Poluarea cauzata de internet si de noile tehnologii

De curand am fost la biblioteca sa mai citesc revistele de consumatori, ca nu o mai facusem de ceva vreme. Si mi-a atras atentia un articol pe care o sa-l rezum in cele ce urmeaza. Desigur, veti remarca discordanta intre continutul lui si chiar faptul ca il public aici pe blog. Sa nu credeti ca nu ma simt cu musca pe caciula, ba chiar mi-a dat mult de gandit in ultimele zile.

Va imaginati ca un mail consuma mai putina energie decat o scrisoare traditionala? Sau ca o factura electronica respecta mai mult mediul decit una tiparita? Ca datele stocate  in « cloud » si update-urile prin internet sunt ecologice? Nu, nu si nu. Tehnologiile informatice si de comunicare (TIC) sunt departe de a fi imateriale. Continentele sunt conectate intre ele prin internet gratie sutelor de cabluri (428 mai exact, adica 1.3 milioane de kilometri) de pe fundul oceanelor si satelitilor care graviteaza deasupra capetelor noastre. Pe Pamint, antenele mobile de telefonie completeaza reteaua asta planetara. Fiecare mail trimis de noi parcurge un drum material din calculatorul nostru pana la server-ul operatorului (Google, Yahoo) si de acolo pana la calculatorul care il receptioneaza. Toate informatiile tranziteaza prin data centers gigantice, alcatuite dintr-o multitudine de servere informatice, raspandite pe toata planeta. E nevoie de multa electricitate pentru functionarea si racirea temperaturii acestor « data centers ».

Intre retele, data centers, echipamentele utilizatorilor, s-a evaluat ca 8% din electricitatea mondiala e folosita pentru TIC.

Am vazut un filmulet despre reteaua de cabluri si mi s-a parut foarte interesant:

Pentru reteaua de cabluri submarine se da un adevarat razboi, pentru ca multi ar vrea sa o controleze: statele, serviciile secrete si uriasii tehnologiei (Google, Apple, Facebook, Amazon).  99% din informatia virtuala e vehiculata prin aceste cabluri si anual se produc cam 100 probleme in retea.  90% din datele transmise tranziteaza prin Statele Unite.  Serviciile secrete americane si britanice supravegheaza mare parte din informatiile care trec, afacerea Snowden a adus in lumina reflectoarelor  toata aceasta vasta operatiune  de « ascultat » a NSA-ului.  Brazilia s-a revoltat impotriva acestui sistem si, pe bani grei, si-a facut o legatura directa prin cablu cu Europa.

Rusia sta destul de izolata, are 4 cabluri, care, evident, nu tranziteaza prin Statele Unite.

 

In urmatorii ani, Google, Facebook si Yahoo vor sa-si instaleze propriile cabluri, ca sa aiba monopolul complet al informatiilor tranzitate.

 

TIC sunt nu numai avide de electricitate, ci si de resurse naturale. De exemplu, pentru fabricarea unui CIP de 2 grame, sunt utilizate 32 kg de resurse naturale.

Un calculator contine: 375g siliciu, 345 g plastic, 300g fier, 225 g cupru, plumb si zinc si 210 g aluminiu. In plus mai se gasesc acolo  45 g nichel, mercur, seleniu, argint, mangan, cobalt, aur, cadmiu si arsenic. Fabricantii de telefoane mobile nu au divulgat « reteta » exacta, deci nu se stie cu adevarat ce contine un smartphone.

In Franta, fiecare familie poseda in medie 23 produse audio, video, foto, informatice si de telefonie. Smartphone-urile, calculatoarele, dronele si alte obiecte conectate fac parte din cotidianul nostru. Cum produsele astea n-au o viata prea indelungata, genereaza o cantitate imensa de deseuri.

Aceste deseuri sunt in majoritate reciclate (care sunt!)  doar prin reutilizarea materialelor pe care le contin. Ideala ar fi reutilizarea lor dupa o eventuala reparare. Insa fabricantii n-au nici un interes in reutilizare, iar filierele de colectare sunt dirijate chiar de fabricanti. Reutilizarea sau repararea devin un act militant, pentru ca utilizatorii trebuie sa depuna eforturi in acest sens.

Cantitatile imense de deseuri de produse electrice si electronice duc la un trafic international important. Legislatia in domeniu e stricta si nu permite aruncarea  in tarile care nu dispun de echipamente care sa permita reciclarea. Practic, situatia sta cu totul altfel:  60 – 90% sunt revindute sau aruncate ilegal. In 2012 , Interpolul a capturat 240 de tone de astfel de deseuri.

Ce putem face noi, consumatorii, ca sa limitam pe cit posibil impactul ecologic:

  • Intii de toate sa vedem  daca avem sau nu nevoie de un produs. Odata ce am stabilit ca nu putem fara el, sa cautam exact produsul care corespunde cerintelor noastre. Nici mai bun, nici mai slab: asta inseamna ca in curand o sa  cautam altul ca sa il inlocuim. E bine sa stiti ca exista mai multe etichete pentru produse care au un impact ecologic redus: Ecolabel-ul european, Energy Star sau certificarea suedeza TCO
  • Un criteriu important e perioada de disponibilitate a pieselor de schimb, pe care, din 2015 incoace, producatorii sunt obligati sa o afiseze…in teorie. Piese de schimb vreme indelungata, inseamna ca in toata aceasta perioada, putem repara in caz de pana.
  • Sa avem reflexul de a repara, nu de a inlocui cu ceva nou orice produs defect.
  • Sa cumparam produse second-hand. Au avantajul ca sunt mai ieftine si nu se mai consuma resurse pentru ele.
  • Sa sustinem produsele durabile. De exemplu fairphone-ul, un telefon care se poate demonta si repara. In Franta exista o imprimanta cu piese demontabile si cu rezerva de cerneala care se poate reincarca. Cu timpul si constrinsi de legi (in Franta a inceput deja), fabricantii se vor adapta si vor produce bunuri mai durabile.
  • Vindeti sau donati ce nu mai folositi. Daca nu se mai pot repara sau refolosi, duceti-le in magazine, care au obligatia de a pune la dispozitie spatii pentru colectarea echipamentelor electronice uzate.

Ce gesturi putem face ca sa limitam impactul energetic legat de folosirea informaticii:

  • Sa stingem calculatorul sau laptop-ul daca nu il folosim in urmatoarele 2-3 ore
  • Daca folosim un calculator clasic, sa stingem ecranul daca nu il folosim citeva minute
  • Sa nu lasam aparatele in stand-by
  • Sa limitam folosirea cloud-ului
  • Pentru televizor sa evitam streaming-ul, preferabil sa folosim antena clasica. Un film de pe internet consuma tot atita energie cita ar fi necesara pentru producerea unui DVD.
  • Sa ne dezabonam de la tot felul de newsletters, care nu ne servesc la nimic
  • Mie personal masura de bun simt mi se pare sa limitam folosirea internetului. Mi se pare ca ne fura mult din timp, dar uite ca e si mare devorator de energie.

Cum ziceam la inceput, musca pe caciula mea e mare: public pe internet ceva legat de cum sa limitam folosirea lui. E cu atit mai mare cu cit :

-am facut poze articolului si mi le-am trimis prin mail, ca sa le pot vedea bine pe calculator

-m-am folosit de un site de traduceri (reverso, imi place mai mult decit Google), pentru ca nu mai tin pasul cu noii termeni aparuti in « romaneste ». Ghilimelele sunt pentru ca asa am ajuns la cuvintele standby, second hand, CIP.  Cu second-hand a fost destul de amuzant, pentru ca mi se parea ca in limba romana traducerea lui « d’occasion » in « de ocazie » nu e tocmai potrivita. Imi place de francezi pentru ca, in general, gasesc termeni in franceza pentru lucrurile nou aparute, in timp ce in romana preluam direct expresia in engleza.

-m-am folosit de dex pe internet ca sa vad daca in limba romana « de ocazie » se foloseste doar pentru haine de seara sau ca sa gasesc pluralul cuvantului « server ».

-filmuletul despe cabluri l-am vazut in streaming. Am vrut sa testez serviciul gratuit al bibliotecii noastre de VOD (sau video à la demande). E interesant, pot sa gasesc o multime de filme, dar nu cred ca o sa-l mai folosesc, ca nu ma dor picioarele sa merg pana la biblioteca si sa imprumut un DVD.

O sa incerc sa tin cat mai mult cont de ce am scris. Calculatorul il sting, ecranul la serviciu asisderea. Nu folosesc cloud. Nu public decat rar pe fb si m-am dezabonat de la diverse sit-uri care-mi trimiteau mail-uri. Incerc sa fac cit mai putine cautari pe Google, de fapt, pe Google, rar de tot, pentru ca folosesc in loc duckduckgo, instalat la indemnul copiilor.  M-am incapatinat sa nu-mi cumpar smartphone o lunga perioada de timp. Mi-am cumparat unul ieftin si a fost exact cum se spune in articol: nu-si facea treaba cum trebuie si visam sa-mi iau altul.  » Noroc » ca s-a stricat imediat ce a iesit din garantie si am altul pe care sper sa-l tin mult si bine.

 As putea sa fac mai mult? As putea. Incerc si imi invat copiii ca desi wikipedia e reflexul, de multe ori gasim informatii interesante in carti si dictionare enciclopedice. Cand am un subiect pe care vreau sa-l studiez, imi string documentatia din carti si reviste.

Ce mi se pare interesant e ca de citiva ani ni se tot spune sa facem tot felul de demersuri pe internet si imi imaginam ca e din motive ecologice. Dar internetul nu e mai ecologic decit hartia. Ca cetateni de nadejede, ne faceam de ani buni declaratiile de impozit pe internet, ca sa descoper ca majoritatea colegilor mei , desi tineri, o fac pe hirtie. Si ca sa filozofez pe tema asta, as spune ca in ziua de azi, suntem aproape obligati sa avem un calculator.  Deci o buna parte a populatiei, oamenii mai in varsta, care nu au sau nu stiu sa-l foloseasca, se trezesc la marginea societatii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 réflexions sur “Poluarea cauzata de internet si de noile tehnologii

  1. Mie mi se pare o oarecare contradictie intre indemnul de a cumpara un produs bun care sa nu genereze prea curand nevoia de achizitiona un altul si acela de a cumpara un produs second-hand. Un aparat electric second-hand nu are cum sa te tina prea mult…

    J’aime

    1. Ideea e sa iei exact ce ti sa potriveste, daca tu vrei sa faca diverse lucruri si nu le face, peste o vreme o sa iti iei inca ceva.
      Aveam un telefon luat la mina a doua, m-a tinut mai bine de 10 ani, era un Samsung din ala fara moarte. Fiului i s-a defectat calculatorul acum cateva saptamani, era de ceva ani si se gandea să-l inlocuiasca. Pina la urma a studiat si si-a dat seama ca placa dal e de vina (nu ma intreba ce-i aia ca nu stiu), și-a comandat una reconditionata, a inlocuit-o, iar acum calculatorul merge perfect. Eu ziceam exact ca tine, ca mai bine isi lua una de noua, dar uite ca uneori invatam de la copii 🙂

      J’aime

    2. surprinzator, da. Am unele device-uri (bucatarie) care au tinut colosal de mult si luate la mana a2a. Si invers, nou luat, nou tinut.
      Se pare ca se produce din ce in ce mia ieftin si mai de proasta calitate, unele device-uri daca trec de primele luni de folosinta si testare, au sanse mari sa ajunga sa reziste inca 5 ani.

      Aimé par 1 personne

  2. asa.
    Dupa cum am mai discutat, eu stiam de toate astea. De ceva ani am decis ca daca am o discutie cu colegii sa imi ridic fundul si sa ii vizitez in birou, las mail sa folosesc un scurt rezumat. Am stat ani de zile fara mobil. Am oprit tv ca nici nu il foloseam, si cand plecam de acasa peste noapte taiem complet alimentarea electrica complet.

    Apoi nu las tel. cu wifi activat sau cu data enabled. O data ca am abonament f. mic de date, dar si pt ca consuma din baterie. Cu astea enabled e nevoie sa incarc tel. la 1-2 zile, cu ele disabled ajunge sa tina dublu.
    Candva inchideam tel si wifi noaptea, acum nu am rabdare dar oricum se descarca, dar ma gandesc sa pun un intrerupator (l-am cumparat deja) sa decupleze priza de wifi la 23:30 seara, sa fiu sigura ca ne trimite la culcare pe toti.

    Concluzie personala: in vacante/perioadele fara net ajung sa citesc mai multe carti si sa fac mai multa miscare. Ma simt mai bine, ma bucur de viata, mai multa sanatate. Habar nu am daca e vorba de poluare sau radiatii, dar evident ca less is better.

    Aimé par 1 personne

    1. Haine mie nu imi iau ca nu gasesc care să-mi placa si nici nu pot sta sa le incerc daca sunt la un tirg de haine vechi. Dar iau fetei.
      Masina a fost primul lucru care nu m-a deranjat absolut deloc sa fie la mîna a doua. Acum are 20 ani si nu imi pasa ca e demodată: atita timp cat ma duce si nu are nevoie de reparatii, nu o schimb.

      Aimé par 1 personne

      1. eu am inceput sa cumpar materiale second hand 🙂 si sa imi cos eu. Un material second hand nu a fost folosit, sunt doar resturi/bucati, la maaare reducere. Inca nu ma pricep bine sa selectez materialul prin pipaire dar ma perfectionez incet incet 🙂
        Dar tocmai mi-am luat o rochie second hand, Lilo &liza, pretul nou e pe la 30-40 euro, eu am dat 4 🙂 – nu pare sa a fost purtata, o sa o port si eu de ma rup 😀 , dar macar a costat putin.

        Cu masina noua versus masina veche, tocmai asistai la o discutie la birou cu masina produsa de 2-3 ani si a cedat motorul!!! e in garantie dar totusi, deja ii schimba TOT motorul…

        Aimé par 1 personne

  3. n-am studiul la indemana, dar se gaseste cu usurinta pe net – netul in sine (serverele) polueaza la fel de mult ca si industria aeronautica; fiecare pagina accesata, fiecare articol scris :), fiecare post lasat pe FB sa pe un blog :), fiecare like dat, etc toate astea polueaza 🙂 nu e vorba doar despre device-uri si cat se consuma ca sa le tina in viata; e vba despre tot ca un intreg;
    si inca ceva legat de poluare, dar off topic – am fost sapt trecuta la Tel Aviv si de bine ce am fost am aflat ca Israelul e una dintre tarile cele mai mari consumatoare de plastic, pentru ca in restaurante si nu numai prefera « kusher »…. nu mai vb de cantitatea de mancare risipita….mi s-a parut strigator la cer cum se arunca mancarea, pusa in diverse recipiente dar neatinsa, in conditiile in care in Israel sun foarte multi oameni saraci…. suntem departe, foaaaarte departe de a avea o planeta sanatoasa 😦

    Aimé par 2 personnes

    1. Da, si eu ma gandesc cu vinovatie la fiecare comentariu pe care-l pun.
      Azi colegii mi-au spus să-i scriu mail sefei care e in biroul de langa, mi-am zis ca asta-i culmea si m-am dus sa o vad. Cand ma gandesc cate mailuri trimitem unii altora, chiar daca suntem la cativa m distanta 😦

      J’aime

  4. si inca ceva ca am uitat sa adaug in commentul de mai sus – si search engine-ul ecosia e interesant de folosit – https://www.ecosia.org/ planteaza copaci in functie de cautarile noastre
    am aflat de putin timp de el si incerc sa il folosesc cat pot de des (adica cand nu uit:) )
    si duckduckgo e fain il folosesc si eu mai ales cand nu vreau rezultate filtrate de google

    Aimé par 3 personnes

Laisser un commentaire