4 retete extrem de rapide de prajituri

Stiu ca toata lumea se pregateste de Craciun, dar la noi e perioada cind la scoala si la activitatile extrascolare se organizeaza o mica masa de sfirsit de an.

Si cum am facut azi repede-repede o prajitura pentru scoala de muzica a fetei, am zis sa scriu si aici cele 4 retete din care aleg de cite ori avem de dus undeva o prajitura fara pretentii, dar buna. La primele trei retete folosesc doar tavi mici (15/20 cm), de fapt am luat special o tava de pyrex cu capac, asa ca atunci cind e rece prajitura, pun capacul si e numai buna de dus pe unde avem de mers 🙂

1. Prajitura cu ciocolata

Reteta asta o am de la o prietena care o gasise pe pachetul de ciocolata al unei marci renumite. Uitase sa puna cele 200g de unt mentionate in reteta , dar rezultatul a fost peste asteptarile ei, asa ca eu am preluat reteta gata modificata. Cum e extrem de simpla, sotul a tot facut-o si a tot modificat-o in timp.  Cind o fac eu, adaug una-alta dupa inspiratia de moment sau continutul camarii (vorba vine, am doar un dulap, as vrea eu o camara).

Reteta initiala suna asa:

  • 200 g ciocolata menaj neagra
  • 80 g faina
  • 4 oua
  • 150 g zahar

Se topeste ciocolata (noi avem o plita groasa de fonta pe care punem cratita cu ciocolata, dar se poate si la microunde).

Se porneste cuptorul la termostat 6.

Se amesteca ouale cu zaharul si faina, la sfirsit se adauga ciocolata. Se omogenizeaza bine.

Se toarna intr-o tava unsa si tapetata, se coace 25 minute. Prajitura nu trebuie coapta prea mult, asa ca noi verificam la 20 minute cu scobitoarea.

Acum reteta modificata a sotului:

  • 200 g ciocolata
  • 80 g faina
  • 3 oua
  • 120 g zahar

Zaharul e nerafinat si mai nou a scazut cantitatea la doar 80 g.  Dar poate ne-am obisnuit cu dulciuri mai putin dulci, asa ca pentru inceput merge si 120 g.

Ultima modificare a ridicat prajitura asta, destul de simpla la baza, pe noi culmi gastronomice: a inlocuit faina de griu cu cea de castane. A facut asta initial ca sa scadem glutenul din alimentatia , dar vazind noi ce bunatate iese, o facem doar asa.  Cum faina de castane e usor dulce, cred ca de-aia nici nu se simte lipsa zaharului. Rezultatul e un brownie delicios. Sotul mai pune bucati de nuci , de alune, dar mie personal nu mi se par un plus. Cind o fac cu faina obisnuita mai pun cite o lingura sau mai mult de unt de arahide (cind am in dulap, dupa cum ziceam).

2. Prajitura cu iaurt

Inainte de a veni in Franta , nu auzisem de prajitura asta. Dar aici e ceva esential: copiii de gradinita isi incep lectiile de bucatarie cu ea si toata lumea o face cind e de dus undeva .  Nu m-am gandit sa o fac, pina n-a fost fata de curind la o aniversare si a mincat o prajitura asa de buna, incit am cerut reteta. De atunci am inclus-o in lista de prajituri rapide si usoare « de dus »  . Se foloseste ca masura un borcanas mic de iaurt. Se poate folosi si o cana sau un pahar, iese mai multa. Asadar:

  • 1 iaurt simplu
  • 2 borcane de zahar
  • 1 pliculet de zahar vanilat
  • 3 borcane de faina
  • 1/2 borcane de ulei
  • 2 oua
  • 1 plic praf de copt

Se aprinde cuptorul (180°), se unge si tapeteaza o tava.

Se amesteca bine toate ingredientele. Eu pun zahar nerafinat, asa ca ii reduc cantitatea. Am eliminat vanilia din reteta, pentru ca zaharul da aroma lui. Se toarna in tava si se coace timp de 45 minute. Timpul si temperatura cuptorului sunt cele indicate in reteta, eu le-am modificat pe ici pe colo, ca am un cuptor bizar. Dar daca va cunoasteti cuptorul, stiti voi cum sa faceti sa iasa bine.

3. Prajitura cu portocale Reteta asta am citit-o si la « o femeie ». Cred ca la ea are un gust mai intens de portocale, ca pune portocala intreaga, dar pe mine nu ma lasa fata sa fac asta. Eu am reteta dintr-o carte cu retete simple pentru copii. Suna asa:

  • 115 g unt
  • 115 g zahar
  • 115 g faina
  • o portocala
  • o lingurita cu virf de praf de copt

Se scoate untul din frigider cu 2 ore inainte de a prepara prajitura. Eu azi am uitat sa il tin la temperatura camerei, asa ca am batut putin mai mult cu mixerul aluatul.

Se aprinde cuptorul, ca sa se incinga cit se prepara aluatul. In carte e precizat termostat 6, dar vedeti voi 🙂

Se unge si tapeteaza cu faina tava.

Se amesteca bine untul cu zaharul, apoi se adauga ouale, faina praful de copt si sucul de la portocala. Eu pun toate ingredientele in vasul robotului si las sa se amestece. La sfirsit se toarna in tava si se coace timp de 30 minute. Cind e gata musteste de unt, care intra apoi in prajitura, cred ca de-acolo i se trage gustul, ca portocala nu se prea simte.

4 Prajitura cu brinza de vaci

Prajitura asta nu o fac de dus la mesele cu copii, dar are succes la adulti. E o reteta modificata dupa umplutura de la pasca cu brinza din cartea Silviei Jurcovan.  Am modificat-o silita de imprejurari, pentru ca aici nu gaseam brinza ca in Romania. Brinza de aici e ceva semi-lichid, de consistenta iaurtului. Ulterior am descoperit si cum sa am brinza ca in Romania, dar reteta a ramas asa, pentru ca e extrem de simpla si mai dietetica. Daca pentru prajiturile dinainte se foloseste o tava mica, aici trebuie una medie.

  • 1 kg de brinza semi-lichida
  • 5 oua
  • 200 g zahar (eu am scazut la 100)
  • 50 g gris
  • 30 g de faina
  • Se pot adauga 100 g stafide muiate in 30 ml rom, dar eu le-am scos din cauza de copii mofturosi

Se da drumul la cuptor, foc mijlociu.

Se amesteca toate ingredientele. Cind n-am gris pun doar faina. Uneori inlocuiesc grisul si faina cu faina de orez.

Se toarna in tava unsa si tapetata cu pesmet. Reteta spune ca se lasa in cuptor 50 minute, dar se reduce focul dupa primele 20 minute. Eu o las mai putin, la foc ceva mai mic, astfel ca nu-l reduc.

Reteta initiala de umplutura, asa cum apare in carte, e cu 750g brinza de vaci, 100g unt si 200ml de smintina .

Acum dupa ce-am scris retetele, m-am gindit ca poate le-am mai scris pe undeva pe blog sau in comentarii. Le-am cautat, n-am dat de ele, asa ca am respirat usurata. Dar se poate ca pe la inceputuri nu stiam sa pun etichete la articole, asa ca riscul e minim, dar exista totusi. Daca e asa, trageti-ma va rog de urechi 🙂 Daca nu, pofta buna !

Si daca nu ne mai auzim prea curind, ceea ce are sanse destul de mari de a se intimpla, judecind dupa ritmul in care scriu aici…

…va doresc un Craciun fericit si linistit!

 

 

 

 

22 réflexions sur “4 retete extrem de rapide de prajituri

  1. Imi prind bine aceste retete, multumesc! Aseara am incercat o negresa de post cu adaos de cirese care ma incurcau in congelator. Astfel, blat:
    2 cani faina, 100 g zahar
    3 linguri cacao, 1/2 cana nuca 1 praf de copt, 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa sau plata, 1/2 cana ulei,
    300 g dulceata sau gem.
    Pentru glazura:(noi nu am mai facut)
    2 linguri cacao, 3 linguri zahar,
    1 lingura ulei, 3 linguri apa, esenta de rom.
    Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere.

    La prajitura cu iaurt, am vazut de doua ori mentionat zahar si presupun ca 3 borcane reprezinta faina.

    Craciun fericit!

    Aimé par 1 personne

  2. Multumesc pentru retete, in ultima vreme prajiturile astea « turnate » au devenit preferatele mele din motive evidente! La cea cu portocala eu as pune si coaja, stiu, stiu, nu dati cu pietre, dar o coaja de portocala din an in paste, ca nu fac prajitura asta in fiecare zi, nu e chiar cianura 🙂

    Aimé par 1 personne

    1. Coaja voiam si eu s-o pun, dar nu voia fata !
      Eu am noroc ca am dat de citrice bio, care vin direct de la producator din Sicilia, sunt mai ieftine decit in magazin bio si foarte bune. In teorie nu-s tratate. Doar ca asa cum zici tu: daca pui niste coaja chiar tratata, n-o faci des, iar cantitatea fiind minima, nu cred ca-i moarte de om. Si sunt lucruri mult mai toxice pe lumea asta.
      Apropo: am citit retete de prajituri pe baza de coaja de banana mixata in blender 🙂
      Da, e simplu cu astea « turnate », mai am ceva retete simple gen biscuiti, dar acolo e mai mult de lucru.

      J’aime

  3. Tare-s bune prajiturile astea care se fac repede si sunt mai ales ieftine ! « Prajitura cu iaurt » o stiu si o fac de cind eram foarte tinara, am primit-o de la o verisoara sub titlul de « Chec cu iaurt » iar ingredientele sunt la fel, chiar si cantitativ ! Prajitura cu brinza de vaci o stiu pe aceea cu 750 g. de brinza. Pentru ca acum se gasesc pe piata portocale multe si bune o sa incerc prajitura ta cu portocale. De Craciun am facut cozonac iar acum de revelion vreau sa fac un chec care are ingrediente cam scumpe, macar sa imi iasa bine si sa imi placa la gust ca altfel pling dupa bani !

    Elena, îţi doresc Un An Nou fericit alături de cei dragi ! La Mulţi Ani !

    Aimé par 1 personne

    1. Multumesc Geta! Si eu iti doresc un An Nou in care sa ti se intimple doar lucruri frumoase!
      Prajitura cu portocala e cu portocala, dar nu se simte gustul 😦 Daca chiar vrei ceva super cu portocala, incearca o sarlota cu portocala, e cu frisca si piscoturi si multe portocale. Eu o sa fac tortul fals de castane, il fac de Anul Nou in fiecare an.

      J’aime

  4. Multumesc pentru retete, ma voi inspira sa mai diversific! si au am luat de curand 2 vase de sticla cu capac, fix pt asta, mare inventie sunt. Dar mai am si pe alea vechi carora le-am facut o acoperitoare din panza si pac, plec cu prajitura.

    O sa te rog sa ne detaliezi cum le amesteci…adica daca separi oul, daca bati albusul spuma, sau daca pui de la inpceut in blender, cate minute amesteci (aproximativ). Nu de alta dar eu am nevoie de ideile astea 😀 😀 😀 .

    P.S. citricele din Sicilia le comanzi acasa?sau sunt in magazin?

    J’aime

    1. Daca n-am scris ca separ sau bat albusul separat, inseamna ca nici nu o fac 🙂 Le-am recitit sa fiu sigura. Nu folosesc blenderul, doar amestec pina se omogenizeaza, nu folosesc de fapt nici macar robot sau mixer.
      Am o ferma unde comand un cos cu produse (comand ce vreau, nu-s obligata sa iau ceva gata facut de ei). Si ei s-au asociat cu alti producatori, printre care astia din Sicilia, deci cind comand cosul pun in el si produsele asociatilor. Dar, din pacate, saptamina asta vad ca sicilienii au disparut de tot de pe site, sper sa apara din nou.

      Aimé par 1 personne

  5. am facut-o pe cea de branza. Fix in 3 minute am bagat la cuptor, deci rapid. Imi plac prajiturile turnate 🙂
    Eu am folosit branza de veci proaspata, romaneasca. I-am adaugat un pic de unt topit. In loc de zahar am pus miere, stafidele le-a mancat copila goale inainte deci fara 🙂

    Aimé par 1 personne

    1. Pe acelasi principiu de rapiditate merg si quiche -le facute in genul aleia cu praz si brânză de capra. Acolo mai ai cateva minute de calit in prealabil prazul ( sau alte legume , eu fac cu dovlecel de ex). Si apoi amesteci cu o lingura legumele, ouăle, faina si laptele ( la asta cu praz pun brînză de capra si nuci deasupra, dar nu i obligatoriu). Eu imi pun des la serviciu.Si ma bate gândul să încerc cu andive pe post de praz. Le fac si in varianta fără gluten cu faina de orez.

      J’aime

Répondre à Cristina Dragomir Annuler la réponse.