies sa conduc, trebuie sa gatesc, sa fac curat atunci cand pot si orice efort imi taxeaza suprarenalele. Nu am cui sa cer ajutorul. Nu avem pe nimeni aici asa ca nu am cum sa ma relaxez ca la carte.

                  J’aime

  5. Din cate am inteles eu “noir” este rasist, “negre” este foarte perojativ, black e mai la moda.

    Pentru cafea am tot cauta si eu tot felul de marci, in functie de coacere, de origine, si am ajuns la concluzia ca gustul cafelei e dat si de apa, concluzie confirmata de o italianca. Aceeasi marca bauta aici sau in RO nu are acelas gust.

    Cat despre votat eu nu am votat cum ai spus si tu votezi pe unul sa nu iasa celalalt.

    J’aime

    1. Mari, am fost la magazinul mic bio : se discuta acolo politica de zor! Asa m-am distrat , ca numai in Romania mai am vazut asa discutii aprinse. Era o dna care lucrase in invatamint, zicea ca trebuie schimbare, altfel calitatea invatamintului a scazut…asta am vazut si eu cu ochii mei, e mare diferenta dintre scoala de acum si cea de acum 15 ani.
      Mai era una ca mine care va vota alb. I-am zis copilului mic sa-mi faca un desen frumos sa-l pun in plic. Desi cind ii vad pe oamenii politici cit sunt de parsivi si cum fac acum barajul lor republican, considerind electorii un fel de oi, care vor vota ce zic ei…ma mai gindesc …

      J’aime

      1. Elena politica si educatia sunt doua din lucrurile la care lucru din greu, nici eu cu educatia nu sunt prea deacord asa ca il las pe sotul care este localnic si obisnuit cu ea cu copiii. La franceza nu ma bag ca cat este de complicata imi aduc aminte de poezia “ Dulce ii limba ce o vorbim ca ea alta mai frumoasa ….”La matematica am incercat dar mi s epare diferit de cum am invatat noi, o sa spui 1+1 fac doi in ro si in fr, eu ma refer la ecuatii si modul lor de rezolvare. Asa ca imi ramane ce imi place geografia, istoria si limbile straine.

        J’aime

        1. Eu am progresat mult la subtilitati in franceza facind lectii cu copiii in clasele primare.

          Geografia si istoria nu-mi plac deloc. La fiu nu m-am ocupat de lectii, era si la un liceu bun. La sora lui la liceu da, am facut de zor chimie, fizica si matematica, stiintele naturii (geologia am detestat-o ) .

          Copilul mic avind 10-12 ani diferenta cu cei mari, am vazut ce s-a dus in jos scoala in intervalul asta de timp. Pina si la bilanturil, trebe sa fii complet pe dinafara ca sa n-ai calificative maxime. Ne gindim serios la colegiu privat, de fapt multa lume alege asta. Singurul lucru care ma tine oarecum e ca dupa aia nu mai esti prioritar daca vrei sa treci la un liceu public.

          J’aime

  6. Asta nu pricep: noir e rasist dar se foloseste ‘black »in loc. Cred ca si din cauza corectitudinii politice candidatii de extrema dreapta au asa succes peste tot. Macar ei spun lucrurilor pe nume.

    Se poate sa vina de la apa dar nu numai de la ea. In Romania(cel putin la noi in oras) apa de la robinet are un puternic gust de clor, dar cafeaua e buna.

    In primul tur poti sa ai candidat preferat, dar daca al tau nu-i in turul doi …gata.

    J’aime

  7. Un film despre tigani care l-am apreciat la timpul lui este Gadjo dilo.

    Si eu fac paine de ani de zile. O sa reincep sa fac si baghete – doar am aici reteta de la o printesa a baghetei ;). Cu deplastificarea eu merg mult mai greu decat tine, dar tu ma mobilizezi. Am achizitionat un vas ceramic si 2 de sticle cu capac, deja am mai renuntat din plastice. Raman cu dilema in ce pun pachetele zilnice.
    Bee-wraps am ezitat sa fac (nu as calca ca ma vad curatand de zor fierul de calcat…)

    J’aime

    1. N-ar fi nevoie de curat fierul, ci as pune materialul intre 2 straturi de hirtie de copt. Si as pune citeva straturi de material. Daca as avea luminare de ceara curata, as freca materialul inainte cu luminarea si s-ar raspindi ceara uniform. Eu am avut granule de ceara pe care le-am pus din loc in loc , iar materialul in triplu strat, apoi tot scoteam din cuptor si mai imprastiam ceara unde era nevoie.

      Aimé par 1 personne

  8. Mie imi place doar cafeaua facuta de mine, slaba, daca e prea tare ma apuca ameteala.
    O femeie, eu imi luam mincare la servici in borcane de sticla si circulam cu 4 mijloace de transport din B in M

    J’aime

    1. Geto, am incercat si eu dar nu mai pot transporta greutati mari zilnic din motive de dureri de spate…. merg pe jos 2km dus si 2 intors, si cu sacosa cu borcan mi-e mult mai greu. Iar la copil la scoala nici plasticele sau metalul nu rezista 😀 😀

      P.S. no coffee for me. Dar addor miiiroosul, intr-o viata de unicorn voi vinde boabe de cafea direct din saci, voi macina pentru fiecare, functie de reglajul dorit, voi face cate o cafeluta pt doritori 🙂 . Asa de mult imi place mirosul ca visez o excursie in Kenya, intr-o ferma de cafea la 2 mii m altitudine, in sezonul de recoltat ( o bagatela: 3500 euro de persoana). Pana atunci ezit sa cumpar cafea verde de pe amazon si sa o prajesc eu in cuptor (doar pt miros, zic).

      J’aime

  9. Nici noi nu mai cumparam paine regulat de muuuuulta vreme, bine nu pun la socoteala cazurile exceptionale, dar si astea sunt f rare;
    Cafea cumparam de la piata, de la un nene care aduce cafeaua de prin diverse parti ale lumii si o torifiaza el; e demential de buna; pe asta o facem la ibric ca ar fi pacat sa o stricam la filtru;
    La plastice stau f bine, in bucatarie chiar nu mai am, acum sunt in plin proces de deplastifiwre a baii; am terminat gelul de dus si am intrat pe sapun solid, am primit de la Claudia cateva home-made tare faine si m-au convins din prima; dupa foarte multa vreme nu m-a mai mancat pielea dupa dusul de seara; asa ca next step e sa ma apuc si eu de facut dupa reta si sfaturile tale;
    Acum caut solutii ok de facut cump a la long, gen ficat de cod, sardine etc- o colega nemtoica mi-a aratat cum sa comand de pe Amazon.de cu livrare gratuita aici si daca cump cant mai mari ai 15%reducere; am facut un calc si conserva de ficat de cod mi-ajunge la 1.35 :)) ;

    Aimé par 1 personne

  10. Pe piete la vanzatorii de miere gasesti lumanari din ceara, iar ceara poti sa o incalzesti si sa o pui lichida e mai uniforma. O idee ce imi vine ce poti sa faci cu bee-wraps le tai rotund pui elastic pe mergini si le poti folosi pt a acoperi castroanele in frigider.

    J’aime

    1. Da, exact asta ma gindeam si eu, sa-mi iau ceara la vara din Romania de la piata.

      Multa lume le foloseste cum spui tu, dar eu ma folosesc foarte bine de farfurii pe post de capace. Sau transfer ce am in borcane cu capac.
      Si apropo: frunzele verzi spalate se pastreaza perfect in borcane la frigider.

      Aimé par 1 personne

  11. Eu mi-am facut stoc de cafea cumparata din Germania. Dar eu nu-s o cafegioaica, cum ziceam m-am apucat doar de citiva ani, asa ca-mi fac capuccino la expresor. La ibric nu-mi prea place…desi mi-am luat un ibric de cupru.

    Ficatul de cod nu-i f scump si gustul depinde mult de marca, acum chiar am prins unul cu un gust cu mult deasupra altora, facut de firma de la care iau si sardinele. Dar e o intrebare pe care mi-o pun ( nu dati in mine ca-s asa paranoica! )Toate toxinele organismului trec prin ficat, de-aia ficat ar trebui neaparat bio. Marile sunt poluate, ficatul de cod sigur contine diversi poluanti. Conservele sunt captusite in interior cu un strat care contine bisfenol, acum s-a scos din uz, dar inlocuitorul nu cred ca-i mai de treaba. Substantele astea trec foarte bine in corpurile grase, adica uleiul din conserva. Deci ma intreb. Oricum, cred ca nu trebuie exagerat.

    Eu nu mai pot sa-mi fac sapun ca am un cintar oribil de prost, acum vreo 2 ani am tot prospectat piata, am gasit unul ce parea perfect. Deja nu era perfect , dar acum a luat-o razna de tot: nu afiseaza decit anumite valori, adica eu torn sare si tot torn si el tot 0 arata pina deodata sare la 7. Trebuie sa ne mutam si sa avem spatiu mai mare si imi iau unul de-ala mecanic mare. Si imi aduc si balanta din Romania, aia e pentru gramaje mici, dar macar e perfecta.

    J’aime

    1. Ficat de cod bio nu este. Nu e nicio cultura de pesti cod, ton in conditii bio, pt a valida certificarea. Si nici cum evita conservarea. Alternativa este in suplimente cu vitamina D (scumpe dar proaste, si alea imbuteliate si inflaconate) incat…iau conserve ton sub sigla MSC (norme de pescuit durabil).

      J’aime

    2. ficatul de cod, ca si pestele si orice acum pe lumea asta e cu moderatie; nu iti imagina ca mancam in fiecare zi, doar ca aici pretul e prohibitiv, 2.50 conserva; 1.35-1.50 e mai mult decat decent, si se merita sa iau pentru cateva luni, ca nu e produs perisabil;
      nu esti paranoica, ai dreptate in ce zici doar ca….. daca le-as lua la puricat nu as mai manca nimic, nici chiar pe alea bio ca oricat de bio sunt tot au diverse chestii in ele; nu vreau sa imi mai bat capul, fac ce pot cat sa fiu ok, nu pot si nici nu vreau sa traiesc intr-o bula si sa stau sa disesc fiecare chestie pe care o bag in gura sau o pun pe corp, ca am alte lucruri mai frumoase in viata mea care sa imi ocupe timpul :);
      vad ca se duce oarecum la extrem si traitul sanatos – nu contest ca nu e bine sa avem procupari din astea, ba cum stii, chiar le provaduiesc vehement, insa oricum am da-o tot va exista o pata de negru – pestele pescuit nu-i ok din cauza apelor poluate si toxicitatii ridicate, cel de aquacultura din cauza antibioticelor si hranei tratate si etc. etc. etc…..pana oi avea iaz-ul meu cu pesti tb sa ma descurc cu ce pot :)))))
      incep sa accept incet incet ca traiul in oras, in occident are si dezavantajele lui, insa tb sa fie o balanta pe undeva, nu putem fi castigatori pe toate planurile, tb si Universul sa isi ia partea lui…..

      Aimé par 2 personnes

      1. De acord cu tine Iulia, ba uneori imi spun ca mincind relativ sanatos pot sa-mi permit si devieri.

        Doar ca sunt lucruri de care nu avem neaparat nevoie.Pina nu demult nu mincam ficat de cod. Asa am scos somonul din alimentatie, pentru ca e foarte controversat. Iar peste la noi nu se minca aproape deloc, de-aia nici acum nu-mi place sa-l gatesc.

        Mai am de invatat la economii, ca nu ma uit la 1-2 euro 🙂 Poate de-aia cheltuim noi asa mult pe mincare. Oricum, buna ideea sa iau mai multe dintr-o data la pret mai mic, decit cite una de la Cora. Aici e sub 2, dar am luat unul mai scump, marca de la care iau sardine, se simtea si la gust diferenta de pret. M-am uitat pe amazon si am vazut ca vind si ei pachete cu mai multe bucati, mi-ar iesi la 2.25 conserva. Si cu ocazia asta am vazut ca au si conserve de ton la borcan de sticla, poate fac o comanda (si acolo e diferenta de calitate in functie de producator, tonul la borcan de cele mai multe ori e mai bun). Doar ca am o dilema de natura etica: dau bani mai putini la amazon sau cumpar direct de pe situl producatorului, cu 2.80? O sa calculez cit imi iese daca fac comanda cu de toate (sardine, ton, ficat) si daca nu-i mare diferenta, iau totusi de la producator.

        J’aime

    3. Eu folosesc capsule din ficat de cod fermentat (FCLO-fermented cod liver oil) de la Green Pasture.
      Am vazut un articol in care era mentionat faptul ca uleiul de la GP ar fi ranced si ca cel de la Rosita ar fi preparat intr-un fel in care sa evite rancezirea.
      Sincer am avut dubii in privinta acelui articol, mi-a parut ca este publicitate la Rosita.
      Spun experienta mea, m-am confruntat in anii trecuti cu depresie destul de urata, nu sufeream zilnic, unele zile era ok, altele era jale. Nu stiu ce as fi facut fara acele capsule din ulei de peste, Mana cereasca si alta nu. Dupa ce luam 1-2-3 capsule incepeam sa simt efectul antidepresiv in aprox 15 min. Uneori aveam nevoie de mai multe capsule pe zi, dar mereu-mereu si-au facut efectul.
      Inca folosesc uleiul de peste de la GP. Vreau sa il incerc si pe cel de la Rosita sa vad de la care ma simt mai bine.

      Am citit mai demult un articol la Chris Kresser unde specifica ca avem nevoie de grasimile omega 3 din peste precum somonul si in ciuda faptului ca somonul este contaminat cu metale grele tot ajuta.

      Problema cu biphenolul o am si eu de aceea am redus conservele.Nici eu nu cred ca inlocuitorul bisphenolului e mai breaz.

      Eu nu consider ca se duce la extrem mancatul sanatos. Eu calc si in strachini, nu mananc perfect, dar in mare ma ghidez dupa principiile Weston A Price.Sunt fortata de imprejurari, fiind bolnava cronic am inceput sa imi invat reactiile si STIU CLAR ca daca mananc prostii ma simt rau.
      Cand eram bine mersi puteam sa mananc orice fara probleme, acum trebuie sa fiu atenta daca vreau sa fiu cat de cat functionala.

      J’aime

  12. Clar ca nu exista ficat de cod bio, dar ma gindeam ca atita ni se spune cit sunt de poluate marile si oceanele, ca imi pun intrebari despre compozitia acelui ficat.
    Si eu iau pesti MSC, de cind am invatat asta de la tine 🙂

    J’aime

Laisser un commentaire