Cum sa ne organizam pentru 3 zile de musafiri si de vizite turistice : citeva retete…si fotografii

Zilele trecute am avut musafiri, veniti aici pe trei zile. M-am organizat cu cumparaturile si gatitul dinainte, ca toate sa iasa bine si sa putem iesi impreuna sa vizitam Parisul. « O femeie » mi-a sugerat ca n-ar fi rau sa scriu cum m-am organizat.

Pentru dormit ne-am organizat foarte bine, pentru ca paturile fetelor se pot face duble. Iar noi suntem doar 4 acum. musafirii tot 4. Cind am fost la ei ultima data am avut ideea de a ne duce cu noi plapume si perne gata invelite pentru 2 persoane. Fiind sora mea cu familia ei si pentru ca au venit cu masina ,mi-am permis sa-i rog sa faca la fel. Asta m-a scutit de multa bataie de cap si de … masini de rufe. Plus ca am doua perne si o plapuma de rezerva, pentru restul ar fi trebuit improvizat.

Pentru mincare am vrut sa prepar totul dinainte ca sa nu-mi pierd timpul la bucatarie si sa pot lipsi ore intregi de-acasa. Nu puteam gati chiar orice, ca in total s-au strins 4 copii mofturosi, fiecare cu mofturile personale. Nici adultii nu au aceleasi gusturi cu noi, de exemplu nu maninca salate. Am facut dinainte o tocanita de vitel si o portie dubla de lasagne, lasagnele le-am pus la congelator.

Schema pe care am folosit-o a fost cea pe care o aplicam  in vacante in care ne plimbam peste zi: un mic dejun consistent luat mai tirziu, plecat si vizitat iar spre seara (ora 6-7 ) o prinzo-cina gatita.

La mic dejun: lapte, cacao, gem, unt, brinza, oua ochiuri, iaurt, salata de fructe, biscuiti cu fulgi de ovaz facuti de mine, prajitura cu visine (trimisa de mama). Plus cafea. Si iar cafea.

Piine facusem cu o zi inainte, cind s-a terminat am pus aluat de baghete la dospit in frigider de dimineata, am copt piinea seara.

Peste zi am plecat sa vizitam , am mers kilometri intregi. Am mers la cafeneaua noastra preferata, am mincat inghetata, musafirii nostri si-au mai cumparat ce-au poftit (tacos sau clatite).

La intoarcere am pus mincarea dupa caz la incalzit sau la cuptor.

In prima zi am avut o combinatie dintre tocanita de vitel si asa numita « blanquette de veau ». Am fiert doar garnitura de orez basmati in timp ce se incalzea tocanita. In timpul de asteptare am rontait ridichi. Ca desert am avut prajitura pe care am decongelat-o.

A doua zi am gatit rapid inainte de plecare o tarta cu rubarba . Am scos din congelator lasagnele. Am luat micul dejun si am plecat. Cind ne-am intors am pus la cuptor lasagne-le.

A treia zi sotul era la servici, iar verisoarele mari au plecat singurele prin Paris. Pentru cei ramasi am pus la cuptor la foc mic, in vasul roman o pulpa de curcan si am curatat si taiat cartofi noi. Ne-am fragmentat ziua de vizita, asa ca la prinz am mincat la ore mai normale decit in zilele precedente. Cind am venit , pulpa era gata, am scos doar capacul vasului si am lasat-o la foc mare pina s-au fiert cartofii. Iar peste cartofi am turnat sos de la friptura. Am mincat si prajitura, cumparata din oras. Dupa masa de prinz ne-am pornit iar la plimbare.

Seara au plecat musafirii, iar noi am mincat la cina resturile de lasagne sau de cartofi si friptura.

N-au fost niste mincaruri prea pretentioase, dar faptul ca le-am avut dinainte ne-a permis sa profitam unii de altii si de vremea frumoasa de afara.

Va dau si retetele in caz ca va intereseaza.

Biscuiti cu fulgi de ovaz

  • 120g fulgi de ovaz
  • 240g faina
  • 2 oua
  • 110g zahar nerafinat
  • O lingura cacao
  • 120g unt
  • Un plic praf de copt

Reteta o fac de citeva saptamini, e simpla, am scazut cantitatea de zahar (de la 150) si am adaugat cacao de data asta. Au fost apreciati. Se amesteca toate ingredientele , se modeleaza bile din aluat, care se aplatizeaza si se pun pe tava unsa si tapetata. Se tin cam 10′ la cuptor, se dezlipesc de pe tava la vreo 10′ dupa ce s-au copt, inainte sunt prea friabile si se rup, apoi adera prea tare la tava.

Lasagne bologneze simplificate

Pentru sos: calesc o ceapa, adaug apoi 300-350 g carne tocata de vita, las pina se albeste carnea, torn sos tomat (ochiometric, cit sa rezulte un sos nici prea lichid nici prea gros), niste sare si origano, las sa dea 2-3 clocote. Uneori pun si morcovi sau usturoi (sau dovlecel si ciuperci pe care le « ascund » in sos), de data asta nu m-am complicat

Sos bechamel: 80 g unt se pune la topit , se adauga 40 g de faina, sare, se pune cite putin din cei 500 ml lapte, amestecind cu un tel sa nu apara cocoloase. Cind tot laptele s-a adaugat, se lasa sa dea un clocot .

Dupa ce sosurile s-au racit, se ia o tava dreptunghiulara, se unde si tapeteaza, se pune primul strat de foi de lasagne, avind grija sa se acopere toata suprafata (daca se suprapun putin nu-i grav). Se torna sos cu rosii si se distribuie uniform in strat subtire, se pune sos bechamel, se distribuie si el uniforma, se presara putin cas ras apoi se continua cu strat de foi, sos rosu, sos alb…pina se termina sosul rosu. Ultimul strat e doar de lasagne, se pune deasupra un strat  de sos béchamel si se presara cu generozitate cu cas ras. Reteta spune ca se da la cuptor, eu am remarcat ca daca prepar totul de cu seara, foile au timp sa se imbibe si rezultatul e mai bun. De data asta am dublat cantitatile si am pus totul la congelator pina in ziua prepararii. Am preferat sa stea la congelator 3 zile decit acelasi timp la frigider.

Am incercat pe vremuri sa prepar lasagne inlocuind sosul béchamel cu smintina, dupa o reteta de-a lui Jamie Oliver. Insa la noi in casa n-a avut succes.

Tocana de vitel

La asta e specialist sotul, dar dat fiind faptul ca acum vreo 2-3 ani cind s-a apucat de gatit, a facut-o sub indrumarea mea, imi permit sa pun reteta : )  Daca aveti soti care nu gatesc, cum era si al meu acum citiva ani, nu va pierdeti speranta ca intr-o zi vor deveni maestri! Al meu facea doar pireuri si ochiuri, dar intr-o zi a hotarit sa faca nici mai mult nici mai putin decit bœuf bourguignon. A studiat cred zeci de retete si de video-uri si s-a pus pe treaba. Apoi s-a perfectionat. De Pasti s-a apucat sa ne faca tocanita de miel. Si atita i-a placut sa faca tocanite (si sa le manince !) , incit azi a devenit specialistul incontestabil al casei la mincaruri cu sos. Acum l-am sunat sa-i cer reteta exacta.

Sa nu ma mai pierd cu vorbaria, reteta: ceapa, carne de vitel, morcovi, ciuperci

Se taie carnea in cuburi , iar ceapa se toaca marunt. Se caleste ceapa . In general se foloseste 80 g ceapa la 300-400g carne.  Se adauga carnea, care se lasa pina se albeste.  Sotul face toata operatiunea intr-o tigaie-oala cu diametru mare . Se adauga putina apa , sare ,si se lasa mult si bine pe foc extrem de mic, cu capacul pus, care capac se mai ridica din timp in timp sa se verifice ca n-a secat lichidul. E si mai buna  daca se fierbe intr-o seara, apoi se continua fierberea dimineata zilei urmatoare. Cu jumate de ora inainte de a fi gata se adauga morcovi taiati rondele si ciuperci taiate.

Inainte de servire se incalzeste, se adauga cu darnicie 3-4 linguri de smintina si ierburi de Provincie, se da un clocot. Noi o servim cu cartofi, orez basmati sau paste proaspete (spatzle).

Si acum va las cu citeva imagini de prin peregrinarile noastre:

_DSC0016
Un balcon vazut de jos

 

_DSC0047
Balcoane dantelate

 

 

_DSC0034
Ceainice

 

 

_DSC0028

 

_DSC0038

Publicités

11 réflexions sur “Cum sa ne organizam pentru 3 zile de musafiri si de vizite turistice : citeva retete…si fotografii

  1. Ideea de lasagna facuta din timp si congelata este minunata.Da, pe a 2a zi mi se pare mai buna, ca se imbina gusturile.
    Ca o remarca, eu nu calesc ceapa, pun direct ceapa, carne ulei, un strop de apa, si amestec usor pef oc pana se albeste.

    J'aime

  2. Elena cum e perioada capsunilor, in desert eu fac mult charlotte se face repede este racoroasa si in plus daca folosesti fromage blanc 0% si miere in loc de zahar este un pic dietetica. Poti incerca charlotte cu rubarba si capsuni. Pe M6 este le meilleur patissier nu amatori ca de alte dati ci professionisti. Mie imi place sa ma uit nu ca as lua retete de la ei dar ma insipra,motiveaza. Norocul meu este ca pot vedea in replay.

    Aimé par 1 personne

  3. Chiar ma gindeam ca merg sa cumpar capsuni azi .

    Eu faceam pe vremuri tarte de capsuni, dar de citiva ani n-am mai facut. Acum ori le mincam goale, ori bat putina frisca cu miere si pun capsune….Ceea ce-mi aduce aminte sa iau si niste frisca 🙂 Sau am facut o reteta super, tot cu frisca si capsuni, in aluat de ecleruri. Eu nu cred in lucruri 0%, daca-i bal, bal sa fie, cu frisca 🙂

    Charlote n-am facut decit cu portocale sau piersici, dar cu o reteta cu frisca, in care puneam gelatina.

    Poate ar trebui sa vad si eu ce-i cu emisunea aia, se uitau inainte copiii, dar nu era cu profesionisti. Sa nu fie profesionisti cu retete prea complicate, ca am carte de bucate de la ceva patisier, unde retetele sunt asa alambicate, chiar si cantitatile sunt cu nu stiu cite grame de albus si nu stiu cite de galbenus. Am cumparat de 2 ori de la buticul lui Pierre Hermé, dar nu m-a dat pe spate, prefer lucruri mai simple si nu cu atitea fitze.

    Aimé par 1 personne

  4. Daca vrei sa faci capsuni simpli, ii tai, tai frunze de menta si pui deasupra sos balzamic ( e mai gros decat otetul balzamic, poti sa-l faci fierband mult otetul) si amesteci un pic lasi un pic la macerat si e gata de mancat.

    Eu sunt un as de la replay ca pot sa vad ce ma intereseaza, adica avansez la ce ma intereseaza. Ce imi place este ca sunt anumite “astuces”, sfaturi, idei ce poti sa le iei.

    J'aime

  5. Stiu reteta cu sosul balsamic si frunzele de menta, dar de ce as strica bunatate de capsuni? Cind sunt asa bune ? Cred ca mi se trage de la felul in care gatea si gateste inca mama, care nu se poate abtine sa nu faca diverse combinatii pe ideea ca « asa e mai bun », » aia da gust »…de exemplu in tiramisu pune visine, in crema de ciocolata cafea, in orice mincare piper cit cuprinde, in ciuperci neaparat patrunjel …Asa ca eu fac exact invers decit ea si apreciez gusturile simple. Mai nou nici in salate nu mai punem vinegreta, ci doar ulei de masline…

    Aimé par 1 personne

  6. Multumesc Elena este un Paris – Brest leger, Eu stau tare, tare prost cu timpul, incerc sa fiu cat mai organizata dar tot nu ajung sa am un pic de timp pentru mine.O pun deoparte pt cand o sa am timp. La charlotte cumpar biscuiti si merge mai repede :(-. Cat despre combinatiile alimentare, din cate citesct si caut tot felul de trucuri pt sanatate si altele, sa stii ca anumite combinatii sunt foarte bune pentru sanatate, de exemplu piperul negru si tumernicul, spanacul si oul, ciupericile si patrunjelul si chiar otetul sau lamaia la vinegrette ajuta la digestia mai usoara a uleiului si a salatei.

    Aimé par 1 personne

  7. uite treaba cu lasagna o s-o pun si eu in practica pentru ca ma enerveaza si nu fac prea des si al meu e lesinat dupa ea. Cumpara de la Lidl dar nu-i buna. Mai bine fac mai multa si congelez o parte. Te-ai descurcat de minune, eu nu prea le am cu organizarea. Si daca imi vin musafirii pentru 5 ore si tot ma simt pierduta.

    Aimé par 1 personne

  8. Da, e mult mai buna de casa decit de cumparat. Si macar stii ce carne bagi in ea 🙂

    La mine e si chestie de antrenament, cu prietenii ne vedem cind ne invitam reciproc la mese. Asa ca am remarcat cu mesele astea ca trebuie sa ai lucruri facute din timp, nu poti sta in bucatarie.

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s