Noi folosim la deserturi vanilia in pastai. Pentru ca cea la pliculet, daca e zahar vanilinat, e chimica, daca e zahar vanilat are doar 1,1% vanilie, deci iese scump . Mai sunt si pliculetele cu praf de vanilie, dar acolo nu stiu daca sunt si bobitele din interior sau e doar pastaia macinata. Oricum, preferam sa vedem ce punem decit sa folosim prafuri sau esente. Si cum din magazin am luat de multe ori pastai prea uscate, ne aprovizionam o data pe an de la un tirg, de la aceeasi doamna, ca vanilia ei miroase sublim.
Anul asta am vorbit mai mult cu ea si ne-a dat citeva sfaturi, de unele nu stiam, asa ca m-am gandit ca le-ar fi de folos si altora.
Vanilia se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic, in cutia de legume e frigiderului. A noastra e intr-un fel de eprubeta de sticla , cu capac. Cum avem deja recipientul, nu mai trebuie sa-l cumparam de fiecare data, luam doar pastaile.
Pastaile mici si carnoase se folosesc pentru preparate dulci, cele mari si subtiri, pentru aromat zaharul si facut zahar vanilat
Se foloseste o treime de pastaie pentru a parfuma 1L de lapte. Inainte de folosire se freaca intre degete , se ia o bucatica (1/3), se taie pe lungime si , cu dosul lamei unui cutit se scot bobitele si se pun la infuzat in lichidul fierbinte. Nu se fierbe! Asta se cam bate cap in cap cu retetele mele, unde laptele trebuie fiert. Restul pastaii nu se mai foloseste pentru infuzare: la fel cum intr-o prajitura nu folosim cojile, tot asa, nici in cazul asta nu folosim decit miezul , deci bobitele. In schimb se pot pune intr-un borcan inchis ermetic, pentru a parfuma zaharul. Sau in alcool, cum ar fi in rom, pentru a obtine esenta de vanilie. Sfaturile astea vin de la fiica vinzatoarei, care e cofetar-patisier.
Pastaile se pot pune in sare, pentru a o parfuma. Recomandat in floare de sare de mare, dar eu o sa incerc cu sare de mare obisnuita. Sarea astfel parfumata se poate folosi la conopida, pentru a contracara gustul intens si putin amarui. Merge foarte bine cu scoicile Saint Jacques sau cu pestele. Pina acum n-am folosit sare vanilata, dar omul cit traieste invata.
Si voi ce fel de vanilie folositi?
Esenta de vanilie de cele mai multe ori. 🙂 Dar nu pot sa spun ca imi place foarte tare, eu perfer mai repede aroma de rom la prajituri, gen salam de biscuiti.
J’aimeJ’aime
O sa imi fac si eu vanilie in rom, sunt curioasa cum o sa iasa.
J’aimeAimé par 1 personne
Eu folosesc zahar vanilinat de mult timp, mi-am facut in casa si esenta din pastai macerate in vodca.
J’aimeAimé par 2 personnes
Si eu de multi ani nu mai iau la pliculetz. Vreo 5. Prima data ca ma enervau cate pliculete si sticlute aruncam (hartie si plastic) dar si ca pentru ceva de calitate plateam doar pe esente cat dadeam pe restul ingredientelor (si eu am oua si lapte si faina de la tzara, cum naiba sa stric prajitura cu o chimicoasa? ). Acum cumpar pastai si le pun in votca si imi fac esenta (dar mai intai scot continutul din pastaie). Am facut esente de vanilie, de cardamon, de lamaie, si de portocale o sa fac in curand ca o sa cumpar portocale bio.
O data am pus si eu in borcan cu zahar si mi-am facut singura zaharul vanilat, dar mi se pare mai usor de administrat si stocat esenta in votca (pun cate o lingurita).
De cumparat, cumpar de aici https://www.pit-pit.com/vanille-bourbon.html – de obicei ma combin cu prietene sau vecine sa iau cantitate mare si separam.
(s-a crizat sotul ca am baut sticla de votca 😀 😀 😀 😀 )
Uite ce am facut: https://simpleroadblog.wordpress.com/2017/10/23/lemon-extract-homemade-extract-lemon-cakes-cookies-food-extract-flavors-for-cakes/
https://simpleroadblog.wordpress.com/2017/10/22/cardamon-extract-homemade/
J’aimeAimé par 1 personne
O sa fac si eu esenta, sa vad daca am vodca, daca nu , bun si romul. Sau tuica?
Fain si cu restul de extracte, mersi de link. Si a mea e tot din Madagascar, direct de la unii care se ocupa doar cu vanilia.
Cardamonul nu-mi place, dar mie nu-mi place nici fleur d’oranger, pe care francezii o pun cam des in multe.
J’aimeAimé par 1 personne
fiecare cu gustul lui. Eu ador si cea de trandafiri dar sotul nu o sufera.
Cardamonul meu e primit cadou, adus din Sri lanka de la o batrana dintr-un sat uitat de lume, impachetat asa cum imi place mie: intr-o hartie mototolita.
Cred ca se poate face si din cuisoare.
J’aimeJ’aime
Si eu cardamon am din India, de la sursa, de la niste prieteni care au vizitat.
Cu trandafirii de acord cu sotul. Urasc parfumurile de trandafiri, sau gustul, dar ador trandafirii si cum miros.
J’aimeJ’aime
eu recunosc ca sunt codasa la capitolul asta si nu folosesc pastai de vanilie niciodata si stiu ca rau fac. Pun in prajituri fiolele alea minune care nu prea dau aroma la care m-as astepta, dar pastaile mie mi se pare foarte scumpe.
J’aimeAimé par 1 personne
Daca nu dau gust, degeaba-s ieftine :).
J’aimeJ’aime
O fo greu sa gasesc o sursa de pastai de vanilie, dar ca o remarca, nu mai cumpar o singura pastaie ci caut set de 20 de pastai. Ultima data am cumparat cu vecina jumi juma. Am iesit cel mai ieftin asa – o achizitie din care am folosit cam 2 ani (daca nu 3).
(poate te inspira experienta asta)
J’aimeAimé par 1 personne
O femeie, nu ma mai fa invidioasa pe vecinele tale! 🙂 Ca eu cu majoritatea abia ma salut. Si cu asta de etaj mai vorbim eventual de vreme:) de acolo si pina la comandat vanilie e cale lunga…
J’aimeJ’aime
Am gasit lucruri si mai interesante despre vanilie, cum de fapt floarea e fecundata artificial, iar obtinerea vaniliei nu-i asa simpla cum ai crede. http://www.epices-roellinger.com/page-vanilles-de-vraies-princesses-581.html
J’aimeJ’aime
am citit diverse articole si intr-adevar vanilia este foarte benefica pentru diferite cauze.
J’aimeJ’aime