Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.

Pentru ca luna octombrie zisa si lupta impotriva de cancerului de san vine iar sa ne bombardeze cu propaganda despre mamografii, pretinzind ca ar salva vieti, eu vin cu o veste proasta: depistarea NU salveaza vieti. Pentru ca nu e o masura de lupta contra cancerului, ci doar de depistare precoce a lui, ceea ce e cu totul altceva.  Iar ceea ce depisteaza precoce s-ar putea sa nici nu fie cancer sau sa dispara de la sine. Cred ca aplicarea sfaturilor unei femei salveaza mai multe vieti.

Bineinteles, acum citiva ani nu-mi puneam intrebari, credeam si eu ce mi se spunea. Pina am citit de pe blogul unei medic francez ca rozul lunii octombrie e mai degraba gri. Am citit si o carte recomandata acolo « No Mammo » de Rachel Campergue.  Cartea explica de ce  Octombrie roz e o mare operatiune comerciala, cine are interesul sa fie cit mai bine popularizata si de ce mamografiile de depistare precoce a cancerului nu sunt utile, ducind la false rezultate pozitive , contribuind la cancerizare prin expunere repetata la radiatii sau  inmultirea carcinoamelor  din cauza strivirii repetate a sanilor . Uitati aici o prezentare mai detaliata a cartii .

O sa va dau si linkul institutului Cochrane, care e un institut Independent (da, intentionat am pus un I mare). Uitati ce spun ei despre mamografii :in engleza aici sau in franceza aici. In romana din pacate traducerea e automata si foarte proasta.

Un colectiv independent de medici si cercetatori francezi  a creat un site despre mamografii . A publicat pe site niste brosuri foarte concludente, pe care le gasiti aici in engleza sau in franceza.

Si daca aveti rabdare, va recomand cu toata caldura un articol plin de umor, scris de o doctorita frantuzoaica. In el arata de ce depistarea , nu numai in cazul cancerului de san,  e de multe ori o falsa buna idee. E aici.

Eu va doresc multa sanatate ! Si daca sunteti interesat de cartea No Mammo, spuneti-mi si v-o expediez cu placere:  imi place sa imi trimit cartile interesante la plimbare in lume.

 

 

21 réflexions sur “Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.

  1. cred ca am pierdut comentariul…si ma oftic!!
    Aveam asa: – studiu pe british medical journal http://www.bmj.com/content/348/bmj.g366
    Elvetia din 2013 a decis ca mamografia nu isi are loc in preventie http://www.medical-board.ch/fileadmin/docs/public/mb/fachberichte/2013-12-15_rapport_mammographie_final_rev.pdf
    Si pentru cine nu are rabdare pentru studii si cifre, concluziile trase aici https://www.nytimes.com/2014/02/12/health/study-adds-new-doubts-about-value-of-mammograms.html?_r=0

    Aimé par 1 personne

        1. Pai apoi da bine la statisticile de depistare si de vindecare. Trist. Si saracele femei care trec in grupa celor cu cancer, vai de moralul lor.
          Scrie la tine in articol, o femeie si de cancerul de prostata, acum 10 ani depistau de numa’ cu testul PSA (cind lucram in laborator era plin de examane PSA). Macar ala era doar din singe, deci nu era el insusi nociv. Dar au renuntat cind si-au dat seama ca era un mare procent de fals pozitive sau tumori care stateau cuminti acolo fara sa faca rau, iar ei veneau cu artileria grea.

          J’aime

    1. Oricum in Franta e doar de la 50 ani in sus depistarea. Si ma mira de ce in Romania sunt atitia doctori care recomanda la tinere. Adica nu ma mira, ca doar fiecare isi face reclama la « comertul » lui. Si nu-i numai asta, in cartea No Mammo zicea ca cei care fabrica aparatele de mamografie le fabrica si pe alea de radioterapie, deci interesul lor e sa vinda cit mai multe.

      Aimé par 1 personne

  2. Eu sunt genul de persoana foarte precauta, poate prea precauta, dar mamografie nu mi-am facut niciodata. Ma sperie gandul asta….m-am gandit itotdeauna daca este sanatos sa iti faci mamografie din doi in doi ani. Unele aparat cica ar fi noninvazive. Eu zic ca un control de rutina din cand in cad poate fi benefic.

    J’aime

    1. urmareste filmul pus de Cécile Bour si o sa intelegi de ce am scris eu tot articolul. Practic Cécile Bour scrie in cifre, statistici, ca depistajul nu da rezultate: cancerele agresive si alea morbide nu pot fi detectate la timp, dar vorbesc si de rezultate false si ce probleme pun. Nici nu a atins partea financiara pentru ca in Franta sunt acoperite de asigurarile de stat dar in Romania se duc o gramada de bani din buzunar.
      (am 2 biopsii facute, sunt absolut sigura acum ca au fost inutile, doar sa imi confirme ca NU AM NIMIC).

      Aimé par 2 personnes

      1. O sa ma uit cu mare interes.M-ai facut curioasa. Imi aduc aminte ca unchiul meu care a murit de cancer la colon si-a facut toate analizele posibile si toate aratau ca este in regula. Pana s-a vazut boala in analize, era deja la stadiu foarte avansat. Pe de alta parte, cunosc pe cineva cu situatie asemanatoare ca a ta: multe mamografii si biopsii ca sa afle ca de fapt, totul este bine si ca a fost o alarma falsa. Este un stres foarte puternic cand stai sa astepti rezultatul biopsiei. Iti vine sa o iei razna. Sa ne fereasca Dumnezeu pe toti de bolile astea grave, sper sa se gaseasca solutii cat mai repede.

        Aimé par 1 personne

        1. De aceea am scris tot ce am scris, a fost scris pentru femeia din mine de acum 20-25 de ani, mi-as dori sa pot printa si sa-mi trimit o scrisoare in timp. Cine are mintea suficient de deschisa intelege si isi imbunatateste viata, chiar daca nu are frica de cancere sau alte bazaconii, dar pentru a creste rezistenta corpului si a ajunge sa nu mai plateasca niciun ban pe la medici sau farmacii cu anii.

          The food, sleep and laugh are the best medicines.

          Aimé par 2 personnes

        2. Nu numai asta: multe mamo cresc riscul, prin iradiere. Cred ca multa lume isi face ca sa respire apoi linistita. Pe undeva ça amniocenteza: am avut una, m-am linistit, dar daca iesea rau nu stiu cum as fi reactionat , ca o decizie sa omori un copil pentru ca e altfel cred ça o ai pe constiinta toata viata.

          Aimé par 1 personne

          1. Elena, noi am mai vorbit. Chiar daca sunt riscuri de rezultat fals si efecte secundare, fiecare decide. E important insa sa stie despre asta, sa citeasca si sa fie informat si sa nu actioneze sub impulsul ‘manipularii’ si datului banilor. Sunt multe alte produse farmaceutice vandute cu rol ‘preventiv’ care au o eficacitate de 20-50%, uneori scrisa in prospect alteori nu, plus un cumul de efecte secundare, dar cred ca FRICA este un pericol mai mare decat ineficienta sau efectele secundare, pentru ca frica roade in suflet zi de zi si imbolnaveste.

            De aceea insist ca inainte de fiecare ban dat ( fie pe un compot de visine sau pentru un medicament sau pentru o mamografie) sa cerem prospect, sa citim atent ingrediente, si apoi sa decidem daca dam banii sau nu. Inclusiv in cabinetul medicului, medicii au prospectele sau daca nu in 2 minute se poate deschide pe orice telefon site-ul agentiei europene a medicamentului EMA si rasfoi impreuna prospectul si pus intrebarile aferente.

            Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire