Romania nu-i ca Franta sau despre mincarea din Romania

In vacanta care a trecut ma invirteam printr-un magazin mic de cartier, din Cluj, in cautarea unui unt bio, romanesc, daca se poate, si cu lapte local daca se poate. Printre atitea feluri de unt: ba cu grasime 60%, ba cu 80%, ba unt tartinabil , cu unt de cocos si de shea (!), n-am gasit ce cautam. Si atunci m-am gindit ca socoteala de-acasa, adica cea din Franta , nu se potriveste deloc cu cea din Romania. Aici untul e unt, cu 82% grasime si gata. Mai citesti putin pe eticheta, daca vrei bio, cu lapte din Franta sau daca ai alte pretentii.

Atunci m-am gindit ca trebuie sa-mi fac mea culpa. Mi s-a parut deplasat cum declar pe blog, cu nonsalanta, cum cumpar tot felul de produse bio.  Ca in Romania n-as mai avea timpul, energia , si poate nici banii s-o fac. Mai spuneam ca boicotez supermarket-urile.  Dar in Romania ,  magazinele in care gasesti de toate, de cartier, au tot marfa supermarket-urilor, doar optiunile cumparatorilor sunt mai putine. Tin minte un magazin alimentar dintr-un sat din Apuseni, unde ne-am dus sperind ca putem sa cumparam ceva de mincare: dupa ce am evitat standul deloc apetisant cu mezeluri sau cel bine aprovizionat de « crantanele » cu diverse gusturi si arome, am iesit din magazin doar cu o paine. Cel putin era locala si nu continea diversi bau-bau-uri.

Asa ca m-am dus totusi la supermarket , pe care am reusit sa-l boicotez, asa, mai cu masura, as putea zice 🙂 ) si acolo am gasit si unt normal, bio , cu lapte local. Dar ce te faci cu carnea?  Supermarket-ul avea carne bio. Dar am preferat sa spun NU unei carni care a tranzitat prin 3 tari inainte de a ateriza pe rafturi. Adica o fi vitelul bio (si scump!) dar daca e crescut in Cehia, sacrificat in Germania si transat in Italia, mie nu-mi sugereza nimic bun.  Am preferat sa cumparam carne de la magazine ale unor ferme locale, chiar daca nu stim nimic despre conditiile de crestere sau de hranire ale animalelor de unde provine carnea. Lapte si telemea am luat de la piata, de la cineva de la care luam de ani de zile. Bineinteles ca nu bio, dar macar e local si proaspat.

Insa mania mea de a citi etichete mi-e mai folositoare in Romania decit oriunde altundeva pe unde am fost. Aici, daca iau pesmet , contine faina, apa si maia. Mai exista poate cite unul cu oua uscate, curcuma pentru culoare si atit. Dar cind am citit ce scrie pe punga pesmetului pe care o folosea mama , am ramas surprinsa de atita inventivitate . Citez din memorie: faina de soia, mono si digliceride de acizi grasi, plus alte bazaconii , ca lista era lunga. Si asta il folosea mama, pe care de ani de zile o dascalesc si ii repet ce scriu aici pe blog. Nu-i de mirare ca oamenii avind asa o alimentatie, farmaciile s-au inmultit ca ciupercile, la fiecare colt de strada .

Paine n-am avut nici timp nici chef sa fac, iar pe canicula pe care am prins-o, ar fi fost chiar ultimul lucru la care m-as fi gandit. Am luat din magazin, sperand doar ca ingredientele de pe lista corespund cu realitatea. Si am mai descoperit cu ocazia asta inca un argument pentru baghetele facute in casa: n-au sare iodata. Citeodata n-au sare deloc 🙂 , cind mi se intimpla sa uit.

Cu fructele si legumele parca e mai usor, ca se gaseste cite un vecin sau cunostinta sa-ti dea din recolta de rosii , prune , ceapa sau castraveti . Recolta e  » bio » , pina afli ca la un anumit moment respectivele legume au trebuit tratate cu ceva « ca altfel nu se face nimic ». Am mai primit si oua, ba chiar si un iepure. Am fost obligata sa gatesc iepurele, in ciuda faptului ca , nu stiu de ce, iepurele il asociez cu o pisica si drept urmare, sa maninc un iepure e putin ca si cand as fi obligata sa maninc o pisica…

Mai sunt  vinzatorii din piata, unii chiar recomandati de cunostinte. Cel putin in Romania  poti sa cumperi lucruri  de la tarani, legume care au crescut in pamint si care au gust cit n-au aici multe fructe sau legume. Aici chiar si producatorii sunt fermieri mai mari, mi se pare o recolta relativ industriala,  nu stiu ce metode de cultura folosesc. Iar unele lucruri bio de pe la magazin  nu cresc direct in pamint, la lumina soarelui…

Ce imi place cel mai mult in Romania: pot sa cumpar afine sau mure care vin de la munte . Profitam si mincam , ba mai punem si gem de adus acasa. Dar si acolo e o hiba, ca eu transform pretul in euro si zic ca-s ieftine. Dar imi dau seama ca pentru unui om obisnuit  nu-i e usor sa plateasca 20 lei pe un kilogram de afine . Si oricum deja sunt atitea produse, destule, al caror care pret il depaseste pe cel de aici. Cit despre afine, ma bucur ca avem sansa sa gasim din cele de la munte: au gust si sunt netratate, spre deosebire de cele de cultura, de care tocmai am citit ca sunt printre cele mai tratate fructe. Si sunt si mai scumpe.

Ca tot ziceam de magazine mici. Am mers intr-unul sa caut soda de rufe. Folosesc cam 2 kg pe an , si daca tot o cara masina, imi iau de obicei din Romania, unde costa citiva lei. La raionul detergenti erau toate pungutele si cutiile de detergenti pe care le stiu asa de bine si de aici, dar soda de rufe, aia care se gasea si in comunism, lipsea cu desavirsire.  Nici la supermarket nu era. Probabil o sa se gaseasca peste citiva ani, cum se gaseste si aici, importata de pe undeva, cu 7 euro si ceva kg, pe post de articol de lux. O sa-mi ziceti ca se gaseste la magazinele de metalo-chimice, dar dupa ce in doua dintre ele nu era , nu mai aveam timp sa bat tot orasul.

Cam astea ar fi experientele mele in legatura cu cumparaturile alimentare in Romania.

 

 

 

 

41 réflexions sur “Romania nu-i ca Franta sau despre mincarea din Romania

  1. Cum nu ma gandeam ca nu este, am lăsat cumparatul pe ultima zi. Mama zicea de metalo-chimice din Pta M Viteazu, dar n-am mai avut vreme sa trec 😦 Si mallul e chiar linga noi, speram ca o sa găsesc acolo. Data viitoare daca iar nu găsesc, o sa te intreb 🙂
    Ce noroc ai cu gradina alor tãi!
    Dar cred ca multa lume are, noi am primit rosii de la mai multi cunoscuti, si inca mai are sotul gogoşari si ardei primiţi, cu care am venit acasă.

    J’aime

  2. Salut! Mie nu mi se par lucrurile atât de complicate în ceea ce privește alimentele din România.
    Sigur în magazinele de la țară clar nu găsești alimente sănătoase. Mai ales în satele uitate de lume. Și în orașele foarte mici e puțin mai problematic. Când am fost acasă, în Deva (e mic orașul), a trebuit să merg ceva până să dau de primul magazin naturist (să iau 2-3 produse de bază fără porcării…). În București sunt magazine naturiste la tot pasul.
    Există și unt bio românesc, dar se găsește mai greu. Nu te aștepta să dai de el în magazinul de la colț, că nu-i oferta atât de variată ca în Franța. Pe de altă parte, eu nu-s foarte pretențioasă. Sau cumpăr unt românesc, dar convențional. Sau unt irlandez foarte bun, tot convențional. Sau unt bio, dar nu mă interesează prea mult din ce țară e. Îmi place și untul bio Casino, fabricat acolo la voi. 🙂

    Carnea bio ți-am mai pomenit că e foarte scumpă aici, noi nu ne permitem. Primim de la țară, iarna în special. Sau cumpărăm de la o măcelărie din zonă, unde măcar e proaspătă (dar da, nu știu ce conține). Pui iau doar de la țară, știu sigur că nu are tâmpenii, însă nu e bio.

    Legumele și fructele nu țin să le cumpăr bio. Mâncăm multe și ne-am falimenta. Le cumpăr din piață. Iar vara îmi mai trimite mama de acasă, din grădină. Plus nu vreau să cresc copiii într-un fel de bulă, să mănânce totul foarte sănătos, fără excepții. Că oricum pentru unii par exagerată. În goana mea după alimente cât de cât sănătoase…

    Nu știam de afine. Eu am citit de mere că-s cele mai chimicăloase. Bine de știut. Ultima dată am găsit și eu afine sălbatice nestorcoșite. De-astea am luat. Dar nu au fost mai ieftine decât cele de cultură. Asta în Obor, nu știu în alte piețe. Nu mi se pare un preț enorm 20 de lei, bănuiesc că-s greu de cules… Eu n-am salariul mare, chiar dacă lucrez în București, dar aleg ce e mai important pentru mine/pentru noi. De exemplu nu gătesc săptămânal sau de 3 ori pe săpt. cu carne (e un aliment scump indiferent de unde e procurat, iar carne foarte ieftină eu nu iau), dar cumpăr un kg de afine. Nu mănânc la restaurant, dar iau zmeură și alimente integrale… Nu merg prin străinătate… Fiecare alege.
    Sigur pentru cine are minimul pe economie, și trăiește o familie întreagă dintr-un singur venit, e dificil de cumpărat fructe de pădure. Dar nici nu cred că sunt preocupați de acest aspect, ci de supraviețuire…

    Și mama îmi tot zice că ea nu știe să citească etichete ca mine, să cumpere alimente mai sănătoase. Zău că nu mi se pare dificil. Nici consumator de timp, energie… Pesmetul vorba ta tb. să aibă făină, nu tot felul de adaos-uri. În orice magazin naturist sau supermarket sunt și alimente integrale sau rafinate (pt. cine nu-și permite integral), dar măcar fără conservanți să fie. În magazinele foarte mici sau în cele de la sat, da, e mai dificil. Dar chiar și așa există soluții. Făcut cumpărături o dată/lună din oraș, evitat micile magazine de cartier…

    Pâinea e o problemă, adevărat. Am colege care nu mănâncă deloc pâine. Eu nu aș putea să mănânc zacusca goală de ex. Luăm 1/2 pâine de cartofi sau 1 pâine integrală pe săptămână. Da, are sare îndată. Ca multe alte alimente/conserve din supermarket, pe care le evit pe cât posibil. Însă nu toată lumea are timp de făcut pâine acasă. Nu cu job full-time și copii încă mici (și la program scurt la grădiniță) și alte o mie de lucruri de făcut. Și încă eu am program rezonabil de lucru, ajung destul de repede acasă. Pentru alte mame e și mai greu.
    Pe de altă parte, pâinea făcută acasă, la mașina de pâine, nu e sănătoasă. Cea frământată clasic, da. Atâta timp cât făina e ok, bio, fără aditivi. Și făina luată de la țărani e cu afânători, hai să fim serioși. 🙂 Apoi, nu cred că toată lumea care face pâine acasă folosește doar maia sau drojdie nechimicăloasă, bio…
    Eu zic că întotdeauna există un rău mai mic: nu cumpărat zilnic o franzelă cu 2 lei, plină de aditivi, ci o pâine mica integrală (fără conservanți) cu 3 sau 4 lei la 2 zile… În București există și pâine fără sare, pentru cei care țin regim. Există și pâine integrală cu sare marină sau sare neiodată (cred că e și în provincie, în magazine cu produse ok…).

    O duminică frumoasă!

    Aimé par 2 personnes

    1. Cum zice Adelina, exista mereu o alternativa. Painea de brutar e mai buna ca cea de supermarket, cea de casa la masina e mai buna ca cea de magazin, painea bio cu maia mai buna ca cea cu drojdie etc.. Nu caut perfectiunea, ci doar ‘ceva mai bun’ si daca nu se poate nu se poate, nu ma oftic, iau lucrurile cum sunt si ma bucur de ce am ca deseori o pita cu slana mancata cu zambet si bucurie e mai bun ca cel mai cel bio dar mancata imbufnata.

      Aimé par 1 personne

      1. Claudia, din câte știu cuva de la mașina de făcut pâine e făcută din înveliș antiaderent. Cel puțin așa era în urmă cu 2-3 ani când m-am interesat să-mi iau și eu (n-am mai cumpărat). Decât pâine făcută în casă în teflon, mai bine pâine cumpărată coaptă în cuptoare.
        Poate între timp totuși au apărut și mașini de pâine bune, din material netoxic.

        J’aime

        1. Erau acum cîţiva ani unele scumpe tare cu un înveliş cică ceramic. Pina s-a descoperit ca acea ceramica e de fapt un plastic ce se zgârie urgent, produs in China. Au retras aparatele astea din vînzare. Si ma bate gândul ca toate tigaile si altel vase captusite cu ceramică tot plastic din ala au.
          Dar la teflon probleme de toxicitate pune de fapt lipiciul cu care e prins de vas, deci pentru cine lucrează la producerea lor sau facă le folosesti zgiriate.

          J’aime

    2. Si la Cluj am dat peste multe magazine naturiste, doar ca acolo n-au mincare proaspata. Am luat de la ei cinepa romaneasca, ca atunci cind am luat de aici era rinceda. Eu stiu un singur magazin bio, anii trecuti il frecventam, dar la fructe-legume era f prost aprovizionat, carne nu aveau.

      Vara asta am preferat sa iesim mai mult la bai, prin parcuri,la munte si f putin prin magazine ca sa caut mincare cit mai buna. Poate daca am avea timp am afla tot felul de ponturi, de ex cineva ne-a spus ca merge in ceva magazin de unde comanda carne din Maramures, ecologica.

      Eu caut sa mincam cit mai bio, ca imi zic ca atunci daca maninc uneori lucruri nesanatoase, nu-i asa grav. Dar si cu mincarea bio vad ca am parcurs diverse etape, adica acum e « bio, bio, dar de-al cui? », adica ma uit si de unde provine si incerc sa nu iau lucruri care vin de departe.
      Plus ca fata mica e extrem de mofturoasa, asa ca incerc ca putinul ce-l maninca sa fie sanatos.
      Oua n-am gasit nicaieri ecologice, probabil pentru ca era si criza cu ouale.

      Eu am gasit piine buna la gust, bagheta cu cereale parca ii zicea, iar eticheta nu zicea nimic de aditivi. Desi brutariile care o vind fac parte dintr-un lant si am vazut ca magazinele sunt aprovizionate de undeva, deci prea mare incredere nu cred ca pot sa am. Stiu ce zici cu timpul, dar cugetam zilele astea ca am cistigat mult timp cu tot felul de masini casnice, dar cel putin eu, il irosesc cu diverse, printra care internet si telefon.

      J’aime

      1. Ciudat că n-ai găsit ouă bio. Astea chiar sunt prin multe supermarketuri. În schimb, mâncarea proaspătă prin magazine naturiste e mai greu de găsit. Este, dar doar în cele bine aprovizionate. Care nu-s tocmai la îndemână nici în București.
        Eu mă uit mai degrabă după alimente greu perisabile, fără conservanți… Ouă bio luăm din Mega de la colțul blocului, lactate se mănâncă foarte puține la noi și unt bio e și în Mega 2-3 sortimente, iar de legume și carne ți-am povestit.

        E greu cu copiii. Al meu cel mic nu e musai mofturos, ci mai degrabă pretențios. Preferă doar anumite alimente, iar altele nici măcar nu le gustă… Însă mănâncă mai multe legume crude decât copilul cel mare (care nu-i deloc pretențios). Și nu-i plac mai deloc chestiile dulci (celui mic). Doar fructe mănâncă cu plăcere. Și clătite. 🙂 Dintre alimentele dulci.

        Eu nu am multe mașinării prin casă. Doar mașină de spălat haine, un robot mic și simplu și toaster. N-am mașină de spălat vase, nici de făcut pâine, nici robot super deștept, slow cooker, storcător de fructe și ce alte aparate mai există pe lumea asta. Nu zic că nu-s necesare, doar că am niște obiceiuri cu păstrat lucrurile cât mai simple…
        Telefon Smart am doar de câteva luni. Nu-l folosesc prea mult, doar la sunat și trimis SMS. Pe net nu stau la el, că e scrisul prea mic și mă dor ochii. 🙂
        A, păi iau pâine de cartofi fără aditivi de la niște amici care au un magazin. Și pâine integrală cu maia sau cu drojdie, fără conservanți. Dar no, n-are pâine nimic adăugat, însă nu știu cât de ok e făina…

        Aimé par 1 personne

        1. Da ,anii trecuţi găseam de aia cred ca a fost ceva legat de ouale contaminate, poate lumea a cumpărat eco mai multe.
          La mine fiecare din cei 3 are gusturile si mofturile proprii, ii mai grupez cite doi, dar rar maninca toti 3 acelasi lucru. Dar baiatul care era super mofturos, acum maninca aproape de toate si isi gateste singur, ba ne mai găteşte la toti uneori. Tocmai i-am luat o tigaita din fier, ca pleaca din nou la camin si isi pregăteşte ce sa’si duca, iar anul asta vrea să-şi gateasca decit sa manince la cantina.

          J’aime

          1. si noi suntem 3 fiecare cu gusturile lui. Slow cooker-ul acopera asta: asta noapte am pus niste vita, oleaca de vin, morcovi, si 3 cartofi. Fiecare din casa preferam una din astea : carnea pt sot, morcovul pt mine,cartoful la fata, dar pun in farfurie la toti 3 si cate o bucatica din celelalte, doar in caz ca 😀 .
            Practic asa faceam inainte la cuptor. Doar ca cuptorul il pazeam si stateam langa, slow cooker-ul nu: pun toate, capac, foc mic (70gr) timp de 6 ore.

            P.S. o sa vand masina de paine 😀

            Aimé par 1 personne

            1. Trebuie sa vad si eu atunci de un slow cooker. Doar loc de-as avea! La noi sotul nu face mofturi de la nimic, doar ca mai nou prefera o salata in loc de mincare gatita. Eu sunt o fosta mofturoasa, acum maninc aproape de toate, si , cum eu sunt sefa la gatit, evident ca nu fac ce detest (varza calita, perisoare, ardei umpluti ). Dar astea nu le-ar minca decit sotul 🙂

              J’aime

              1. Eu sunt în dubii cu slow cooker -ul. Soțul m-a tot bătut la cap anul trecut să ne cumpărăm și noi. Dar am tot citit despre el pe site-uri străine și încă nu m-a convins. Poate aveți voi mai multe informații. Pe de-o parte e ok că e gătită mâncarea la temp. joasă, pe de altă parte sunt mult prea multe ore de gătit. Ce nutrienți mai rămân în unele legume? M-ar tenta pentru leguminoase (fasolea chiar e bine să fie gătită mult) sau pentru un terci de ovăz (pun ingredientele de cu seară și dimineața am mic dejunul gata).

                Eu gătesc mult la cuptor, fie vară, fie iarnă. Dar nu stau să păzesc cuptorul. Și niciodată nu durează atât până se face mâncarea…

                Îți dai seama că și eu tb. să mă mulez după preferințele tuturor. Eu aș mânca mai multe verdețuri și tot felul de combinații simple, dar nutritive. Băieții, toți 3, sunt carnivori, însă mănâncă și legume crude și gătite. Oricum carnea o fol. cu măsură. Cum numai eu gătesc în casă (din păcate), încerc să fie oarecum un echilibru. Să împac toate gusturile cât de cât.

                Varza călită cu mămăligă mie-mi place. Perișoare și ardei umpluți n-am mai făcut în ultimii 7-8 ani. Prefer mâncărurile mai rapide. Soțului îi plac ardeii umpluți. Treaba lui. :))

                J’aime

                1. Eu tot asa cu slowcooker-ul. Mie vasul roman la cuptor imi ajunge. dar cind aud de cineva care e incintat, iar ma bate gindul …Acum astept sa ne spuna o femeie cum mai e, ce retete foloseste, dar simt ca nu e (inca ?) momentul lui.

                  Asa fac si cu extractorul: de vreo 5-6 ani am studiat si comparat si inca zic nu. Dar duminica am fost la cineva si ne-a facut suc , am vazut ce pulpa putina ramine, si iar am inceput sa ma gindesc.

                  Cind spune fiordaliso cum usuca fructe, iar ma gindesc ca n-ar fi rau un aparat.

                  Sotul isi face singur din cind in cind putina varza calita 🙂

                  J’aime

  3. Asa am invatat nu sa fiu inventiva ci sa ma adaptez. In Romania cel mai simplu era sa contactez un producator ( rude la tara) si sa rog sa imi vanda o pulpa de vitel sau 5 gaini etc; dar nu cand vreau eu ci atunci cand decid ei (si iau atat de proaspata carnea ca zvacneste sangele in ea). La fel, cumpar miere cand are si din care are nea Ticu, cumpar afinele cand ies ele de sezon, cumpar unt cand vine tanti de la sibiu sau sora ei (marti sau sambata).
    La belijstan ma scriu pe lista de comanda, eventual fac livrare acasa, sau merg la magazinele X Y Z si iau ce au, sau merg la piata si iau ce este, sau comand la romanul caruia ii trimite tatal saptamanal si aduce transporatorul (azi am fost cu 2 metroaie si un pe gios pt un 2 radacini de hrean la 4.5 euro kg si aproape 6 kile de gogosari si prune cu 3 euro kilul, si pe viitor l-am rugat sa aduca si gogonele si varza de murat si castraveti din aia mici).

    Cu cat stau mai mult intr-un loc, cu atat invat mai bine sa ma ‘fofilez’ prin meandrele abstractului implementat local. E nevoie de timp, vointa, adaptare, si mai ales intrebat: cum altii gasesc o solutie, pot si eu gasi, ca dupa ce m-am descurcat in Bucuresti zic ca ma descurc si in codru.

    P.S. plec la un curs de cules ierburi salbatice cu prietena mea vegana raw (din aia de nu a vazut foc de 20 ani).

    Aimé par 1 personne

  4. Ai dreptate, cu adaptatul si cum ziceti voi ca ideea e sa te ameliorezi.

    Te invidiez pentru produse din Romania, dar eu nu vin in contact cu comunitatea romaneasca de aici, am citeva prietene romance care nu stau in apropiere. Unica data cind am vrut sa fiu smechera si am rugat-o pe mama sa-mi trimita catina si hrean prin Atlassib, pachetul era scaldat de zeama portocalie, catina mucegaita, iar hreanul n-arata deloc apetisant, ca-l pusese mama in punga. Asa ca intreg continutul s-a dus la gunoi.

    Imi aduc miere din Ro, anul asta am luat de la munte, de la un apicultor foarte pasionat.

    Te invidiez si pentru prietena raw-vegana, ca eu sunt cea mai raw-vegana dintre toate prietenele mele 🙂 Asa ca n-am nici pe cine intreba care cum se descurca, pentru ca n-au ideile mele. Am invatat-o insa pe una din ele sa culeaga leurda din padure 🙂

    J’aime

  5. Nu stiu de ce nu e sanatoasa painea facuta la masina? Eu nu am masina, dar ma intreb care e problema. Pesmet imi fac singura de ani de zile, las la uscat feliile de paine care se mananca partial (zgarcita 🙂 ) si cand vreau sa fac pesmet le rup in bucatele mici si le pun in robot. Folosesc functia pulse. Nu fac mult odata ca se strica repejor, dar de fapt asa e garantia ca e bun.

    Aimé par 1 personne

  6. Cred ca din cauza Teflonului de pe peretii vasului.
    Eu mai fac pesmet, dar ne ramine f rar paine. Si il fac la blender , iar acolo se marunteste prea tare. In robot evit din cauza de vas de plastic. Dar ala cu faina de soia pe linga ca avea dubiosaguri prin el, arata ca o faina alba, nici mie nu-mi iese chiar asa de maruntit.

    Aimé par 1 personne

  7. Elena, Elena – nu am vrut sa deviez subiectul pe blogul lui Ioana, dar nu ma pot abtine: EDUCATIA CIVICAaaaaa. Conteaza mult” cei 7 ani” de acasa dar cum sa-i ai daca cei care trebuie sa tii dea nu s-au adaptat la noua societate sau s-au adaptat prin intermediul televizorului? Noi comparam pentru ca avem posibilitatea de a vedea doua lucruri diferite si ne gandim ce e mai bine. Dar cei care nu au posibilitatea de a vedea altceva ce vor face? Si aici intervine scoala care are rolul de a educa, ce mancam, cum ne comportam cu altii cum sortam deseurile.Nu am nimic cu ora de religie numai ca religia se face la biserica si nu la scoala si poate fi un complement.
    E drept ca 20 de lei ( 5 euro) kg la fructe de padure este cam scump dar aici pe piata la producatori este 15 euro.
    Sunt total de acord cu o femeie si cu Adelina, pacat ca putine persoane gandesc asa.

    Aimé par 1 personne

    1. Mari, mi-am adus aminte de ceva ce am citit, foarte interesant. Zici ca scoala ar trebui sa faca educaţie ,e corect ca sa suplineasca lipsurile din familie. Doar ca la baza şcoala ar trebui sa dea doar instrucţie, cum bine zice o femeie. Insa in societatea noastra rolul familiei a fost preluat incet incet de stat. Rolul traditional al ei in ceea ce priveste cresterea copiilor, pedepsirea lor, hranirea, ingrijirea a fost luat de experţi, de unde un burn-out familial.
      Si acest burn out familial e strins legat de cel profesional.
      Daca vrei o sa pun link, e articolul unui dr francez. De la el de pe blog am invatat multe.

      J’aime

      1. Poate m- am exprimat gresit, idee era ca in scoli in RO se face religie ( nu am nimic cu religia, religia se face la biserica, sunt multe biserici, sunt mult preoti, si ca si profersorii preoti nu toti sunt foarte “drepti”, dar idea nu e de a judeca unul sau altul ), eu am spus ca in loc de religie e mai bine sa se faca educatie civica ca e mare lipsa in tara. In FR in scolile private se face religie, in general scolile private ( adica parintii platesc o parte din scolarizare) sunt langa biserici . Si FR are problemele ei in scoli cu care nu prea sunt de accord, ei au coborat nivelul prea jos ca toata lumea sa poata termina macar gimnaziul. Dar in FR in general tot ce e legat de client trebuie sa ai un anumit comportament, un anumit mod de a vorbi. Si la ei sunt anumite cartiere in care daca intri spui ca esti in alta tara. Dar sa revenil la RO mi s- a rupt inima cand am vazut un copil cautand in cutia cu gunoi de la o terasa sa manance, cand parintii lui au alocatii de la primare care nu sunt de ajuns pentru bautura (In Fr a fost o perioada in care daca copii erau absenti de la scoala le taia alocatia la parinti). Fiica mea a fost socata, dar tot mofturoasa a ramas. Pe bloguri am descoperit persoane pe care le admir pt ca prin ceea ce scriu seamana o idee un gand in mintea cuiva care poate isi va schimba modul de a vedea lucrurile, dar din nefericire e prea putin si de aceea era idea de educatie civica, daca vrei sa inschimbi ceva in majoritatea populatiei e statut care trebuie sa intervina.

        Cu mare placere pt link, si daca ai timp poate faci si un articol cu o sinteza 😉

        J’aime

        1. Eu cred ca saracii copilasi care cauta in gunoaie nu merg nici la scoala. E mare mizerie in lume, si nici nu stiu cum s-ar putea rezolva.

          Pe mine Franta m-a invatat sa fiu toleranta . Romanii sunt foarte putini toleranti . E destul sa vezi un forum frantuzesc si unul romanesc, in care un-doi se arunca cu insulte si injuraturi . Cred ca toleranta asta se invata si la scoala, sa vezi copiii mei cum sunt de toleranti (uneori le spun ca-s prea politically corect).Fiica-mea in Romania s-a jucat cu o fetita si a fost socata cind aia i-a zis « sa nu crezi depre mine ca-s tiganca daca imi place sa ma descalt ». Mi-a tot repetat fiica-mea cit era fetita respectiva de rasista 🙂

          J’aime

  8. Ai dreptate Mari. Desi eu initial ma gindisem ca scoala ar trebui sa ii invete pe copii, nu sa-i educe. Dar sunt cazuri cind trebuie sa suplineasca lipsa educatiei.
    Am auzit povesti de groaza in Romania despre copiii de bani gata de şcoala primară de la scoli cautate. Gen cum stau cu telefoanele pe banci si sunt sunati de parinti in timpul orelor. Cum nu-si saluta invatatoarea si se mira ca invatatoarea o saluta pe femeia de servici. Si cum cadrele didactice nu pot face nimic, pentru ca vine parintele sa reclame. La astia le-ar prinde bine educatie civica. Atunci cind am auzit astea m-am gindit ce bine ca noi traim intr-o lume mai normala, unde in general toti isi stiu lungul nasului.
    Si in general parintii romani cauta scoli bune si pentru asta sunt gata sa plateasca o caruta de bani. Doar ca acolo copiii vin in contact cu genul de care ziceam. Inainte de veni aici, copilul mare mi-a fost la gradi privata, engleza, scumpa. Cind am ajuns in Franta mi-am dat seama ca gradi aia nu i-a servit la nimic: engleza ioc, iar la partea cu disciplina statea foarte prost. De atunci vad cu alti ochi scolile private din Romania.

    J’aime

  9. cu educatia, eu sunt convinsa ca vine din familie. Scoala e instruire. Sa nu uitam, copilul de scoala primara sta 4 ore pe zi la scoala, adica aprox. 10% din timp. Grosul vine de acasa. Inclusiv copiii din familiile de analfabeti se vor descurca daca au « baze » acasa.

    In rest, mai conteaza si cadrul didactic. Cand nici el nu reuseste sa aiba grija de el, ce sa mai ajute copiii? Copiii isi iau modele, copie la inceput, si abia apoi incep sa se contureze si dezvolte unicitatea. Cand invatatoarea tzipa si loveste si fumeaza la coltul scoliii, ce sa mai zicem? Pur si simplu nu e nicio evaluare psihologica la nivelul cadrelor didactice …. sa nu mai zicem de anii cand se fura la examenele de titularizare.

    Aimé par 1 personne

  10. Mai bine sa revenim la discutiile la care ma pricep: iarba.
    Am fost la o intalnire despre plantele salbatice comestibile. Si din una in alta, organizatorii (3) au spus ca s-au pierdut traditii si exemplele din generatie in generatie…cel putin 2 generatii au pierdut asta. Si abia atunci mi-am dat seama ce valoare am primit eu de la bunici: stiu sa culeg urzici, musetel, patlagina si sa o folosesc (ba chiar le-am zis !!), spanacul salbatic (talpa gastei sau piciorul caprei, nu ma intrebati ca nu le separ, credeam ca sunt aceeasi planta) – noi dadeam la porci 😀 😀 , potbal, papadie, etc. Sa mai zic de obisnuinta de a ne face paine sa reziste o saptamana sau iaurturi, muraturi pe iarna, etc. dar si de a ne coase haine sau lucruri in casa….

    Sunt multe valori romanesti pe care le-am pierdut din comoditate. Dar lasa, exista telenovele 😀 😀 😀

    Aimé par 1 personne

  11. In supermarket mai gasesti produse bio, daca vrei iti zic si rafturile si randurile, le=am luat la puricat :)) dar la magazinasele din coltul strazii nu. Cred ca majoritatea clientilor sunt pensionari si atunci patronii unor astfel de magazine nu isi bat capul.

    J’aime

Laisser un commentaire