« Black-out, maine va fi prea tarziu », de Marc Elsberg

V-ati gandit vreodata ce s-ar intimpla daca dintr-o data nu mai am avea curent? Cum ne-ar afecta o pana electrica la scara mare care ar dura mai multe zile? Marc Elsberg, autorul thriller-ului Black-out, s-a documentat foarte serios inainte de a scrie cartea in care povesteste cum un grup de teroristi face sa cada reteaua electrica a Europei, iar apoi a Statelor Unite. Am inceput cartea pe tren, dar apoi n-am mai putut-o lasa din mana.

Postfata cartii mi se pare si ea foarte interesanta. Aici autorul marturiseste ca desi Black-out e o fictiune, in timp ce lucra la manuscris, realitatea a ajuns din urma imaginatia. Lucruri care pareau irealizabile sau complet aberante, cum ar fi manipularea sistemelor informatice ale centralelor, s-au intimplat , din pacate in realitate. La fel cum si accidentul de la Fukushima a ilustrat  pericolele care pot aparea ca urmare a defectarii sistemului de racire al centralelor nucleare.

Ideea cartii e ca piratii informatici reusesc sa faca sa cada intreg sistemul electric european, iar poarta de intrare in sistem sunt citeva contoare « inteligente », adica interconectate. In scenariul romanului, pana de curent dureaza doar 12 zile, dar e destul cit sa provoace un dezastru ale carui consecinte dureaza cel putin zeci de ani.

Intii de toate oamenii ramin blocati in lifturi si metrouri. Benzina nu mai este, pentru ca benzinariile au nevoie de curent electric ca sa pompeze carburantul. Locuintele nu mai sunt incalzite, iar apa nu mai curge la robinete. Vacile de lapte mor in chinuri cumplite, din cauza ugerelor prea pline cu lapte, pentru ca sistemele de muls sunt electrice. Telefoanele si internetul nu mai functioneaza nici ele. Mincarea perisabila se strica in depozitele care nu mai pot fi racite, iar hrana, nu mai poate fi transportata din lipsa de benzina.  Oamenii nu mai au ce minca, iar pe piata neagra putinele alimente disponibile se vand la preturi aberante. Totul se cumpara doar cu bani gheata, cardurile bancare sunt inutilizabile. Sistemul de racire al centralelor nucleare nu mai functioneaza, asa ca apar accidente nucleare. Bineînțeles că industriile isi întrerup activitatea. In spitale nu se mai pot steriliza instrumentele, personalul medical nu mai are halate curate, iar pe linga toate conditiile vitrege, lipsesc medicamentele. Scenele din cadrul cartii care se petrec în spital s-au inspirat dintr-un articol ce descrie evenimentele dramatice din Memorial Medical Center din New Orleans ca urmare a uraganului Katrina, in 2005.

Nu va spun mai multe, poate cititi cartea. Dupa cum zice si autorul: scenariile posibile sunt numeroase si nimeni nu stie ce s-ar intimpla cu adevarat in circumstantele descrise.

Romanului i s-a decernat premiul cartii stiintifice din Germania, iar autorul este invitat frecvent sa vorbeasca in mass media, in calitate de expert, despre pericolele care pindesc societatea nostra hiper-conectata.

 

 

14 réflexions sur “« Black-out, maine va fi prea tarziu », de Marc Elsberg

 1. Mie imi plac lecturile de genul asta. Ma amuza. Poate pt ca am seninatatea lui Mari (pe timpul raposatului am stat la lumanare si la spalat de mana) .
  Oricum noi cred ca ne descurcam ca stim sa facem una alta, dar barbatii nostri or sti sa vaneze??

  J’aime

  1. Cu o casa cu grădina mai faci fata, dar cu apartament la bloc slabe sanse.
   De fapt autorul s-a inspirat si dintr-un studiu german care zice in proiectul de evaluare ale efectelor tehnicii cît ar fi de periculoasă o pană de curent pe termen lung si pe zone întinse. . Societatea noastră se bazează prea mult pe tehnologie, care, la o adica, nu e infailibilă. Iar in caz de ceva, vai de capul nostru.

   J’aime

   1. Doamne fereste. Nicio gradina din lume nu o sa te mai poata salva in fata foametei, cand se intampla asa ceva regulile sociale si cele ale civilizatiei dispar instant. Interesanta carte, musai sa o caut si eu.

    J’aime

  1. Zicea bunica mea ca in fiecare rau e si un bine, totuși e un mod extrem de a afla mai multe despre noi 🙂
   Nu prea sunt la curent cu știrile, asa ca ieri am aflat ca prin 6-7 martie toate ceasurile electrice (din Franta cel putin) au ramas in urma cu 6-7 minute din cauza de retea europeană si ceva tara care n-a livrat curent, asa ca a fost o frecventa scăzută…vorba soțului « ca in Blackout ».

   Aimé par 1 personne

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s