Drumul ca vacanta: impresii si recomandari

Va spuneam mai demult ca in Romania mergem cu masina. Si, ca sa ne mai usuram drumul, pe cel e la dus il facem in 5-6 zile. L-am lungit uneori si la 7-8 zile, asa ca e o vacanta . De obicei revenim in locuri care ne-au placut dar descoperim si locuri noi. Pe undeva ca « something old and something new ».

Anul asta n-am fost prea aventurosi si am luat-o doar prin locuri cunoscute. Ne-am pornit in echipa de 4, ca fiul a indeplinit visul meu (vorba sotului) si a ajuns in Romania folosind doar trenul si bicicleta (pe malul Dunarii de la Passau la Budapesta).

Prima escala a fost la Baden-Baden. Acelasi hotel unde fusesem cu sotul, dupa cum ziceam aici  bine plasat, acum am primit un apartament cu living si doua dormitoare. Micul dejun la fel de bun, as zice perfect. Aveau inclusiv aluat pentru aparatul de gaufres sa ti le faci singur. Nu ca am fi facut, erau destule alte mancaruri.

De data asta am mers cu fetele la baile Caracalla spa unde am petrecut o seara perfecta, nu era aglomerat deloc, iar vremea era superba.

Restaurantul unde in luna mai se manca sparanghel, avea acum specialități pe baza de galbiori. Asta imi place la nemti: ca daca mergi la un restaurant, poti ghici, dupa mancarea de acolo in ce sezon esti. M-a mai frapat la Baden Baden atmosfera din oras complet diferita de luna mai: in timp ce atunci auzeai pe strada mai mult limba rusa, acum majoritatea erau familii din tari arabe ( cam toti aveau 2 copii: un baiat si o fata:) ).

Dupa BadenBaden, ne-am oprit pe malul Dunarii, la o pensiune nu departe de cotul Dunarii de la Donauschlingen. Am luat cina la hotelul cu acelasi nume, ai carui clienti eram pe cand copiii erau minori, dar a carui preturi au devenit prohibitive cand copiii ne-au crescut. Si am mancat mancare de galbiori. Am remarcat noi mai demult ca la galbiori in Germania le spune pfifferlingen, in timp ce in Austria le spune eierschwammerl. Asta s-ar putea sa va ajutein caz ca sunteti niste mancai gurmanzi ca noi. Nu vorbesc eu germana, dar pe partea alimentara am un vocabular bun 🙂

Mancarea a fost buna iar vederea asta:

20180726_200804

Campingul pensiunii si frumoasele peisaje din zona mi-au reactivat visul cu pedalatul pe acolo

20180726_181149.jpg

20180727_091451

20180726_183546

De acolo ne-am la pornit spre marea noastra iubire, Viena, pe care am găsit-o la fel de frumoasa ca de obicei.

Ne-am cazat la un hotel langa primarie. Asa avem multe lucruri de vazut la distanta de mers pe jos. Si iata ce am vazut:

Muzeul Sigmund Freud. Dezamagitor. Ma asteptam la altceva, dar majoritatea expoziției consta in fotografii. Chiar daca muzeul nu ne-a placut, am descoperit in zona lui niste stradute frumoase dintr-un cartier pe care nu-l prea stiam. Apoi ne-am petrecut mult timp tolaniti pe sezlongurile parcului Freud, care e chiar in fata la Votivkirche.

Expoziția temporara Klimt de la Leopold Muzeum: mi s-a parut cam subtirica. Acum cativa ani vazuseram una la Belvedere, mult mai completa.

Intr-o zi ne-am luat bilete pentru transportul in comun (8 euro de persoana pentru 24 ore) si am mers intai la Hundertwasser haus, un imobil construit, asa cum ii spune si numele,dupa planurile lui Hundertwasser. Casa o vazuseram acum cativa ani, pe inserat, cand totul era inchis si eram singurii turisti din zona. Am descoperit acum ca vizita in timpul zilei nu aduce nimic in plus, decat  inghesuiala si niste magazine turistice. Interiorul nu se viziteaza, pentru ca imobilul e locuit. Locatarii platesc o chirie ridicol de mica.

 

 

 

Tot in cartier am vizitat Kunhaust, unde am invatat mai multe despre Hundertwasser. Mi-a placut ce am aflat: incerca sa aduca natura cat mai mult in viata orasului. Spunea el ca linile drepte nu-s naturale, asa ca toate constructiile imaginate de el incearca sa se integreze cat mai mult in natura, iar curburile lor participa la asta. La Kunhaust exista si o cafenea foarte deosebita ca aspect, cu multa, multa vegetatie si un sol valurit. Prajiturile nu exceleaza, dar merita sa stai putin sa te odihnesti si sa bei o cafea pe terasa.

Tot in ziua cand aveam biletele de transport, am profitat sa mergem pana pe Donau Insell. A fost ideea sotului, eu observasem cu alte ocazii ca daca te aventurezi in locuri care nu apar in ghidurile turistice, nu ai mare lucru de vazut. Si obiectivul asta nu aparea in ghidul meu. Sunt de moda veche si calatoresc cu ghidul dupa mine, pentru vizite urbane am o colectie intreaga de « Un grand week-end à… » …in cazul asta Viena. Desi n-a fost nimic exceptional acolo, am petrecut o seara frumoasa pe sezlongurile de pe plaja de pe malul Dunarii. Mi-a placut sa vad ca lumea face baie in apa fluviului si am fi facut si noi daca am fi avut costumele la noi. Iar pe drumul de intoarcere, asfintitul colora apa in niste culori ca in tablourile pointiliste. Mi se pare minunat pentru locuitorii Vienei sa aiba locul asta si cred ca daca as sta acolo m-as duce dupa serviciu sa fac o baie si apoi sa stau la soare.

20180728_201805

Cel mai mult ne-a entuziasmat anul asta la Viena vizita ghidata a Operei. Am vizitat interiorul si am aflat multe despre Opera, Wiener Staatsoper. E una dintre cele mai importante opere din lume si cea care are repertoriul cel mai bogat cu cele aproape 70 de spectacole anual, care nu se repeta doua seri la rand. Opera are proprii angajati, deci nu companii invitatate, cum se practica prin alte locuri. Sa schimbi decorurile zilnic nu-i treaba usoara: ele se pastreaza intr-un depozit de unde se aduc cu camioanele, iar numarul camioanelor difera in functie de opera, la Aida e nevoie de cateva zeci. Amfiteatrul a fost distrus de un bombardament in 1945 si, in afara de 2 sali care s-au pastrat,opera a fost reconstruita. Specificul arhitecturii ei e ca imbina mai multe stiluri diferite. A fost foarte interesanta vizita culiselor, care sunt imense:

20180729_133821La iesire am inceput sa visez cu ochii deschisi sa venim odata, daca nu la Balul Operei, macar la un spectacol.

20180729_132437
Scena vazuta din loja imperiala

Pentru ca la Viena am stat 3 zile, am testat 3 patiserii. Si rezultatele arata asa:

-pe primul loc: Sluka, langa primarie. In ciuda fluxului intens de turisti din zona, pe terasa nu-i deloc aglomerat, clientii (asa cum bine zice ghidul meu turistic) sunt in majoritate vienezi. Prajiturile sunt bune (putin cam dulci pentru gustul meu), dar nu sunt prea multe feluri. Adresa e in Rathausplatz. Am observat inca o Sluka pe o strada turistica, dar sigur n-are atmosfera linistita a celei de langa primarie.

20180727_162026

-Apoi vine e renumita Demel (pe Kohlmarkt 14). Prajituri multe, multe. Cam prea dulci, totusi. Am mai fost si in alti ani, dar niciodata n-a fost inghesuiala de acum. Ar fi o atmosfera faina, doar ca statul la coada iti cam taie elanul, iar odata ce ai mancat, chelnerul se grabeste sa debaraseze masa,  sa nu cumva sa stai mai mult, ca doar lumea asteapta. Ca la moara, cum ar veni. Mie mi se pare ca la o cafenea, ambianta face la fel de mult ca si gustul prajiturii.

20180729_111047

-Pe locul 3 Landtman, situat ntre teatru si primarie: tot inghesuiala. Prajiturile n-au, din pacate un gust pe masura perfectiunii aspectului.

Cam astea sunt impresiile mele de pe drum. Dar nu ma pot abtine sa va arat poza acestei vitrine din Viena.

20180729_114823.jpg

E a unei  case de moda renumita. Cred ca Gucci, dar nu-s sigura. Nu de alta, dar sa vedeti si ce combinatii se mai poarta, poate va mai dau idei 🙂  Zic si eu 🙂 Ca poate n-aveti nevoie de idei, ca stiti deja 🙂

 

 

 

21 réflexions sur “Drumul ca vacanta: impresii si recomandari

  1. Oh, ce dor de duca ma cuprinde citind…Vizita ghidata la Opera din Viena trebuie s-o includem si noi pentru la primavara, suna foarte interesant. Pe Hundertwasser l-am vizitat anul asta.

    Ati vazut Haus der Musik la Viena? În sala Strauss, construita ca un foisor, amintind de petrecerile dansante ale vremii, e expusa si o invitatie la un « Romänischer Ball ».
    Si daca tot sunteti cu masina, va recomand cu multa caldura castelul din Hof al lui Eugeniu de Savoia.

    J’aime

    1. Da, am fost acum cativa ani la Haus de Musik, dar n-am fost incantati. Inainte Opera n-avea program de vizita in afara stagiunii, cred ca s-au adaptat la turisti. Ce mi-a mai placut mai demult a fost la antrenamentele de calarie de la scoala spaniola de la Hofburg.
      La castel nu stiu daca ajungem vreodata 😦
      Dar cine stie ?!
      Daca mergi primavara, atunci poti merge chiar la spectacol la opera 🙂

      J’aime

      1. A fost fetita cu sora-mea la antrenament de calarie si-a fost entuziasmata – multumim pentru recomandare.
        Si am fost si la strand pe Donauinsel, la Angeli-Bad, primul strand dupa statia de metrou, c-am ratat autobuzul si n-am avut chef sa mergem mai departe. La intrare pare cam vetust, cu niste cabine de cel putin 100 de ani, dar ne-a placut mult de tot: atmosfera relaxata, familiala, gazonul si apa curate, mult spatiu, multa umbra si-ntr-un colt ascuns o ghereta care vinde la preturi modice langose, conopida pané si macaroane cu varza.
        În rest am mai fost în excursie la Spitz an der Donau, un orasel viticol cu niste gospodarii de viticultori din sec. al XVII-lea cât doua conace nobiliare în Transilvania si o ruina de cetate medievala numai buna de descoperit cu copii. Si mâncare delicioasa, în special bunatati cu caise (Marille).

        J’aime

        1. Mă bucur, multumesc si eu, o sa tin minte strandul pe cand mergem luna viitoare. Ca ne oprim iar la Viena, asa de mult ne place. Stiu ca la caise li se zice Marille, ca stiu cam tot ce e bun de mancat 🙂 Sa vezi cate mai stiu :)…. de ex ca nemtii le zic pfifferlinge iar austriecii eierschwamerl la acelasi lucru 🙂 nu le-oi fi scris eu corect, dar le ochesc rapid pe meniuri.
          Am auzit de orașul de care spui, dar in general lasam masina la hotel si nu mai o luam. Inca nu ne-am facut programul pt ce o sa facem la vara la Viena, mai vedem.
          Am uitat sa iti zic, n-are legatura cu Viena, dar am cautat luna trecuta blugi de care ziceai la Baden Baden, apoi am intrat la ei pe site si am vazut ca au magazine doar la Berlin si Leipzig 😦

          J’aime

          1. Mavi? Nu se poate! Au si magazin propriu, Mavi Store, la Frankfurt. Conform site-ului la Viena sunt prezenti în 9 magazine – poate aveti drum pe Mariahilfer 🙂

            La Spitz an der Donau puteti merge si cu trenul. Gara e în centru, micuta si cu vita de vie, ca garile de la noi 🙂

            Strandul Angeli e primul de pe strada strandurilor muncitoresti (Arbeiterstrandbadstrasse, un cuvânt mai social-democrat nici nu exista :-), mai încolo sunt cica altele si mai misto.

            Vacanta placuta!

            J’aime

                1. Mersi. Dar cum nu mai am fb, Am vazut un link, am intrat si e acelasi cu al meu:( Am patit cam asa cu mag esprit, am intrat la Bruges, am gasit chestii super faine: din bumbac, din in. Asa ca am zis sa il caut si la Paris, dar pe site nu erau afisate magazine decat vreo 2. Am dat alta cautare si doar asa am gasit cateva magazine de care nu vorbeau pe site, am mers la unul din ele si am fost dezamagita, nici vorba sa aiba chestiile faine pe care le vazusem la Bruges 😦
                  Sa nu te superi: deseară o sa sterg toate mesajele astea cu magazine si blugi 🙂
                  Stii ce ne mai place la Viena? Festivalul de la primarie, cred ca ii zice de film, dar sunt filme cu opere sau cu concerte. Cam in fiecare seara intram acolo sa ne tragem sufletul dupa o zi de vizitat, în drum spre hotel (care nu-i departe).

                  J’aime

                  1. Sterge-le linistita, nu ma deranjeaza deloc.

                    Nu stiam de festival, merci. Noi am fost anul asta la concertul filarmonicii la Schönbrunn, a fost impresionant. Dar nu e program pentru familii: fetita a adormit, baiatul vroia la toaleta – n-am putut sta decât la prima jumatate din concert. Rhapsody in blue live cu Yuya Wang la pian a meritat însa din plin!

                    J’aime

    1. Am vazut azi la Paris o vitrină Gucci, dar mi s-au parut mai normale tinutele, iar cizmele alea aratau aproape bine cu o fusta mai lunga. Austriecii vad că-s mai anticonformisti…Sau poate in cativa ani ne-om imbraca asa 🙂

      J’aime

    1. Nu avem noi gusturi asa rafinate pt Gucci 🙂 Vorba aia cu ce stie taranul la ce-i bun sofranul 🙂
      Mie imi place f mult Viena. Si pe pare un oras f bun de locuit. Pt zero-deseuri are apa buna si multe locuri in care să-ți umpli sticla. Si galbiori si hribi vara in meniul restaurantelor!

      J’aime

    1. Sa zic ca am vazut in camping familii cu bebelush ce incapea pe bratul tatalui? Fix cum faceam cu fiica mea in primele 2-3 sapt. de viata. Asta pe langa familii cu bebelushi alaptati dar isi puteau tine capul pe umarul parintelui la faza de ragait, familii cu 3 copii etc. De, olandezii astia….

      Altfel prima vacanta departe cu copilul a fost la 1 an si eram la all inclusive in turcia unde mi-a trecut orice idei preconcepute de maternitate si ne-vacanta: era o rusoaica, mishtoaca rau, cu 3 copii, o fata mai mare si gemeni bebelusi ce dormeau tot timpul pe plaja (de cateva luni). Realmente mi-a cazut maxilarul de jos ca in desene animate pt ca mama arata bestial de bine si zeeeeeeeen. Tot acolo ne-am mai intersectat cu niste nemtzalai care aveau copila cu cateva luni mai mica decat a noastra, ce incepuse sa mishune de-a bushilea si in restaurant o lasau pe jos peste tot, se uitau doar sa opreasca vreun chelner prea rapid:))))

      Aimé par 2 personnes

      1. Noi la 1 an, 6 luni, 7 luni, astea lungi. La prima fata, la 7 luni, s-a stricat masina prin strainataturi, ne-au luat aia de la depanare cu masina cu tot pe camionul lor. Apoi ne-au dus la hotel.
        Cu ultima, 7 luni , pe malul mării ,dormea ziua in cort, pe plaja, a fost o vacanță f faina. Cu ea am inceput de la 2 sau 3 luni. Pe la 4-5 luni s-a imbolnavit si a facut febra in Germania, am chemat medic la hotel. Si, ca de obicei, era o vinerea seara. Dar tot asa se pot imbolnavi si acasa.
        Cred ca totul vine de la cum te simti tu cu ideea si sa ai curaj.

        J’aime

Laisser un commentaire