Daca e vară, e…înghețată

Repede, repede, sa va scriu retetele mele de inghetata, pana nu ma razgandesc. In ultimul timp am tot felul de dileme filozofice legate de bloguri. Adică sa tii un blog, iti mananca din propriul timp si din timpul cititorilor, iar daca toata lumea ar avea blog, ar fi ca un fel de facebook mai pe indelete si nu ne-ar ajunge timpul sa tot citim. Nu stiu cum se rezolva dilema asta care ma macina, decat scriind mai rar, lucruri care, sper, eu aduc un plus celor care le citesc.

Va spun din capul locului ca eu nu-s mare amatoare de înghețată , dar cum sunt pofticioasa, imi cumpar cate un glob pe stradă. De cele mai multe ori sunt dezamagita, mi se pare prea dulce.

Cum ceilalti din casă adora înghețata si, daca n-aș fi pe fază, ar umple vara congelatorul cu inghetata de gata, prefer sa il umplu cu una facuta de mine si asa, toata lumea e mulțumită. Desi, ca sa fiu cinstita, cate un Ben&Jerry mai se strecoara uneori prin congelator 🙂

Am o reteta de parfait de cacao in caietul meu de retete,  e foarte bun, doar ca nu toata lumea de la noi din casa e amatoare de cacao. Asa ca m-am documentat bine pe internet cu scopul de a face sorbet, dar fara masina de inghetata. Nu am masina pentru asa ceva si nici n-am de gand sa cumpar.

Si iata ce am aflat: sorbetul isi trage numele de la turcescul șerbet, care la randul lui are originea intr-un cuvant arab, ce inseamna a bea. Nu contine decat fructe, apa, zahar si…stabilizanti.

Stabilizantii sunt substantele adaugate in inghetata, cu scopul de a retine cat mai mult aer. Printre stabilizanti sunt albusul crud de ou, frisca, guma de guar sau faina de carob (care n-are nimic de a face cu pudra de carob ce se foloseste in loc de cacao). Inghetata industriala fiind produsa cu multi stabilizanti si cu tehnologie mai complicata ,niciodata in casa nu se poate obtine o înghețată la fel de cremoasa ca cea din comert, care uneori contine 50% aer.

Cum se poate totusi obtine un sorbet fara masina de înghețată?

1. Facand ce face masina, adica preparam compozitia, punem la congelat si, din cand in cand amestecam, ca sa nu lasam sa se formeze cristale de gheata. Am încercat, nu prea mi-a  iesit, iar a doua zi inghetata era bocna.

2. Congelam fructe taiate cubulete. Cand sunt gata inghetate, le punem in blender cu un albus crud, blenduim si gata sorbetul fara zahar. Un albus la cam 200g de fructe. N-am incercat, dar zice-se ca e buna. Va rog sa nu-mi vorbiti de reteta cu banalele congelate si blenduite: am facut-o si nu mi-a placut deloc.

3. Folosim stabilizanti mai « seriosi » decat albusul de ou. Anul trecut am cumparat guma de guar, am avut rezultate mediocre. Tot anul trecut am rugat-o pe dna de la magazinul  bio sa-mi comande faina de carob. Cred ca a uitat de comanda mea, am uitat si eu, dar m-am pomenit vara asta ca am primit  un borcanas cu 65g faina, costa 4 euro si ceva si ajunge pentru 13l de inghetata.

Am folosit faina de carob la un sorbet de lamaie. Reteta vorbea de glucoza, refractometru grad de zaharisire, sonda termometrica. Eu am eliminat toate astea si am ajuns la ceva mult mai simplu:

  • 500 ml suc de lamaie
  • 500 ml apa
  • 250g zahar. Reteta prevedea 650g de zahăr plus glucoza. Folosesc zahar de trestie nerafinat Iese cam acra, cine nu-i obisnuit nu stiu cat apreciaza.
  • 5g faina de carob

Pentru cei 500ml de suc, se storc cam 16 lamai. Se amesteca cu 500ml apa, cu zaharul, se pune pe foc. Se adauga faina de carob diluata cu cateva linguri din amestecul precedent si se amesteca bine-bine, se lasa pana cand lichidul e fierbinte (reteta zice 70°). Se lasa la racit, apoi se puna frigider, dupa aceea la congelator. Sau frig pozitiv apoi frig negativ, ca sa vedeti ce limbaj de chef pot sa am.  Cand e aproape inghetata,  dupa vreo 12 ore, se mixeaza la blender sau cu mixerul cu picior. Pe masura ce se mixeaza, ii creste volumul si culoarea se albeste, de la aerul care se incorporeaza. Si gata sorbetul. Se pastreaza la congelator.

Presupun ca vitaminele din lamai se distrug la incalzire, n-am studiat la cate grade si in ce procent.  Dar mi-am spus ca atunci as putea folosi direct suc de lamaie. Ca inghetata n-o maninci pentru sanatate… Asa ca ultimele doua dati am preparat reteta in timp record cu suc de lămâie bio de gata, la de jumate de litru. Recunosc ca gustul nu e asa bun ca si cu lamai proaspat stoarse, dar e mai bun decit orice sorbet de inghetata de gata pe care l-am mancat. Ca am testat cateva…

M-am gandit sa adaptez reteta la suc de portocale, fara zahar.

Alta reteta de sorbet pe care am mai preparat-o e de rubarba. Insa ca sa o apreciezi , 2 conditii sunt necesare: trebuie sa fii un mare iubitor de rubarba, care rubarba trebuie sa aiba gust (ceea ce nu e cazul intotdeauna).

Reteta e simpla: se face un sirop din 200g apa si 200g zahar (am scazut la 120), se adauga 500g rubarba taiata cubulete, se fierbe pana se inmoaie. Se mixeaza, lasa la racit, se congeleaza. Eu am mai mixat-o o data si dupa congelare. Insa nu am fost prea multumita: textura era cam tare, trebuie scoasa din congelator cu 15 min inainte de consum. Iar gustul mi-a sugerat un gem congelat.

Ma pornisem de fapt sa scriu reteta de parfait de cacao.  Are frisca si albusuri batute. Si nu are cristale de gheață. E o reteta facuta si rasfacuta de cand ma stiu. Uneori  mama umplea cu ea ecleruri pe care le punea la congelator, iar cand aveam musafiri, hop, scotea un ecler.

  • 5 oua
  • 2 linguri cacao neindulcit
  • 5 linguri apă
  • 8 linguri zahar
  • 500 ml frisca

O precizare: lingurile sunt mari si umplute cu (cat se poate de mult) varf. De cate ori cineva imi cerea reteta, ma gandeam sa transform totul in grame, dar am uitat de fiecare data. Partea buna e ca se face fara cantar.

Se amesteca zaharul cu cacao. Eu am redus zaharul cu o lingura. Se adauga apa si se pune la foc mic pana se lichefiaza, apoi la foc mai mare pana fierbe. Se lasa la racit. Apoi se adauga galbenusele, pe rand. Se bate frisca, iar spre sfarsit, cand e aproape batuta, se adauga amestecul cu cacao si se continua pana se omogenizeaza.  Se bat separat albusele, se adauga in amestecul precedent, amestecand cu grija cu o spatula.

Reteta asta o faceam in casa pe vremurile cand toata lumea batea albuse crude sa faca spuma de capsuni. Acum banuiesc ca spuma servea avea rostul sa faci din cateva capsuni o cantitate mare de spuma, de ajungea pentru toata familia. Nu stiu daca se mai face si acum. Dar stiu ca francezii pun albuse crude in mousse au chocolat. Si in inghetata. Pe mine ma deranjează putin ideea de albuse crude. Nu atat pentru ca au o antivitamina B6, cat pentru ca sunt puternic alergizante.

Asa ca am modificat putin reteta si, in locul celor 5 oua, am folosit doar un galbenus si un pahar de lapte in care am dizolvat 4 g de faina de carob, pe care le-am adaugat in amestecul de cacao.  Am congelat, am mixat, am amestecat cu frisca batuta. Et voilà!

In reteta mea scrie de 4 ore la congelator, dar pana se intareste, ia mai mult timp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 réflexions sur “Daca e vară, e…înghețată

  1. Inghetata de casa nu am facut si nici nu am de gand sa fac pentru ca nu cred ca imi place. Eu sunt omul dulcelui. N-o face bine, dar nici stresul nu-mi face bine si pe-asta trebuie sa il suport. Cat despre albusuri si galbenusuri crude, le-am consumat dintotdeauna si continui sa le consum. Nu doar de la oua de tara, ci si de la cele din comert. Eu fara galbenus crud nu fac niciodată maioneză, de exemplu. Si spuma aia de capsune… ce mai mancam in copilarie. Acum sigur nu mi-ar placea!

    J’aime

    1. Galbenusurile n-au nimic, sunt chiar mai sanatoase crude. Albusurile sunt problematice. Si eu am mancat, dar incerc sa le evit daca pot. Daca mananci, nu inseamna ca iti face si bine. Uită-te doar la cate e buna biotina (piele, unghii, par, etc) si gândește-te ca avidina din albus impiedica asimilarea ei. Plus efectul alergizant, care mi se pare si mai grav.
      Mi-am amintit ca si in tiramisu se pune.
      Si mie imi plac dulciurile, de-aia tot încerc sa le reduc. Macar scad zaharul din ele daca altcumva nu pot. Pentru ca sa scapi de zahar e la fel de greu ca si cand incerci sa nu te mai droghezi.

      J’aime

  2. Multumesc mult pentru retete! O sa încerc sorbet-ul de lamâie, dar cu jumatate din cantitati, ca lamâile bio momentan sunt foarte scumpe si nici nu ma vad storcând 16 cu coaja ca de beton… Noi facem în ianuarie-februarie gem de lamâi, dar atunci lamâile-s abundente si zemoase si cu coaja subtire.

    Si parfait-ul de ciocolata suna bine, dar mai trebuie sa vad de faina de carob. Mi s-a parut foarte interesant si articolul despre « aqua faba » si încerc sigur reteta de mousse au chocolat, data viitoare când facem naut la cuptor. Remarcasem spuma când spalam nautul si ma gândeam, în ignoranta mea, ca trebuie sa provina de la aditivi….

    J’aime

    1. Ne zici, te rog, cum faci gem de lamai? Eu atunci fac de portocale/mandarine.

      Colegul meu grec are lamai pe tarla si zice ca rodesc o data pe an si scurge zeama in cuburi de gheata, le ingheata, muta cuburile in saculetzi si mai scurge niste lamai. Vara isi face limonada: apa cu 2 cuburi de zama de lamaie.

      J’aime

      1. Sigur, cu placere. Din 15 lamâi pun doua la fiert, iar restului îi razuiesc coaja (de uscat si pus de-o parte în alte scopuri) si storc zeama. Zeama o fierb într-o oala cu zahar (dupa gust, cât sa nu mi se faca gura punga la gustat). Cele 2 lamâi extra le fierb ca. 1 ora, pâna termin de stors restul. Verific daca-s moi, apoi le tai în doua, pun zeama în oala si curat coaja de pielita interioara alba. Coaja ramasa o tai în fâsii subtiri si o pun de asemenea în oala. Mai fierb la foc mic, adaugând eventual zahar sau zeama de portocale, daca mi se pare gemul prea amar.
        Când am facut prima data, am fiert din greseala toate lamâile – e buna si asa.

        M-am inspirat dintr-o reteta, gem turcesc de lamâie parca-i zicea. O sa caut printre hârtii, poate o mai am undeva.

        Lamâi pe tarla – un vis, mai ales când înfloresc!

        Aimé par 2 personnes

  3. Ce de bunataturi! Tare mai esti gospodina, daca nu ai fi luata deja, te-as lua eu de nevasta 🙂
    Inghetata de casa faceam in copilarie cu lapte, smantana si oua toate de la bunica din batatura, tare buna mai era, desi era toata numai ace de gheata 🙂
    Ne place si noua mult Ben&Jery, dar acum am inlocuit-o cu o inghetata si sorbet facute local…evident ca are si ceva aditivi, pretul e tot cam Ben& Jery insa nah…de cate ori pe an e vara?
    Lui pui mic nu i-am dat inca, cand o fi sa incep sa ii dau ii fac fructe congelate, blenduite si eventual adaug iaurt pt cremozitate….

    Aimé par 1 personne

    1. Noi n-avem ceva local, decat inghetata mea 🙂 A mea asta de cacao n-are ace deloc.
      Asta cu facutul in casa vad ca se transmite , copiii mei vor sa faca lucruri care altfel se pot cumpara de gata. Vai, vai ce mi-am auzit cand mi-am luat o data maioneza de gata (bio, de la raion rece, deci nu prea nesanatoasa), am zis eu ca e mai buna si mai putin grasa decat de casa. De fapt fiul a facut primul ,anul trecut, inghetata de lamai, eu am preluat reteta 🙂 Si mai nou cauta ceva reteta de inghetata de fistic, dar parea prea complicata.

      Aimé par 1 personne

  4. Cat despre timp petrecut scriind si citind bloguri, am mai multe idei in cap:
    – eu fac la job. De ex. acum iau pranzul :D. Nu am timp, nu citesc/raspund cu saptamanile.
    -la mine e un fel de jurnal. Doar ca public. M-a ajutat sa imi pun gandurile in ordine, sa invat sa scriu, stiu unde gasesc anumite linkuri
    – unele persoane fac un job/venit din asta.
    – eu invat multe de pe bloguri. De la educatie financiara, gatit, gradinarit, dar si profesional, pana la relatii inter-umane.

    J’aime

    1. La job doar in pauza de la pranz. Si eu invat multe si imi face placere sa il am pe al meu. Dar ma apuca uneori tot felul de idei 🙂
      Apoi o carte nu se considera timp pierdut , dar uneori chiar nu aduce nimic in plus. Sau un film. Si oare ce e timp pierdut? Nu stiu, dar filozofez si eu.

      J’aime

      1. hihihi…. timp pierdut e ala in care nu te-ai ales cu nimic pt suflet, minte, corp…
        nu e timp pierdut sa citesti o carte dupa a carei lectura iti pui intrebari, sau un film care te face sa plangi sau sa razi, nu e timp pierdut un pahar de vorba cu sotul sau o partida de remy cu copii, o plimbara pe malul marii, o inghetata buna….nu e timp pierdut momentul care iti procura o satre de bine si de care iti aduci aminte cu drag fie si peste doar 5 minute

        Aimé par 3 personnes

  5. Si eu ma tot gindesc sa incerc inghetata in casa dar, pina cind ma hotarasc cumpar de la mega 4 bucati dreptunghiulare la o cutie cu cafea si imbracate in ciocolata (8 lei cutia ) si 6 cornete la cutie vanilie si cacao (10 lei cutia ). Ambele sint foarte gustoase !!!

    J’aime

Répondre à o femeie Annuler la réponse.