3 carti interesante: despre revolutia ecologica, despre inteligenta plantelor si despre cum ar trebui sa fie un medic bun

In ultima vreme am citit multe carti. Niciun roman totusi. Printre carti de genul ‘Cum construiesc un cotet », « O gaina in gradina mea », « Pomul in gradina bio », « Tehnici de Grefare a pomilor » si alte asemenea titluri, s-au mai strecurat si cateva, in numar de 3, foarte interesante. Nu ca astea de care spun n-ar fi la fel, doar ca prezinta un interes mai restrans. Asa ca ma rezum la cele trei.

Mic manual de rezistenta contemporana. Povesti si strategii ca sa schimbam lumea de Cyril Dion.

Daca de obicei imi place sa comentez o carte cu ea in fata, de data asta e diferit, pentru ca am inapoiat-o cartea la biblioteca. Asa ca o sa scriu strict ce am retinut. Poate nu-i rau sa fac asa, ma limitez la esential.

Ni se repeta inca o data in ceea e stim deja, ca o spun si oamenii de stiinta: suntem pe marginea prapastiei, daca nu facem nimic ca sa inversam curba dezastrului ecologic, civilizatia noastra va dispare. De ce ne facem ca nu vedem asta? Pentru ca asa e construit psihicul omului: vede doar pericolul iminent si nu un eventual pericol mai indepartat in timp. Nimeni nu o sa renunte acum la o calatorie cu avionul, la mersul cu masina sau la altele, pentru un ipotetic viitor mai bun al lumii in care vor trai copiii lui.

Doar ca trebuie sa facem de acum eforturi sa ne schimbam.

Fiecare epoca a omenirii are cate o « poveste ». In functie de context, adica de povestea epocii, judecam lucrurile diferit. De exemplu, fiul unui nobil care se ducea sa faca cruciada era vazut ca un exemplu, dar daca fiul cuiva s-ar duce azi sa duca un razboi pentru religie, ar fi vazut ca un integrist. Povestile se schimba cu timpul. De exemplu, imediat dupa al doilea Razboi mondial, majoritatea populatiei credea ca rusii au avut un rol determinant in sfarsitul razboiului. Dar filmele hollywoodyene au facut ca povestea sa se schimbe, acum majoritatea lumii spune ca americanii sunt cei care au grabit sfarsitul razboiului.

In centrul povestii epocii actuale sta banul. De mici, copiii sunt indrumati sa faca scoli bune, sa faca studii superioare, care sa le asigure mai tarziu un viitor in care sa faca bani multi, usor si rapid. Criteriul sunt banii si nu pasiunea.  Autorul cartii ne invita sa incercam fiecare sa ne schimbam viata,  sa punem in centrul ei pasiunea pentru ce facem, intrajutorarea, simplitatea, compasiunea, respectul fata de ceilalti si fata de natura. Toate povestile nostre mici pot ajunge sa schimbe povestea cea mare, a epocii. Sa facem deci o revolutie tacuta. Cu ocazia asta ni se explica  de ce esueaza revolutiile. Exista chiar o doamna experta in revolutii, din pacate nu i-am retinut numele, traieste in fosta Iugoslavie. Lumea se revolta, eventual da jos guverne, ai crede ca totul o sa mearga pe calea cea buna. Dar Primavara araba a dovedit ca nu-i deloc asa. O revolutie trebuie sa vina cu un plan a ceea ce o sa fie dupa ce cade cine e de cazut. De obicei, planul lipseste complet. Chiar si in Islanda, care e data ca exemplu pentru revolta populara, lucrurile n-au mai continuat pe calea cea buna. Doamna respectiva spune ca trebuie o viziune mare, dar un inceput mic. Adica propus pentru inceput niste obiective mici  Putin cate putin, ajungem la obiective mari. Pus intrebarea: care ar fi prima etapa care e realizata? Bifat, trecut la urmatoarea. Azi eliminarea pesticidelor, maine tranzactiile financiare si tot asa…

A doua jumatate a cartii mi se pare putin cam dezlanata, dar ideea care trebuie sa o retinem e sa ne schimbam noi insine ca sa schimba in bine societatea in care traim. Sa ne educam copiii in spiritul altruist. Mi-a mai placut o idee in carte, care spune ca in ciuda a ceea ce credem, societatea noastra NU e democratica. Democratie e doar in perioada campaniei electorale. Odata alesi reprezentantii, ei fac ce vreau si daca nu se tin de promisiunile facute in campanie, electorii nu mai au absolut nici o putere sa ii schimbe sau sa le influenteze deciziile. Asa ca ar trebui ca presiunea sociala sa fie mai mare pe oamenii alesi, sa se creeze un fel de lobbyng cetatenesc.

Cartea prezinta si initiative care au luat amploare, de exeplu monedele locale. Prin ele se incurajeaza economia intr-o zona, iar banii revin la rolul lor primordial: o unitate de schimb locala si atat. Fara speculatii. Din curiozitate am cautat si vazut ca in Franta exista deja 62 de monede locale si inca 8 in stare de proiect.

Mai trebuie sa spun aici ca Cyril Dion, autorul e un militant ecologist, care a realizat impreuna cu actrita Mélanie Laurent filmul Demain, care a avut mare succes in Franta. cartea e care am povestit se vrea un raspuns practic , pentru o lume de maine mai buna.

Inteligenta plantelor de Stefano Mancuso si Alessandra Viola. O carte pasionanta. Din care aflam ca plantele,  ce reprezinta mai mult de 99% din biomasa planetei , sunt inzestrate cu ceea ce oamenii numesc inteligenta, adica acea capacitate de a rezolva probleme. Dar pentru ca sunt foarte diferite de regnul animal, noi nu le intelegem cum ar trebui.  Insusi marele Darwin, la sfarsitul vietii,  a scris un studiu despre subiect. S-a pus in evidenta faptul ca plantele poseda toate simturile noastre, plus alte cateva zeci.  O explicatie a motivului pentru care le consideram mai « primitive » e ca noi si plantele traim la scari diferite ale timpului. Si alta explicatie ar veni din faptul ca structurile noastre sunt complet diferite, plantele functioneaza ca o « colonie », cum sunt de exemplu roiurile de albine. Internetul s-a inspirat de la structura de tip retea a plantelor.

Plantele nu sunt dependente de animale sau de oameni, in timp ce viata noastra depinde de ele, ca doar regnul vegetal reprezinta hrana animalelor. Dar in momentul asta ele sunt amenintate de schimbarea climatica, de despaduriri, de poluare. Trebuie sa fim constienti ca supravietuirea nostra ca specie e legata de plante.

Aveti un doctor bun? de Dr Philippe Humbert. In carte sunt povestite 40 de istorii de consultatii (extraordinare, dupa parerea autorului). Un clinician canadian renumit spunea « Un medic bun este cel care vindeca boala, un mare medic este cel care vindeca bolnavul » . Din carte aflam, asadar, cum ar trebui sa fie un medic bun. In primul rand, un doctor bun trebuie sa puna un diagnostic corect, bazat pe o examinare atenta si o anamneza minutioasa. Examenul clinic se face din cap pana in picioare, cu pacientul dezbracat.  Nici un amanunt nu trebuie uitat, ci uneori ceva aparent minor ajuta la un diagnostic. Un doctor bun nu da un tratament simptomatic, adica de tratare doar a simptomelor bolii, ci afla cauza. Care cauza de multe ori se afla departe de locul unde pacientul are semne clinice. Deci un medic bun trebuie sa nu se opreasca la un organ afectat, ci sa vada organismul in ansamblu. Uneori un tratament simptomatic face mai mult rau decat bine: ascunde niste semne clinice care ar fi fost determinante in punerea unui diagnostic.  Mai aflam cum unele boli, chiar foarte grave se pot vindeca cand bolnavul ajunge la o stare de impacare cu sine insusi. La polul opus, un diagnostic grav, pus din greseala, poate sa distruga viata unui om relativ sanatos. Un medic bun nu prescrie un bilant complet de analize, pentru ca stie care analize sunt relevante pentru diagnostic, foloseste rezultatul lor doar ca sa il ajute in decizia luata. O analiza negativa nu inseamna ca nu exista boala, poate medicul nu a stiut ce analize sa ceara. Mi-a placut analogia cu un specialist care vine sa repare un calculator si face analiza bacteriologica a prafului de pe ecran, ceea ce nu ofera niciun indiciu al cauzei pentru care calculatorul nu merge. Un medic bun recunoaste, atunci cand e cazul, ca nu stie sa puna diagnosticul si trimite pacientul catre specialisti, pentru ca un specialist care lucreaza in spital are mai multa experienta si s-ar putea sa fi vazut cazuri asemanatoare.  Dar si pacientul trebuie sa fie un pacient bun: sa isi noteze toate tratamentele pe care le ia, chiar daca i se par anodine, sa se prezinte cu rezultatul unor consultatii si analize anterioare, sa se lase pe mana medicului si sa nu refuze tratamente despre care a auzit ca…

Mi-a placut foarte mult cartea, un singur defect i-am gasit: e putin cam anxiogena pentru o persoana ipohondra cum sunt eu.

17 réflexions sur “3 carti interesante: despre revolutia ecologica, despre inteligenta plantelor si despre cum ar trebui sa fie un medic bun

    1. Mi-a placut mult filmul « Demain », e optimist si antrenant, asa ca-s curioasa de Cyril Dion. Pe Peter Wohlleben (Inteligenta copacilor) am încercat sa-l citim cu baiatul, dar nu ne-a placut.

      J’aime

  1. Interesant articolul si unele ideii sunt interesante. Despre fiul nobilului care pleca in cruciada era normal in eviul mediu numai ca acum alte religii fac atentate in numele religiei, poate ca ei au ramas tot in eviul mediu, depre revolutie am trait o cu toti in 89 unii pregateau in tacere, iar cand s a declansat au profitat si din nefericire pt Romania tot mai profita. La capitolul democratie sunt de accord cu ce ai scris m ai ales vazand ce s a intamplat in ultima luna, de aceea sunt multi care admira curajul la gilets jaune. Pt sanatate citisem undeva ca pe vremuri in China ( acum banuiesc ca s a inschimat si la ei) mergeai la doctor si l plateai pt un tratament preventif, daca pacientul se imbolnavea doctorul trebuia sa l trateze gratuit. In realitatea noastra mergi la spital ca zici ca toti specialisti sunt acolo dar ei te trimit la doctorul de familie ca sa te trimita la specialist, care bineinteles ca nu are programare decat peste 3,4 luni si care iti ia toate analizele de la inceput ca spitalul nu ti da dossarul decat prin cerere oficiala care poate dura cateva luni bune, daca nu au uitat de cererea ta. Cat despre plante s au facut multe studii in infrarouge care au dovedit ca plantele comunica intre ele si ca energia lor interactioneaza cu mediul inconjurator. Acum este la moda la silvoteraphie.

    J’aime

    1. Uite am uitat sa zic ca in cartea cu revolutia ziceau ca ar fi bine ca toata lumea sa primeasca , fara sa aiba serviciu,un salariu din care se poate trai. Si apoi cine are alte pasiuni, poate sa lucreze exact ce-l pasioneaza, nu sa faca acum o treaba alimentara.
      Eu nu-s e acord cu ideea de la care au pornit Gilets Jaunes ca sa nu se creasca pretul benzinei, ca nu e ecologic. Dar ii admir ca lupta pt ideile lor. Azi am fost la cafenea si acolo au ecrane cu stiri, asta nu-mi place. Dar macar am vazut ce circ e la Paris si cum baga in ei bombe lacrimogene si cum ii stropesc cu jet de apa asa de puternic, de cad instantaneu pe spate. Si lumea din Romania isi inchipuie ca aici la noi manifestatiile sunt pasnice, nici nu banuiesc ce violent sunt reprimate 😦

      J’aime

      1. Sa primeasca fara serviciu nu e normal, sa lucri si sa primesti. Cu benzina e picatura care a rasturnat paharul, pe fb se circula propaganda de a nu cumpara in supermarket ci la mici comersanti, dar asta media nu o arata. Eu cred ca lumea e en colere contre le nouveau type de sef reprezentat de presedinte, noi sefi care sunt gestionari de bugete si nu de interesele oamenilor. Intr o emisiune fostul presedinte a fost intrebat daca presedintele actual tine cu bogatii si a spus Nu, tine cu foarte bogati.

        J’aime

        1. Exista economisti care sustin ideea de salariu generalizat, am citit o carte pe tema asta. Pentru ca nu putem merge la infinit cu cresterea economica, intr-o lume in care resursele sunt finite.Deci faptul ca somajul creste e normal. Asa ca ei spun ca ar trebui sa schimbam paradigma. Sau daca nu salariu generalizat, macar reducerea timpului de munca, care nu se mai potriveste cu epoca asta.
          Initial, lumea era revoltata de la cresterea pretului benzinei. Si au zis sa faca o zi fara nicio cumparatura. Apoi s-au adaugat tot felul de cereri, care incep sa decredibilizeze miscarea.
          Asta cu micile comerturi e o idee buna, dar exista lume care nu-și imagineaza ca poate sa supravietuiasca daca nu merge la supermarket. De fapt ce zic eu ca exista, cred ca majoritatea e asa. Sotul are un coleg care demonstreaza, el era revoltat de scumpirea benzinei. Poate nu stiu eu prea bine, ca singura sursa mea de stiri e 30 minute de radio pe zi. Plus o emisiune intr-o seara, cu Hulot, ministru ecologiei care si-a dat demisia, pt ca se simtea neputincios. Cat depre presedinte, era clar ca e omul lobbyurilor si al celor f bogați , cum zici si tu, dar Romania nu e, din pacate, singura tara, unde nu.prea ai alternative cand e sa votezi 😦 Eu nu m-am dus la votul final, dar asta nu cred ca e cea mai buna idee.
          Aparuse in perioada alegerii un partid care era complet democratic, era o idee utopica, dar mi-a placut 🙂 Reprezentantii lor se angajau ca inainte de fiecare vot in parlament sa ceara pe fb opinia electorilor si in functie de asta sa voteze acolo ce e de votat. Spuneau ca ei sunt doar oglinda electorilor, deci in fond nici nu conta cine e ales, ei se angajau sa reflecte ideile celor care i-au ales. Greu de pus in practica, insa.

          J’aime

  2. Romanii sunt foarte informati ce se petrece in alte tari dar se fac ca nu stiu ca sa se vaite si sa profite de ceva avantaje, vaaai..! uite ce ne-au facut, au dat cu gaze lacrimogene, cu tunul cu apa si ne-au batut cu bastonul de cauciuc. Cit de rau intentionati au fost sa arate pe Tv. scene din alte tari pretinzind ca s-au petrecut in Ro. Pina n-au fost demascati ca au mintit nu s-au oprit din acuzatii, o tineau una si buna ca pe nicaieri in lume jandarmii nu se comporta asa rau cu manifestantii.

    Aimé par 1 personne

  3. Nu stiu ce sa spun, eu imi imaginez ca romanii cred ca in alte tari e frumos si bine. Ma gandesc ca miscarea asta de la noi o sa fie mai populara chiar pt ca lumea vede cum se poarta politia cu manifestantii. Pe noi ne-a socat cand am vazut.

    J’aime

  4. interesante carti m-ai citesti :)…
    cat despre a ne invata copii sa fie altruisti…..cum stii eu sunt tana mamica, iar de curand incercam sa socializam cu copii de varsta sufletelului nostru tot mai mult, insa vai daca nu incep sa cred ca am o problema… si ma intreb daca intr-adevar sa iti inveti copilul sa fie bun, altruist, sa isi ajute aproapele este calea de urmat, pt ca ce vad in jurul meu e taman invers…

    J’aime

Laisser un commentaire