« Mic ghid de supravietuire in magazin »: epilogul cartii « Sunteti nebuni sa inghititi asta »

Ma grabesc sa rezum episodul cartii lui Christophe Brusset, nu de alta dar trebuie sa duc cartea inapoi la biblioteca.

Sa fim bine intelesi : unicul lucru care-i intereseaza pe cei din industria agroalimentara sau a marilor lanturi de magazine sunt banii clientului. Nicidecum bunastarea sau sanatatea lui . Deci fiti vigilenti si mai ales exigenti.

Si tineti minte ca voi, consumatorii aveti puterea de a alege. Voi, cei care din rafturile magazinelor alegeti sa cumparati sau nu un produs. Serviti-va de puterea pe care o aveti ca sa schimbati lucrurile.

Acum, dupa ce aveti toate informatiile despre capcanele industriei si ale supermarket-urilor, haideti sa vedem cum sa evitati sa mai fiti pacaliti.

Idealul –  si singura solutie cu adevarat radicala – ar fi sa renuntati la orice produs industrial si sa va multumiti cu produse brute, netransformate. Dar este o solutie greu de pus in practica in epoca noastra.

Trebuie sa recunoastem ca produsele industriale , conservele si produsele congelate sunt practice. Asa ca trebuie sa deveniti experti in a alege doar ce-i bun si sa lasati pe raft restul.

1.       Fiti atenti la originea produsului

Privilegiati in ordine: produsele locale, regionale si nationale, apoi cele care provin din tari cu o « cultura etica » si una a « igienei si calitatii » . Sistemul de norme si controale europene, asa imperfect cum e el, e cel mai strict si eficace din lume.  Nu de putine ori, noile norme, interzicerea unor molecule periculoase, sau orice ameliorare sanitara sunt implementate intii in Europa, iar de aici se generalizaeza incet, in intreaga lume.

Fugiti de produsele alimentare chinezesti, si intr-o oarecare masura de cele indiene, turcesti sau cu alte origini exotice. Chiar daca uneori se gasesc si printre ele produse de calitate, cresc sansele de a gasi unele contrafacute. Cel mai bun exemplu in sensul asta il constituie numerosii consumatori chinezi care incearca cum pot sa puna mina pe produse importate din Australia, Europa sau Statele Unite. Si-au pierdut de tot increderea in produsele lor, in urma prea numeroaselor sacandaluri alimentare .

Militati pentru o mai buna informare asupra tarii de origine. Vi se pare normal o indicatia geografica « din afara UE » ? Ce tara, ce continent ? Daca originea ar fi una valorizanta , ar fi indicata cu mindrie pe eticheta, vezi la sosul Tabasco « made in USA » imprimat in centrul etichetei.

2.       Evitati produsele cele mai ieftine

Din pacate calitatea are un pret. In general produsele cu pretul cel mai mic nu au un raport calitate/pret bun , in plus printre ele se afla de obicei cele mai multe produse contrafacute. Mai bine cumparati mai putin, dar mai bine.

Feriti-va de produsele prea ieftine ca sa fie cinsitite, de « superpromotii », sau de date limite de consum scurte. De ce un vinzator ar ieftini un produs de calitate ?

Poate multi nu au destui bani , dar majoritatea noastra putem face un efort sa platim la pretul real un produs bun.

3.       Privilegiati mercile cunoscute

Pentru acelasi produs aveti in general de ales intre : unul foarte ieftin, altul de marca de distribuitor si al treilea, a unei marci cunoscute.

Cel mai ieftin apartine in general marcii magazinului , dar e comercializat sub un alt nume, pentru a evita asocierea dintre imaginea lui cu a produselor de calitate proasta. In general consumatorii cumpara produsul imediat superior, MDD, deci marca magazinului.

Insa produsele de marca sunt in general de o calitate mai buna, pentru ca cele de distribuitor sunt copii ale celor de marca. Pentru a mentine pretul mic, ingredientele sunt inferioare, cantitatile mai mici, procesul de fabricatie mai slab pus la punct, aditivii mai numerosi….

4.       Evitati pulberile si pireurile

E usor sa ascunzi imperfectiunile unui produs transformindu-l. Mirodenii de calitate proasta sau cu impuritati sunt macinate, legumele mucegaite sunt transformate in pireuri, caii intregi in carne tocata de vita…

Cumparati deci produse intregi, ale caror defecte se vad. Alegeti piperul boabe .

Cind aveti de unde alege, privilegiati ce e intreg, apoi ce e decupat in bucati. Pulberea sau pireul alegeti-le doar in ultima instanta.

Evitati produsele pane, cum ar fi bastonasele de tocatura de peste pane sau nuggets din pateu de carne. Contin multa grasime, n-aduc nici un beneficiu, si spre deosebire de o bucata de peste sau una de carne, nu stititi niciodata ce ascund.

5.       Cititi cu atentie lista de ingrediente

Evitati cu grija produsele recunoscute ca nocive pentru sanatate :

  •         uleiurile hidrogenate . Contin acizi grasi trans, foarte nocivi .
  •        colorantii chimici : familia de aditivi E100
  •        conservantii chimici : familia E200
  •       aluminiul sub toate formele lui. E neurotoxic, dar se foloseste ca si colorant ( E173) sau ca si agent de ingrosare ( E520 pina la E523).

Incercati sa evitati produsele care nu va aduc nimic, dar sunt daunatoare pe termen lung 

  • glutamatul monosodic si derivatii  de la E620 la E6
  • edulcorantii ca aspartamul sau ciclamatul (E951 si 952 )

Preferati, daca se poate, extractele naturale moleculelor artificiale. Dar evitati « substantele identic naturale  » . Pentru ca produsele de sinteza nu sunt la fel cu cele naturale. Chiar daca formulele chimice sunt identice, exista diferente de forma in spatiu ( izomeri) , de puritate si de asimilare a lor de catre organism.

In rezumat : privilegiati produsele cu un maximum de ingrediente naturale, compozitie simpla, minimum de aditivi.

6.       Verificati ambalajul

Focalizati-va pe continut, nu pe ambalaj. Nu va lasati atrasi de culoarea frumoasa, poza apetisanta, nume atragator.

Nu cumparati produse in ambalaje reciclate pline de uleiuri minerale cancerigene. Or fi bune pentru mediu, dar nu pentru sanatatea voastra.

Evitati ambalajele de plastic « oxo-bio » sau « oxo-bio-degradabile ». Nu sunt cu adevarat degradabile, ci doar se descompun in microparticule pe baza de polimeri sintetici foarte poluanti.

Nu cumparati ambalaje care au un aspect ecologic, fara sa fie cu adevarat asa, de exemplu carton lipit pe un film plastic. Ambalajele compuse nu sunt nici reciclabile nici compostabile.

Privilegiati conservele in recipiente de sticla celor din alte materiale. In primul rind sticla lasa sa se vada continutul. In al doilea interiorul cutiilor metalice (inclusiv al bauturilor la doza)  e captusit cu un plastic ce contine bisfenol, un perturbator endocrin. E interzis acum in Franta, dar nu si in alte tari.

7.        Controlati datele limita de consum

Nu exista produse alimentare (exceptind vinul) care se imbunatatesc cu timpul. Vitaminele, glucidele, proteinele si alte molecule benefice se degradeaza in timp. La fel si ambalajele. De unde si datele limita.

Nu cumparati produse cu date apropiate de cea limita. Nu va lasati manipulati si culpabilizati de cei care afirma ca un produs e bun si dupa data limita de consum. Daca industria produce prea mult si supermarket-urile stocheaza  ,ca sa faca economii, nu-i treaba consumatorului. Prioritatea lui trebuie sa fie sanatatea si produsele consumate cit mai proaspete posibil.

Bineinteles, ca sa evitati risipa nu cumparati prea mult dintr-o data, nu faceti provizii.

8.        Fiti circumspecti cu diversele mentiuni si certificari

Produse certificate bio, Max havelaar, produsul anului, calitate garantata….Si cite si mai cite, in fiecare an apar nume noi.

Pentru evitarea unor cantitati mari de pesticide sau OGM-uri, certificarea oficiala bio « AB » pentru agricultura biologica  e cea mai buna garantie.

Atentie la mentiunea « echitabila », copie a unor certificari cunoscute (Max havelaar), folosita de multinationale ca argument marketing.

« promotie » sau « ales cel mai bun produs al anului » …au criterii vagi, orientate marketing.

9.      Verificati eticheta

Stiati ca ONG-ul  american Oceana  a facut o ancheta in 2013 si a descoperit ca in Statele Unite 30% din etichetele in ceea ce priveste pestii si alte produse oceanice sunt false ? File de peste ieftin de cultura cum ar fi pangasius sau tilapia e de multe ori vindut sub numele de file de pesti scumpi cum ar fi codul. Asta confirma deci ceea ce gindeste toata lumea cum ca in Statele Unite s-ar minca prost.

Dar nici in Franta nu-i mai bine. Conform Directie Fraudelor, 20% din produsele de mare sunt etichetate fals.

De prea multe ori pestii « salbatici » se dovedesc crescuti intr-o ferma marina uriasa, indopati cu mincare granulata si cu antibiotice.

Cit ton albacor se metamorfozeaza anual in scumpul si rarul ton rosu, printr-o simpla magie a unei etichete ? Citi pesti proaspat iesiti din cusca de crestere sunt botezati « pescuiti »? Si cite pectinide din Chile sunt vindute sub numele de coquilles St jacques cu origine bretona ? (Saint Jacques  e doar specia Pecten maximus).

Nu va incredeti in nimeni si deschideti ochii bine, informati-va si invatati cite ceva despre ce mincati : asa o sa fie mult mai greu sa fiti pacaliti.

10.     Faceti-va prieten cu dusmanul

Arma absoluta a marketingului sunteti VOI. Da, voi, clientii. Cei care nu faceti efortul de a va informa, care nu va indignati, care privilegiati pretul, estetica sau partea practica. Voi, consumatorii, aveti partea voastra de responsabilitate in acest dezastru.

E usor sa te lasi dus de nas de discursurile marcilor agroalimentare, sa nu-ti schimbi obiceiurile si sa cumperi cu ochii inchisi. Cel mai mare dusman nu e marketingul care va minte, nici producatorul de marfa de proasta calitate, nici hipermarket-urile care le distribuie. Cel mai mare dusman al vostru sunteti chiar voi.

Amintiti-va de cuvintele lui Hippocrate sau ale lui Linus Pauling : hrana sa va fie medicament, nu otrava.

 

Trebuie sa recunosc ca faptul ca am recitind cartea, mi-am reamintit unele lucruri. Nu am obiceiul sa cumpar produse gata preparate , exceptie sunt cerealele pe care copiii ma roaga sa le cumpar, dar si acolo am trecut pe cornflakes simpli, fara zahar sau ulei. Dar acum sunt foarte atenta la originea produselor, asa am renuntat sa cumpar unele lucruri cu origine « non-UE ». Am observat ca untul bio de la supermarket e mai ieftin, dar laptele din care e facut nu provine din Franta, ci din UE. Am mai observat ca produsele bio au indicate mai mult sau mai putin originea, insa putine din cele care nu sunt bio nu spun nimic despre ea.

Am mai observat ca intr-adevar produsele vrac de la Cora sunt mai ieftine decit cele de marca, dar originea lor e de obicei non-UE, iar compozitia e inferioara produselor de marca (pentru corn flakes apareau atit zahar cit si ulei in compozitie).

 

 

 

 

 

 

 

 

54 réflexions sur “« Mic ghid de supravietuire in magazin »: epilogul cartii « Sunteti nebuni sa inghititi asta »

  1. In mare asta este si ghidul meu..dar sa cumperi conform acestui ghid este scump. Sunt curioasa cam cat cheltuiti voi pe buget?
    Eu cumpar anumite alimente bio si alimentele bio sunt f scumpe asa ca nu ne permitem sa cumparam numai bio.
    Ma feresc de produsele din China. Am redus conservele. Nu cumpar produse ieftine.
    Am bagat buget acum pt ca aruncam prea multi bani pe mancare, imi e greu sa cumpar si bio si sanatos si sa raman in buget, uff.

    J’aime

  2. Noi cheltuim enorm pe mincare, cumparam (aproape) tot bio, gatesc cam de la zero. Anii trecuti ma chinuiam sa nu trec de o mie de euro pe luna. Suntem in we 5, in rest 4, dar la prinz media zilnica ar da 2.5-3 sa zicem. Tot in we mai pun mincare la pachet pentru 2-3 mese copilului. In ultimele luni, am reusit sa scad la sub 900, iar luna trecuta, sub influenta grupului FB de care ziceam mai demult, am scazut la 753. Luna asta creste cred ca pe la 900, ca au fost Pastile si am facut tort si cozonaci si am luat miel.Am facut si o comanda de ulei de masline din Italia, care bate spre spre 90 euro , dar e bun si ne tine daca nu tot anul, cel putin 7-8 luni. Cumparam f multe fructe-legume (de sezon, dar tot sunt scumpe) , putina carne am redus mult cumparaturile de la hipermarket (bio lor o fi bio, dar n-am incredere, vine din Spania). Daca ar fi dupa mine as putea sa scad mai mult, dar nu pot sa ma lupt constant cu restul familiei plus ca mai trebuie sa-ti faci placerile.

    Pe de alta parte stiu ca nu pot fi sigura ca ce-i bio e bio, dar macar in felul asta limitez pesticidele. Carnea nu iau decit bio , pentru ca altfel animalele sunt tratate cu antibiotice si hranite cu soia OGM(deci plin de pesticide, ca e OGM ca sa nu moara de la tratamentele care omoara tot in jur).

    Toate transformarile astea au venit in timp: la inceput cumparam bio doar pentru copilul care era bebelus, apoi am inceput sa mincam si noi, apoi am inceput sa ne preocupam de ecologie si probleme etice. Si tot asa…

    De vreo citiva ani nu mai luam nici un supliment alimentar sau medicament, poate doar niste magneziu din cind in cind sau sirop de tuse cind tuseste copilul. Deci la capitolul asta cheltuiala e zero.

    Aimé par 1 personne

  3. Aici bio este f scump. Nu am alta posibilitate de bio decat de la Mega Image. Eu locuiesc pe o insula si oferta nu e aceeasi ca cea de pe continent, plus Mega Image de aici e mai scump decat Mega de pe continent.
    De ex feta este 17 euro kg si branza de capra 15-16 euro. Eu nu mananc multa branza asa ca iau bio si consum mai putina. Este foarte gustoasa si se simte diferenta clar de la bio la conventional.
    Carne nu gasesc bio, probabil nu se cumpara si de aceea nu se aduce, cine sa cumpere piept de pui dezosat la 25!!! euro/kg, la fel si pulpele dezosatede pui. Un pui intreg ajunge pe la 20 euro, costa 10 euro/kg. Dar nu am acces la asa ceva, am luat de vreo 2-3 ori carne de pe continent, online, si la pretul asta ridicat se adauga si transportul. Carnea de vita bio este tot de la 25 euro in sus.
    Morcovii sunt in jur de 65-75 centi, bio sunt 2.70, diferenta enorma, merele bio sunt 3.65 euro iar in ultima perioada au niste mere din Sud Tirol Italia gigante si fara nici un gust asa ca am luat conventionale.
    Cumpar legume bio si anumite fructe bio, orez, faina, destule produse cat sa ne cocoseze nota de plata.
    Recent si sotul a inlocuit zaharul alb cu zahar de cocos care este 10 euro/kg. Am gasit online la oferta cu 7.75 e/kg si am luat 5 kg.
    Noi suntem doi, dar daca am fi avut copil nu ne-am fi permis sa mancam la fel.
    Aici taranii dau soia GMO la greu gainilor, asta a fost de fapt imboldul de care am avut nevoie ca sa am gainile mele. Nic in ruptul capului nu le dau soia, de altfel nu le dau nici multe boabe si o sa vezi in articolul pe care il voi scrie cam ce mananca gainile mele.
    Din pacate eu consum carne de pasare din comert, e slabiciunea mea carnea de pui, stiu ca e pompat, injectat si de toate.
    De aceea, desi iubim gainile noastre, vreau sa gasesc in mine puterea sa pot sa le dau la sacrificat ca sa am carne cu adevarat bio si ieftina.

    J’aime

  4. Pe o insula imi imaginez ca sunt probleme cu preturile. Zahar de cocos am luat o data cu 8, mi s-a parut scump. Altfel iau nerafinat de trestie, ala e vreo 5-6. Si la noi puiul e cam 20-21 unul, bio, dar il impart, fac supa din spate , git si aripi, din restul friptura, sau il impart in si mai multe. Porcul bio e cam 20 . Vita nu stiu, ca acolo ma uit la pretul bucatii si n-am mai luat de multa vreme. Merele acum sunt 4 euro.

    Pai eu ma gindesc (dar n-am experienta) de luat citiva pui mici si crescuti. Nu gainile care fac ouale, ci luati separat. Desi ma intreb daca as avea inima sa fac asa ceva. Miine imi iau de la biblioteca o carte despre crescutul pasarilor si alta despre permacultura. Si o sa citesc cu mare interes articolul tau!!

    Eu am vizitat cu gradinita fetei mai demult o ferma frumoasa, toate bune pe acolo, dar am vazut ca mincarea animalelor vine din niste pungi, in granule.

    O prietena imi povestea ca stia pe cineva care a lucrat intr-un loc unde se prelucrau puii si de atunci a incetat sa mai manince asa ceva: cind ieseau de pe banda isi dublau volumul fata de cel initial. Eu am vazut emisiuni cu pui la sol , inghesuiti si care se ataca unul pe altul, care nici nu se pot misca, vai de ei; genul de emisiune care ii face pe unii sa devina vegetarieni.

    Aimé par 1 personne

  5. eu nu tineam evidenta cheltuielilor pana anul asta,da stiu, o mare prostie; eram convinsa ca nu depasim 300 de euro pe luna pe mancare :), adica daca ma intreba cineva, atat ziceam ca atat credeam eu ca cheltuim; atat timp cat ma incadram in buget nu imi faceam probleme; am inceput sa pun pe hartie absolut orice ban iese din casa din ianuarie si am ramas taaareeee surprinsa, cosul nostru lunar e de cca 400-450 euro pe luna, pt 2 persoane;
    noi luam cam tot ce se poate bio, acolo unde se poate si se vede….acum cu verdeturile am senzatia ca ne-a sarit bugetul in aer
    la noi puiul bio e 17-18 euro un pui de 1.5kg insa eu imi fac provzii din Ro, din curte de la mama ca mai bio de atat nu se poate; pt peste si carne, bio de asemenea; acum ca o sa ne mutam ne bate gandul sa recurgem la achitia in bulk; gen vb cu cineva de la amma de la tara, taiat, portionat si trimis in lazi frigorifice; ne-ar ajunge cred pt un an ca nu mancam de cat 1 data pe sapt carne sau chiar la 2 in sapt cand avem peste…

    J’aime

  6. Iulia, in sfirsit cineva care ma linisteste! Eu notez totul din 2009. Asa ca pot sa zic ca media lunara pe toti acesti ani e 1012 (in medie 900 si ceva, in decembrie si de Pasti cam 1200, in august Romania mai putin, asa ca scade media). Si la noi fructele si legumele explodeaza bugetul.
    Acum ma chinui sa scad, dar nu pot sa nu merg la piata si sa nu iau o bucata de brinza buna, de exemplu. Apoi mi-am dat seama ca bugetul acum e mai mic nu numai gratie eforturilor mele, ci si faptului ca baiatul e plecat la stagiu si vine doar o data la 2-3 saptamini si nici nu-i mai prea dau mincare cu el, ca-i departe.

    Aimé par 1 personne

  7. Buna,noi suntem 4 pers,copiii (6 si 2 ani) mananca la cantina la amiaza,cumparam o parte din carne,fructe,legume de la o Cooperativa de fermieri(circuit scurt),o parte de cumparaturi la supermarket.Primim din Rom in fiecare toamna dulceturi,zacusca,tocana de la soacra si ajungem lunar pe ce mancam acasa la 800-900 pe luna.In chelt intra si 2 st vin pe sapt(in jur de 7 euro st),bere plus cola pt sot.Am incercat sa-l conving sa renunte la chestiile nesanatoase dar el le considera micile placeri ale vietii…

    Aimé par 2 personnes

    1. Deci nu suntem noi asa cheltuitori!

      La noi nu intra vinul, ala e separat, dar e mai rar si scump. Bere nu, bauturi carbogazoase deloc. In medie 45 pe luna, dar luam cind avem prieteni, in ala intra si cel dus in vizite. Am dezbatut problema vinului cu prietenii, care se mirau ca luam scump si am ajuns la concluzia ca pe ei ii costa mai mult, desi limita e 10 euro la pret, ca beau in fiecare seara. Noi rar. Si am gasit un super-cavist, care e vechiul nostru fotograf reconvertit.

      La mine mincarea in general e una din placerile vietii…

      Aimé par 1 personne

  8. Bruxelles,3 persoane, 3 mese pe zi (pachete – acum 2 zile pe sapt. fata a cerut masa la scoala dar tot ii dau pachet). Eu am coborat de la 200 euro pe sapt la 70 pe sapt. Bruxelles. Atat scoteam cash, atata cheltuiam.
    Scriu buget din 2012 si din 2013 de cand scriu meniu si merg o data pe sapt. scaderea e dramatica. Nu mergem la supermarket mai des de 1 data pe luna.
    Iuliana, m-ar interesa si pe mine cooperativa de fermieri. Eu luam carne bio de la o ferma dar acum nu au ce taia pana la sfarsitul lui mai, si dadeam 9.5 euro /kg. Am gasit un magazin Belgomarkt in apropiere de munca cu 11 euro/kg. O sa iau asa daca nu am de ales.
    Extra cheltuieli pt cumparat mierea din Ro si uleiul de masline din grecia (am o relatie cu un grec :D) .

    Aimé par 1 personne

  9. te invidiez pentru relatia ta cu grecul :)))) ulei luam deobicei cand mergem in Italia, anul asta o sa fie pas ca o sa ajungem in Spania cred si cu avionul, insa am vazut la mag bio de la noi din sat ulei bio de masline varsat: si o sa ii dau o sansa;
    deci un cam 300 pe luna la voi, insa tu iesi castigatoare cu piata aia mare din Brx; daca nu ma apucam de tinut evidente, ziceam si eu ca tot 300 cheltuim :); faza e ca am senzatia ca in ultimul timp s-au cam scumpit toate, ca saptamanal dadeam cca 50-70 euro iar acum ating lejer 100 fara sa fi schimbat ceva – aceleasi produse, aceleasi cantitati etc….

    buget am si eu, doar ca nu scriam cat si ce cheltuiam; la mine era in mare, pt casa (chirie+mancare) X euro….de cand scriu pe ce se duc banii, am o privire foarte clara pe ce se duc exact banii……

    Aimé par 1 personne

          1. Aici uleiul bio e 10 euro/750 ml. Cum de e mai ieftin in alta tara nu inteleg..
            Nu cumpar ulei bio de masline pt ca folosesc mult si ar ajunge prea costisitor. Dar e gustos uleiul local de aici, e presat la rece si extravirgin.
            Mama a cumparat ulei bio din Italia si a zis ca e tare rau, nu stiu ce fel de bio era

            J’aime

            1. Asta ieftin ma face si pe mine sa-mi pun intrebari cit e de bio si extravirgin… Si nu era foarte bun. Cel italian l-ai tot minca pe piine, asa e de bun. Depinde probabil de zona, de exploatare, habar n-am.

              Tot f bun grecesc am luat din Germania (bio, extravirgin) cu 8.50 la 750ml. Din Kalamata.

              Mi s-a terminat si faina de malai din Italia, asa de buna era. In Romania n-am dat inca de una cu asa gust bun. In Franta nu mai vorbesc, ca marea parte e de-aia fara gust care se fierbe in 3 minute.

              J’aime

            2. Asta la 8.50 e varsat, deci scade ambalaj, mai ieftin la transport etc…. insa nu l-am incercat, nu stiu cat e de bun;
              Noi din Italia am avut si cump dim magazin bio la vreo 12 euro/ 750 ml, insa am luat si direct de la producator la cutie de tabla de 5 l, la aproape 9 euro kg insa nebio…..

              J’aime

    1. Sa va zic de povestea uleiului, povestea greceasca. Colegul are in famelie plantatie mare mostenire de la un bunic harnic, eu ajung sa platesc 7 -8 euro pt ca cel mai scump e transportul cu dhl. A zis ca nu e bio ca pune uneori ingrasaminte si 25 de tone de ingrasaminte de vaca nu gaseste pe insula aia nici daca pune toate vacile la un loc sa se balege pt copacii lor. Productia e mare asa ca le vine engrossistul si le ia in decembrie aproape tot uleiul produs ca nu au unde stoca, ulei presat artizanal nici macar filtrat pretul primit de la engrossist undeva pe la 3 euro pe litru dar si asa sunt multumiti ca macar e cine sa le ia totul. Asa ca la anul ma gandesc sa cumpar cantitate mai mare in decembrie si sa stochez pe balcon. Luiza, e ok sa tin uleiul la 0 grade?
      De consumat, consumam cam 1 2l pe an de ulei.

      P.S. grecul e in dreapta mea, va pove alta data ce dezamagire o fost cand m=au anuntat ca vine un grec tinerel in birou …

      Aimé par 1 personne

        1. clar, la mine consumul de ulei e homeopatic :))) . Pun in salate, la produsele gatite adaug uneori in farfurie sau in oala dar dupa ce inchid focul (fac o salata marocana unde pun la final sa dea onctuozitate), la cuptor daca e carnea prea slaba adaug zama de oase sau slaninuta (avui; nu mai am).
          Luiza, grecul a zis ca a cautat balega de vaca: dar nu sunt vaci suficiente pe insula :)))) asa ca chimic, presat la rece si nefiltrat, gust de masline de milioane. El pune s la gatit, eu evit gatitul uleiului si am multe mancaruri fara ulei. O sa iau ulei mai mult la recolta urmatoare si tin pe balcon ca in casa nu am unde si la rece se ingroasa= sper ca asta nu e o problema.

          J’aime

      1. Si aici este la fel uleiul. Presat artizanal si nefiltrat. Este verde si delicios. Cam acelasi pret.
        Nu stiu sa se foloseasca balega ca ingrasamant, se foloseste ingrasamant chimic o data pe an dupa ce se recolteaza maslinele. De vreo 2 ori pe an se stropesc maslinii si asta e tot.

        Un ulei cu adevarat autentic nu se poate folosi la dulciuri deoarece confera o aroma neplacuta prajiturilor.
        In Ro cand aveam ulei de masline presat la rece din comert foloseam uleiul la dulciuri/cozonac/etc. Cand am venit aici am folosit la dulciuri ulei local si am realizat ca nu merge deloc folosit pt ca efectiv acopera orice aroma si se simte gustul pregnant.

        Sigur ca poti sa il tii in balcon. Singurul lucru la ulei este ca trebuie folosit intr-un an dupa presare deoarece incepe si rancezeste.
        Noi consumam multi litri de ulei, gatesc cu mult ulei, gatesc si retete grecesti care sunt inecate in ulei 🙂

        J’aime

        1. Ce bine ca avem sfaturi de la cunoscatori ca si tine! Si ce fain ca poti sa-ti cumperi ulei direct de la sursa.
          Salata mea de vinete nu-i asa buna ca a altora, ca pun doar ulei de masline, dar prefer asa si ne-am obisnuit cu gustul.
          Cind eram studenta stiam un grec tare priceput la gatit…ce de bunatati prepara… Iar baclavalele pe care le aducea de acolo asa bune erau…Am mai cumparat de pe aici baclavale arabesti, dar nu se compara, Cind am ajuns la un magazin grecesc am luat de acolo si erau ca alea pe care le stiam. Ah, si avea niste prajiturici le zicea cumva gen korabietes…ce bune erau. (si de aici va dati seama cit is de pofticioasa si ce importanta e mincarea in viata mea 🙂 )

          J’aime

  10. Relatia cu grecul :))))

    Noi am luat anul trecut ulei din Italia, de pe linga Verona, atita ne-a placut de mult incit acum mi-am luat inima in dinti si am dat comanda direct la producator, pe site. Ma gindeam ca mi-ar fi placut sa fac o comanda grupata cu altcineva.

    J’aime

  11. M-am mai linistit cu preturile :)))
    Eu nu notam pe ce dam banii asa ca habar n-am cat cheltuiam dar intuiesc ca saream de 700/luna.
    Acum am pus buget de 500/luna dar in bugetul asta nu e posibil sa cumpar totul bio.

    Am puisori de 4 luni acum si daca ar fi sa ii tai nu as avea ce sa mananc din ei 😀
    Asta apropo de puiul din comert care are 10 sapt (parca) cand este taiat.

    J’aime

  12. Elena 90 de euros sper cel putin 5 l de ulei. Eu sunt mai economa la consumat ulei, 2-3 l de masline pe an max, e drept ca la prajituri pun ulei de floarea soarelui. In curand o sa fie la Foire de Paris si in general gasesti si produse din alte tari Italia, Spania, cand este La Foire la noi sunt o gramada de standuri cu produse Italienesti.
    O femeie – daca ai fi avut baiat in loc de fata mai adaugai 30 de euros la buget pe saptamana in perioada adolescentei. Baietii nu sunt pretentiosi la mancare dar mananca.

    J’aime

  13. 6L 🙂 Il mincam doar pe salate, paste sau…piine. La prajituri pun unt sau tahini, rar ulei, atunci de-ala grecesc cu 7.50.

    La Foire si expozitii de-astea pe mine nu ma mai prinde nimeni, Mergeam la Marjolaine, dar e o pierdere de timp si bani dupa parerea mea. Si inghesuiala. Ii las pe altii.

    Baiatul meu a fost f mofturos, acum maninca aproape orice. La noi n-am obsevat sa creasca consumul la adolescenta, poate a crescut lent si de-aia nu se observa, ca stiu ca aveam o prietena si spunea ca tine(doar ca avea fata).

    Mari, si tu locuiesti in zona pariziana?

    J’aime

  14. De cele mai multe ori, sunt atenta cand merg la cumparaturi. Exceptie cand imi da mama o lista cat postul pastelui, cu ce a vazut ea la oferta. Atunci nu mai stau sa verific nimic. Le arunc in cos si gata.

    J’aime

    1. Eu nu citesc niciodata lista cu oferte, de fapt nici nu primesc publicitati acasa. dar stiu ca odata era oferta la ciocolata Nestle (demult-demult, cind inca mai luam asa ceva), oferta lor la 3 pachete iesea mai scump per pachet decit daca luai la ne-oferta. Asa ca trebuie uitat cu grija si la oferte.

      Sotul lucreaza pentru super si hiper-market-uri, in sensul ca face programul cu care isi tiparesc ele afisele alea din magazin care anunta « oferta ».. ».2 la prêt de 1″ si chestii de-astea. I-am zis ca daca ar sti magazinele cit sunt de inutile afisele alea (ca eu nu le citesc niciodata) , ar da faliment cu programul lor. dar probabil ca si-au facut ceva studii de piata si sunt unii care le si citesc, din moment ce le fac. Dar cum vine in contact cu magazinele, afla dedesubturi, de exemplu imi spunea ca pt Romania, Auchan aplica o politica de hard-discount, adica printre altele pt preturi mai ieftine trebe termen de garantie mai lung, de unde aditivi mai multi. Sau ceea ce nu stiam pina de curind : ca acelasi lant de magazine are preturi diferite in functie de locul unde sunt implantate. sau de produsele de rappel, acele supe-oferte , preturi scazute special ca sa atraga clientii in magazin si sa cumpere altele.

      J’aime

  15. Deci sa ma bucur ca am fata si la adolescenta va incepe curele de slabire si vom manca salate amandoua hihihi,
    Despre mancare = valorific chestii ieftine si prost apreciate ca de ex oase, ficatei, etc, dar si praz, morcovi, castraveti, gulii, linte, couscous, naut, etc astea bio sunt accesibile. La carne nemultumirea e mai mare la mine si consumam maxim un kg pe sapt. si nu am luat gaina de cateva sapt ca nu am de unde ok si mai bine fara dar ma uit lung la o gasca din parc :D. Lactate luam local. Iar fructe nu e nimic de sezon…. iau prost adica mere si gref si avocado si porto si banane si luai si pepene de 10 euro dar na asta e, bag salate ca abunda.

    Ma mai salveaza si mini gradina si condimentele ce le cultiv singura. O sa mai cumpar rasaduri de la olandezi chiar daca nu sunt bio, dar cu apa si compost si dragoste le imbunez eu.

    J’aime

  16. N-o fac niciodata, dar a fost fata la o aniversare si asa i-a placut prajitura, incit azi-dimineata am cerut reteta mamei.

    Cred ca-i fain pe la voi cu muntii, si nu sunteti nici asa departe de mare.Si nici de italia. Faceti mult schi?

    J’aime

  17. o Femeie ca sa ai idee de ce mananca de ex. seara pt 3 copii si un adult ( ca eu le gust) un pachet de paste fainoase de 500 gr cu branza. Ca si proteine vegetale le fac mult chilic con carne si orez, si o salata de linte fiarta cu orez si cu somon.

    Elena din studiul meu de piata sunt si de market am ajuns si eu la acelasi concluzii privind ofertele, mai gasesti cateodata oferte bune cand sunt productii mai mari din acel produs. Sau lansare de nou produs. Cat despres preturi variaza in functie des zone daca esti intr-o zona mai bourgoise platesti cu 10_15 % mai scump acelas produs la acelas lant de magazine.

    J’aime

  18. Eu o fac cu copii e simplu de masurat si le place, mai ales ca pun multe fructe rosii si felii de banane.
    o gasesti pe internet, pe langa praf de compte mai pun un pic de bicarbonat si le sting cu lamaie.

    E drept ca suntem aproape de munti si de mare 2h30 pe autostrada pana la cea mai apropiata plaja, o data am mers dimineata si ne-am intors seara. Problema e cu timpul, si cu activitatile copiilor, cand ti-e mai drag week endul mai este un meci in mijloc de week end. Eu stau la casa si singurul lux pe care il vreau si mi-l permit din cauza timpului pe moment este o ora doua in gradina in hamac.

    J’aime

  19. Cred ca daca ai casa nu-ti doresti sa pleci atita in vacante. dar cind stai la bloc vrei tot timpul sa evadezi.

    Noi primavara si vara, uneori in septembrie mergem des asa la mare de dimineata pina seara, tot 2H30 : stim o localitate cu parcare fix la plaja, nu-i aglomerat. La prinz ori picnic si bicicleta prin parc (au un parc mare si fain) sau resto cu produse locale si chef bun, prêt rezonabil fata de aici. Nici noi nu putem decit duminica sau jour ferié, ca simbata avem activitati. E fain, ca te intorci de acolo ca dupa o lunga vacanta, asa de mare e schimbarea.

    J’aime

    1. Vai fetelor, cum adica 2h30? 2h30 dus intors sau doar pe sens??
      Si eu am marea la nici 5 min de mers pe jos. Am pe blog postarea Casuta din poveste cu zona in care locuiesc si am fotografiat o straduta de langa casa care duce la mare, cred ca in 3 min sunt la mare.

      Aici nu prea sunt oferte, e drept ca nu prea cumpar la oferte pt ca mancarea care este la oferta nu ma tenteaza dar am gasit o data paste bio reduse cu 15% si atunci am luat mai mute pachete, sau cand se apropie termenul de expirare la laptele bio iau mai multe cutii si le congelez si apoi scot pe rand cate o cutie de lapte care se duce rapid pt ca fac des vafe pt micul dejun.
      Mai gasesc cateodata (rarisim) si conserve de sardine in ulei de masline la oferta si atunci cumpar mai multe.

      J’aime

  20. Hei, nu toate avem norocul tau, facem si noi ce putem 🙂 la mine 2.30 de acasa pina pe plaja. Plecam dimineata, venim seara, dar asa schimbare e, ca merita… Parca uiti de orice grija cind ajungi acolo.

    In marea noastra nici nu prea poti face baie , ca apa e rece, desi in ultimii ani nu-mi pasa cit e de rece, ma bag si inot. Anul trecut am fost pe citeva zile, in mai, am intrat in apa desi avea …11°. Ziceai ca era apa din frigider. Altfel detest mersul la piscina ca mi-e frig.

    J’aime

    1. Am uitat sa scriu esentialul, ca nu am scris sa va scot ochii cu marea mea :))
      Voiam doar sa zic cum sunt oamenii, voi mergeti 2h30 pt mare iar eu nu merg la 5 min de mers pe jos, in schimb as merge la munte.
      Niciodata nu am suportat sa stau pe plaja, nici in Ro, eu fiind din Cta, ma apuca toate alea pe plaja:)) asa ca merg rar, cu alte cuvinte stric orzu’ pe gaste ca stau la doi pasi de mare, darrr, ma bucur sa aud valurile de acasa :))

      J’aime

      1. :)) M-am prins ca nu de-aia ai scris.

        Daca as sta la mare, cred ca m-as duce in fiecare seara pe plaja, asa imi place cind ramine plaja aproape goala si linistita. Banuiesc ca cine sta toata ziua la mare, se cam satura, am rude in sudul Frantei, au o plaja minunata, rar profita de ea.

        J’aime

  21. Tocmai am facut cumparaturi la Biocoop, care e o cooperativa, clientii sunt si membri, deci ideea creearii ei e buna. Dar mie mi se pare ca in ziua de azi a devenit tot un fel de hipermarket al bio-ului, cu prea multe produse care vin din Spania(de apreciat totusi faptul ca iarna n-au rosii, inca n-au aparut nici acum), cu toata carnea preambalata in plastic, cu tot mai multe produse gata preparate.
    Asa ca m-am gindit sa scriu niste preturi, poate ajut pe cineva:
    Bibilica(mi se pare mai gustoasa decit puiul):13.54kg, porc:19;25 kg, oua: 2,05 pt 6 buc.
    Frunze verzi (spanac tinar, rucola, etc): 12,98 kg; portocale Italia: 1.98kg , mere Olanda: 3,45 kg. zahar rapadura nerafinat varsat 4.70 kg; faina aproape alba( T65) : 3,20 sacul de 2,5 kg.Nuci intregi frantuzesti 7,90 kg. Uleiul grecesc ieftin presat la rece 6.90…mi se pare prea ieftin ca sa fie cu adevarat ceea ce pretinde ca e. Ridichi legatura mare de tot: 2 . Ciuperci: 10,80 ; pleurotus: 14.98kg.
    In general preturile sunt mai mici decit prin alte locuri, asa ca am facut ceva stocuri ca sa nu mai am de mers vreo luna…deci am explodat bugetul.

    J’aime

    1. Ce ma bucur de astfel de discutii! Eu nu am pe nimeni cu cine sa vorbesc despre bio, exceptandu-l pe sot.
      La noi rucola se vinde la cutie de 125 gr si este 3.65, este ff buna. Mi-e ciuda ca nu vrea sa creasca la noi in gradina, nu inteleg de ce, rucola ar trebui sa creasca ca o buruiana si la noi nu vrea..
      Spanacul este mai ieftin, undeva la 5 euro/kg dar nu imi aduc aminte pretul.
      Carne nu se aduce pe insula asa ca nu am cum sa cumpar. Am luat de cateva ori online de pe continent dar luam piept dezosat si pulpe dezosate si la 25 euro/kg nu pot sa tin pasul cu astfel de preturi.
      Pui intreg (care e mai ieftin, 10E/kg) nu pot sa iau din alte motive tot legate de sanatatea mea. Orice gatesc cu os imi face rau, deci nu am cum. Mi-e ciuda de mor ca nu mai pot sa fac zeama de oase.

      Aimé par 1 personne

  22. Nici eu nu vorbesc despre asta cu prietenele din viata reala 🙂
    Nu poti lua pui intregi si oasele sa le folosesti la supa pentru sot? N-ar iesi mai ieftin?
    Si la noi spanacul mai mare e doar vreo 7 euro, asta e ceva mai tinar.
    Si eu cind merg la magazinul din centru iau rucola la cutie. Patroana magazinului e italianca, e tare vorbareata si buna comercianta si daca ii ceri un anumit produs, il cauta si il aduce. Acolo se vorbeste despre bio si nu numai. Ce ma distreaza (si putin ma ingrijoreaza) e ca are clienti ce vin si ii cer sfaturi de parca ea ar fi doctor 🙂 si are sfaturi pentru orice.

    J’aime

      1. Da, dar si eu ma consider norocoasa ca va am pe voi, chiar si departe. Ieri la magazin spre rusinea mea am uitat sa-mi iau pungile mele. Le economisesc pe ale lor, ca pun 2-3 feluri de legume sau fructe in aceasi punga, sau pe unele lipesc doar eticheta cu pretul. Dar era o dna in fata mea care venise cu toate pungile de pinza de acasa, plus o cutie mare in care-si pusese toate brinzeturile. ma minca pe limba sa o intreb daca nu e unicorn 🙂 Si mi-a fost rusine de mine ca la teorie is buna, la practica mai am.

        J’aime

  23. a, si sa stiti cza am mai ‘unicornizat’ pe profa mea de engleza (fac 1-2 ore pe luna sa imi corectez spellingul si gramatica): mici cadouri cusute de mine (sacose de panza, discuri demachiante, prosoape refolosibile etc), avem articole citite impreuna, discutii pe tema asta, idei si experiente si teste etc.

    J’aime

    1. Am tinut ceva haine triate sa-mi fac zilele astea tamawashi sau cum le-o fi zicind la bureti. Ce fain cu profa ta. Eu doar in casa noastra am succes, dar mare de tot, cred ca fiul ar putea sa-mi dea acum lectii mie, asa de tare am reusit educatia lui unicorniceasca.
      Apropo de limbi: in orasul de linga (si unde ne vom muta sper) se organizeaza « cafenea de limbi », adica o data pe saptamina te duc la o cafenea, acolo se grupeaza pe mese vorbitorii anumitor limbi: masa de italiana, de spaniola, de engleza, de germana… Aia de germana au noroc ca au un neamt adevarat printre ei. Si se converseaza in limba respectiva. Sotul merge la italieni, ca a invatat singur italiana . Spunea ca multi de la masa stiau de Romania, vorbeau de bine, o dna avea chiar nepoata studenta la medicina la Cluj. De fapt ce francezi cunosc pe aici, toti zic de bine desre romania, ba chiar unii ti-ar vorbi cite o ora de mincarea de acolo…

      J’aime

  24. Bună. Foarte interesante postările tale din această serie. După ce am citit cu ardeii uscați și transformați cu tot cu șobolani în boia, m-a făcut imediat să îmi reconsider părerea fațăde aceste condimente. ☹ Vroiam doar să îți spun că recent am citit pe un site străin (nu mai găsesc acum sursa) ca acei corn flackes sunt foarte nocivi pentru sănătate datorită modului lor de preparare (prin expandare).
    Toate cele bune.
    Ami

    J’aime

  25. Multumesc mult de comentariu, Ami!

    Oare despre acrilamida era vorba? Se formeaza in preparatele care contin amidon, prin prajire, si e foarte nociva. Chiar si coaja de la piine sau prajiturile contin. Banuiesc ca la corn flakes e mai mult, ca au o suprafata mare comparativ cu volumul lor. Insa copiii mei imi cer sa le cumpar cereale, am reusit sa reduc mult de tot cantitatea, dar nu pot sa refuz orice…asa ca m-am gindit ca macar corn flakes n-au zahar adaugat si nici ulei.

    Eu mai citisem undeva ca toate preparatele expandate sunt nocive si ingrasa, si ca prima data corn flakes se dadea la vite, pe care le ingrasa cu mare succes.

    Dar e tare greu cind le tot zici la copii ca aia NU, aia NU , le intra in cap doar dupa multa munca de lamurire. Ce m-am bucurat e ca fiica-mea cea mare a luat la citit cartea « Sunteti nebuni sa inghititi asta » din ptoprie initiativa, asa ca mi-e mai usor sa-i refuz unele lucruri.

    J’aime

    1. Așa este. E greu să interzicem copiilor. Mai ales când le văd în magazin, văd cum unii oameni cumpără anumite produse care eu le-am spus că nu sunt sănătoase. Chiar mă întreabă de ce le cumpără? Nu știu că nu sunt bune? Sau văd la colegii de școală / grădiniță. Și la mine fetița cea mare mai citește de prin reviste sau dacă vede la tv vreo știre referitoare la alimentație ține neapărat să mă informeze. Are doar 7 ani. 😊 A văzut mai demult o știre despre carnea de vită că ar fi cancerigenă și de atunci nu mănâncă decât carne de pui. Oricum nu prea cumpărăm de vită. De paște când a văzut carnea de miel a spus că speră că nu e de vită. 😊 Și cel mai mult îmi place că se declară vegetariană pentru că iubește animalele și nu vrea să le mănânce. Și chiar nu vrea. Uneori se uită cu dezgust la cealaltă fetiță care e o carnivoră din naștere.
      Toate cele bune.
      Ami

      J’aime

      1. Am pornit de la cereale și am ajuns la carne. Scuze! M-am lungit.
        Cereale eu le dau mai des fulgi de ovăz musli fără zahăr pentru că se înmoaie foarte bine în iaurt și le plac.
        Oricum încerc să mențin un echilibru că nu îmi permit să mâncăm mai mult bio și oricum nici în acestea nu prea am încredere. Și nici în cei de la piață. Cunosc mai multe persoane care vând marfă de hipermarketuri ca fiind de ei cultivată. Sau pui de magazin, din cei mai galbeni, pârliți la aragaz și dați pe sub mână ca fiind crescuți la curte. ☹
        Iar am ajuns în altă parte. 😊
        Toate cele bune.
        Ami

        J’aime

  26. Daca cea mare are doar 7 ani, mai au timp sa invete. A mea cea mica are 9 ani. Si ea e o carnivora.
    Ai meu au ajuns deja la stadiul in care nu le mai face pofta ce vad la hipermarket 🙂

    La noi la micul dejun se maninca piine cu un si cacao calda. Musli fara zahar nu le plac, cea mica e foarte mofturoasa.

    Si eu am patit ca am luat din piata lucruri care nu erau ce pareau…Cred ca cel mai bine cind stim un producator cinsiti e de mers numai la el, noi de fapt in piata mergem in citeva locuri si la ceilalti abia daca ne mai uitam.

    J’aime

Répondre à Cristina Dragomir Annuler la réponse.