Despre vanilie

Noi folosim la deserturi vanilia in pastai. Pentru ca cea la pliculet, daca e zahar vanilinat, e chimica, daca e zahar vanilat are doar 1,1% vanilie, deci iese scump . Mai sunt si pliculetele cu praf de vanilie, dar acolo nu stiu daca sunt si bobitele din interior sau e doar pastaia macinata. Oricum, preferam sa vedem ce punem decit sa folosim prafuri sau esente. Si cum din magazin am luat de multe ori pastai prea uscate, ne aprovizionam o data pe an de la un tirg, de la aceeasi doamna, ca vanilia ei miroase sublim.

Anul asta am vorbit mai mult cu ea si ne-a dat citeva sfaturi, de unele nu stiam, asa ca m-am gandit ca le-ar fi de folos si altora.

Vanilia se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic, in cutia de legume e frigiderului. A noastra e intr-un fel de eprubeta de sticla , cu capac. Cum avem deja recipientul, nu mai trebuie sa-l cumparam de fiecare data, luam doar pastaile.

Pastaile mici si carnoase se folosesc pentru preparate dulci, cele mari si subtiri, pentru aromat zaharul si facut zahar vanilat

Se foloseste o treime de pastaie pentru a parfuma 1L de lapte. Inainte de folosire se freaca intre degete , se ia o bucatica (1/3), se taie pe lungime si , cu dosul lamei unui cutit se scot bobitele si se pun la infuzat in lichidul fierbinte. Nu se fierbe! Asta se cam bate cap in cap cu retetele mele, unde laptele trebuie fiert. Restul pastaii nu se mai foloseste pentru infuzare: la fel cum intr-o prajitura nu folosim cojile, tot asa, nici in cazul asta nu folosim decit miezul , deci bobitele. In schimb se pot  pune intr-un borcan inchis ermetic, pentru a parfuma zaharul. Sau in alcool, cum ar fi in rom, pentru a obtine esenta de vanilie. Sfaturile astea vin de la fiica vinzatoarei, care e cofetar-patisier.

Pastaile se pot pune in sare, pentru a o parfuma. Recomandat in floare de sare de mare, dar eu o sa incerc cu sare de mare obisnuita. Sarea astfel parfumata se poate folosi la conopida, pentru a contracara gustul intens si putin amarui.  Merge foarte bine cu scoicile  Saint Jacques sau cu pestele. Pina acum n-am folosit sare vanilata, dar omul cit traieste invata.

Si voi ce fel de vanilie folositi?

 

 

Publicités

12 réflexions sur “Despre vanilie

  1. Si eu de multi ani nu mai iau la pliculetz. Vreo 5. Prima data ca ma enervau cate pliculete si sticlute aruncam (hartie si plastic) dar si ca pentru ceva de calitate plateam doar pe esente cat dadeam pe restul ingredientelor (si eu am oua si lapte si faina de la tzara, cum naiba sa stric prajitura cu o chimicoasa? ). Acum cumpar pastai si le pun in votca si imi fac esenta (dar mai intai scot continutul din pastaie). Am facut esente de vanilie, de cardamon, de lamaie, si de portocale o sa fac in curand ca o sa cumpar portocale bio.
    O data am pus si eu in borcan cu zahar si mi-am facut singura zaharul vanilat, dar mi se pare mai usor de administrat si stocat esenta in votca (pun cate o lingurita).

    De cumparat, cumpar de aici https://www.pit-pit.com/vanille-bourbon.html – de obicei ma combin cu prietene sau vecine sa iau cantitate mare si separam.

    (s-a crizat sotul ca am baut sticla de votca 😀 😀 😀 😀 )
    Uite ce am facut: https://simpleroadblog.wordpress.com/2017/10/23/lemon-extract-homemade-extract-lemon-cakes-cookies-food-extract-flavors-for-cakes/
    https://simpleroadblog.wordpress.com/2017/10/22/cardamon-extract-homemade/

    Aimé par 1 personne

    1. O sa fac si eu esenta, sa vad daca am vodca, daca nu , bun si romul. Sau tuica?
      Fain si cu restul de extracte, mersi de link. Si a mea e tot din Madagascar, direct de la unii care se ocupa doar cu vanilia.
      Cardamonul nu-mi place, dar mie nu-mi place nici fleur d’oranger, pe care francezii o pun cam des in multe.

      Aimé par 1 personne

      1. fiecare cu gustul lui. Eu ador si cea de trandafiri dar sotul nu o sufera.
        Cardamonul meu e primit cadou, adus din Sri lanka de la o batrana dintr-un sat uitat de lume, impachetat asa cum imi place mie: intr-o hartie mototolita.
        Cred ca se poate face si din cuisoare.

        J'aime

    1. O fo greu sa gasesc o sursa de pastai de vanilie, dar ca o remarca, nu mai cumpar o singura pastaie ci caut set de 20 de pastai. Ultima data am cumparat cu vecina jumi juma. Am iesit cel mai ieftin asa – o achizitie din care am folosit cam 2 ani (daca nu 3).

      (poate te inspira experienta asta)

      Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s