Un fel de bilant al anului care s-a incheiat

La multi ani tuturor! Va doresc ca anul care a inceput sa fie unul de care sa va aduceti apoi aminte cu drag!

O sa incerc sa fac un fel de bilant al anului care a trecut in ceea ce priveste blogul meu, in sensul ca in unele articole am vorbit despre una sau despre alta, dar ulterior am continuat sau nu sa fac ce spuneam acolo.  Sinceritatea e una din calitatile mele care devin defect.  Zic bine francezii de cite cineva ca are calitatea defectelor  sau defectul calitatilor. Prea marea mea sinceritate ma face sa fiu campioana la sportul de dat cu batul in balta. Dar in cazul asta, sa fiu sincera:

Evenimentul care mi-a schimbat in mare masura viata a fost ca merg, in sfirsit , ca aproape toata lumea, la serviciu, asa cum spuneam aici. Lucrez relativ aproape de casa si ca ador ceea ce fac. Daca unora li se pare normal sau chiar greu, mie mi se pare minunat sa ai o slujba, sa faci ce-ti place si sa fii platit pentru asta.  Sper sa-mi pastrez parerile si peste un an 🙂 Cred ca m-am schimbat si ca fel de a fi. E ciudat e ca pina acum ma simteam o persoana putin sociabila, dar vad ca imi  face o mare placere sa ma vad cu colegii. Apoi observ cum de la o zi la alta devin mai preocupata de felul cum arat, cum ma imbrac. Imi spuneam pina acum ca ma aranjez si ma imbrac doar pentru mine. Dar vad cum am inceput sa port rochii si fuste si sa renunt incet la vesnica tinuta blugi-cu-ceva. Cred ca o fac tot pentru mine, asa ma simt mai bine : colegii mei nici macar nu se imbraca elegant.

Vorbeam in articolul respectiv ca lucrurile s-au aranjat asa cum trebuie , cind a trebuit. Dar coincidenta cea mare a fost ca m-am pomenit ca actualul loc de munca e la vreo citeva zeci de metri de unicul loc unde am mai lucrat in Franta, laboratorul de care va spuneam aici

Iar cercul se inchide perfect: pe cit de anonim lucram in laborator (de ma simteam ca si chinezii care fac nem-uri prin pivnite ascunse) , pe atit ma bucur ca un copil ca aici am semnatura mea, parafa mea…si altele. Multora lucrurile astea li se par normale, dar eu le apreciez, poate pentru ca am fost lipsita de ele.

Noaptea, inainte de a adormi, scriu in capul meu o multime de articole. Unul din ele e despre limba franceza si cum o vorbesc, sau mai bine spus cum o vorbesc la serviciu. Cred ca, spre deosebire de alte articole care ramin doar la stadiul virtual, o sa-l scriu si aici. Dar, in general, ma cenzurez, asa ca unele articole prea personale ramin doar in capul meu.

Singurul regret legat de serviciu e ca incepusem in forta cu lasat masina acasa si luat trenul, dar dupa ziua cind nu m-am simtit bine si am luat masina, am uitat complet de transportul in comun… Ba, mai rau: m-am trezit intr-o zi cautind preturi la masini hibride. Scuza mea e ca masina actuala are 19 ani. Si ca in zilele precedente am alunecat pe o hirtie din gara (erau munti de mizerie pe jos) si am cazut … A se aprecia, totusi, orientarea spre ecologie 🙂 M-am uitat DOAR la masini hibride.

Planurile mari de a parcurge cei 6 km cu bicicleta s-au dus si ele, cind am constatat ce poluat e drumul. Asa ca ecologie, ecologie, dar mai dragi imi sunt plaminii mei. Oricum nu sunt o biciclista prea buna, asa ca nu-mi suride nici ideea de a merge alaturi de masini, pe sosea.

Despre cantina de la serviciu am aceeasi parere, ba chiar mai proasta. Asa ca imi duc  mincare la pachet. Ma intriga faptul ca unii colegi critica mincarea de acolo, dar continua sa o manince cu avint. Iar cind felul principal consta in paste fierte simplu cu cite un piept de pui pe aburi, ma mir ca nu-si iau 10 minute sa isi fiarba acasa aceeasi mincare. Ce sa mai spun cind isi iau cite un oua fiert taiat felii in binecunoscutul recipient de plastic? Mi se pare ciudat ca nu-si aduc un ou de acasa. Sa va mai zic ce diferit arata mincarea gata cumparata de pe rafturile supermarket-ului fata de poza de pe ambalaj? Sau ce contine ea? Unii colegi prefera asta in locul mincarii de cantina, iar apoi inghit cu noduri pastele carbonara care s-au dovedit un fel de supa albicioasa in care plutesc pastele… Dar fiecare cu alegerile lui.

Va spuneam si de lucrurile pe care le-as lua pentru o viata.  Am plecat spre magazinul care vindea produse Patagonia, dar, din pacate, nu le mai au. In schimb am dat acolo peste o jacheta foarte asemanatoare cu cea pe care o am de multi-multi ani, asa ca pot spune ca mi-am gasit fericirea. Tot din categoria lucrurilor care tin mult si bine, am descoperit mai nou o firma etica de moda, ii spune Ekyog: majoritatea produselor sunt din materiale naturale, asa ca m-am cadorisit cu un minunat jerseu din mohair cu matase. Sunt lucruri destul de scumpe, dar facute sa tina. Am mers intii in magazin si am incercat ce imi doream, dar vazind ca au reduceri doar pentru clientele fidele, ceea ce eu nu eram, odata ajunsa acasa m-am inscris pe site-ul lor si asa am avut direct preturile reduse. N-am descoperit eu apa calda, dar pina acum nu stiam ca daca te inscrii pe site-ul unei anumite marci , ai acces la reduceri. Acum sa fiu sincera pina la capat trebuie sa recunosc si ce mi-am cumparat inaintea minunatului jerseu.  Stabilisem de multa vreme ca nu-mi mai cumpar decit lucruri din materiale naturale. M-am dus la magazinul de haine unde mai obisnuiam sa cumpar. cu scopul de a fi mai eleganta la serviciu. Magazin nu prea ieftin, de altfel. Nu inteleg nici acum de ce m-am repezit sa-mi cumpar 2 bluze si o rochie, care-mi stateau perfect, nimic de zis. Doar ca erau din poliester. Eu, care boicotez de mult poliesterul. Acum ce sa zic, le port, dar nu ma simt bine in ele. Sa-mi fie invatatura de minte! Dar nici hainele nu mai sunt ce au fost, n-am vazut prin magazinul ala nimic dintr-un material mai acatarii.

Intr-un articol vorbeam de baghete. Inca le fac, dar cumpar si paine din comert si  am redus cantitatea de paine mancata, desi nu mincam foarte multa nici inainte.

Plasticul din bucatarie e la fel de redus ca pe vremea articolului respectiv: nu am mai schimbat nimic. Insa nu mai am repetat experienta prajiturilor la borcan,e mai simplu sa fac o tava de prajitura si sa o tai. In rest continui sa fac toate retetele de pe blog(in functie de sezon). Tarta cu praz o fac des,  pentru ca e buna de dus la pachet. De curind am facut tortul fals de castane, care a avut mare succes. Poza tot nu i-am facut, pentru ca mi s-a stricat de curind aparatul foto. Mi s-a stricat si telefonul la citeva zile dupa el, iar acum ma intreb cu ingrijorare care va fi aparatul numarul 3 care se va strica, pentru ca vorba francezului « jamais deux sans trois ». Insa nu-mi pare rau de telefon, in locul lui am unul vechi care serveste doar la telefonat si trimis mesaje si e foarte bine asa.

Articolelele despre perturbatori endocrinieni n-are rost sa le insir, pentru ca au fost mai multe. In continuare ii evitam pe cit putem. Nu folosesc nici machiaj (doar rimel de cind merg la serviciu), nici deodorante, nici creme (doar ulei pentru fata), iar asta vara ne-am bronzat foarte frumos, fara sa ne ardem, nefolosind nici un strop de crema solara. Citesc la fel de mult etichetele produselor, respect toate regulile din cartea « Vous êtes fous d’avaler ça ». Nu fac astea din dorinta de a trai 100 de ani, ci imi propun sa fiu sanatoasa anii pe care o sa-i traiesc.

Legat de etichete, mi-au rezervat mari surprize etichetele medicamentelor. Nu, nu le iau eu si nici ai mei din casa, de vreo 2 ani am reusit sa nu mai iau nici un medicament (magneziul nu se pune zic). Am o colega care-i mare amatoare de medicamente , inclusiv antibiotice  si le insira pe birou.  Sa va mai spun ca de cind am inceput serviciul saraca de ea trece dintr-o boala in alta?  Ma intreb, citind etichetele, de ce trebuie sa aiba medicamentele pentru adulti coloranti si arome de vanilie sau fructe. Sau binecunoscutul E171.

Pisicuta ne inveseleste in continuare casa si o hranim asa cum spuneam. Rar de tot, cind raminem fara carne, ii mai dam cite o conserva, iar atunci cind am fost plecati pentru citeva zile i-am lasat bobite. Mai nou ii cumpar inimi de pui pentru ca nici nu mai trebuie taiate, deci sunt la fel de usor de folosit ca mincarea de gata.

Cred ca la noi in casa bacteriile sunt in largul lor. Uneori ma spal doar cu apa, nici macar cu sapun-cel facut de mine, bineinteles 🙂 N-am mai folosit samponul de casa cu urzici, mi se parea ca nu spala parul cum trebuie. In schimb am descoperit metoda no-poo: timp de 3 luni mi-am spalat cu succes parul doar cu o pudra vegetala. Mi-am propus sa scriu despre asta pentru ca am fost si continui sa fiu entuziasmata, dar nu stiu cind. Am mai promis eu sa scriu despre multe, dar n-am facut-o (inca ?).

Pentru rufe, am renuntat la lesie sau detergentul cu iedera. In schimb am redus temperatura de spalare la 40°. Cum nu suntem alergici, nu ma deranjeaza acarienii care se presupune ca ramin in rufe. Ma intreb daca spalatul si uscatul nu ii indeparteaza, dar, asa cum spuneam nu suntem alergici, deci n-am studiat problema. Am redus si viteza de centrifugare a masinii: de la 1400 la majoritatea programelor am scazut-o la 800 sau chiar 600. Se zice ca asa rufele se uzeaza mai putin.

Articolul despre mamografii se dovedeste la fel de actual, mai ales de cind un studiu olandez spune ca 50% din cazurile de cancer depistate in urma programului national de mamografii ar supradiagnosticate (adica femei sanatoase, considerate bolnave). Si daca tot suntem la domeniul medical, medicina a nu face nici ea exceptie de la consumerismul ambiant…In Statele Unite examenele de imagerie iradianta ar fi responsabile de 3-5% de cazurile de cancer.

Geocaching (aici si aici) am continuat sa facem pina in vara trecuta. Cred ca am pus punct acestei activitati cind am cautat o ascunzatoare care era chiar in parcul blocului nostru din Romania. Citeva zile la rind am explorat minutios parcul, cu grija, sa nu batem prea tare la ochi. N-am gasit nimic. Dar sunt sigura ca la primavara vom reincepe cu forte noi geocachingul.

Visurile mele au ramas aceleasi. Nu s-au schimbat cu nimic. Sper ca intr-o zi sa se indeplineasca si sa pun aici poze drept dovada.

Acum imi aduc aminte si de ie. Dupa ce o vreme am cusut la ea cu mare entuziasm si am progresat binisor, de citeva luni mi se pare o activitate egoista: stateam seara si coseam la ie, fara sa pot sa ma uit la filme, cufundata in munca mea, cumva izolata de restul familiei. Asa ca am pus mina pe andrele , mi-am comandat lina si pentru inceput am tricotat al doilea fular. Pot sa ma uit linistita la filme alaturi de ai mei in timp ce tricotez. Am lina si pentru un pulover promis fiicei. De fapt am lina pentru mult mai multe lucruri. Si ca sa fiu sincera pina la capat, nu mai stiu pe unde sa dosesc lina din casa. La capitolul asta, sigur nu-s minimalista. Dar nu pot fi perfecta chiar in orice domeniu 🙂

Sa nu uit: mai vrem sa mergem la Baden-Baden ! Probabil tot asa: intr-un week-end. In doi. Suntem destul de conservatori, daca ne place ceva, repetam. In februarie am rezervat deja a nu-stiu-cita vacanta (sa fie 11? 12?) in acealasi sat din Padurea Neagra.

Si cu astea am analizat in mare cam tot anul care a trecut. Daca aveti intrebari despre lucruri pe care nu le-am scris, va raspund cu mare placere.

 

 

 

.

 

 

20 réflexions sur “Un fel de bilant al anului care s-a incheiat

  1. intrebari nu am, doar te felicit pentru sinceritate. Cred ca putini dintre noi reusesc sa se tina intotdeauna 100% de un plan. Oricum, iti zic sincer ca nu m-as fi asteptat de la tine sa cumperi haine din poliester. Asta e cea mai mare supriza. Acum sunt curioasa daca ai sa le si imbraci pe termen lung, avand in vedere ca nu te simti bine in ele.

    J’aime

    1. Nici eu nu m-as fi asteptat 🙂 Zici ca nu eram eu! Eu, care citesc de zor etichete:) Am doua magazine in care intru (ca nu-mi place sa bat magazinele), am vazut deja cum pe parcursul anilor le-a tot scazut nivelul (nu si preturile), mai ales din punct de vedere al materialelor. Am vazut acolo rochii gata scamosate. Am vrut si sa-mi iau niste blugi noi, ca ultimii se rablagisera, am fost la Levis, modelele de acum au poliester, elastan si ceva bumbac si nici nu ii mai pot numi blugi, pentru mine sunt niste colanti cu aspect de blugi. Asa ca am plecat de acolo.
      Niciodata nu suntem cea ce parem: vezi ca Iulia fumeaza, eu mai cumpar haine din poliester :)))) Cine stie ce ne mai dezvaluie o femeie despre ea 🙂
      Banuiesc ca noile achizitii o sa le port iarna , rochia are mineci scurte si ii pun jerseul cel minunat deasupra, parca nu ma deranjeaza asa tare.

      J’aime

        1. Eu sunt ferita de tras pe nas, fumat ierburi sau imbatat ca imi da angoase senzatia ca n-am controlul propriului meu corp.
          Lasa, lasa, nu ne ameti cu glume, ci spune adevarul 🙂
          Dar oricum am citit zilele astea ceva adevarat: perfectiunea e doar la Dumnezeu, nu la noi oamenii.

          J’aime

          1. nici nu am incercat deci nu stiu ce sa zic de senzatiile astea. Urasc mirosurile lor, am gasit pe strada multi care put a iarba.

            Cu perfectiunea e doar la Dumnezeu – sunt 100% deacord. Mai am multe de imbunatatit. De ex. sa scap de procrastinare. Si de jocurile pe tableta (instaleaza jocuri fata si apoi ma lasa sa am grija de ferma ei 😀 ca ea citeste 😀 – am jucat pana am reinceput munca)

            J’aime

  2. Eu fac parte din categoria celor care se simt bine pentru ca lucreaza acasa. Nu mi-as mai dori sa ma reintorc la birou, imi place mult acasa, desi recunosc ca uneori e greu sa ma tin de program si sa fac fata tentatiilor de peste zi.

    Nu mi-am facut un bilant si nici nu pot sa spun ca am un plan pentru 2018. Imi doresc sa fim sanatosi, iar daca totul va fi bine, avem un gand maret: sa plecam intr-o vacanta gen EuroTrip, o luna de zile cu masina. 😀

    Te puup Elene si-ti doresc o saptamana frumoasa si usoara!

    Aimé par 1 personne

  3. Ca Amy, nici eu nu m-am mai intoarce la viata de birou. La mine e problema mai mult de programul fix.Nu sunt creativa intr-un timp impus. E drept ca nu-i usor nici sa lucrezi fara sefi, mai ales cand nu vin bani lunar. In alta ordine de idei, colegii tai mananca tot acolo de lene. Este mult mai sanatos un pranz preparat de tine. Stii ce pui.

    Aimé par 1 personne

    1. Dupa ce am stat atita timp acasa, ma simt foarte bine sa ies in lume. Mai vad peste un an daca ma tine euforia de acum:) Programul e fain ca nu-i chiar fix, adica am un interval de o ora jumate cind pot veni dimineata si seara pot pleca incepind cu ora 4. Important e sa fiu in echilibru cu orele, adica minutele in minus intr-o zi sau mai multe sa fie compensate de stat mai mult in altele. Probabil pentru unii e normal ce povestesc eu, dar mie mi s-a parut f fain ca am putut sa-mi aleg din start nr de ore lucrate zilnic (sau sa nu lucrez o zi pe saptamina) si sa pontez.

      Aimé par 1 personne

          1. Da’, dar e muult mai frumos sa pleci in vacante cand iti vine, sa lenevesti o zi intreaga daca nu-ti arde de munca sau sa iesi la cafea asa din senin. 😀 Eu cand m-am angajat, am lucrat 8 luni intr-o reprezentanta auto din oras, la departamentul de marketing, eram cea mai fericita persoana din lume. Primul meu loc de munca, job la birou, suuper! Dar dupa ce am inceput sa realizez ca sotul e mai avantajat decat mine pentru ca sta acasa, n-am mai fost asa happy, plus ca am realizat ca nu e chiar asa frumos sa te trezesti zilnic dimineata, pe frig si pe zadapa, si sa pleci la serviciu. Asa ca mi-am dat demisia si-am decis sa lucrez si eu de acasa. Cred ca a fost cea mai inspirata decizie! 😀

            Aimé par 2 personnes

  4. Te cred, Amy! Chiar ai noroc!
    Eu acum sunt foarte fericita, dar vazind ce blazati sunt unii(rar, ce-i drept) colegi, poate ca n-o sa fiu la fel. Si cum zic: chiar nu ma asteptam sa imi placa sa vad lume si sa merg la birou. Eram sigura ca acasa e mult mai bine si ma mir de cit imi place, pentru ca nu-s genul de persoana foarte sociabila. Dar cred ca e foarte important faptul ca nu lucrez mai mult de 2 zile legate, deci chiar si la inceput cind mi-era mai greu (sa ma adaptez) imi ziceam « mai am miine si am o pauza ». Poate e legat si de faptul ca ani de zile n-am facut ceva util pentru societate, n-am cistigat bani.

    Aimé par 1 personne

  5. Elena, imi place ca esti optimista si te-ai reorganizat repede in functie de situatie ! deja ai schimbat trenul cu masina si bine ai facut, si cu tinuta la birou e foarte bine, iar de mincare iti iei de acasa. O saptamina asa cum iti doresti !

    J’aime

  6. Eu am folosit mereu centrifuga la 600 turatii, rufele nu se uzeaza la fel de repede si nu se sifoneaza.
    Mamografie nu am facut niciodata si nici nu voi face, ma intreb cata logica are sa ma supun unei interventii cauzatoare de cancer ca sa previn cancerul? Daca tot suntem in domeniul medical o sa zic ca nici noi nu mai megem la doctor, ultima data am fost in 2011, medicamente nu luam, inclusiv animalele sunt tratate naturist 🙂
    Legat de masinile electrice, am citit ca nu sunt deloc atat de eco pe cat vor sa para, bateriile actuale fiind foarte poluante.

    Aimé par 1 personne

    1. Cu toate sunt de acord cu tine , chiar si cu bateriile am auzit acelasi lucru 🙂
      Dar cu masina de spălat nu m-am gândit să umblu si la viteza. Foloseam ciclurile preprogramate si scadeam doar temperatura, însă acum scad si viteza. Omul cât traieste invata 🙂

      J’aime

  7. Buna,
    Am descoperit acum vreun an articoul tau despre lesie. Multumesc ca ai impartasit cu noi aceasta reteta veche.
    De vreun an folosesc lesia la spalat rufe colorate, inchise la culoare sau carpe de curatat. Face treaba excelenta!
    O folosesc si la curatat suprafete.
    Oare ai incercat s-o folosesti ca sampon?

    J’aime

    1. Buna , Si eu iti multumesc ca mi-ai scris:)
      Ma intreb daca nu e prea puternică pentru par. Ce stiu e ca se poate face săpun, pentru ca are in compozitie hidroxid de potasiu, însă cantitatea de ulei penyru saponificare nu stiu care ar fi. As mai face eu experiențe, dar din pacate n-am soba de lemne, iar ultima dată când cineva mi-a dat cenușa, era o cantitate asa mică, de nici lesie nu ar prea fi iesit, asa ca le-am pus-o gainilor in nisipul in care fac baie.

      J’aime

Laisser un commentaire