Planuri de gradinarit si buruieni utile

Pana sa ne mutam cu adevarat la casa noastra, ne ocupam de gradina. Avem acum  ocazia sa punem in practica tot ce ne-am dorit de ani de zile. Am tot citit carti despre permacultura, mi-am luat si notite si as vrea ca gradina noastra sa fie un loc plin de verdeata, de viata, sa produca multe lucruri bune de mancat.

Situatia actuala se prezinta cam asa: o gradina destul de frumoasa, care are in mijloc un nuc imens, deci care face multa umbra, dar cu nuci micute. L-am taia, dar ni-e mila de el. Cand zic gradina, e gazon cu iarba, pe termen lung l-am transforma într-o pajiste cu flori.

Apoi cei care ne-au vandut casa nu s-au ocupat cu agricultura, doar cu partea estetica , asa ca au plantat la greu multi arbusti, care nu fac nici macar flori, dar care fac si ei multa umbra. Avem  o mica bucatica de gradina de legume, necultivata, unde daca sapi putin, dai de pietris. Cred ca toata gradina e cam asa: un strat subtire de pamant peste pietriș si moloz. Si cireasa de pe tort: inspre vecinii de la nord avem un gard despartitor din niste tuia uriasi. Nu gardul e problema, ci radacinile lor care invadeaza toata bucata noastra de teren orientata spre sud.

Dar nu-i bai,  sper ca putin cate putin, o sa reusim sa facem ce ne doream. Ideea mea era oricum de cultiva pe parcele micute suprainaltate, asa ca ne ramane doar sa le facem sau sa le cumparam. Am vrea apoi sa taiem arbustii ornamentali si sa punem cativa pomi fructiferi. Ne gandim sa cumparam  un tarnacop, ca altfel nu razbim cu pietrele si molozul, deci nu reusim sa facem gropile pomilor. Tot in planuri intra si gainile, am gasit o ferma din Franta, care livreaza cotete fabricate de ei. Stiu ca am putea sa facem noi cotetul, dar ne lipseste curajul si indemanarea.

Pentru moment, sotul cu fiul au facut acest minunat 🙂 compostor, din placi de lemn netratat.

20180903_130628

O sa mai avem unul, mai putin frumos, ni-l vinde la pret redus sindicatul care se ocupa de tratamentul gunoiului. Sindicatul incurajeaza compostarea, pentru ca deseurile umede, din cauza cantitatii mare de apa, consuma multa energia ca sa fie incinerate.

In loc de iedera, ne-am gandit sa folosim plante de kiwi. Le-am cumparat si plantat. Peste 4 ani poate o sa avem si fructe.

Am mai plantat o planta de lavanda, sa aduca albine.

Asta vara am citit o carte foarte buna de gradinarit, scrisa de Margit Rusch, o recomand cu caldura. De aici am retinut doua idei mari si late:

-ca in cultura plantelor, la fel ca in natura, nu trebuie lasate spatii goale. Daca pamantul e gol, vin sa il ocupe buruienile.

– ca tot ce se smulge sau taie, se lasa pe sol sa se usuce, pentru ca pamantul sa profite de toate substantele utile din buruieni sau bucati de plante cultivate.

Asa ca asta vara am adunat de pe unde am putut tot felul de seminte de asa zise buruieni utile. Iar acum transplantez in gradina buruieni care se mananca, gasite prin oras.

Deci m-am gandit sa fac o lista a buruienilor utile in gradina. Majoritatea se mananca, sunt pline de vitamina C, sunt rezistente si sper ca vor ocupa ele spatiul:

– spanac salbatic (chenopodium album): desi e cultivat in Africa de exemplu, in in Europa e considerat o buruiana foarte invaziva. Se consuma si e plin de vitamine.  Am transplantat 2 plante, pare ca s-au prins.

20180905_185026

– păpădie: am luat seminte, le-am raspandit prin gradina

– urzici: vreau sa culeg seminte si sa le seman. Cred ca nu e cazul sa mai spun cat e de buna la casa omului. Iar in gradina se foloseste maceratul pe post de pesticid.

-iarba grasa (portulaca oleraceea). Se pune in salate, contine f multa vitamina C. Am transplantat-o la baza kiwi- lor. Pare să-i placa:

20180905_185109

– rucola sălbatică:  mult mai rezistenta decat cea de cultura. Am transplantat cateva plante, daca nu se prind, o sa culeg seminte, ca le gasesc din belșug pe langa casa.

-Tataneasa ( symphytum officinale). Pe langa faptul ca e comestibila, are si alte roluri. Se poate folosi ca activator de compost. Se foloseste ca ingrasamant pentru rosii: cand se planteaza roșiile, se pune in fiecare cuib cate o frunză de tataneasa. Apoi plantele de rosii si in general solanaceele si cucurbitaceele se pot stropi cu macerat de tataneasa. Trebuie mare grija la alesul locului unde se planteaza, pentru ca isi intinde radacinile pana la 2.5 m sub pamant,  iar in anii urmatori produce noi plante si nu mai poate fi eliminata. Am cules seminte asta vara, pentru moment am pus cateva într-un ghiveci, o sa vad ce se jntampla, pentru ca se zice ca semintele nu sunt prea fertile.

-craita (tagetes erecta). Nu-i buruiana,  se foloseste ca planta ornamentala pentru florile ei colorate. E bine sa fie cultivata in vecinatatea rosiilor, le fereste de paraziti. Am luat seminte.

-calendula: tot floare, tot utila: am luat seminte.

– rotunjoara (glechoma hederaceea). Tot mancabila, am transplantat cateva plante la umbra, langa compost. Inca nu stiu daca s-au prins.

Asta vara am cumparat si seminte de flori comestibile . In plus, aduc albine:

20180903_180932.jpg

Dupa cum se vede, o sa am o gramada de calendula, ca doar am si semintele culese de mine.

In afara de buruieni, am semanat cateva seminte de rosii. Nu stiu daca iese ceva, dar am citit, tot in cartea de care spuneam, ca plantele care se inmultesc din seminte, care ies când e momentul sa iasa, sunt mult mai viguroase decat cele din rasaduri.

Am comandat de pe un site al unei asociatii (kokopelli) cateva seminte care seamana in septembrie. Printre ele si seminte de trifoi, care e bun sa acopere pamantul si sa fixeze azotul, deci e un  » ingrasamant verde ». Mi s-a parut foarte practic calendarul plantelor, care zice, ce se poate semana, in functie de luna anului. Am cumparat si bulbi de praz perpetuu (?) , care dureaza ani buni odata ce l-ai plantat.

Acum ca v-am expus toate planurile de gradinarit, as fi incantata sa primesc sfaturi de la cei mai experimentați decat mine. Nu va sfiiti sa comentati 🙂

 

 

 

 

 

17 réflexions sur “Planuri de gradinarit si buruieni utile

  1. frumos planul vostru!

    Sunt curioasa daca pe copacii decorativi pe care ii ai s-ar putea face altoi.

    Cu nucul, zic sa asteptati. Dar la radacina de tuia este o solutie minunata: straturi inaltate. Nu acum, in 2 ani o sa aveti suficient compost produs asa ca de pus in lungul gardului pietre/scandura si adaugat 30cm de compost in plus e suficient pt a planta flori comestibile.

    Dintre florile comestibile eu ma folosesc din plin de condurasi ( capucine). Vad ca ai luat seminte. Realmente plantez totul PRINTRE plantele care au iesit natural, mai rup cateva ramuri si atat. Rolul ei e minunat: tine dos pamantului si asa pamantul ramane cu roua/umezeala mai mult timp, protejeaza pamantul de ploile averse (am avut din belsug) care altfel ar spala pamantul si fix humusul ala fertil de deasupra, si evident dedesupt nu cresc buruieni (la mine problema e data de urzici, papadie, si pir, ma amuz ca tu ai adus papadie cand eu nu scap – ok, sa nu o lasi sa faca seminte adica sa ii rupi floarea si gata 😀 )

    Mai am in gradina si Bourache. In romana ii zice limba mielului. Se mananca si frunze si florile mov. O ador, mi se pare foarte eleganta. Uite, o sa fac poze in gradina si sa scriu despre fiecare planta -pt ca merita ;).

    Mai incearca cu hrean. Eu am plantat un rest de hrean (adica nici macar toata radacina, cu o bucata din radacina acolo unde ies frunzele) – aici hreanul este ingrozitor de scump. Are un avantaj minunat: se descurca in orice sol, radacina e puternica si asa aereaza f. bine solul!!

    In rest, am cules o rosie crescuta la marginea drumului. Dada, crestea de nebuna unde se pishau cainii!! eu am smuls-o cu radacina si mutat-o in gradina, un soi de rosie care a supravietuit cu orice pret, am decis ca daca e asa de bataioasa atunci sa vina cu mine ca cine se aseamana se aduna. I-am dat o noua sansa, betze, apa, si din 3 plante am mai multe rosioare cherry de cat o produs cele 25 de rosii de pe balcon, din seminte de la plic. Sper sa reusesc sa pastrez semintele si sa fie asa an de an.

    Aimé par 1 personne

    1. A, da, bourrache am seminte si am avut in jardiniera 🙂 o sa le pun la primavara.
      Hrean am adus din Romania, l-am pus pt moment in jardiniera, pare cam uscat.
      Cred ca in we studiem pt un recuperator de apa.
      Ieri mi-a aparut fiul acasa cu un plasoi de zat de cafea: ii zisese un coleg ca el cere de la cantina, că-i f bun la gradina 🙂

      Aimé par 1 personne

      1. foarte bun, cica si contra limacsilor, pune si la compost. Proportia e de maxim 3% din tot, deci na.

        Altfel cu umbra, vezi si tu cum e la curte mica, gardurile si vecinii mai fac umbra din belsug si nu e combinatia ideala pt orice cultivat in gradina de legume.

        J’aime

        1. E bine orientata gradina, spre sud, de-aia nu ne place nucul. La nord sunt tuia, deci iar e zona insorita. De fapt vecinii nici nu fac umbra.
          Mi-a trimis fiul azi linkuri despre cum sa folosim cafeaua. Si m-am abonat la cineva pe fb care face permacultura. Si revomanda ce am facut si eu dupa capul meu: sa strîngi in sept seminte de « buruieni ».
          Pai frunzele de papadie o sa le pun in salata.

          Aimé par 1 personne

  2. Eu zic sa nu taiati copacii care fac umbra, pentru ca in zilele de vara ei sunt « cel mai bun aer conditionat ». Noi, desi nu avem asa mult spatiu la curte, am plantat 3 nuci cu gandul de-a avea cat mai multa umbra. 🙂

    Spor la treaba, ai o gramada de lucruri de facut de acum inainte! 😀

    Aimé par 1 personne

      1. O idee e sa coafezi arburii in asa fel incat sa fie urma partial. Nu stiu cum sa explic, dar vazui brad tuns pana pe la 3m deasupra solului (crengile facusera nu stiu ce boala si se intindea) – supriza a fost ca soarele apoi a patruns bine dedesubt dar nu la orele amiezii cand pica umbra. Na, o idee.

        Aimé par 1 personne

  3. Bravo, Elena ! ce frumos te-ai organizat si sunt convinsa ca o sa reusesti sa faci multe lucruri frumoase.
    Pentru nuc la voi in Fr. nu trebuie aviz de la primarie ca sa-l poti taia chiar daca e pe proprietatea ta ?

    J’aime

    1. Multumesc, Geta! E fain sa poti sa-ti faci planuri! Asta seara ne-am dus sa raspandim zatul de cafea prin gradina 🙂
      Stiu ca in Romania trebuie aprobare, aici nu stiu legile, trebuie sa ne interesam. Parca nu l-aș taia, saracul, de tot .

      J’aime

    1. Aoleu, la asta nu m-am gandit. Compostorul de la sindicatul cu gunoiul o sa fie mai ermetic. Dar tin minte ca la cursul de compostat ( ca am facut unul preventiv, acum cativa ani,) ne-au zis sa nu punem carne sau deșeuri de origine animala, ca atrag soareci.
      Azi am observat ca avem o multime de plante de fragute mititele: le-am pus cafea 🙂

      J’aime

  4. Nici eu nu am pus resturi de mancare numai coji de la fructe si tot s au adunat. Daca poti pune compostul in fundul gradinii. Eu pun acum direct la plante cafea, cojile de banane si cochiile de oua. In fundul gradinii am facut un fel de compost in aer liber si mai vad seara pisicile vecinelor cum stau la vanatoare de soarece. La noi pamantul nu este prea bun asa ca toamna si primavara mai iau pamant la saci si ingrasamant de cal. Noi avem un prun si nu face prune face flori dar fara prune, asta vara cineva mi a spus ca trebuie sa fie doi pruni sa faca prune. Asa ca o sa plantam la st Cathrine cum se spune pe aici: la st Cathrine tout arbre prends racine.

    Aimé par 2 personnes

Laisser un commentaire