Empatie, simpatie si compasiune

Am citit in revista de psihologie niste definitii scurte. Cea pentru empatie mi-a schimbat felul de a o vedea: eu o percepeam doar in sensul pozitiv.

Empatia e capacitatea de a simti in mod intuitiv emotiile si trairile interioare ale altuia. Ceea ce nu inseamna neaparat ca suntem solidari cu el: putem, de exemplu sa ne bucuram cu sadism de  spaimele lui.

Simpatia e forta de atractie pe care o exercita asupra noastra o alta persoana. In psihologie, e capacitatea de a participa activ la bucuria sau necazurile celuilalt, de a impartasi cu el  ceea ce traieste si resimte, atit raul cit si binele.

Compasiunea e actiunea de a suferi alaturi de altul, de a fi sensibil la  durerea lui si de a o intelege atit intelectual cit si emotional. Notiunea de compasiune apartine mai degraba vocabularului religiei sau spiritualitatii decit celui al psihologiei.

 

 

7 réflexions sur “Empatie, simpatie si compasiune

  1. Pe mine ma mai buseste rasul (neintentionat, nu pot controla :D) cand cineva se loveste la genunchi si incepe sa injure – partial si pt ca stiu durerea cat de intensa si enervanta e. Deci asta e empatie? 😀 😀 😀

    J’aime

  2. hopa! Empatia si eu am percept-o intotdeauna ca pe ceva pozitiv. Adica pot sa simt spaima ta de paienjeni, sa ma pun in locul tau, dar sa nu-mi para rau ca se urca unul pe tine, ci sa ma bucur ca te-a ales? Nu mai vreau sa fiu o persoana empatica.

    J’aime

Laisser un commentaire