Cum am vopsit natural ouă nu chiar roșii, dar frumoase :)

thumbnail

Hristos a inviat! Sper ca ati avut Sarbatori fericite! Noi le-am petrecut cu un grup mare de romani, pentru ca avem o prietena minunata, care ne invita si organizeaza in fiecare an ziua de Paste si am avut, ca de obicei, o vreme perfecta. Luni am profitat in familie: eu cu sotul ne-am luat zi libera, iar copiii au fost care in vacanta, care cu invatatoarea absenta, care cu facultatea blocata de studenti (mda 😦 )

Asa cum spun in titlu, vreau sa va divulg secretul obtinerii acestor minunate oua 🙂

Ca sa fiu sincera , in poza apar mai rosii decit in realitate. Dar sunt cele mai reusite oua vopsite in ultimii…10 ani (sau mai mult). Si pentru asta trebuie sa-i multumesc colegei mele, frantuzoaica get-beget, care are jumate din virsta mea…tinerii din ziua de azi sunt plini de surprize uneori (si inca nu v-am povestit cum fiul ne prepara paste de casa si alte bunataturi, dar nici n-o sa va povestesc 🙂 , ca sigur n-ar vrea sa-i fac publice realizarile 🙂 .

M-a intrebat colega mea cea tinara acum o saptamina cum a fost de Pasti si i-am raspuns ca mai este pina la Pastele nostru si ca noi vopsim oua. La care, si-a scos telefonul si mi-a aratat o poza cu niste oua rosii-rosii vopsite cu foi de ceapa, spunindu-mi ca traditia in familia ei (bretona) e sa vopseasca in fiecare an oua, iar anul asta fiind departe de ai ei, si-a vopsit totusi citeva, ca doar traditia e traditie. Cind i-am vazut frumusetile de oua, mi-am spus: cum adica, vin dintr-o tara cu o traditie si mai indelungata de vopsit oua, de ani de zile fac incercari mai mult sau mai putin (de regula mai putin) reusite, iar acum vine o fata frantuzoaica sa-mi dea, de departe, clasa. Eu ajunsesem sa cred ca pozele de pe internet cu oua rosii vopsite natural sunt trucate.  I-am spus si ei toate astea si ne-am amuzat cum râcâim prin magazine dupa foi de ceapa, ca vanzatorii au prostul obicei de a decoji pe cit posibil ceapa pusa la vinzare.

Mi-a dat si mie metoda ei:

  • Se pun la fiert in apa rece foi de ceapa galbena, NU rosie. Mie, care imi facusem deja stoc de foi rosii, mi-a fost greu sa adun pe ultima suta de metri, foi galbene. Am gasit multe de ceapa roz, le-am luat, poate de acolo culoarea maronie a oualor.
  • Cand apa clocoteste, se adauga ouale, care e bine sa fie cit mai inchise la culoare. Ouale nu se spala in prealabil. Si eu, care an de an ma chinuiam sa le spal bine-bine cu detergent de vase ca sa le degresez…si tot imi ieseau patate.
  • se lasa la fiert 10 minute, se mai amesteca usor cu lingura, se stinge focul si se scot ouale. Metoda spune de clatire in apa rece, dar am renuntat la partea asta.

Mi-a placut mult metoda, ca simplifica lucrurile la maximum, asa ca am zis ca merg pe mana colegei. Si mi-au iesit oua cum se vad in poza.

 

 

 

19 réflexions sur “Cum am vopsit natural ouă nu chiar roșii, dar frumoase :)

  1. Eu de ani de zile vopsesc cu coji de oua, dar de obicei luam de la ceapa rosie.
    Anul asta am imbunatatit reteta si au iesit faine, cele mai faine de cand vopsesc (nu am facut poze, sunt persoana careia telefonul i se descarca pe cine stie unde) dar reteta a fost (poate ajuta pe cineva, ca oua se mia vopsesc pana la inaltzare):
    – coaja de la 5-6 cepe galbene. Cepele le-am aruncat ca nu mancam… risipa 😀
    – juma de sfecla rosie, taiata rondele, pus peste coji.
    – adaugat o lingura de otet, cica inmoaie coaja si se fixeaza mai bine culoare
    – 10 oua (un strat de oua in oala aia) si apa sa acopere tot.
    -foc mediu. Cand incepe apa sa clocoteasca am dat focul la mic, si tinut acolo pt 5-6 min(10 a fost prea mult, s-a inverzit putin galbenusul).
    – Inchis focul si lasat asa ouale

    In rest, tot din morala pastelui asta: cozonacul nu creste la fel de fain cu faina bio.

    J’aime

    1. Eu rămîn la a mea, nu mai incerc:) mai ales că atunci când am incercat cu sfeclă roșie mi s-au maronit. Dar pus ouăle in apa rece cu coji cu tot asta poate, ca simplifica munca. Si atunci cum zici tu, cred ca trebuie redus timpul.
      Din motiv de ne- risipa imi fac din timp stocul de foi de ceapă . Altfel poti toca ceapa si congela .
      Eu cred ca am depășit cele 10 minute, am inceput sa cronometrez de cînd s-a reluat fierberea, nu s-au inverzit galbenusele. Au fiert incet ca am pus 30 oua. Si le-am terminat deja, am terminat si cozonacii. Ma mir când vad metode de a reutiliza resturile de mâncare de la Pasti, ca noi nu avem resturi.
      La mune faina bio creste la fel ca cea nebio daca e suficient de fină. Pentru cozonaci iau 55 sau 45 daca gasesc.

      Aimé par 1 personne

  2. Ti-au iesit foarte frumoase ! Vopsitul cu coji de ceapa se practica de mult si la noi in ro.M-am mirat de tehnica de vopsire a frantuzoaicei… sa bagi ouale in apa clocotita apoi sa le clatesti in apa rece…

    J’aime

    1. La mine in familie nu se făceau decit cu vopsea, de aia de vreo 10 ani făceam încercări. Dar anul asta chiar mi-au reusit. La anul trec la clasa superioara: cu ciorapi si floricele si frunzulite. Am mai facut asa, noroc cu frunzulitele care mai salvau culoarea nereușită .

      Aimé par 2 personnes

      1. Eu nu am facut niciodata cu ciorap si frunzulite. Dar sotul meu (fiu demn de o gospodina bucovineanca:) )face de vreo 2 ani impreuna cu fiica’sa, spre deliciul amandurora. Eu recunosc ca nu as avea rabdare.
        Sa stii ca acum mai multi ani (cand nu eram indreptata spre simplitate si natural) cu vopsea din comert faceam. Dar de ce trec anii (am trecut pragul celor 40 acum o luna), de ce ne întoarcem spre natura si pamant.

        Aimé par 2 personnes

  3. Ce faine ti-au iesit! noi …ma rog, mama ca eu sunt cam molesita de la sarcina – le-a facut cu vopsea din comert. Din pacate culoarea a ajuns pana la galbenus si nu am prea avut curaj sa le mancam. Data viitoare sunt hotarata sa le vopsesc natural.

    J’aime

      1. Citind comentariul tau am zambit si mi-am dat seama cata dreptate ai. Si nu doar cu vopsitul oualelor. Ieri am avut in vizita o ruda , o domnisoara de 23 de ani, si i-am oferit un pahar de lapte adevarat (langa felia de cozonac). M-a intrebat ce inseamna lapte adevarat si i-am zis ca e lapte de ferma, nu de la magazin. A strambat din nas, si mi-am adus aminte ca atunci cand am descoperit eu laptele pasteurizat mi se parea ca sunt cool, si ma uitam chiorâs la laptele adus de ai mei de la țară :)))

        J’aime

  4. inteleg ca e mai intensa culoarea din poza fata de cea reala, dar chiar si asa arata foarte bine pentru ca nu au petele alea pe ele. Eu degeaba le-am spalat, ca tot patate au iesit.

    J’aime

Laisser un commentaire