« Aceste boli create de om » de Dominique Belpomme

M-am gandit mult daca sa scriu despre cartea asta, pe care am citit-o de curind. E genul  care te deprima face sa cazi pe ganduri. Multe din ce spune ori le stiam, ori le intuiam, dar e trist sa le vezi scrise negru pe alb. Imi imaginez ca e genul  pe care majoritatea oamenilor n-ar citi-o, iar cei interesati stiu la ce sa se astepte.

Autorul cartii (profesor de cancerologie ) afirma ca lumea asta se duce de ripa. In toata cartea ne prezinta cum si de ce se intimpla asta. Bineinteles, la final, ca sa nu ne lase totusi prada depresiei, ne propune niste solutii.  Toate astea au fost tiparite in 2004, asa ca depinde ce parte a paharului vedem: suntem mai aproape de momentul sfirsitului? Sau agonia e prelungita?

Medicina contemporana isi are originea in medicina egiptenilor, iar ceva mai tirziu, a vechilor greci. Hippocrate a fost primul care a enuntat teoria ca sanatatea si mediul sunt indisociabil legate. Din pacate in ziua de azi, medicina s-a departat de aceasta idee. Ea este tributara unui sistem economic care a exclus din obiectivele lui natura, morala, chiar si etica. Societatea noastra seamana cu un Titanic in care citiva danseaza, majoritatea dorm, altii se chinuie sa-l trezeasca pe capitan. Secolul 21 va fi ecologic sau nu va fi deloc, caci poluarea a ajuns astazi o crima contra umanitatii si mai avem la dispozitie maximum un secol ca sa salvam 10 mii de ani de istorie.

Numarul de decese provocate de cancer s-a dublat in Franta sau in tarile industrializate comparativ cu anii Primului Razboi Mondial.  Cauzele acestui fenomen sunt in numar de trei:

  • Cresterea continua a numarului de cazuri de cancer
  • Progrese terapeutice minore in ultimii 25 ani
  • Absenta unei politici de prevenire, adica de evitare a bolii suprimind factorii de risc

Cancerul e o boala produsa de mediu. Din pacate in ziua de azi se lupta contra bolii, dar nu si cauzelor care o produc. Sunt tratati bolnavii, nu si mediul inconjurator, care e el insusi bolnav. In tarile industrializate cancerul e o boala pe care noi o fabricam, o boala a civilizatiei. O boala artificiala, la fel cu multe altele cum ar fi sterilitatea, majoritatea bolilor cardiovasculare, obezitatea, multe din cazurile de diabet, infectiile nozocomiale, alergiile, astmul…Bolile de azi nu sunt aceleasi cu bolile de ieri si nu e sigur ca medicina le va putea eradica, asa cum a facut-o cu bolile infectioase.

Marea majoritate a cazurilor de cancer nu au o origine ereditara Pentru ca un cancer sa se manifeste e nevoie de factori endogeni (de natura ereditara) si de cei exogeni (legati de mediu). Cind exista factori ereditari care predispun la cancer, riscul de a dezvolta boala e, evident, mai mare, caci factorii de mediu interfereaza cu genele si creeaza mutatii, care stau la originea procesului de cancerizare. Dar cazurile complet ereditare sunt doar 5% din ansamblul lor.

Cancerul nu e o boala a batrinetii Oamenii in virsta se imbolnavesc mai frecvent pentru ca au o perioada de expunere la factorii cancerigeni lunga. Astazi se stie ca nu dozele masive de produsi cancerigeni duce la cancer, ci dozele mici, dar repetate. Mai importanta e durata de expunere. O doza masiva de produs cancerigen provoaca doar o criza de intoxicatie acuta, in timp ce doze mici dar repetate, pot provoca un cancer.

Exista 4 tipuri de cauze asupra carora ar trebui actionat daca vrem sa prevenim cancerul:

  • microorganismele (virusuri, bacterii, ciuperci, paraziti).
  • radiatiile (radioactivitatea, radiatiile solare, liniile de inalta tensiune, antenele parabolice si telefoanele portabile).
  • produsele chimice. Aici intra produsele care rezulta din activitatea umana (fum, gudroane, poluarea atmosferica,dioxine…), produsele folosite in agricultura(ingrasaminte,pesticide)  si produsele sintetice(lipiciuri, vopsele, produse cosmetice, coloranti, modificatori de gust, conservanti alimentari).
  • unele medicamente (estrogeni, anticonceptionale, unele tratamente care s-au dovedit cancerigene pe o perioada lunga de timp).

In afara de cancer, exista lucruri la fel de grave care se intimpla datorita poluarii:  frecventa tot mai mare a sterilitatii (mai ales masculine) si a malformatiilor congenitale  in tarile industrializate.

Asa ca intrebarea « Omul va dispare? » pare la prima vedere provocatoare, dar realitatea stiintifica dovedeste ca , din pacate, e foarte pertinenta.

Multe specii de animale salbatice au disparut si continua sa dispara. Din cele 10 milioane de specii care se presupune ca exista, noi cunostem doar o zecime,  adica 1.4 milioane. In fiecare an dispar 27 000 specii. Specii ! Padurile continua sa dispara in ritm rapid si mare parte din terenurile agricole sunt inutilizabile datorita degradarii solului. O treime din pestii salbatici e pe cale de disparitie. Si cine e la originea disparitiei speciilor? Omul. Care le extermina prin vinat si pescuit, care le distruge habitatul si care polueaza mediul. Iar poluantii pe care omul ii deverseaza in mediu nu sunt doar mutageni, ci si perturbatori hormonali: duc la tulburari de comportament sexual, malformatii si sterilitate. Exista o relatie de cauza-efect intre produsele chimice si disparitia speciilor. Cercetatorii au descoperit ca indivizii acestor specii se nasc cu malformatii sau sunt sterili.  Omul nu face exceptie: in unele zone industrializate, numarul spermatozoizilor din sperma umana a scazut la 50% fata de anul 1938. La asta se adauga cresterea numarului de cancere testiculare la tineri si malformatiile testiculare la copii. Aceleasi probleme apar si la crocodili sau la pesti, unde cancerul nu exista acum 50 ani.

Orice specie poate sa dispara. De la aparitia vietii pe  Pamint, multe specii s-au dezvoltat si apoi au disparut. Insa fenomenul, cu exceptia unor accidente, s-a petrecut lent, in milioane de ani. Situatia de acum e inedita, pentru ca omul e cel responsabil de extinctia brutala a mii de specii. Omul a uitat ca nu e decit un animal, situat in virful piramidei evolutive si ca nu e decit un chirias al acestei planete. Ca sa supravietuiasca, are nevoie de ansamblul speciilor aparute inaintea lui. Biologic, omul este un organism ca oricare altul, supus legilor naturii, deci n-are nici un motiv sa creada ca e o exceptie. Distrugind mediul, omul isi taie singur ramura pe care natura l-a asezat.

Nu trebuie sa ne amagim si sa credem ca, gratie tehnologiei, omul e exceptia de la legile evolutiei. Fiecare organism , fiecare specie, se supune legilor bilologice, care nu pot fi incalcate decit cu pretul mortii organismului sau speciei.

Una din amenintarile care il pindeste pe om este efectul pesticidelor asupra sanatatii lui.  Nedegradabile, ele se concentreaza in plantele pe care le mincam noi sau animalele a caror carne o consumam. Pesticidele se concentreaza tot mai mult in tesuturi, pe masura ce trec de la o specie la alta. Fenomenul de bioacumulare duce ca la sfirsitul lantului alimentar concentratiile sa se multiplice cu pina la 3 milioane.

Alta amenintare este incalzirea globala. Expertii s-au intrebat multa vreme daca ea chiar  exista cu adevarat. Astazi raspunsul e unanim: da, Terra se incalzeste. Problema care se pune e care va fi viteza cu care se va incalzi . N-avem decit sa observam Pamintul: la poli, banchiza se topeste, ursii polari dispar. In Africa deserturile cresc. In Europa de Est, Marea Aral seaca. Bineinteles, nu totul se datoreaza incalzirii, pentru ca ei i se adauga efectele distrugatoare ale omului. dar rezultatul e acelasi. Efectul de sera e la originea fenomenelor climatice actuale: inundatii si uragane care provoaca distrugeri tot mai mari. Si ce facem ? Ne pare rau, plingem victimile, mai luam cite o masura administrativa locala. Dar nu privim mai departe, nu vedem ca sfirsitul e aproape. In unele regiuni pinza freatica a disparut sau daca exista, e prea poluata. Planeta e bolnava, are febra, dar in loc sa luam niste masuri , preferam sa spargem termometrul ca sa nu mai vedem.

La inceputul civilizatiei, omul a respectat natura. Apoi a urmat etapa  in care a inceput sa utilizeze natura spre binele lui. Mai tirziu a urmat o faza mult mai grava, a tehno-stiintei. Aceasta a 3-a faza a insemnat ruperea completa a aliantei cu natura. Iar acum se profileaza faza de autodistrugere, in numele asa-zisului progres stiintific, un progres fara limite, care merge prea departe in numele credintei in tehno-stiinta. Viata noastra a devenit o lupta continua pentru progres, vrem sa ajungem tot mai departe, din ce in ce mai repede. sa traim din ce in ce mai confortabil cu un efort din ce in ce mai redus. Sa traim tot ma mult. Negam moartea. Negam chiar si existenta bolilor sau infrmitatilor, neacceptind cuvintele care le desemnau : orbii au devenit nevazatori, cancerul o lunga suferinta…

Si nu ne dam seama ca negind moartea individuala,  preparam moartea noastra colectiva.Refuzind sa vedem gravitatea problemelor de mediu si cit este de urgenta depoluarea lui ca sa eradicam bolile care sunt consecinta poluarii. O facem din egoism, in numele confortului imediat, fara sa ne pese de viitorul generatiilor care ne succed, in numele progresului tehnico-stiintific.

E doar o bucata din carte, o rezumasem mai demult, dar nu ma hotarisem sa o public. Insa fenomenele climatice deosebite din ultimul timp vin, din pacate, sa-i dea dreptate autorului. Si m-am gindit sa trag si eu un mic semnal de alarma. Mai departe cartea vorbeste despre limitele medicinei si iluziile pe care le vinde bolnavilor. Apoi extrapoleaza cancerul la intreaga noastra societate, care e bolnava. E multa filozofie acolo, mi-a placut, dar ma opresc aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

38 réflexions sur “« Aceste boli create de om » de Dominique Belpomme

  1. fraza asta « Biologic, omul este un organism ca oricare altul, supus legilor naturii, deci n-are nici un motiv sa creada ca e o exceptie.  » zice tot adevarul;
    eu sunt convinsa ca ne indreptam cu toata viteza in zid, iar ce se intampla cu globul pamantesc in ultimii ani nu confirma decat o teorie veche de sute de ani ca natura e vesnic in echilibru si isi cere drepturile si « cere dreptate » de aici cutremure, cicloane, uragane &co; cat despre extinctia noastra ca specie….well ne inmultim ca iepurii (is aici e loc de o intreaga dezbatere si ideile mele vis-a-vis de aspectul asta nu sunt tocmai usor de digerat si mai ales de acceptat – eu sunt de parrere ca dincolo de educatia sexuala, mai ales in tarile dezvoltate, daca vrei mai mult de 2 copii e nevoie de ancheta sociala si MAI ALES financiara – nu intru in detalii aici ca nu e cazul), consumam mai mult decat e cazul, facem risipa la toate nivelurile; nu m-as mira ca odata cifra fatidica de 9 miliarde atinsa sa intram activ in regresie ca numar de pamanteni…..

    Aimé par 2 personnes

    1. De acord cu tine. Am mai citit si in alte carti cum ca in 100 de ani omenirea va fi stinsa. N-am vrut sa mai rezum si partea a doua, pentru ca, asa cum zici, sunt lucruri greu de digerat si acceptat. Desi am 3 copii sunt intru totul de acord cu tine 🙂
      era o chestie f faina , in care compara declinul civilizatiei actuale cu declinul societatii romane, pentru ca de fapt istoria se repeta. O si rezumasem, dar apoi am spus ca n-are rost .
      Parerea mea ca traim intr-o societate unde suntem incurajati sa ne vedem doar de placerea imediata fara consecinte.
      Citisem apropo de dorinte un articol fain scris de un filozof ca odata cu legalizarea dreptului la PMA pentru oricine, omul a depasit o limita. Ca medicina, menita sa vindece, s-a transformat intr-un act tehnic pentru indeplinirea dorintelor celor care vor copii cu orice prêt.
      Si apropo de copii, am auzit de mai multe ori de cite cineva caruia i se facea FIV ca va naste prin cezariana, ca are copil pretios. Adica de ce un copil conceput prin FIV e mai pretios decit unul conceput natural?

      Aimé par 1 personne

      1. asta cu mai mult de 2 copii, atunci cand nu ai posibilitatile materiale sa ii cresti si educi, vine din contactul meu dur cu realitatea belgiana; inainte nu aveam astfel de idei; daca iti permiti financiar poti face si 10 daca vrei, nu e problema mea; problema devine atunci cand nu iti permiti sa faci atatia, dar ii faci, ca deh statul te sustine si incurajeaza chiar (taxe si impozite mai mici, ajutoare etc); ce e si mai trist e ca din cate am observat, familiile cu nivel educational scazut tind sa faca multi copiii si de aici se intra in cerc vicios; repet e un subiect sensibil cu implicatii religioase, etice etc. insa ceva tb sa se faca;

        Aimé par 1 personne

        1. Nici 10 nu-i ecologic 🙂
          Da, stiu, de multe ori sunt revoltata . Fiica imi povesteste de colegele cu bursa care stau si fumeaza la cafeneaua de linga facultate. Cind fiul era la scoala, cei cu bursa aveau si camin, care costa nimica toata, plus concursurile la facultati pe gratis. Sunt unii care prefera sa traiasca din ajutoare, ca au mai multi bani decit daca ar face munci prost platite. Dar, cel putin in Franta, clasa medie e cel mai oropsita: impozite mari si apoi toate serviciile platite la prêt intreg. Si sunt multi oameni pentru care o vizita la doctor, mai ales lucrari la dentist, sunt o adevarata problema, asa ca prefera sa nu le faca. Pe cind cei care au toate astea pe gratis abuzeaza e mers la doctor. Sotul zice ca e urit cum gandesc . Stiu, nu-i corect politic sa vorbesti de lucruri din astea, dar daca deja le gandesc, n-am ce face.
          In cartea Ishmael se spunea ce spui tu, ca poate n-ar trebui atita cei din tarile sarace, ca atunci ei se inmultesc prea tare, asa ca n-am rezolvat nimic.

          J’aime

      2. la inceput si pe mine ma deranjau situatiile altora (de ex. am o amica, in ajutor social, si venea sa imi arate paltonul ei de 300 euro cand eu am bugetul de haine pt toata familia pe tot anul atata). Apoi am vazut ca mai constructiv e sa imi vad de fundul meu si de ce fac, ca si asa fac multe gunoaie pe lumea asta 🙂

        Aimé par 1 personne

        1. nu e vb de vazut ce fac altii, ca ma doare fix in pix de ce face x sau y; e vorba fix de platit EU diverse polite (financiare, ecologice etc), din cauza lipsei educatiei ALTORA;
          filozofia mea e foarte simpla: esti liber sa faci ce vrei, pana cand libertatea asta ajunge sa atenteze la propria mea libertate – iar cand liberatea asta presupune ca EU sa platesc mai multe taxe si impozite ca imi folosesc creierul cu care ne-a inzestrat pe toti Natura, atunci cu scuzele de rigoare nu pot tolera asta ;

          Aimé par 1 personne

            1. Da, asta ma deranjeaza: noi platim si impozite si toate taxele « plein pot » si altii profita de avantaje.
              Ma gindeam eu intr-o zi care o fi venitul minim care asigura si o viata convenabila si avantajele .
              Si eu stiu , la fel ca tine, situatii din astea.

              J’aime

  2. Eu am descoperit astea pe pielea mea. La propriu zic! dupa ce vizitai 7 dermatologi prin bucuresti si primii retete lungi, una a avut curajul sa zica: spalatul cu apa e suficient.
    Pe drumul catre simplitate merg de ceva timp, cam incetul zic eu, dar impreuna ajungem mai departe 🙂

    Aimé par 1 personne

  3. In rest, pe drumul simplitatii (mai putine pesticide, mai putina carne, mai putine gunoaie, mai putine chimicoase, mai putin consum) articolul tau nu a atins componenta psihica. Se pare
    ca majoritatea bolilor au o componenta psihica, o suferinta, un conflict purtat si dus din greu, dar tot sunt boli create de om.

    Si am incredere ca natura se reface, se adapteaza. Vazui asta in drumul prin Moldova: teren parloaga unde padurea incepe sa renasca (ok, lastaris si pomi de 3-5m). Sau vedeti documentarele din jurul Cernobal-ului unde inca mai sunt oameni si animalele si flora au revenit si se dezvolta extraordinar, fara om. (de ceva ani am o idee ciudata, spre amuzamentul colegilor de birou: sa vizitez Cernobal si imprejurimile).
    Pamantul va trece si peste plaga numita om, dupa cum a trecut si peste ice age.

    Aimé par 2 personnes

    1. Da, natura se reface rapid. Mie asa imi place sa vad plantele crescute in crapaturi de asfalt 🙂 In Padurea Neagra am vazut o zona foarte salbatica, era padure in toata regula, spuneau ca acum vreo 150 de ani erau culturi arabile si ferme acolo.
      Pai autorul cartii n-a atins problema asta: ) Nu era sa o complétez eu. Vorbeste mult despre pierderea reperelor morale si cum omenirea l-a omorit pe Dumnezeu, punind in loc idolatria pentru realizarile stiintei.

      Aimé par 1 personne

  4. Pun la comentarii, ca in articol nu puteam scrie pentru ca nu l-am vazut . E vorba de filmul  » Demain ». Co-realizatorul (alaturi de Melanie Laurent) a pornit sa il faca minat de groaza care l-a apucat cind a citit in revista Nature, in 2012 cum omenirea va dispare in 100 de ani. Articolul n-a fost mediatizat aproape deloc (ca de ce am tulbura dansul si somnul celor de pe Titanic ?) Atunci au plecat in lume , pentru ca sunt multe initiative frumoase locale. Filmul e optimist . Tot imi propun sa-l vad.

    Aimé par 1 personne

    1. Nu pot sa te mint asa ca iti zic ca e cam dezlinat scrisa si multe idei se repeta. Poate jumate din cit e acum ar fi fost mai percutanta. A mea e de la biblio, altfel mi-ar fi placut sa o trimit mai departe 🙂
      Am citit-o si pe asta, https://www.amazon.fr/Corps-march%C3%A9-marchandisation-humaine-l%C3%A8re-bio%C3%A9conomie/dp/2021038882/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1506007508&sr=1-1 legata de a doua parte a cartii lui Belpomme, interesanta, o recomand. dadea acolo niste referinte din Boia, imi propusesem sa o citesc si pe aia, dar n-am mai facut-o.

      Aimé par 2 personnes

  5. Vai de mine, am citit doar inceputul si am intuit oarecum ce-o sa urmeze…n-am putut sa parcurg articolul tau pana la final. Prea suntem inconjurati de tot felul de boli – cred ca toata lumea cunoaste pe cineva bolnav de cancer, asa ca nu vreau sa citesc, mi se zbarleste pielea….

    Elena, lasa bacteriile si bolile si hai cu articole mai vesele! 😀

    Aimé par 1 personne

    1. Hmm…sa zicem ca e vesel daca nu incepi sa iei la puricat cu lupa imprejurimile. 😀 Cand eram in clasa a 4-a, invataroarea ne-a adus la « Optional » un filmulet despre bacterii vazute la microscop: pe pat, pe maini, pe fata, pe perna, peste tot, exact asa cum ai spus si tu. Pfff…cand am ajuns acasa nu-mi venea sa ma ating de nimic la momentul ala, era foarte speriata, stupefiata de ce vazusem.

      Cand am citit articolul tau cu bacterii, fix ora de Optional mi-a venit in minte. Not Funny! :))

      J’aime

          1. Da, si eu am stat sa ma gandesc daca sa il public sau nu: cind am citit cartea am fost depimata . Si am scris articolul, dar l-am lasat in pace, scris acolo. Apoi , dupa toate uraganele si furtunile din zilele astea, am zis ca n-ar fi rau sa-l public, desi am renuntat la o buna bucata din ce scrisesem. Aia era iar o parte trista, desi sunt constienta ca era adevarata: cu escrocheria medicinei, care vinde oamenilor iluzii, pretinzind ca are solutii atunci cind de fapt nu le are. Autorul e cancerolog, deci stie despre ce vorbeste.
            Si am auzit de filmul Demain, care ne spune plin de optimism cum multe probleme ar avea rezolvare. Desi, sincer, ma indoiesc.

            Aimé par 1 personne

  6. toti stim o parte din lucrurile astea și pe altele le presupunem. Stim ca e gresit tot ce se intampla in jurul nostru, dar am ajuns sa nu ne mai putem feri de pericolele astea. De exemplu cu mancarea, eu am cautat prin piata cu lupa taranii anul asta. Nu mai sunt si ii inteleg pentru ca e greu sa faci agricultura la noi si magazinele si samsarii au ajuns sa prefere marfa stropita cu toate draciile din afara ca rezista mai mult. Si ce sa fac? sa vand casa si sa ma duc la tara sa pun rosii? Factura la lumina cu ce o platesc?

    J’aime

  7. Cristina, din conta, eu cred ca sunt foarte multe lucruri pe care le putem face spre a ne fi noua mai bine iar reusita o vad zi de zi asupra corpului meu si sanatatii familiei. Chiar daca ce fac nu e 100% pur curat sau perfect, orice pas e un pas spre mai bun si mai bine. Solutia ramane in simplitate, alimente de sezon, mese mai putine si mai putin cantitativ, dar mai ales atent si la celelalte componente ale vietii (respiratie, miscare, produse de igiena, produsele din casa, etc).

    Cred ca mancatul doar din supermarket si semipreparate e o extrema. Alta extrema e de mutat in fundul padurii intr-o grota si pus rosii. Solutia e calea de mijloc,un echilibru, si sa ne bucuram de ce avem: INFORMATIE. Eu vorbesc mult cu Elena pe tema asta si sunt convinsa ca impreuna vom ajunge mai departe.

    Aimé par 1 personne

  8. Complet de acord cu ce zice o femeie. Picatura cu picatura se face oceanul, daca toti facem cite un gest mic, tot e ceva. Si ca tot imi place sa folosesc zicatori, de ce sa arunci si bebelusul cu apa din vana? Adica preferi sa nu misti un deget, ca tot e prea greu, cind de fapt poti face cite un pas mic.

    J’aime

    1. Musai de zis ca nu e usor si indemana. E nevoie sa fim calme si cerebrale si sa incercam sa meditam si analizam pas cu pas, sa nu incepem lupte prea grele dar pe cele banale da. Am scapat de tv, merg mai rar la supermarket, am redus machiajele la minim, daca imi iese si sa fac detergenti de casa sau pe cineva imprejurimi sa faca si sa vanda…m-am scos 😀 😀 😀 – altfel la sapunuri nu ma bag, mai bine comand, mers pe jos zilnic, refolosit hainele pana la uzura, exercitii dimineata si seara macar de stretching etc.
      Apropos, Elena, te-ai gandit sa vinzi sapunuri? nu te imbogatesti din asta dar poti adauga cativa euroi extra acolo.
      Cu gradina am lasat-o moale dar o faina productie de condimente am de pe balcon cu costuri zero: apa refolosesc de la spalat legume si fructe, pamant din lada de compost (mai curat pamant nu exista pe raza de 10km) ce reduce bugetul saptamanal vizibil.

      Si nu in ultimul rand: gasit persoane pe aceeasi cale, directie. Impreuna vom ajunge departe 😀

      Aimé par 1 personne

      1. Odata ce pornesti pe calea asta, nu mai dai inapoi.
        Nu vind sapunuri, ca unu la mina, e ilegal. Doi la mina : am fost educata cu ideea ca sa vinzi ce faci e o rusine. Mi-e greu sa ma schimb. Trei la mina: ar trebui sa cer prea mult ca sa imi scot deja cheltuielile. Asa ca prefer sa-l dau la prieteni sau la cine e interesat.
        Si eu am condimente pe balcon, imi prind bine, si spre deosebire de cele cumparate, au gust.

        J’aime

  9. Nu vi se pare bizar ca la 2 saptamani dupa ce unii au facut anumite teste la cateva zeci , sute de metri in pamant sa apara de partea cealalta a pamantului uragane? Se spune ca apa oceanelor se incalzeste cu un grad pe an, se mai spune ca centrul pamantului e lava, si unii fac anumite teste, ne poluante pentru suprafata pamantului dar cu un risc enorm pentru axa pamantului si pentru placile tectonice. In fizica se spune: ca unde este actiune este si reactiune. Intrebarea e de ce platesc unii pentru ce fac altii? O alta intrebare ar fi de ce lasa Domnul sa se intample toate aceste lucruri ? Singurul rapsuns pe care l-am gasit este sa avem incredere in el, unde nu e incredere in Domnul este stres ( lucrez din greu la capitolul acesta ).

    J’aime

    1. Nu ma gindisem la legatura asta, dar mai stii?
      Eu dintotdeauna mi-am pus intrebarea de ce omul incearca sa inteleaga tot felul de fenomne care nu il ajuta pentru bunastarea lui (gen trimis sonde spatiale) , in loc sa-si puna toata energia in a face pace si intelegere in lume. Oricum , vazusem un filmulet interesant din care se vede ca sa fie razboi aduce profit multora.

      J’aime

    2. e f. posibil sa aiba si ce zici tu un impact. Pana la urma clima si pamantul reactioneaza ca un corp – lovim aici si el se adapteaza si reactioneaza in alta parte.
      Adaugam ca e toamna si se raceste emisfera nordica.
      As mai adauga ca si pamantul s-a schimbat. Am urmarit un documentar americanesc unde lega schimbarile climatice de cumulul de cutremure de pe inelul ed foc. Cel mai cunsocut din astea e cel din Japonia din 2011 care a dus la incidentul Fokushima. Se pare ca s-a schimbat axa pamantului cu 1 grad. Au fost si alte cutremure in perioada aia, prin america de sud. Nu am studiat atent asa ca am ramas cu acel documentar, unde se asteptau in California cu probleme pe viitor.

      J’aime

  10. Eu nu am timp de studiat dar imi face mare placere cand mai cad pe un articol legat despre frecvente, energii etc. Axa pamantul s-a modificat, si frecventa pamantului s-a modificat, de accea zilele sunt mai scurte, ceea ce a dus la aparitia sau multimplicarea, microbilor, bacteriilor sau virusilor si a multor altora. Medicina viitorului ar fi biorezonanta, care poate identifica anumite boli inainte ca acestea sa se declanseze studiind nivelul energetic al organelor. Dar nu e o noutate chinezii fac asta de mii de ani.

    Aimé par 1 personne

      1. nu e o problema atat de grava schimbarea axului. Nu cred ca impacteaza bacteriile dar sigur a impactat curentii maritimi si curentii aerului. Au fost niste balene naucite si aduse in alte ape. Planeta se reechilibreaza in cativa ani, dar nu va fi cum o stiam ci cum vrea ea, tot ce conteaza e sa acceptam asta si sa invatam sa ne adaptam: cum africanii nu stiu ce e ala ger pana ajung in Finalda asa nici noi nu stiam ce is alea furtuni pana au venit asa ca daca ne facem casa, o sa batem acoperisul bine de tot in cuie ca nu e palarie 😀 , eventual o sa facem un cuib gen hobbits.

        Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire