Cum ne pazim de undele telefoanelor portabile

Fiica mea isi ia in ultimul timp de la biblioteca tot felul de carti pe care i le iau la citit. Una din ele e foarte interesanta si as vrea sa vorbesc despre ea pe larg,asa ca o sa-i dedic un articol lung

Insa alta, cu titlul « Désintoxiques-vous » , scrisa de o doctorita , Véronique Vasseur, in colaborare cu o jurnalista e un fel de ghid care arata cum ne putem pazi de agresiunea diversilor agenti din mediul care ne inconjoara: poluarea din aer, apa sau alimente, imbracaminte , cosmetice, undele electromagnetice… Unul din paradoxurile vietii moderne e ca progresele stiintei, medicinei sau ale igienei au dus la reducerea mortalitatii in tarile dezvoltate, insa au facut ca unele patologii grave sa devina mult mai frecvente.

Asa ca m-am gindit sa va prezint cite putin din cartea asta, in general lucruri pe care nu le stiam. Asadar, azi, despre telefoanele mobile.

Inca nu se stiu efectele pe termen lung al radiatiilor provocate de telefoanele mobile. Desi acum citeva luni am citit o stire cum ca justitia italiana a recunoscut responsabilitatea telefonului portabil in aparitia unei tumori cerebrale benigne la un angajat obligat prin natura muncii lui sa telefoneze mult .

Oricum, niste masuri de precautie nu prind rau . Aceastea ar fi:

Nu aproape de cap: in afara de casca, puteti lua si alte masuri simple cum ar fi sa schimbati frecvent telefonul de la o ureche la alta

Nu dormiti cu telefonul in apropiere: undele emise interfereaza cu undele cerebrale, ceea ce duce la tulburari de somn, pierderi de memorie, dureri de cap, ameteli.

A se utiliza cu moderatie: evitati conversatiile prea lungi (de dorit a nu se depasi 3 minute), conversatiile  inutile. Dezactivati conexiunea Wi-Fi si notificarile

Preferati telefoanele fixe. Inlocuiti pe cit posibil telefonul tip DECT cu unul cu fir.

Evitati sa vorbiti in zone cu receptie proasta (in interiorul masinii, ascensorului, metrou, parcare subterana…). Ca sa mentina calitatea transmisiei, telefonul creste automat puterea de emisie, deci nivelul de unde.

Nu va deplasati in timp ce vorbiti. Nici macar pe jos, pentru ca telefonul emite mai putenic, in incercarea de a gasi antena cea mai apropiata. Evitati sa telefonati cind va deplasati in tren sau masina, pentru ca mobilul intra succesiv in contact cu relee diferite, pe care le cauta marindu-si emisia. Evitati sa vorbiti din masina (undele se reflecta si se concentreaza intr-un spatiu mic: efectul Faraday)

Atentie la persoanele sensibile Mobilul trebuie tinut  la minimum 15 cm de implantele electronice (pacemaker, pompa de insulina…).

Pentru femeile insarcinate sau adolescenti : evitati pastrarea telefonului la nivelul taliei si in general evitati pe cit puteti utilizarea lui si a undelor wifi.

Pentru copii, riscul e mare din cauza de:

  • oase si tesuturi mai fine, care duc la o patrundere mai adinca a undelor
  • organism in dezvoltare, deci mai vulnerabil
  • o expunere mai lunga in cursul vietii, daca se incepe de la virste fragede

Deci evitati sa imprumutati telefonul copiilor, ca sa se joace. Stati la distantade copiii mici sau femei insarcinate atunci cind folositi telefonul.. Cumparati-le copiilor telefon cit mai tirziu. Nu inainte de 13 ani. Pentru copiii care au mobile, invatati-i sa nu le poarte in buzunar, aproape de corp, si sa nu le foloseasca decit atunci cind e absolut necesar.

Stingeti mobilul cind nu-l folositi sau puneti-l in mod avion. Altfel tot la 10 minute trimite unde la antena cea mai apropiata.

Aparatele de supravegheat bebelusi. Nu se stie ce efecte au undele asupra bebelusilor, dar se presupune ca acestia sunt foarte sensibili. Mai precaut ar fi ca expunerea la unde sa fie cit mai limitata . Preferati aparate analogice si plasati-le la cel putin 1m de patut, reglindu-le ca sa emita doar in cazul in care se aude vreun zgomot.

Nu trebuie sa uitam ca , daca nu se vad, undele sunt si inofensive. Si radiatiile X la inceputurile descoperirii lor se foloseau  fara nici un discernamint. Toate masurile astea sunt simple de aplicat si de bun simt.

Eu le aplicam cu strictete pe cind copilul mic era bebelus, dar cu timpul am mai lasat de la mine. Mai ales de cind anul trecut (ca pina atunci am rezistat) am descoperit smartphone-ul 🙂  Pina la smartphone ma tineam tare si spuneam ca un telefon e facut sa telefonezi, ce poze sau alte smecherii??!!

Copiilor le-am luat telefoane tirziu (14 ani: din motive de naveta la liceu, , apoi 17 ani ), cel mic are aproape 10 ani, inca nu se pune inca problema.

Am incercat sa folosesc un telefon cu fir acasa, dar am abandonat dupa vreo luna, ma deranja ca nu puteam sa-l mut oriunde . Repede se mai obisnuieste omul cu binele, cind ma gindesc ce bucurie a fost in casa noastra cind am avut primul telefon (cu cuplat…ca asa era pe vremea aia). Si invirteam la rotita aia ca sa formam cifrele, iar acum nici unul cu butoane nu ma satisface.

Mi se intimpla des sa-mi uit telefonul acasa, alteori il las intentionat .Ma amuza femeile care-si poarta portabilul in buzunarul din spate de la blugi, n-am facut asta niciodata. Oi fi prea baba pentru asa ceva 🙂

Voi ce relatie aveti cu mobilul? Aplicati vreunele din masurile de protectie?

 

 

 

 

 

20 réflexions sur “Cum ne pazim de undele telefoanelor portabile

  1. Eu folosesc cam mult Wi fi -ul, trebuie sa lucrez la aspectul acesta :). In rest, nu-mi place in mod deosebit sa vorbesc la telefon si ma rezum la conversatii scurte si cu scop. Nu-mi iese mereu, mi-e greu sa intrerup unii oameni, dar macar ma straduiesc.
    Nu stiam ca e o problema si daca vorbesti in timp ce te deplasezi, o sa incerc sa evit pe viitor si acest lucru.

    Aimé par 1 personne

  2. Nu stiam de astea!
    wifi e activat mereu la tel. De luat cu mine tel. il iau numai cand ies din casa si nu mereu, il mai uit sau las intentionat. Ba am vrut sa plec in concediu fara tel. si sotul a protestat. De vorbit vorbesc aprox. 10-20min, mai mult sa decidem: hai sa ne vedem si gata, sau sa citesc un email.
    Dar pe tableta acasa stau mai mult: pinterest, facebook…

    Dar de wifi-ul din casa ce stii? Eu vreau sa propun sotului sa punem un timer pe wifi si sa se inchida noaptea intre 12 si 7, ca sa ne trimita la culcare…

    J’aime

  3. Si eu vreau sa inchid, dar atunci ar insemna sa n-avem nici telefonul fix noaptea, ceea ce il sperie pe sot. El zice ca oricum suntem inconjurati de toate wifi-urile vecinilor. Partea wifi e insa departe de dormitoare (relativ, cit poate fi intr-un apartament)
    Este capitol despre wifi, trebe sa scriu cind ne intoarcem, ca plecam. Poate n-ar fi rau sa scriu despre procrastinare, crezi ca am facut vreun bagaj??

    Aimé par 1 personne

  4. Traim vremuri in care suntem dependenti de wifi, telefoane, tablete, etc. Nu cred ca ne putem feri, e pretul pe care-l platim pentru tehnologia moderna de care beneficiem in ziua de astazi…

    J’aime

  5. Mie mi-e frica sa nu constatam intr-o buna zi a pretul e prea mare. Tin minte a am vazut reclama de pe vremuri la crema cu ceva chestie radioactiva prin ea, cica te intinerea. Poate peste ani o sa ne ziceam ca eram prea naivi acum. Sper sa nu.

    Aimé par 2 personnes

    1. Normal ca pretul este prea mare, eu am constientizat lucrul asta de foarte mult timp….dar e deja tarziu, nu mai avem ce face. Sunt multe lucruri de spus cu privire la efectele negative pe care tehnologia moderna le-a adus odata cu ea, insa ma limitez la atat, momentan.

      Iti dai seama ce prosti suntem de cumparam inca masini diesel, cele mai poluante si cele mai nocive, incat punem mai presus de orice dorinta de-a avea in loc sa ne gandim la sanatate? Ne facem rau singuri!

      J’aime

  6. Tocmai am citit o carte despre care vreau sa scriu in viitorul apropiat, cum ne distrugem singuri . Asta cu detoxifierea e cumva o solutie la problemele ridicate acolo. Zic cumva, ca nu cred ca ne trezim la timp si ne ducem drept in zid vorba francezului.
    La noi au incurajat cumpararea de masini diesel. Acum, de cite ori e soare si frumos, aerul nu se mai misca si vine peste noi poluarea. Asa ca nici nu ne mai bucuram cind e vreme buna 😦

    J’aime

  7. am mai citit despre pericolele la care ne expunem prin folosirea excesiva a telefonului mobil. Din fericire eu nu stau prea cum cu el in brate. Vorbesc rar si mereu scurt si in majoritatea timpului am conexiunea la net oprita. Sunt cuminte, nu?

    Aimé par 1 personne

  8. Elena asa a fost o perioada cu masinile disel, si acum profita cu interzicerea lor in marile orase sau te lasa dar platesti, e drept ca la cumparare, intretinere sunt mai scumpte dar motorina e mai iefitina. Acum incearca sa promoveze masinile electrice . Renault ca sa se relanseze ( are noroc cu Dacia ca nu a cazut prea jos) incearca sa commercializez ZOE, unul din sefii mei a plecat la un SSII unde toti sefii au din partea firmei au un model mai avansat de ZOE ( o chestie faina, pot sa programeze clima ca masina sa fie racoroasa sau calda inainte de a intra un ea). Partea neagra e electricitatea in FR nu e scumpa dar..

    Cat despre poluare eu cred ca e ca orice lucru “ cea e prea mult nu e sanatos” daca manci prea multe dulcuri faci diabet dar nimeni nu a zis ca un pic de dulce distruge tot, in schimb mult da. Sunt multi batrani la tara care fumeaza dar au o viata linistita fara stres si traiesc mult si bine, in schimb daca fumezi si mai ales cea electronica si ai un caracter stresant ai mai multe sanse de a te imbolnavi ( asta am vazut-o cu ochii mei un coleg care are un caracter de “merde” cum se spune pe aici fumeaza mult acum e la spital cu o doubla peumopathie, pe care doctorii nu pot sa o controleze )

    J’aime

  9. Aaa si am uitat sa spun in fiecare dimineata cum e obiceiul pe aici “ on fait la bise” inca un mod de a te polua cu microbi…, deci chiar colegul meu a putut transmite microbul la toate colegele mele, inclusif mie 

    Aimé par 1 personne

    1. nu stiu de wifi dar noi evitam device-uri in dormitor din motive de distragere atentie. Am avut o perioada cand luam tel. cu imne in pat si cand nu venea somnul mai scrollam pe fb.si ajungeam sa adorm si mai greu. Am dezinstalat fb, am renuntat sa iau mobilul si pampam, s-a imbunatatit totul 🙂

      J’aime

  10. Oh, in sfarsit am putut lasa comentariu. Nu stiu ce s-a intamplat dar de cand ai postat articolul asta m-am tot chinuit sa iti scriu si eu 2 vorbe si nu am reusit. Ma punea sa ma loghez pe WP desi eram logata…In fine, ma bucur ca merge 🙂

    J’aime

  11. Stiam o parte din masurile de precautie, dar le uitasem :|, asa ca a fost tare bine sa le recitesc si sa aflu si altele noi. Multumesc!
    Masurile pe care le iau eu sunt destul de putine:
    – cumpar, neaparat, doar telefon cu SAR-ul mic – maxim 0,5 W/kg (head), in standardul UE. Ca un fapt divers, oamenii nu stiu, dar iPhone-urile au SAR-ul mare, deci cantitatea de radiatii absorbita de corp e mare;
    – activez wi-fi pe telefon doar la nevoie (daca verific starea vremii sau caut directii pe Google maps), apoi il inchid si, in general, stau foarte putin pe internet pe telefon;
    – inca am si telefon fix (nu DECT), dar, din pacate, nu mai am cu cine-l folosi (nici macar pe mama mea n-o mai pot convinge); am luat abonamentul minim si-l pastrez inca;
    – pun telefonul pe modul avion (deci nu are semnal) atunci cand dorm. Il folosesc pentru alarma, dar … cred c-ar fi mai bine sa-mi cumpar totusi un ceas.
    Cu privire la wi-fi … suntem inconjurati de retele wireless, dar macar sa nu mai contribui si eu la inmultirea lor. Noi avem si router wireless departe de dormitor, dar sta inchis in marea majoritate a timpului, cand avem nevoie de el il deschidem apoi il inchidem. Avem Internet si prin cablu si-l pastram asa, e mai safe.
    Problema e ca oamenii cam rad daca le spui ca retelele wireless ar putea fi daunatoare, asadar … cu parere de rau m-am oprit sa mai dau sfaturi cunoscutilor si incerc sa ma feresc eu atat cat se poate.

    Aimé par 1 personne

  12. Multumesc de comentariu Ada! Măsurile tale or fi puţine ( deşi mie nu mi se pare), dar bune.
    Pina anul trecut n-am avut smartphone, dar acum am devenit si eu sclava lui. Oric telefoanele portabile mi se pare ca au distrus o parte din farmecul vieţii. Vezi cite o masa la restaurant in care fiecare e cu ochii in telefon…

    Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire