Despre centrale termice si izolatii

Ma gindeam la subiectul asta mergind grabita prin cartier spre scoala copilului : peste tot se sapa, pentru ca vom fi racordati la incalzirea orasului. Pina acum aveam centrala imobilului, dar din motive ecologice si pentru ca o sa coste mai putin, se renunta la ea.  Energia noii centrale va proveni in proportie 60% din lemn. De fapt nu e chiar centrala orasului: reteaua se intinde pe 11 km, in 3 orase, si va reduce anual cu emisia de CO² fata de sistemul actual de incalzire cu aproape 7 mii de tone.

Mi-am adus aminte de centralele termice din Romania, pe care aproape toti care stau la bloc si le-au montat. La Cluj,  suntem singurii de pe scara care nu avem asa ceva. Auzisem o emisiune la radio , in Romania, cum ca centralele nu sunt o idee asa de buna precum pare, pentru ca nu-si amortizeaza pretul , din cauza ca trebuie schimbate mai repede decit s-ar banui. Nu ma pricep, dar vad ca instalarea de centrale individuale a fost si continua ca o adevarata moda .  Pe cind observ ca aici se trece de la structuri mici la structuri mai mari.

Tot asa o moda mi se pare ca e si cea cu izolarea blocurilor. Vara asta admiram blocul vecin, proaspat izolat si vopsit, ceea ce-l face foarte aratos. Al nostru e asa cum e din constructie, cred ca are virsta mea, iar majoritatea vecinilor incearca sa-i convinga pe cei citiva recalcitranti care blocheaza planurile de izolare, sa-si schimbe parerea. Ca-i frumos si nici nu-i scump, ca primaria ne da bani.  Aveam si eu un dinte contra vecinilor care blocau meretele planuri. Pina am vorbit cu un arhitect care ne-a prezentat lucrurile putin altfel: sa izolezi un bloc e ca si cind l-ai inveli in plastic, adica nu mai respira. Iar placile care se folosesc sunt cancerigene. Si caramida din care e facut blocul e cel mai sanatos material . Mi-am adus atunci aminte ca si in iernile cele mai friguroase, la noi in apartament era cald si bine. Am studiat putin si pe internet sa vad care-i treaba cu placile: sunt facute din poliisocianurat, iar cuvintul « cianura » mi-a dat fiori, chiar daca respectivele placi sunt considerate inerte din punct de vedere chimic. Ma gindesc ce se va intimpla cu ele peste ani, cit vor polua cind vor trebui eliminate. Si ma intreb cit dureaza frumosul aspect al blocurilor nou izolate. Deci am intrat si noi in tabara adversa si ma bucur ca am avut vecini recalcitranti.

Astea sunt ideile mele de luni dimineata. Dar, ca sa va spun drept, mi-as fi dorit o mica centrala, sau macar un radiator. Ca la noi ,de doua saptamini , toamna si-a intrat in drepturi si nu-i usor sa stai in casa la doar 17°.  Oi fi eu optimista si astept sa revina  vara, dar mi-e teama ca n-o sa se mai intimple decit la anul 🙂

 

 

18 réflexions sur “Despre centrale termice si izolatii

  1. In Braila nu mai exista retea de incalzire/apa calda, asa ca daca n-ai centrala, mori de frig in casa iarna si te speli la albie cu apa incalzita. Cat despre izolatie, am citit si eu acum vreun an ca nu e buna deloc si ca poti face cancer din cauza ei. Dar prea putina lume stie asta, sunt multi cei care inca se mai apuca sa-si izoleze apartamentele. Saracia prosteste/indobitoceste…. 😦

    J’aime

  2. Pai nu-i chiar saracia, ca cei mai saraci puneau bete in roate 🙂 Nici eu n-am stiut pina de curind .

    Poate cu centralele era mai bine sa se modernizeze cele vechi. Dar fiecare si-a facut centrala pentru el si a rezolvat problema. Au fost diverse mode: termopane, centrale, izolatii, spart si facut bucatarie americana la bloc 🙂

    J’aime

  3. 20 gr in casa, fara incalzire, merge asa dar seara parca as vrea un pic mia mult.
    Noi nu avem gaz in bloc. M-a bucurat, am frica de gaze, a fost un criteriu pe care l-am aplicat la achizitie (desi cunosc oameni care ar vrea gaz in bloc). Incalzirea e pe electric, fiecare apartament cu solutia lui, mare parte din apartamente fiind cu incalzire in pardoseala. Cum iarna plecam 2 saptamani de acasa, zic ca ne incalzim suficient prin alte locuri 😀 😀

    Aimé par 1 personne

  4. Eu stau la curte si am centrala, numai ca si aici e cu probleme pentru ca domnii de la compania de electricitate nu modernizeaza reteaua si in fiecare iarna ramane frecvent fara curent electric. As cumpara generator, dar nu prea am unde sa il pun. Deci cu o dai, probleme tot sunt.

    J’aime

  5. noi avem constant 20.5 grade in casa; centrala e pe gaz si inafara de faptul ca poate fi pornita de la distanta, are un soi de sonda (mica cat jumatate de intrerupator) care masoara temperatura de afara; asa ca daca afara sunt sa zicem 17 grade si tu vrei 25 de grade in casa, centrala calculeaza diferenta de temp dintre ce e afara si temp interioara si « decide » daca intra in functiune ori ba; nu mareste temperatura din casa mai mult de 21 de grade setata by default; bine o poti seta manual si la 40 de grade daca vrei, dar pe programul automat nu urca mai mult de 21 de grade; de asemenea,face calculele si daca afara sun -5 grade, porneste singura 🙂 pana la temp optima din casa de max 21 🙂

    J’aime

  6. Centralele electrice de apartament sunt poluante in mod indirect pt. ca electricitatea e produsa de centralele nucleare care produc deşeuri radioactive care, sunt depozitate in locuri speciale si le trebuie timp indelungat de injumatatire a radioactivitatii. Unde mai pui ca la o centrala nucleara exista si pericolul unei explozii. In urma exploziei de la Cernobil, norul radioactiv a venit si la noi. Am fost anunţati prin mas media sa mergem cu copiii la policlinica sa li se administreze o pastila cu iod. De atunci, ca urmare a acestui accident s-a introdus la noi sarea iodata !

    Aimé par 1 personne

    1. Din ce am vazut, lumea din Romania isi pune centrale pe gaz. Nici nu stiam ca se folosesc si electrice.
      Eu am avut pastilele acasa 🙂 In liceu ajunsese la mine cutia cu pastile si trebuia sa le impart clasei , asa ca imi mai ramasesera citeva. Dar cred ca era deja prea tirziu sa le luam.
      Geta, mie nu trebuie sa-mi spui despre pericolul radioactiv 🙂 Ca are sotul un coleg militant antinuclear, asa bine l-a scolit pe sotul, care vine si-mi povesteste mie. Germania vezi ca renunta.

      J’aime

      1. Sotul a avut si la birou si una din primele informatii la angajare a fost ca acolo sunt pastilele de iod, ca doar era biroul la vreo 30km de reactoare. Acum sunt discutii sa inchida din reactoarele de prin europa, treptat, dar mai intai inca se chinuie sa inchida centralele pe ardere fosile (inca mai sunt ceva, cea mai mare evolutie insa o are germania ce a inchis si vazui unuia transformata in solar plants). Nu e bai, china are vreo 30 de reactoare in constructie, dar acolo e jale pt ca inca majoritatea energiei e produsa pe baza de carbuni si poluarea e imensa (cica iarna trec 5-6 sapt. pana sa vada o raza de soare in orasele mari…restul e smog).

        Ce putem face noi imediat? sa ne obisnuim sa dormim mai la racoare si sa consumam mai rational. Ca asa bacteriile alea nashparlii nu infloresc. MDa, visul lui Ceausescu, el voia sa plateasca datoria externa mai repede, eu vreau sa platesc ipoteca mai repede.

        J’aime

  7. Cu izolatia si cat de ne-buna si nociva e, as remarca doar ca izolatia vine pe la exterior. Unii nu au avut de ales (aprt. pe colt sau la ultimul etaj sau la parter) si au izolat cu poliestiren sau cu ce o fost, dar pe interior.
    Ca orice plastic, nu e ok, dar cine isi permite numai lemn? Si mai ales acum ca vizitez saptamanal o casa de lemn vechi nici astea nu rezista forever, se simte umezeala si mirosul de lemn ros in ea….

    Aimé par 1 personne

    1. Eu zic ca oricum as da-o sunt riscuri. Un bloc neizolat si cu fisuri/erori de lipire a placilor va face igrasie si frigul e cacalau. Un bloc izolat cu poliestiren in exterior sau cum sor numi plasticele alea iar e cu risc de la plastic (fie ca ajunge sa arda plasticul, fie ca e pus prost, fie ca polueaza). E musai de gandit si meditat si ales rational, nu pt estetic. Personal am votat pt izolarea aprt. nostru din bucuresti (am dar hartie scrisa la administrator, chiriasa nu are de ales :D, vara viitoare o sa fie cu muncitori pe schela la geam), iar la garsoniera am noroc ca nu e nevoie, blocul fiind din ala ca garsoniera are o singura fatada si aia balcon si ala inchis cu termopan si daca vecinii sunt acasa iarna nici nu e nevoie de incalzire pana la – ceva grade 😀 😀 – lucru care mi-a prins tare bine in primul an cand am cumparat-o.

      J’aime

  8. Incalzire cu lemne? Trei orase cu incalzire cu lemne? Noi avec mixt incalzire la radiator electrica si chemineu si consumam cam 2 steri pe an. Pt trei orase cate lemne vor consuma, sau mai bine zis cate paduri?

    Ca sa trisez un pic la consumatul lemnelor am pus caramizi in chemineu 😉

    J’aime

  9. Nu stiu cat e la moda sau nu sa ne punem centrale. Sa-ti spun cazul nostru.
    In blocul turn in care stau am tremurat de frig vreo 7 ani. Iarna nu se putea sta in sufragerie, era foarte frig, desi caloriferul era dat la maxim (!). In dormitor era ceva mai bine pentru ca e o camera mai mica, dar nici acolo nu facea fata caloriferul de la incalzirea centrala si peste noapte puneam in priza si unul mic electric. Consumul era mare si la curent, si la intretinere, dar noi tot tremuram de frig in casa. 🙂
    Asa ca in 2009-2010 am facut niste schimbari: am pus centrala, am schimbat geamurile de la sufragerie, am pus parchet pe hol (acolo aveam gresie), s-a izolat si blocul la exterior.
    Acum e super bine la noi in casa, nici nu mai stiu cum e sa tremuri de frig.
    Consider ca centrala si-a amortizat costurile in cei 8 ani, desi nu am facut un calcul, dar confortul nostru e destul ca sa nu regret nicio secunda.
    Putem da drumul la caldura daca afara e frig fara sa asteptam vreo decizie centrala, de asemenea avem si apa calda mereu.
    Pentru noi sigur n-a fost o moda, a fost o necesitate, iar diferenta … chiar e una de la cer la pamant!

    J’aime

Laisser un commentaire