Despre protectia solara

Ca in fiecare inceput de vara, revistele se intrec care pe care in articole despre cum sa ne protejam de soare. Pe locul doi vin titlurile despre cum sa pierdem 2 -3 – 4 sau mai stiu eu cite kilograme inainte de a purta costumul de baie. De slabit nu vorbesc, mi se pare ca o cura facuta cu hei-rup-ul nu are cum sa aiba rezultate, decit poate pe perioada in care purtam acel costum de baie.

In schimb am studiat articole despre protectia solara.  Pentru asta am luat la citit cele doua reviste ale asociatiilor de consumatori. Pentru inceput ambele sunt de acord: cea mai buna protectie o constituie hainele. Cremele solare trebuie doar sa vina sa protejeze zonele neacoperite. Ca haine sunt mai eficiente cele de culoare inchisa. In urma testelor de laborator s-a vazut ca un tricou negru are un factor de protectie de 50, in timp ce unul alb de doar 15.

Asta se potriveste bine cu ceea ce facem noi in casa in materie de protectie solara. Folosim doar haine, umbra si evitam soarele in perioada cind arde mai tare. In teorie ar trebui stat la plaja doar atunci cind umbra e mai lunga decit inaltimea noastra, practic mai trisam putin la asta. Bagajul nostru de plaja e destul de consistent . Avem si o umbrela, dar cel mai practic mi se pare un cort UV luat pentru bebelusul ce era pe vremuri copilul nostru care are acum aproape 10 ani.  Pe atunci il foloseam la culcat si schimbat bebelusul .  Acum ne foloseste la citit , la mincat, la protejat de vintul care bate uneori tare, dar mai ales la depozitat toate bagajele in orele cind lipsim de pe plaja. Cortul ala isi face toti banii, si, ca pentru multe lucruril care sunt facute sa dureze,  firma care il vindea nu mai exista.

Ceea ce ma mira pe mine e ca in ciuda avertismentelor din ultimii ani, cind noi parasim plaja, altii mult mai numerosi, abia vin. Si cind noi ne intoarcem, altii tocmai pleaca.

La noi in casa nu se mai cumpara crema solara. Pina acum vreo 10 ani, cumparam si noi in fiecare vara, ca tot omul constiincios, cite o crema solara cu care ne cremuiam mai mult sau mai putin. Dar cind eram insarcinata cu bebelusul de care vorbeam, am inceput sa imi pun intrebari despre continutul cremei. Degeaba era bio, daca avea  nanoparticule.  Mi s-a parut mai simplu sa o prepar decit sa tot studiez continutul ei, asa ca am gasit o reteta pe internet, ca filtru am folosit oxid de zinc. Fac o paranteza: cremele solare pot sa foloseasca ca protectie anti-UV doua feluri de filtre:

  • chimice, folosite in majoritatea produselor de protectie.  Moleculele se leaga de stratul superior al epidermei, creind astfel un filtru ce absoarbe razele UV in locul pielii. Atentie insa, ca sa fie eficace , astfel de produse trebuie aplicate cu minimum 30 minute inaintea expunerii la soare.
  • minerale (de obicei dioxid de titan sau oxid de zinc): au actiune imediata, pentru ca sunt niste pudre inerte care reflecta razele solare. Problema lor e ca in ultimii ani mineralele sunt sub forma de nanoparticule.

Am preparat asadar un borcan cu crema solara, doar ca nu m-am gandit ca la caldura se va lichefia : mi-a curs ba in masina, ba in lucrurile de plaja, numai chef sa o folosesc nu mi-a dat.  Asa ca anul urmator n-am mai folosit deloc crema. Si sa vezi surpriza: nu ne-am ars. Am avut la mine un ulei de cinepa, care se pare ca e foarte bun ca regenerant al pielii dupa soare, dar n-am prea folosit nici asa ceva, desi de data asta am avut grija sa-l pun intr-o sticluta.

Cineva ar putea comenta ca o sa vad eu peste citiva ani, ca degeaba nu ne-am ars, dar UVA-urile astea cine stie ce o sa ne faca. Imi asum asta, eu una consider ca riscul de a-mi pune pe piele tot felul de compusi chimici e mai mare decit cel de dat de soare, ca doar viata s-a dezvoltat pe Pamint datorita Soarelui. Si ne putem proteja foarte simplu nestand la soare. In plus cind vad pojghita de grasime care pluteste la suprafata marii, ma gindesc la tonele si tonele de produse chimice care ajung in apele marilor si la bietii pesti, care stau in apa aia. Pina la urma tot la noi se intorc toate chimicalele , ca doar intra in circuitul trofic. Am citit un articol in care se spunea ca filtrele chimice reprezinta un pericol pentru recifele de corali, asa ca in unele rezerve maritime e interzisa folosirea cremelor cu astfel de filtre. Iar nanoparticulele reprezinta un important agent oxidant care agreseaza fitoplanctonul marin. Or aces fitoplancton sta la baza lantului alimentar marin. De unde apar dezastre ecologice . Oricum, nu numai apele marilor sunt poluate , ci si apele dulci: lacurile.

Cele doua reviste ale asociatiilor de consumatori au luat la purecat diverse creme. Insa rezultatele erau oarecum diferite, pentru ca un studiu s-a ocupat doar de creme cu SPF 30, zicind ca nu-i nevoie de mai mult, pentru ca un indice 30 blocheaza cam 97% din UVB ( care produc arsuri), in timp ce la un SPF 50 sunt blocate 98% din ele, deci diferenta e minima. Cealalta revista a studiat doar creme cu un SPF de 50.

Mai era subliniat faptul ca un indice de protectie e determinat in laborator, iar stratul de crema folosit  fiind consistent, nu corespunde cu SPF-ul real. O repartizare neuniforma duce la micsorarea protectiei cu pina la 4 ori asa ca un indice 50 poate deveni  12. daca cineva ar vrea sa faca plaja folosind crema ca la carte ca sa aiba o protectie pe masura, i-ar trebui jumate de tub de produs pe zi de plaja.

Modul de abordare a testelor era diferit : una din reviste punea accentul pe eficacitatea cremelor, cealalta pe nocivitatea pentru organism a produselor studiate. Astfel, era recomandata folosirea unui produs solar care sa NU contina:

  • nanoparticule (toxice pentru om, toxice pentru mediu)
  • octocrylene, benzophenone, homosalate (perturbatori endocrinieni)
  • EDTA (poluant)

Va spuneam ca noi nu mai cumparam produse solare, exceptie a fost anul trecut, cind am fost obligati sa luam pentru tabara copilului. La vremea respectiva am cumparat produsul care aparea ca cel mai eficace si mai putin nociv. Anul asta am vazut ca apare la produse periculoase, din cauza celor 4 filtre chimice pe care le contine. Deci faptul ca am renuntat sa mai cumparam ne scuteste si de bataia de cap cu noi ce folosim.

A mai rezultat din cercetarile facute ca produsele solare speciale pentru copii nu-s cu nimic mai bune decit cele pentru adulti. Doar la pret (ca multe alte lucruri speciale pentru ei).

Una din reviste s-a ocupat si de protectia oferita de hainele speciale anti UV. Din pacate , desi eficacitatea era mare pentru produsele noi, ea scadea drastic dupa spalare si uzura. Nu m-as fi gindit sa cumpar asa ceva, imi sugereaza ceva neplacut pe piele. dar in nici un caz nu m-as fi gindit sa il iau la purtare nespalat. Deci din start i-ar scadea eficacitatea.

Si voi cum va aparati de soare? Creme, haine, umbrele? Uneori cind vad japoneze cu umbrele de soare , ma gindesc ca mi-ar place si mie sa folosesc o astfel de umbrela pe strada.

 

 

 

 

 

 

 

 

11 réflexions sur “Despre protectia solara

  1. Nu m-am gandit niciodata la ce-ai spus tu, dar analizand acum, sa stii ca-ti dau dreptate. Ne dam cu crema, intram in apa si uite asa poluam…deci tot la noi ajung. 😦

    Mergem la plaja, ne place, cum sa nu, dar nu facem exces niciodata, la maxim 11 jumate deja ne strangem bagaju’ si revenim abia spre seara, in jur de ora 5 pentru inca vreo 2 ore.

    J’aime

  2. La inceput nu te gindesti, iar apoi incepi sa studiezi…si afli si mai multe.

    Sa nu-ti imaginezi ca am dat-o asa deodata pe pata asta ecologista. La inceput am facut-o strict egoist, ca sa nu folosim chimicale. Dar apoi ti se tot deschid tot mai tare ochii si ajungi sa vei lucrurile din cu totul alte puncte de vedere.

    Mie mi se pare aiurea cind ii vad pe cei care pe la ora 6 dupa-masa se cremuiesc de zor si apoi intra direct in apa…ar trebui sa se interzica asa ceva.

    N-am vrut sa scriu in articol, dar maica-mea a facut plaja toata viata ei si la 70 si un pic nu are riduri mai multe decit altii de virsta ei. Nu mi se pare un exemplu, desi pt mine e.

    J’aime

  3. Nici eu nu mai folosesc de multi ani creme protectoare, de fapt e primul tip de crema industriala la cate am renuntat. Folosesc ulei de masline simplu sau in combinatie cu unt de cacao (alimentar) si stau mult sub umbrela. Am pielea foarte alba si ma ard usor fara nici o protectie, dar se pare ca uleiul extravirgin imi ofera p doza de protectie pentru ca dupa ce se duce nuanta de rosu (inevitabila pentru mine daca vreau si un pic de bronz) nu se duce si pielea.
    Si mi-am luat acum cativa ani o umbreluta de soare chinezeasca, o folosesc vara alternativ cu palaria de soare. Imi place sa ma vantur prin oras cu umbreluta 🙂

    J’aime

  4. Ce fain cu umbreluta 🙂 Aseara eram intr-o sala cam calduroasa si multa lume isi adusese evantaie(unele din alea frumoase), m-am gindit ca n-ar fi rau ca tot asa sa fie multa lume cu umbrelute pe strada.

    J’aime

  5. eu nu preaa am nevoie sa ma protejez pentru ca mie marea nu imi place deloc si, cat umblu prin oras, oricum sunt imbracata 80% pentru ca nu ma ajuta silueta sa stau cu pielea la vedere.

    J’aime

  6. A venit la fix articolul tau…. In septembrie plecam la mare si ma gandesc sa imi fac eu crema de protectie pt bebe mic si scumpicos… de vreo 3 ani nici noi nu ne mai dam cu creme si nu ne-am ars, din contra bronzul se mentine pe piele mult mai mult timp! Ne hidratam in schimb foarte mult si extern si intern. Dupa dus dam pielea din belsug cu ulei de argan…..

    Aimé par 1 personne

  7. Eu sunt cu alergii asa ca am ajuns sa evit ca si tine dar din alte motive. Ca si tine, bluzele cu maneca lunga fac minuni, si evitat orele de pranz. Nu m-am mai ars niciodata. E drept, nu merg vara in apogeu la mare.

    Crema am luat pt tabara la fiica mea. Si palarii.
    Bronzul de iarna tine cel mai bine!

    Stii prea bine teoria mea: preventia nu vine din farmacie, ci din ritmul de zi cu zi.

    Aimé par 1 personne

  8. Pt tabara am luat si eu, a trebuit sa iau si solutie de tintari…si cum aschia nu sare departe de trunchi, a revenit copilul cu ele nedesfacute.

    Am vazut acum 2 ani o fata vietnameza cu niste picioare albe ca brinza, atunci m-a pocnit revelatia ca pielea alba e foarte frumoasa. Asa ca nu vad rostul sa iti bronzezi neaparat bratele sau picioarele. Bine, eu ma bronzez usor dar daca nu m-as bronza, nu m-ar deranja.

    Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire