Hoții de timp

Am vazut un film documentar asa de interesant, incat am zis ca merita sa imi iau din timpul meu sa scriu despre el si voi sa va luati puțin din timpul vostru ca sa cititi despre ce e vorba.

Ideea articolului e ca timpul nostru e limitat. Iar noi il pierdem de multe ori, ca si cand nu s-ar termina niciodata. Platim multe lucruri, mai multe decat credem, cu timpul nostru, care pana la urma, e viata noastra. Cred ca documentarul asta a venit si intr-un moment cand eu insami imi puneam intrebari in legatura cu articolele pe care le scriu pe blog despre cat timp imi ia sau va ia voua sa cititi.

Invatasem de ceva vreme ca e bine ca atunci cand cumperi un obiect sau serviciu e bine sa convertesti valoarea lui in orele muncite, asta te-ar putea ajuta sa iei o hotarare daca merita sau nu sa dai banii ca sa cumperi obiectul/serviciul.

Dar filmul asta m-a facut sa vad diverse lucruri si sub un alt unghi. O vacanta de exemplu, o plătești in plus si cu timpul pe care il petreci cautand avioane, cautand cazari, ocupandu-te cu rezervarile. Cand cumperi un bilet de avion si faci singur check-inul, tu muncesti, faci o bucatica din munca firmei care vinde biletul. Multe firme ne folosesc pe noi, cumparatorii, ca pe niște angajati care lucreaza in locul adevaratilor angajati, care deci pot fi concediati, de unde economii pentru firma. Toate supermarket-urile care renunta la casiere in favoarea caselor automate, ne fac de fapt pe noi sa muncim in locul angajatilor care ar costa bani. Toate automatele  inseamna o economie pentru diverse firme, munca fiind prestata de noi.  Inteleg ca sigur intreprinderile castiga utilizandu-ne, dar cel putin eu, folosesc casele automate ca sa castig timp, ca doar nu stau la coada. Totusi, nu-s asa rapida la scanat produse ca o casiera. Ma intreb daca timpul castigat nefacand coada nu il pierd de fapt indeletnicindu-ma cu scanarea, dar nu-mi dau seama: fiind ocupata, trece mai repede.

Biletele rezervate si tiparite pe internet? Firma economiseste, noi platim nu numai cu timpul, ci folosim imprimanta si cerneala noastra. Mobila de la IKEA e mai ieftina, caci o parte din ea e timpul pe care ni-l luam dintr-al nostru, ca sa o montam, cu alte cuvinte, ca sa o finisam. Deci e foarte important sa stim sa convertim timpul in bani si viceversa. Sa putem hotărî in cunostinta de cauză dacă pentru treburile casnice e mai bine sa angajam o femeie sau daca merita sa cumparam un lucru mai scump daca economisim timp comandandu-l pe internet. Daca luam taxiul, dar castigam timp, sau folosim transportul in comun.

In ultimii ani a mai aparut un mare hot de timp. O persoana petrece in medie 4 ore pe zi pe retele sociale. Aduce timpul asta ceva? In mod sigur aduce tuturor celor care colecteaza date, informatii pe gratis. Fiecare click si like de-al nostru are o anumita valoare pentru aceste firme.  Da, Facebook-ul e gratuit in teorie. Dar il platim cu timpul si cu datele noastre personale.

Filmul vorbește si despre Japonia, unde angajatii lucreaza mult peste program. Ceea ce in teorie e un castig pentru firme, se dovedeste o pierdere, pentru ca neavand timp liber,cei care stau peste program, nu mai consumă. S-au si facut campanii care indemna lumea sa plece in concedii, fara rezultat. Pentru ca timpul nostru liber ar trebui sa fie folosit pentru consum. In plus, in ciuda numeroaselor ore petrecute la munca, productivitatea angajatilor era foarte redusa. Intreruperea electricitatii si internetului a dus la situatia in care lumea statea pe intuneric, folosind calculatoarele personale, dar nu se dadea urnita de la lucru. Pana la urma, cu multa munca de lamurire, oamenii au inceput sa treaca la ritmuri mai civilizate si sa ajunga acasa cand copiii nu le dorm inca.

Desi e bine sa cunoastem valoarea timpului nostru, sunt situatii cand conversia timp-bani nu-si are rostul: cand facem lucruri care ne fac placere sau cand ni-l petrecem cu oameni dragi.

 

 

 

17 réflexions sur “Hoții de timp

  1. Merci de articol, cum stii prea bine mi e mi a fost atat de frica de acest hot ca acum incep sa l iubesc, eu cred ca nimic nu este pierdut atat cat totul este facut cu limita, daca ai petrecut 5 ore sa scrii atunci este drept ca ai pierdut prea mult timp in schimb daca ai petrecut o ora sa scrii articolul, pt mine nu e pierdere de timp ci un moment de placere pt tine ca te ai evedat din ritmul tau si 5 min pt mine ca am citit. La noi la casele automate ai dreptul la 10 articole altfel trebuie sa mergi la caserita. Eu la coada casa optimizez timpul rasfoiesc revistele.

    J’aime

    1. Da, mi-a facut placere sa il scriu 🙂
      Dupa ce l-am scris ne-am uitat la tv la un documentar despre cenaclul Flacara. Ma gandeam ca pe vremea ai, tinerii nu era cu privirea in telefon, ca acum. E a doua oara cand ne uitam la el si inca o data, mi-a sarit in ochi cum aproape nimeni nu avea ochelari. Exact cum la o festivitate de la facultatea fiului mi s-a parut ca 90% din colegii lui sunt inalti, slabi, cu ochelari:)
      Nu prea mai merg la supermarket, asa ca nici cozi n-am de facut. Pe mine ma angoasa uneori atmosfera aia de acolo cu oameni tarand un cos si uitandu-se in gol…asa ca scap de asta, vizitîndu-l cat mai rar. Dar recunosc ca sotul mai trage cate o fuga…iar apoi il iau la rost ba pentru ambalaje, ba pt afacerile facute. De ex ultima data carne tocata preambalata care expira in ziua cumpararii, la dublu pret (!!) față de mag bio, unde ți-o toaca in fata ta.

      J’aime

  2. Ce frumos ai scris Elena! Cum se numeste documentarul? tare mi-ar placea sa il vad…. Stii ca am scris la mine pe blog cat timp am castigat cand nu am avut Internet, deci nici acces la Holly Google, bloguri sau retele sociale…. timpul cred ca e singura resursa pt cheltuirea caruia chiar ne folosim de propriul liber arbitru…..
    eu am mai vazut si un film, de duzina e adevarat, parca Time se numea, in care totul se achizitiona contra Timp.Fiecare fiinta umana, se nastea cu un anumit numar de minute pe care le folosea de la cumparat paine, pana la plata transportului in comun si erau platiti in minute. dincolo de ecranizare, idea mi s-a parut fabuloasa….

    J’aime

    1. Mersi Iulia, am scris ce am vazut si ce am retinut . Voiam sa pun link si nu eram sigura daca se mai găsește pe arte replay. Cred ca se poate inca vedea https://www.arte.tv/fr/videos/068398-000-A/le-temps-c-est-de-l-argent/
      Filmul de care spui pare f interesant si e drept ca la urma urmei orice lucru e platit cu o mica parte din viata noastra.
      Ma gandeam azi ca ca, in ultima vreme ,am inceput sa consider timp pierdut si cititul revistelor sau uitatul la seriale (nici nu ma uit de fapt)…doar ca avem fiecare alt fel de a vedea lucrurile.

      Aimé par 1 personne

  3. Nu sunt de acord cu tot ce-ai scris … 😀 Pai si cum altfel ai putea daca n-ai face tu check in-ul? Ok, ti-l face compania, insa pentru acest serviciu n-ar trebui sa platesti in plus? Si pentru a avea bani si de check in, nu inseamna automat ca tu sa muncesti mai mult la job? Unele lucruri sunt firesti, iar aici ma refer la cautat vacante (personal, mie imi face placere sa ma ocup singura de tot ce inseamna organizare), stat la supermarket la coada, etc. Ia in calcul partea buna! Avem internet banking, face plati din fata PC-ului sau chiar de pe telefon, vorbim cu cei dragi pe internet si avem si posibilitatea de-a ne vedea (ceea ce uneori inseamna ca nu mai facem drumuri care iarasi inseamna timp si bani), etc … etc.

    Nu toate documentarele sunt ok din punctul meu de vedere, nu toate te invata ceva ce ti-ar putea fi de folos. Dac-ar fi sa tin cont si de ce zic « cercetatorii » cu privire la alimentatie, iti dai seama ca n-as mai manca nimic. Am vazut in urma cu ceva timp unul, la TV, nu mai stiu cum se numea, in care erau mentionate tot felul de aberatii. Concluzia? Nimic din ce mancam nu e bun! Nu lapte, nu oua, nu carne, nu fainoase … fie ele si Bio/Eco. So …. mai bine sa traim viata asa cum vine si cum consideram noi ca-i mai bine, nu cum ne fac altii sa credem.

    J’aime

    1. Cum ziceau: nu platesti in plus, dar dai din timpul tau si ar trebui sa stii ce e mai rentabil pentru tine: timpul sau banii. Eu am spus ca mie personal mi se pare interesant, dar nu avem toti aceleasi idei.
      Cu rezervarile de vacante stiu ca pe vremuri am rezervat printr-o agentie de voiaj si nu era mai scump. Acum, cu internetul nu m-aș gandi la asta, dar vad ca agentia de voiaj e tot la locul ei desi intre timp tot felul de magazine nu mai exista, deci sigur are clienti. Uite o idee buna: sa merg acolo, sa le zic criteriile mele si sa caute ei pt mine 🙂
      Cat despre alimentatie sunt păreri si pareri si sunt tot felul de teorii, si eu stiu ca lactatele nu fac bine, nici glutenul, etc, dar pt asta tot mananc. Dar sunt persoane care le-au eliminat si se simt mult mai bine. Apoi e si chestie de organism. Si cand esti tanar si n-ai probleme, iti permiti sa mananci orice, dar cand dau bolile peste tine, faci regimuri restrictive daca te ajuta sa te simti mai bine.

      J’aime

  4. ce frumos articolul asta!
    Cu timpul pierdut, iti confirm. Vacantele noastre in ultimii ani sunt fara mobil, fara internet, si asa de multe apucam sa facem si sa vedem, am si tricotat un plover, am si citit cateva carti, mers zilnic etc! totul pt ca …. fara internet.

    Cu timpul pe bloguri si pe pinterest si pe fb, I am guilty. Dar privesc si partea educationala: mai gasesc/invat ce sa cos, invat ceva nou, descoper o reteta noua, despre gradinarit etc. Eu cea de acum sunt si cumulul informatiilor astea, nu doar cele invatate de la oamenii din orasul meu.

    Aimé par 1 personne

  5. asa.
    Si sa mai zic o solutie gasita de mine la a salva timp: trai in comunitate. Comand impreuna cu prietenele/vecinele – una din noi tot isi aduce aminte ce si cum, se ocupa de comanda, livrare, bani etc. Listele lor imi aduc aminte si nevoile mele. Impreuna e mai simplu.

    J’aime

  6. am vazut documentariul. Sunt impresionata, finalul mi-a dat lacrimile-legea Mathys e impresionanta: donat o zi de lucru pt colegul ce are un copil bolnav (pt cititori, Mathys a murit, parintii au primit cadou cateva zile in plus sa stea alaturi de copil).

    J’aime

  7. de aseara cand am vazut documentariul ma gandesc…. ce hoti de timpi am? Uitatul la documentare nu stiu, se pune? pur si simplu sunt pasiune si relaxare pt mine (pacat ca nu pot fi platita pt 😀 ). Am stat pe net dimineata 15-20min. In metrou scriu pt blog si in pauza de pranz la munca citesc/rasfoiesc (sau inainte de sedinte). Seara cos, casa, si iar net – prea mult net.

    Aimé par 1 personne

  8. La mine serialele sunt cei mai mari hoti de timp, faza e ca devii dependent si nu te poti opri :)) Trebuie sa vad si eu documentarul neaparat! Linkul pe care l-ai dat mai sus intr-un comentariu, e spre documentar inteleg, dar doar in franceza? Of, ma faci sa imi exersez franceza, nu cred ca mai tin minte vreun cuvant :))

    Aimé par 1 personne

  9. Merge, dar e in franceza, da, si eu am revenit ca sa intreb de o varianta subtitrata, poate stie cineva :))

    Ca in multe situatii din viata, si aici cred ca e necesar sa fim echilibrati si nu extremisti. Filmul mie mi se pare ”biased” cum se zice in engleza. E adevarat ca multe dintre lucrurile alea iti iau din timp, dar sunt de acord si cu Amy – daca platesti pt ele, tot tu trebuie sa muncesti mai mult ca sa faci mai multi bani. Cred ca solutia e sa stii sa calculezi ce merita timpul tau si ce merita banii tai ca sa-ti salveze timpul. E un echilibru fin 😀

    Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire