Gastronomia franceza si cantinele

Daca va intrebati ce legatura are renumita gastronomie franceza cu mincarea din cantinele din Franta, va raspund ca dupa umila mea parere, n-are nici una. Degeaba o fi tara asta vestita pentru mincarea ei, in cantinele de aici se maninca prost.

Prima data se plingeau copiii de mincarea de la cantina. Mi-am zis ca or fi ei mofturosi si i-am lasat sa manince acasa de cite ori se putea. Apoi m-am lovit si eu de cantine, pe vremea cind faceam studii. Am mincat citeva zile , dar n-am mai rezistat si am inceput sa-mi pun mincare cu mine.

Dar in tara asta mincatul la cantina e regula. In loc sa stai mai putin la scoala sau serviciu, sa vii mai repede acasa si sa maninci mai tirziu, maninci la cantina. Pauzele de masa sunt lungi ( 2 ore la scoala primara, minimum 45 minute obligatorii la serviciu) si in general toata lumea maninca la cantina. La scoala, in afara de cei cu alergii grave, care trebuie sa dovedeasca asta cu certificat medical, nimeni n-are voie sa vina cu mincarea de acasa. Imi placea mai mult in Romania cind terminai frumos la ora 14 cele 6 ore de cursuri, decit aici unde termini scoala la 16.30.

Apropo de gastronomie, am mincat si in spital pe cind nascusem. Acolo nu mi-am facut o idee clara.Pentru ca mincarea se comanda pentru a doua zi, am mincat ceea ce comandase cea care statuse in salon inaintea mea. Mi-am zis ca saraca proaspata mama dinainte o fi fost la cura de slabire, dupa mincarea lesinata pe care o comandase. N-am avut ocazia sa maninc ce am comandat eu, ca mi-am cerut rapid externarea, dar a profitat de ea viitoarea ocupanta a salonului. Tot la spital am intilnit pentru prima data « prajiturile proaspat decongelate », mentiunea respectiva se considera a fi un plus pentru numitele prajituri.

La cursurile pe care le facusem de curind aveam cantina mare, unde se minca mizerabil dupa parerea mea. Nu sunt prea indreptatita totusi sa-mi dau cu parerea, pentru ca n-am mincat decit in prima si in ultima zi. Colegii in schimb erau foarte multumiti de mincare. Si atunci am avut o revelatie: nu cumva cantina din scoala primara pina la liceu si mai departe ii pregateste cu gustul fad al mincarii de la cantinele de intreprinderi? Oare nu de aia toti, dar absolut toti francezii pe care ii stiu si au vizitat Romania sunt foarte incintati de mincarea noastra?

De cind am inceput serviciul avem, bineinteles, o cantina. Cum e micuta, nu poti sa nu remarci cum e treaba cu mincarea . De fapt stiam de la copiii mei ca in general totul e distribuit de firme mari, gata ambalat (si prespalat, zic eu, judecind dupa gust), iar treaba asa ziselor bucatarese e doar sa incalzeasca. De fapt nu le mai spune « bucatarese », ci « doamnele de la cantina », logic, ca doar un bucatar gateste. La noi la cantina, unde se comanda pentru a doua zi, portiile vin in ambalaje individuale , de plastic. Am fost destul de socata de cantitatea de plastic care se foloseste pentru o masa acolo. Cam jumatate sau chiar mai mult din angajati isi aduc mincarea la pachet, deci nu sunt singura cu mincarea de acasa.

Mai sunt si cantine bune, putinele care au un bucatar. Acum depinde si de bucatar, la cantina sotului au avut o vreme mincare buna, dar apoi s-a stricat treaba. Probabil ca la noi, fiind populatie mare, sunt slabe sanse sa dai peste un loc cu bucatar si mincare gatita. La liceul fiului se minca bine, aveau bucatar bun si doar carne bio. Dar era la Paris, intr-un arondisment de oameni bogati. Eu imi aduc aminte de practica din studentie la cantina, cind curatam legume sau rulam sute de sarmale… nu-mi placea sa fac asta, dar macar era mincare adevarata.

Cind am inceput sa lucrez, am inscris fata la cantina. Apoi m-am gandit ca oricum maninca nimic, mai bine vine singura acasa, maninca si pleaca inapoi. Eu stau cu inima cit un purice: nu prea vezi multi copii de scoala primara singuri pe strada. Noroc ca scoala e la 5 minute. Am inscris-o si la « studiu », adica sa isi faca lectiile la scoala si sa termine la ora 18. Doar ca am abandonat  din doua motive: sa stai la scoala atitea ore mi se pare prea obositor, iar inainte de « studiu » primeau nelipsita gustare. Care consta din bagheta si Nutella sau bagheta si gem de capsuni care n-are din capsuni decit numele si bobitele. Asa ca acum fata vine singura acasa dupa ce termina scoala.

Nu stiu cum mai e acum in Romania, sper ca n-a ajuns si acolo moda mincatului la cantina. Si vedeti ca gastronomia franceza a plecat de multa vreme de la cantinele de pe aici.

 

24 réflexions sur “Gastronomia franceza si cantinele

  1. Cam asa sta treaba si aici…. prin prisma jobului am acces la vreo 3 cantine in zona unde am biroul; fiecare cantina are distribuitorul ei de catering si sunt diferente in ceea ce priveste calitatea insa….ramane mancare de cantina; mai merg si eu din cand in cand din motive de socializare, insa de cele mai multe ori imi iau mancarea mea cu mine, ca putem sa facem asta; ce ma socheaza e ca, colegii care aleg sa manance la cantina zilnic sunt chiar multumiti; « macar e mancare calda » cand ii intreb daca le place….ma rog, avem optiunea sa ne incalzim si mancarea de acasa, dar cum ziceam, e o optiune si asta e deja alta discutie; ce vreau sa zic e ca si comoditatea e un motiv; e mai simplu sa mananci la cantina decat sa te trezesti cu 20 de min mai devreme (sau sa petreci seara 20 de min in plus) sa pregatesti pachetele pt toti membrii familiei…..

    Maternitatea unde am nascut eu apartine de un spital care are bucatar si toata mancarea se pregateste acolo cu materie prima achizitionata de la producatori locali; iti alegeai si aici meniul de pe o zi pe alta insa aveai doar 3 variante – regim, normal cu carne/peste si normal vegetarian; bine mai sunt si variatii dar se comanda separat…..

    Cred ca tine tare mult de educatia culinara de acasa; am un coleg flamand cu mama de origine poloneza, obisnuit cu mancarea gatita in casa- dovada ca vine aproape zilnic cu pachetel, manaca fructe ca gustari si nu rontaieli nesanatoase pline de sare si grasimi

    In discutiile meta-filosofice cu Jumatatea abordam de multe ori subiectul asta si ne zicem ca in viitor segregarea sociala nu se va face exclusiv pe motive financiare, ci mai ales de educatie si alimentatie….

    Aimé par 2 personnes

    1. La noi e fain ca mincam impreuna: unii de la pachet, altii de la cantina si altii cu … punga de McDo. Dar cand vad toate recipientele de plastic care merg la gunoi, mi se pare deprimant. Pentru o singura persoana un récipient pt felul principal, altul pentru salata, unul pentru o crema dulce, inca unul pentru compot si un pachetel de biscuiti.
      Si eu discut mult cu sotul pe tema asta:)
      Cand mergeam in excursii cu clasa copiilor , TOTI in afara de ai mei aveau punga cu chips, jumate din copii aveau sandviciuri de gata si ceilalti cu piine din aia dulce « pain de mie ».
      Colegii mei de birou au stoc de prajiturici, cioco si bomboane din care ofera cu darnicie, iar mie mi-e jena sa refuz.
      Stiu ca e exagerata legatura, dar azi o colega de birou tinara a mers la urgente: se simtea rau dimineata, dupa ce a mincat de prinz i s-a facut f rau ( dureri intercostale) , acolo au bagat-o urgent pe perfuzii. Urgentele se iau un ordinea gravitatii, daca nu-i ceva grav astepti cu ceasurile. Comentau colegii ca mai sunt pe la noi inca 3 persoane cu problème grave de sanatate 😦

      Aimé par 1 personne

      1. in cantinele astea mancarea nu este servita in plastic; vine in recipiente mari presupun, pentru ca este servita din tavi de inox de alea mari de cantina :); farfuriile sunt din ceramica, tacamurile din inox, paharele din sticla si se incurajeaza consumul apei de retea, chiuvetele avand filttre speciale pt calcar…
        cred ca se si recicleaza mancarea, pt. ca daca intr-o zi se servesc sa zicem medalioane din carne de porc, a doua zi gasesti tocanita din carnea de porc si legume; exista si bar de salate; deci per ansamblu e ok…

        si noi avem bucatarie cu o masa imensa in mijloc si ne strangem care cu pachet de acasa, care cu mancare comandata, care cu sandvisul sau salata de la takeway etc si suntem vreo 16 nationalitati si e super fain cand vorbim despre subiectul nostru preferat mancarea 🙂 si ne dam seama cate similitudini sunt intre felurile de mancare de pe continente diferite;
        apropo de asta…asa am aflat de la colegul din Peru ca quinoa era folosita ca macare pentru animale; cica a fost re-introdusa in alimentatia omului odata cu marketizarea agresiva in SUA si Europa acum vreo 10 ani; spunea ca el a inceput sa cnsume quinoa dupa ce a venit in Europa ca in Peru bunicii o dadeau la gaini sau faceau terci si il dadeau porcilor 🙂

        Aimé par 1 personne

        1. Si la noi sunt farfurii , tacimuri si pahare, apa. Doar ca aproape totul e in recipiente de plastic.

          Ce fain ca sunteti atitea nationalitati! Si ca discutati despre mincare. Trebuie sa recunosc ca mie mi-e greu sa tin pasul la conversatiile celor din jur, mai ales cand se discuta de emisiuni de tv sau actualitati in lume sau in Franta, ca sunt complet pe dinafara. La asta mai pun si faptul ca sunt singura straina .

          J’aime

          1. Iulia, super interesant ce a spus colegul tau si cumva nu ma surprinde. Am citit de-a lungul timpului ca quinoa nu este sanatoasa, ca ar avea multi antinutrienti si ca de fapt clasicele cereale sunt mai sanatoase si acum mi se confirma banuielile mele.
            Eu cred tare in inteligenta alegerilor culinare din societatile traditionale si daca nu mancau quinoa e clar ca nu o considerau suficient de buna pt consum uman, ca altfel societatile traditionale fructificau totul si ma gandesc ca ar fi mancat quinoa.
            De aceea eu nu consum quinoa. Ar fi interesant de discutat si de orezul salbatic considerat astazi superior celui alb dar de fapt nu este deloc asa. Trebuie mult discernamant pt ca ce e azi la moda si considerat a fi sanatos nu este neaparat asa in realitate.

            J’aime

            1. Nici eu nu consum 🙂 ca citisem ca acolo unde creste ea, oamenii pot digera saponinele ca s-au adaptat de generatii, pe cind noi cei din lumea occidentala nu. Acum nu stiu care-i adevarul, dar oricum o iei, tot nu-s sunt bune. Si cind am gustat nu mi-au placut.
              Oricum, e ce zici tu: multe lucruri sunt foarte la moda si lumea le consuma in excès.

              J’aime

  2. La scoala copilei ne-au invitat la o serbare sa mancam mancarea ce o mananca si copiii la after (contra cost, da? 😀 ). Unii adulti au apreciat-o!!! dar mie mi s-a parut fada ca si tine da nu m-a deranjat lipsa de gust (eu pun condimente plante de pe balcon) ci de SUPRA gatire a legumelor si raportul salate /carbohidrati nu potrivit noua. Mentionez ca noi suntem sanatosi cu o alimentatie majoritar cruda (10-15kg de legume si fructe pe sapt) si carne si carbohidrati ca ingrediente. Asa ca am decis ca mancarea de la cantine nu e potrivita normelor familiei si dau copilului la pachet. Ce mai e in neregula la cantina, (pe langa supra gatire, tratarea termica din belsug) este ca au foarte multe tocate si amestecate, copiii nu apuca sa simta un gust, o textura, sa mestece suficient (important pt dentitie si digestie), etc, majoritatea fiind produse congelate si NU STIE NIMENI de cat timp e congelat. (stiti, si eu congelez, si eu consum si chestii congelate ocazional dar gustul difera enorm functie de timp si afecteaza calitatea).

    Intre timp am discutat cu multi alti parinti si…multi nu gatesc acasa, nu stiu sau nu vor. Maxim un sandvish seara de paine cu jambon sau comanda. Asa ca cantina le e un element chiar bun.

    p.s. in birou la noi jumatate gatim de acasa, ne aducem salate si preparate din genul asta, e ceva obisnuit sa consumam fructe si sa ne impartim intre noi etc. De ex. grecul din birou comanda de la el de acasa si pentru noi: ulei de masline proaspat, migdale proaspete, stafide uscate proaspete. Gustul e de departe MULT mai aromat dect ce consum din supermarket. Dar am uitat niste produse in dulap timp de cateva luni si vazut ca gustul se duce treptat si parca se apropie de cele din supermarket…. culmea, cei care avem grija la alimentatie suntem mai sanatosi fizic si financiar decat cei « dependenti » de cantina.

    Aimé par 1 personne

    1. Si eu gandesc ca tine, ca mincarea aia nu e pentru noi. Doar ca ma simt cam diferita de cei din jur.
      Ferma bio de unde mai comand vara are mai nou un parteneriat cu o ferma de citrice din Sicilia. Chiar mi-am propus sa comand din fiecare (lamii, clementine, grep, portocale) sa le testez saptamina viitoare, ca vin direct de acolo. Iar preturile sunt excelente.

      J’aime

  3. Cantina, cantina, in ultimii ani am ajuns sa o detestez, nu o prea agream eu inainte, dar de cand merge fetita la cantina, nu mai am nervi de cantina. Meniul e foarte diversificat, problema e gustul, si faptul ca-i obliga sa manace, ceea ce pt fata mea e teroare. Compromisul pe care l-am facut e 2 zile cantina, 2 zile o doamna care ii da de mancare.
    Elena, nu la toate scolile din Franta se da gustare, in regiunea noastra niciodata nu am auzit de asa ceva, noi le punem gustare de acasa.
    Cat pentru fetita ta sa tii ca e mai bine sa fie acasa decat in galagie la scoala, se invata sa fie mai automona. Daca scoala e la 5 minute nu are prea mult de mers.
    La liceu la baiat, cantina e la fel ca la fetita, dar bine el mai vine acasa isi face o omleta sau merge cu colegii la un kebab.
    Cand baitaul a fost la spital m-am gandit la tine, mancare este sub plastic, in cutii sigilatate cu plastic si reincalzite la microunde 😦

    Amy eu cumpar numai lapte degresat. Cat despre cornuri mai bine fara nimic decat cu zahar, e drept ca poate ar fi mai bine un fruct sau un compot.

    J’aime

  4. Din ce vad pe la noi, gustarea de la ora 4jumate e sfinta. Cind ii asteapta bunicii, repede le pun biscuitele sau ceva de preferinta dulce in mina, sa nu cumva sa moara copilul de foame. Iar la etude intra gustarea. E bine ca la voi poti sa-i pui ceva, aici e interzis cu mincare la scoala.

    Da, si eu m-am gandit ca mai bine sta linistita acasa decit la etude.

    Eu de lapte am auzit doar de rau de cel UHT si incerc sa iau crud, daca nu am, pasteurizat la temperatura joasa. Asta crud il iau gras,dar cel pasteurizat de obicei are grasimea redusa la jumate.

    J’aime

  5. Mie nu imi place nici mancarea de restaurant..chiar si din ala de fitze..oi fi eu snoaba cu mancarea, nush ce sa zic. Nu stiu cat de bine gatesc, sotul lauda mereu mancarea mea, dar stiu ca folosesc doar ingrediente de calitate si papilele mele gustative s-au desensibilizat de chimicalele din mancare si cand mancam pe la vreo carciuma imediat sesizam porcariile din mancare. De asta nu imi place mancarea la carciuma, poate pe la vreun restaurant bio unde gatesc doar cu ingrediente curate, dar cum aici nu exista asa ceva…
    Vad o gramada de turisti care lauda mancarea de pe insula asta, renumita mancare greceasca care vine de undeva, gata gatita si congelata si doar de bagat la microunde, musacaua vine gata congelata din Turcia. Mancarea din tavernele de aici este ORIBILA…cartofii prajiti sunt din aia congelati cu prostii prin ei si totusi lumea lauda mancarea, de aici deduc ca si acasa mananca semipreparate si procesate ca altfel nu are cum sa iti placa. Imi spunea o cunostinta care a lucrat la un restaurant care e mereu plin de turisti vara ca besamelul se face din praf, what a surprise 😀 NOT…exact acelei cunostinte ii spusesem ca mie nu imi place mancarea de restaurant pt ca e de calitate inferioara si nu intelegea de ce zic asa, apoi cand a lucrat la bucatarie a vazut si singura.
    Nu am mai iesit la o taverna de nu mai stiu cand si nici nu intentionez sa merg prea curand.
    Mie bucataria frantuzeasca nu mi se pare atat de mirobolanta 😀 am gatit acasa cateva feluri si nu le voi repeta..am mancat si la restaurant cu ceva ani in urma dar hai ca mancarea de restaurant nu se pune ca oricum e naspa, in orice gastronomie 😀

    Aimé par 1 personne

    1. Bine zici, si eu ma gindeam ca restaurantele sub un anumit nivel nu-s mai bune decit cantinele. Probabil ca ti se obisnuiesc gusturile cu mincare de cantina si apoi iti plac si restaurantele mai slabe. De citiva ani noi mergem rar, dar la restaurante scumpe. La unul am vizitat bucataria, deci sunt sigura de calitate. Francezii au introdus ceva eticheta http://www.maitresrestaurateurs.com/, aici sigur se gateste acolo din produse proaspete. Pentru ca altfel daca tu iei un produs congelat si il gatesti , e considerat de casa.
      Mi-a zis cineva care lucra la un restaurant (din asta mediu, nici f bun, nici rau) ca fasolea verde vine la pungute congelate, pe care le pun la microunde, iar clientul are impresia ca atunci a fost fiarta .

      J’aime

      1. Am vazut pe youtube niste rest misto in UK, din alea healthy bla bla cu ingrediente bio, cu preturi pe masura, as merge la un astfel de restaurant la vreo ocazie dar in rest nu, consider ca mancarea de la restaurante este nu numai execrabila la gust dar mai important, nesanatoasa. Pana la urma rest. este un biznis si cel care isi deschide un rest vrea sa faca bani, prea putin il intereseaza sa imi serveasca mie o mancare gatita cu ingrediente ok si cu uleiuri de calitate.
        Cred ca nici in Ro nu sunt restaurante din astea de un anumit nivel si sincer, in Ro nu as avea incredere nici atat.
        Incet incet incepe si sotul sa se desensibilizeze de gustul mancarii in masa, de chimicale, etc. Acum de ex si sa vrea nu mai poate bea cola ca i se pare ca are gust de medicament.
        Ce nu inteleg eu insa este, cand am dat pt prima data de gusturile astea artificiale eram invatata cu mancarea sanatoasa, adica eram in Romania comunista, se gatea in casa, etc, si am ajuns in RFG si am dat de nutella, fanta si alte nebunii si toate mi-au placut, de ce oare nu am sesizat atunci gustul lor chimic si artificial? De ce a trebuit sa le consum ani si ani de zile, sa ajung sa nu le mai vreau si abia dupa o pauza sa le simt adevaratul gust, de ce nu am simtit adevaratul gust din prima?
        Hai ca zic ca eu eram mica, dar si parintii mei au fost « pacaliti » de gusturile artificiale..si aici cred ca MSG-ul joaca un rol in a pacali creierul si papilele gustative, dar acum nici mama MSG-ului nu imi mai poate pacali papilele gustative 😀

        Aimé par 1 personne

          1. Prescurtarea la monosodiu de glutamat care este o neurotoxina.
            Se pare ca gustul Umami (care se regaseste in laptele matern, in anumite alge consumate de japonezi, in parmezan) si MSG stimuleaza aceeasi centri nervosi in creier. Normal ca noua inconstient ne place acel gust Umami din moment ce se regaseste in laptele matern asa ca baietii destepti, vazand ca obtin aceleasi reactii cu MSG-ul au ajuns sa il bage peste tot ca sa pacaleasca creierul sa accepte gunoaiele ca alimente si basca, sa ii mai si placa gustul.
            Am citit mai demult un articol despre industria alimentara si cum sunt produse alimentele junk, aici intrand si sucurile, ciocolatele, etc. Vai dar este o intreaga armata de cercetatori care angajeaza cobai umani carora le sunt servite prototipurile in timp ce le sunt monitorizate reactiile chimice si functie de cum reactioneaza creierul si centri nervosi responabili cu placerea si dependenta se mai adauga, socate ceva din formula pana ajung la produsul finit.
            Da, traim intr-o lume perversa si cine nu este atent si nu o face pe detectivul este victima a corporatiilor.

            Aimé par 2 personnes

Laisser un commentaire