Ce carti citeste si in general cum se culturalizeaza fata de 10 ani

M-am gandit sa scriu ce mai citesta copila de 10 ani.  De fapt nu m-am gandit chiar singura, ci a fost sugestia ei . Poate dau idei unora, poate imi dati voi idei de lecturi.

Pina acum vreo doua luni citea, dar nu foarte mult. Insa de atunci, a venit Harry Potter care a declansat marea schimbare : cele 7 volume au fost citite pe nerasuflate. Apoi a trebuit sa-i cumpar si piesa de teatru Harry Potter si copilul blestemat, scrisa de Jack Thorne dupa povestea lui J.K.Rowling. De atunci nu o mai putem opri din citit: pleaca la scoala cu cartea dupa ea , acasa ar citi cit e ziua de lunga, asa ca peste tot cara o carte cu ea. Nu-i chiar practic, mai ales cind cartea e voluminoasa, ca pina la urma tot in grija noastra cade dusul cartii.  Dupa Harry Potter au urmat  :

  • Tarimul povestilor de Chris Colfer, primul volum.  A devenit cartea preferata. Tocmai a rugat-o pe bibliotecara sa ii comande volumul al doilea (din cele 5 volume ale seriei) .
  • Polyanna, Jocul bucuriei de E. H. Porter.
  • Charlie si fabrica de ciocolata de Roald Dahl.
  • Vrajitoarele, de Roald Dahl.
  • Tot de Roald Dahl , o carte autobiografica, despre copilaria lui, in franceza Moi, Boy.
  • Micutul Nicolas de Sempé-Goscinny. Sunt 12 povestiri care se pot citi fiecare separat .
  • Les petits vétérinaires (Vet Volunteers in engleza) de Laurie Halse Anderson.
  • Bennet et sa cabane de Anthony Buckeridge, un autor englez pentru copii. Francezii ii spun Bennet personajului englez Jennings al seriei omonime.
  • A mai citit citeva carti despre pisici, asa ca acum nu exagerez cind spun ca stie mai multe decit mine despre viata si obiceiurile pisicilor.

Toate le-a citit in franceza, mai putin Polyanna, la care a citit pina la jumatate varianta in romana, dar a continuat cu cea in franceza.

I-au placut toate cele enumerate, nu de alta, dar cele care nu i-au placut nu le-a terminat. Acolo intra Tom Sawyer. Cred ca e usor de ghicit cine i-a recomandat-o. Si cartea Artemis Fowl a lui Eowin Colfer, care era romanul preferat al fratelui mai mare.

Ce are in plan sa citeasca:

  • In loc de calendar de Avent, o sa aiba La Véritable histoire de Noël de Marko Leino. Nu cred ca a fost tradusa in romaneste. Are 24 de capitole, deci va citi cite un capitol in fiecare zi din luna decembrie pina la Craciun.
  • De Charles Dickens Cantique de Noel ( « Christmas Carol » in engleza.

M-a rugat sa scriu de citeva carti iubite, chiar daca le-a citit acum citeva luni:

  • Vara trecuta a citit in romaneste  Cum sa faci sa NU citesti in vacanta de vara, care i-a placut foarte mult.
  • Secretul celor doua Lotte (Deux pour une in franceza) de Erich Kästner e una din cartile ei cele mai iubite, citita de citeva luni deja. E recomandarea mea: imi placuse si mie in copilarie.

La capitolul culturalizare trec filmele. De curind am vazut impreuna Sarada cu Audrey Hepburn. Saptamina asta am vazut doua ecranizari mai vechi de-ale Agathei Christie: Moarte pe Nil si Crima din Orient Expres. Foarte frumoase. Asta a facut-o sa-si ia de la biblioteca Zece negri mititei, sper sa ii placa. Seara asta avem in program Crima la Soare, tot de Agatha Christie.

Lunile dinainte ne-a facut sotul o serie Hitchcock, adica a imprumutat de la biblioteca DVD-uri si ne-am uitat o vreme doar la filmele cunoscutului regizor. Acum citeva luni am avut parte de seria Woody Allen. Fata noastra le apreciaza pe toate si , spre usurarea mea, nu-i plac filmele mai noi Disney. De ce spun asta? Pentru ca mi se pare ca filmele Disney nu mai sunt ce au fost odata.  Exceptiile care i-au placut sunt Up si Zootopia . Si copiii mai mari regreta filmele Disney de pe vremea lor. Asta cred ca spune totul.

Nu-i plac nici filmele facute special pentru copii, o inteleg, si mie mi se par usor debile. Cind nu stim la ce sa ne uitam, cautam in topul celor mai bine notate 250 filme de pe imdb si alegem unul. Ne-am uitat nu demult cu totii la Blade Runner si nu ne-a dezamagit.

La capitolul muzica si spectacole, o luam cu noi la spectacole pentru adulti, dar potrivite si copiilor. Am fost impreuna la opera Cosi fan tutte. Ne-am uitat de vreo 15 ori la Traviata, o versiune jucata de Opera din Sidney intr-un decor impresionant, in aer liber, in portul din Sidney. Ca si gusturi muzicale ii plac Queen, Abba, Beatles, Pink Floyd si Wham.

O mai culturalizam pe la muzee, care ii plac, dar recunosc ca alegem in general expozitii temporare ,care ne atrag pe noi.

Si am hotarit sa vizitam Parisul mai sistematic, cu muzee si monumente. La cererea fetei o sa incepem cu Sainte Chapelle si Conciergerie. Tocmai a invatat la scoala ca Sainte Chapelle a fost construita de Ludovic al IX lea, cunoscut ca Saint Louis, ca sa adaposteasca coroana de spini a lui Isus.

Incercam sa o ducem in cit mai multe locuri, sa o indemnam sa citeasca cit mai mult, pentru ca in perioada copilariei se dezvolta foarte mult creierul si, deci, neuronii care-i vor servi mai incolo.

Si asa cum spuneam in introducere, poate imi dati idei de lectura pentru un copil de 10 ani, mare cititor.

Trebuie sa va informez ca scrierea acestui articol a fost atent supravegheata, criticata pe alocuri, deci corectata, ca sa fie pe gustul fetei. Cand a venit rindul meu la criticat, poza care ar fi trebuit sa-l ilustreze n-a trecut de cenzura mea, nu de alta, dar aparatul meu e stricat, iar al fetei nu face poze grozave. Oricum, un articol despre citit ar trebui doar citit. Chiar daca n-are poze 🙂

18 réflexions sur “Ce carti citeste si in general cum se culturalizeaza fata de 10 ani

  1. Pe la zece ani mie mi-au placut enorm Cartea junglei, Colt alb, Singur pe lume, Omul invizibil 🙂
    Imi mai amintesc cu drag o carte a Silviei Kerim, Poarta de sticla. Toate volumele din seriile Cei trei muschetari, Winnettou, cateva luni de zile am citit numai Jules Verne. Iar dintre filmele dedicate copiilor era de neratat Arabela.

    Aimé par 2 personnes

    1. Ce fain ca mi-ai amintit de Arabela! Am DVD-ul cumparat de citiva ani, dar asteptam sa mai creasca.
      O sa incerc Colt alb, dar vad ca un ziua de azi copiii au alte gusturi decit pe vremea mea. Eu imi amintesc cu drag de Ciresarii , Winettou si cartile lui Dumas.

      J’aime

  2. Functioneaza telepatia, clar! Chiar aseara ma gandeam sa iti scriu un mail sa te intrebi cum ai procedat ca cea mica sa scrie si sa citeasca in romana 🙂 Intreb in special de cea mica , ca stiu ca ea s-a nascut in Fr deci nu a interactionat deloc cu sist de invat romanesc. Intreb aici si nu pe mail, poate mai ajuta si alte mamici care traiesc in afara Ro si vor ca puii lor sa vbeasca perfect romana.

    Foarte faine activitatile la care o expui. De notat si inspirat peste cativa anisori 😉….

    J’aime

    1. Nu scrie perfect in romana, de citit citeste, dar prefera franceza.

      In general pentru toti 3 am aplicat regula de bun simt sa le vorbim doar in romaneste, in franceza n-avea nici un rost, ca mi se pare aiurea sa ii vorbesti copilului intr-o limba pe care n-o stapinesti perfect, ar fi fost ceva artificial. Apoi prietenii care au emigrat inaintea noastra ne-au spus ca problema copiilor nu e sa invete noua limba, ci sa nu uite limba romana.

      Cind am venit cei mari aveau 5 ani si 3 ani. O scurta perioada i-am dat si la cursuri duminica la ambasada, dar se plictiseau, ca restul copiilor vorbeau foarte prost romaneste.

      Pina sa mearga la gradinita ,fata nascuta aici a vorbit doar romaneste, franceza doar auzea pe strada si in alte locuri. Stiam deja ca in maximum un an o sa aiba nivelul copiilor francezi, odata intrata la gradinita. Am cunoscut mama romanca(tata tot roman) care avea mari probleme cu fata care nu vorbea nici o boaba nici o limba. Cind au dus-o la doctor s-a elucidat misterul: parintii, ca sa n-aiba fata probleme, vorbeau cu ea franceza (prost, cum se pricepeau si ei). Intre ei turuiau in romana. Doctorita le-a spus ca bietul copil nu mai stie ce se intimpla si sa inceapa sa-i vorbeasca doar in romana.

      Noi in casa vorbim doar romaneste, insa fetele mai vorbesc intre ele in franceza. Baiatul e foarte romanofil si n-ar face asa ceva 🙂 El a dat si proba de bac in romana, citeste si scrie bine romaneste. Fata nascuta in Romania citeste romaneste, dar scrie prost, asa cum aude. Si cum noi vorbim destul de ardeleneste cu « io, is », asa si scrie:) De vorbit vorbeste perfect, romanii zic ca are un mic accent, dar eu nu-l simt. Fata mica vorbeste si ea perfect romaneste, dar mai baga cite un cuvint francez. Pe la 4-5 ani fetele au trecut printr-o etapa in care amestecau oarecum limbile, gen pasarea voleaza .

      Cu scrisul n-am facut nimic 🙂 Adica deja pentru scoala n-am vrut sa-i invat dinainte sa citeasca , ca oricum francezii au alte metode, plus ca de-aia fac clasa intii, ca sa invete acolo. Cind citeau in franceza perfect, le-am mai explicat cite ceva despre cum in romana ce vezi, aia citesti, plus le-am zis de ce-ci-ghe-ghi-che-chi… Odata venise mama cu o carte romaneasca si am constatat cu stupoare ca fata stie sa citeasca in romana. Le mai spun ca la multe cuvinte romana ii ajuta, sa se gindeasca cum se pronunta in romana « pantalon » de exemplu. Ii mai ajuta si cind trebuie sa diferentieze in franceza « et » de « est ».

      Eu cred ca faptul ca sunt bilingvi e un mare plus pentru copiii imigrantilor si e ceva care vine de la sine, deci mi se pare pacat ca unii parinti nu-si invata copiii limba materna. Ma intreb daca nu de la bilingvism vine si facilitatea cu care invata mai tirziu alte limbi.

      Cind ne intilnim cu familii de romani, noi adultii vorbim intre noi romaneste, copiii nostri intre ei doar frantuzeste. Chiar daca vorbesc perfect romaneste.

      Cit despre invatarea altor limbi: nu ne place obiceiul frantuzesc al filmelor vorbite in franceza. Asa ca mergem la cinema doar la filme in VO, iar acasa (de obicei ne uitam de pe DVD)-uri ne uitam tot la versiunea originala. La inceput , cind inca erau mici, fetele au facut mutre, ca e greu de citit, dar s-au obisnuit rapid.

      Aimé par 1 personne

      1. oh multu’ tare mult pt comentariul detaliat :)….
        vorbitul si cititul sa ziceam ca vin oarecum natural, eu ma intrebam daca pentru scris i-ai pus sa faca ex speciale acasa;

        eu tot citesc studii despre copiii bilingvi, trilingvi etc ca intentionez sa il dau la o scoala cu imersie timpurie in engleza, insa trecerea la engleza se va face prin franceza;
        si noi vb acasa exclusiv in Romana, chiar si cand sunt straini in preajma ne adresam copilului in Ro si ne scuzam si explicam de ce nu vb Franceza/Engleza….de fapt asta se recomanda in toate studiile – parintii sa vb cu copilul in limba materna si asta e valabil si pentru familiile mixte – gen mama portugheza, tatal suedez, fiecare ar trebui sa vb cu copilul in limba lui….. iar la scoala copilul e imersat in limba/limbile de studiu si cum spui tu, oricum ajunge sa vbeasca limba perfect, fara accent

        tot de prin articolele citite, cica creierul copiilor crescuti in medii multilingve se acomodeaza ca gandeasca simultan in toate limbile la care sunt expusi, sunt nativi de fapt in toate limbile respective

        si amestecarea limbilor cica iar e perfect normala… apare in faza in care se stabileste predilectia copilului pentru o anumita limba (care deobicei e cea la care e expus mai mult si intens, aka cea folosita in scoala) si aici intervine rolul parintelul/educatorului sa corecteze si sa explice; cu timpul creierul copilului invata sa faca switch-ul intre limbi automat in functie de mediu/persoane/situatii etc….

        J’aime

        1. Cu placere! Si eu citeam multe din astea! 🙂 Si ce noroc ai cu gradinita in engleza!

          Eu am impresia ca multi parinti romani cred ca se integreaza mai bine copilul nevorbind franceza. Si poate cind unul e francez si celalalt roman, parintele roman trebuie sa fie f motivat sa vorbeasca limba cind face concurenta tatalui, bunicilor, societatii…unde toate sunt in franceza. Pe mine ma distra cit caz facea fiul de originile lui romane, ba mai tare: s-a dus la directiunea colegiului, ca era indignat ca ii pusesera un accent la nume ca sa se poata citi. Si le-a zis ca numele lui nu se scrie asa, deci i-au dat jos accentul.

          J’aime

  3. Apropo de dezvoltat neuronii, am uitat sa zic ca noi, cum facem drumuri lungi cu masina, ascultam ba cursuri de germana(la drumul spre Germania), ba de italiana, ba opere. Dar avem prieteni francezi cu copii care isi iau de la biblioteca carti citite (deci pe CD-uri) de filozofie pe care le asculta 🙂 N-am ajuns la nivelul lor, dar ii admir.

    J’aime

  4. ce frumos!!

    fiica mea e intr-o etapa cand nu are chef sa citeasca carti (are 2 de bricolat si face tot felul de chestii acasa 😀 ). La ea influenteaza si ce citesc prietenele ei.
    O sa ii iau cadou care o carte din astea, poate o incanta.

    J’aime

    1. La noi Harry Potter a declansat totul. Inainte mai citea…mai nu citea, desi cartile ii placeau. M-a pus s-o duc si in Romania la biblioteca. Acum vrea sa viziteze Bibliotheque Nationale de France, ca a citit ceva de ea. Iar la cinema ruleaza un film despre Biblioteca de la New York pe care ar vrea sa vada, pare interesant, dar i-am zis ca e prea mult 3 ore un film!! A noastra zicea ca prietenii ei sunt cartile. Mda 😦

      Aimé par 1 personne

  5. Ce ma bucur! De autor am vazut ca-i actor, de-aia nu mi-a inspirat incredere, dar, na, daca mi-a cerut fata asa insistent…
    Acum citeste Naturalistul de Eoin Colfer, zice ca e f faina. Imi spune ca daca alei tale ii plac pisicile , ii recomanda Sa majesté le chat de Akihiro Kimura(asta e un fel de manga combinata cu poze ,si-a luat-o de la libraria japoneza si o tot reciteste…mi-a dat-o si mie la citit. Se citeste rapid. Si mai recomanda Chi une vie de chat (tot benzi desenate)si Mortelle Adele, dar aia in 10 min ai citit-o…E cu o fetita(cam sadica zic eu) care face diverse(mai mult prostii zic eu).
    La filme ne-am uitat ieri la Little Miss Sunshine. Noi il stiam, dar recomand la virsta asta. S-a prins a mea ca vorbesc de preferintele ei, asa ca a venit cu tot felul de indicatii 🙂 mai recomanda filmul japonez « Les enfants loups » . Si ma opresc aici ca e in stare sa mai scoata niste carti ca sa scriu cit i-au placut 🙂

    J’aime

  6. Am luat de la biblioteca la recomandarea voastra peripetiile lui Caius si nu doar fetita le citeste cu placere, ci si sotul si-a amintit ca le citise în copilarie. Multumim!

    J’aime

  7. O da, sunt si eu curioasa, desi am deja cartile de Craciun pitite într-un fund de sertar.

    Pe Alice Aubry o cunoasteti? E o fetita canadianca foarte apreciata de noi, caci de dragul ei fiica noastra e dispusa sa citeasca în franceza :-).

    J’aime

Laisser un commentaire