Linimentul facut in casa : demachiant perfect sau solutie pentru curatat fesele bebelusului

Aseara , pe cind ma demachiam, mi-am dat seama ca folosesc zilnic (sau aproape zilnic) un produs ieftin  si facut de mine : linimentul. Mi-am spus ca poate n-ar fi rau sa-l popularizez putin.

Prima data am auzit de liniment cind ma pregateam pentru nasterea copilului mic: au trecut 10 ani de atunci. Desi e usor de facut, pe vremea aia nu eram asa de preocupata de lucruri facute in casa, asa ca am cumparat un liniment de gata.  E un amestec de ulei de masline cu apa de var. Unele firme mai adauga glicerina sau altele, eu am ales unul simplu.  Cu el se sterg fesele bebelusului: hidrateaza pielea, neutralizeaza aciditatea care provoaca eritemul fesier si  formeaza un film uleios pe piele, care o protejeaza de umezeala.

Acum vreo doi ani, cind renuntasem aproape complet la cosmetice in viata mea, mi-am zis sa incerc  sa fac liniment. Nu ma machiez, dar ma demachiez in fiecare seara .  Reteta e foarte simpla: se iau volume egale de ulei si de apa de var, se amesteca si asta e tot. N-am folosit ulei de masline, ci de susan, citisem ca e mai potrivit si ca nu lasa film gras pe piele. Am cumparat in completare si o apa florala, pentru ca citisem ca linimentul e usor alcalin si trebuie neutralizat cu apa florala, usor acida.  O vreme am folosit apa florala (de trandafiri de Damasc in cazul meu), dar apoi am renuntat si ori clatesc cu apa simpla, ori nu mai clatesc deloc. Am si niste bandelete de pH cu care aseara m-am amuzat sa masor pH-ul linimentului meu, e perfect neutru, nu-i deloc alcalin.

In Franta apa de var se poate comanda in farmacii. Eu insa am cumparat-o de pe acelasi site  de unde am luat si uleiul de susan. In total amindoua m-au costat sub 8 euro (5.50 uleiul si 3.20 apa de var).  De banii astia am jumate de litru de demachiant, cu care nu mai stiu ce sa fac 🙂 Adica se foloseste atit de putin, incit mai am o rezerva buna in frigider ( frigiderul meu e plin de lucruri nealimentare). Linimentul pe care-l folosesc l-am pus intr-o sticluta cu pompa, pompez de 2-3 ori la fiecare folosire. Am dischete demachiante lavabile: dupa ce am dat cu liniment le ud si dau cu putina apa (nu intotdeauna,dupa cum am spus inainte). Desi am renuntat la machiaj, uneori ma rimelez : indeparteaza bine si rimelul

Bineinteles ca poate iesi chiar si mai ieftin, caci uleiul meu e bio, iar cel de masline ar costa mai putin. Dupa ce scrie fabricantul , uleiul de susan are o multime de calitati : regenerant, restructurant, nu lasa film gras.

Eu va recomand sa-l faceti: cu minimum de efort aveti un demachiant ieftin in care stiti ce-ati pus.

7 réflexions sur “Linimentul facut in casa : demachiant perfect sau solutie pentru curatat fesele bebelusului

  1. Eu nu sunt 100% lucruri facute in case, trisez 50%-50%. Adica la demachiantul din comert adaug jumatate ulei de argan si apa florara de bleuet, la detergentul de spalat haine adauc lesie, lesia o adaug si la lichidul de spalat vase si la sapunul lichid, la sampon fac o mixtura din nuci de spalat cu lamaie, rozmarin si data viitoare o sa adaug urzici si otet. Cum numai fac foc in chemieu, nu o sa mai am lesie, o sa trec pe detergentul din iedera. Despre apa de var nu am auzit o sa dau o cautare pe net. Eu am obisnuit sa ma fardez asa ca la fard ajut si o crema si se transforma in BB creme.

    J’aime

  2. De vindut nu, apoi familia prefera chestii chimice si bine mirositoare, Am mai vrut sa ofer cuiva, dar a zis ca nu foloseste. Il tin in frigider.

    Sticla mea e tare faina,ca e chiar de sticla, la origine continea ulei de argan.

    J’aime

  3. Mi-ai luat-o inainte cu articolul asta 🙂 despre liniment folosit la bebelusi vroiam sa scriu si eu…recunosc ca inca nu am facut, ca inca mai am din acela dat in maternitate; tine o vesnicie am senzatia…insa e aur curat, cum termin demachiantul chimic o sa imi fac si eu…

    J’aime

  4. Ce noroc ca ti-a dat maternitatea liniment, mie mi-au dat chestii chimice.
    ca demachiant e foarte bun, cind ma demachiam cu demachiant normal, intotdeauna imi raminea niste rimel pe gene, cu linimentul nu.

    J’aime

Laisser un commentaire