Noutati din gradina si alte lucruri din weekend

Acum ca a venit primavara si gradina infloreste la propriu si la figurat, n-ar fi rau sa scriu ce mai face.

In primul rand e asa frumos, ca vedem ca infloresc te miri unde ba niste ciubotica cucului, ba narcise sau niste plantute cu flori albastre, ba lalele. Am aflat planta cu flori albastre se numeste muscari sau zambila struguras. Aplicatia plantnet e prietena mea si multe plante am depistat cu ea.

Cea mai mare surpriza a fost ca ne-am trezit ca pana si din compost au iesit zambilele.  Am pus, fara sa stim,  lada de compost într-un loc in care erau bulbi, iar plantele s-au incapatanat sa străbată tot stratul gros de compost si sa iasa la lumina.

 

Am adus dintr-o excursie o mica plantuta care crestea pe stanci, am plantat-o si ea s-a intins prin gradina. Ulterior am citit ca planta respectiva e folosita in scop ornamental exact ca sa acopere suprafetele, e din genul sedum. Imi place sa o vad, sa studiez cât a crescut, iar dacă a crescut peste iarna , imi imaginez ca acum va fi si mai harnica.

Iarna asta am plantat niste pomi fructiferi si catina, iar acum le urmarim zilnic mugurii, par ca le place la noi in gradina. « Am plantat » e de fapt o exagerare, ca sotul s-a ocupat de acest plantat. Noroc cu el, ca eu, care m-am autoproclamat responsabila raionului gradina de legume, n-am facut mare lucru. Cu gainile e la fel: eu eram plina de elan, dar n-am facut nici un efort. Eu sunt cu visatul, iar visul cu casa cuprindea niste sub-visuri, printre care si acela de-a avea gaini. Sau catina. Sotul a trecut la actiune: a instalat cotetul, a gasit locul de unde sa cumparam gainile si le-a comandat. Asa ca frumosul cotet si-a primit azi  fericitele locatare. Cine credeti ca se uita toata ziua la video-uri pe youtube despre bunastarea gainilor si ce mancare sa le prepari? Detaliu ajutator: nu eu.

20190310_125238.jpg

Aici e chiar dupa ce le-am instalat, o sa le tinem o saptamana in cotetul lor, apoi le lăsăm libere prin gradina. Am semanat in zona lucerna, ca am citit ca gainile mananca asa ceva.

Am cumparat gaini din 4 rase diferite, de la stanga la dreapta: Vorwerk, Sussex, gaina domestica (rousse) si Coucou de Rennes. Le-am dat si nume, cineva perspicace va ghici imediat care-i Suzi si care-i Cookie.

Sper sa ne descurcam, ca eu sunt fata crescuta la bloc, cu bunici la oras, n-am experienta in cresterea gainilor. Ca sa fac o gluma (proasta): am ceva experienta in disecat si transat gaini. Ca sa nu mai zic de  facut supe. Dar gainile noastre o sa fie doar pentru oua.  Pana una-alta ma informez intens despre comportamentul gainilor, de la o colega ce a lucrat in studentie intr-o crescatorie de pui.

Sotul a cumparat si un grilaj ca sa le delimitam un spatiu mai mare prin gradina, grilajul vine de la o firma englezeasca : se pare ca in tarile anglosaxone are mare succes activitatea de crescut gaini. Daca va vine sa credeti, exista o doamna englezoaica producatoare de scutece lavabile pentru gaini, iar afacerea ei se bucura de un mare succes.

Nu stiu daca v-am zis de ideile fiului, care voia sa creasca viermi de faina. Cateva grame de viermi prajiti se vand ca mare delicatesa la preturi de zici ca-s din aur sau macar de argint. Pana acum eram contra activitatii asteia, desi fiul cu sora cea mica sunt mari amatori de delicatese de care ziceam. Dar dee azi am dat liber la crescut viermii (sau greierii, ca mi-au vorbit si de asta), ca m-am gandit ca gainile casei sigur ar aprecia rezultatele productiei bio si locale.

Ca tot vorbeam de casuta gainilor, am luat si căsuțe pentru pasari mai mici,  cred ca pentru vrabii sunt. Am cumparat intai o casuta clasică, din lemn. Dar cum eram in vacanta si mai dispusi la cumparaturi, am gasit o casuta in forma de rulota si am luat-o, ca tot era la pret redus. Bineinteles ca pasarile n-au nevoie de casute in forma de casa sau de rulote, dar ne-am spus ca o sa arate bine la noi in gradina.

20190303_122701

Si tot la capitolul casute, am comandat un adapost pentru albine salbatice. Cele sălbatice sunt albine solitare, mai micute, nu inteapa, cele mai cunoscute dintre ele sunt albinele zidar. Sunt foarte utile in gradina, ca polenizeaza plantele. Si asa participam si noi la inmultirea lor, pentru ca insectele sunt tot mai rare in zilele noastre.  Si daca mor insectele…e de rau. Imi amintesc ca acum 20 ani ,cand faceam drumuri lungi cu masina, trebuia sa ne oprim regulat sa spălăm parbrizul de toate insectele zdrobite. Acum…parbrizul ramane curat. Pana primim casuta albinelor, facuta din lemn aici in Franta, am facut noi un sistem pentru albine solitare: un mic snop de tulpini lemnoase goale pe dinauntru, prinse la inaltime pe gard. Ca doar nici albinele n-au nevoie de case ca ale noastre.

Fara legatura cu gradina, ci cu interiorul casei: unul din visele auxiliare legate de casa era sa imi cumpar un ceas pictat de perete , traditional din Padurea Neagra,  de fapt ceasul e o pendula. Iarna asta am fost din nou in vacanta pe acolo si pentru prima data de ani buni era deschis atelierul unei doamne care face ceasuri. Ce coincidenta: in anii trecuti tot treceam prin fata lui si visam la clipa cand o să-l pot vizita si, mai ales , comanda ceasul. Doar ca degeaba ar fi fost deschis, ca n-aveam loc de ceas in apartamentul nostru. Si visul cu casa parea irealizabil pe atunci, desi scriam mai demult despre visurile mele . Dar uite ca visurile se îndeplinesc. Si intram noi in atelier , comandam ceasul, doamna noteaza pe un carnet ce fel de ceas vrem. La sfarsit dam sa ii platim ceva, un avans. La care ne raspunde zambind ca nu trebuie avans. Bine, bine, deci cand ii platim ceasul ? Ne spune senina ca il face, il pune la pachet, adauga si factura impreuna cu ceasul, iar noi ii viram banii. Ceasul costa cateva sute, iar in magazine care le vand costa dublu. Bine, si o intrebam noi, nu-i e frica? Ne spune surazatoare ca de 10 ani de cand are atelierul n-a avut nici o surpriza neplacuta. Nu-i frumoasa increderea asta in oameni?  Si eu am multa incredere in oameni, dar doamna asta ma depasea. Desi sunt convinsa ca e asa, iar viata imi dovedeste ca daca ai incredere, esti rareori dezamagit. Si dezamăgirile sunt doar exceptiile care intaresc regula, nu-i asa?

La alte lucruri din weekend intra cele doua filme pe care le-am vazut:

-azi, la cinema The Green Book, nu ma mira succesul de care s-a bucurat. Un film american asa cum stiu sa faca bine americanii:  previzibil, cu happy-end, care iti stoarce cateva lacrimi la final daca esti mai sensibil si care iti injecteaza o doza buna de optimist. Facut dupa o poveste adevarata. Mi-a placut mult, desi nu ma asteptam la nimic dupa gramada de filme proaste pe care le-am vazut la cinema in ultima vreme.

-aseara, acasa, ciclul Audrey Hepburn: Ariane (in Franta), titlul original Love in the afternoon. Ciclul Hepburn e doar la noi in casa, avem perioade in care luam filme ale aceluiasi autor (de exemplu Bergman, Hitchcock sau Allen). Acum suntem la filme cu Audrey Hepburn, ne-am uitat si la biografia ei nu demult. Filmul ne-a placut mult: rizi, o admiri pe Audrey Hepburn…iti spui ca Gary Cooper nu mai era ce-a fost…De fapt firlmul a fost prost primit de public la vremea lui si una din critici era chiar varsta prea inaintata a lui Gary Cooper. Dupa sfarsitul deloc previzibil ramai cu o senzatie de bine si de viata e frumoasa.

Imi place la toate filmele vechi e ca poti sa te uiti linistit cu copiii fara sa te pomenesti brusc, ca in filmele moderne, cu o faza deocheata inserata in film fara vreun scop anume. De altfel, e foarte utila rubrica Parents Guide de pe imdb, de care am aflat doar de cateva luni, desi la notele filmelor ma uitam de multi ani. E interesanta rubrica si ca sa faci comparatii intre tari:  unele sunt mai stricte iar altele, ca Franta, recomanda « pentru orice public » filme care prin alte tari sunt recomandate de la 14 sau 16 ani in sus.

Si cu astea va urez o saptamana buna! Gainile dorm demult, Suzi a intrat singura in « dormitor », pe restul le-am bagat noi, altfel isi petreceau noaptea pe afara.

 

30 réflexions sur “Noutati din gradina si alte lucruri din weekend

  1. Sa va traiasca gainile si sa va faca cat de multe oua. Ce fain de voi ca aveti dreptul de a le avea. M ai surprins cu scutece pt gaini. Oi fi eu de moda veche dar evolutia animalelor de companie in « copii adoptati » am mult de lucru sa accept acest concept.
    Si noua ne a placut tare mult filmul The green book.

    J’aime

  2. mai la nord primaria, pe alocuri, da cate 2 gaini. Gaini reformate. Fac orice sa mai diminueze din gunoaie.

    Felicitari pt noile membre ale familiei. Si sa va faca oua cat mai multe! Daca stateam in apropiere, veneam cu resturile alimentare la tine – la mine vad ca numai pielea de morcovi si ceva frunze sunt acceptate de cai.

    Aimé par 1 personne

  3. Doamne, ce ma bucur ca ti-am descoperit blogul. Ce tare ca stai la casa, mare fericire trebuie sa fie 🙂 Eu imi amintesc perfect cum in fiecare vacanta adunam frunze de salcam le taiam marunt-marunt, le amestecam cu malai cu mainile mele si apoi le puneam in. castronasele speciale pentru pasarile din ograda bunicii si ea avea si curci, rate, gaste, gaini, cocosi, de toate avea. Iammmy, si ce ciorbe mai facea… 🙂

    Aimé par 1 personne

  4. am vazut pe fb, la o amica ce s-a mutat la sat, ca a inventat (ok, reinventat/adaptat/construit) un sistem dozator ce da grauntze la pasari cate putin. Asa poate sa le lase si o sapt. de mancare si ea sa plece in vacanta. Mi s-a parut ideea geniala, eu tot visez la ideea de a cumpara o bucata de pamant mai mare, la tara, sa pun copaci si boscheti asa ca as pune acolo si un cotet cu 20 de gaini si merge o data la cateva zile sa iau ouale si sa alimentez cu apa si mancare.
    (bine, ea e it-ist, vrea sa lege usa de inchis/deschis poiata la un senzor de lumina si sa se deschida cand se lumineaza, un sistem ca ouale sa se adune toate intr-un loc etcetc. )

    Aimé par 2 personnes

    1. Stiu de asta. Dar totusi parca nu le-as lasa singure, om mai vedea.
      Noi avem usita cu senzor, adica gainile au, doar ca nu stim daca nu cumva reactioneaza senzorul de la lumina ce vine de la ferestre. Pt moment e reglata in functie de ora, dar o deschidem inchidem manual, ca inca nu stiu gainile sa urce. 20 gaini nu-i cam multa munca?

      J’aime

      1. cu 20 de gaini, eu ti-am zis ca visez, e in mintea mea, vorbim vorbe. ideea a pornit ca mi se pare o idee interesanta de investit in pamant (pt a nu fi afectat de inflatie), sa il vand peste 10 ani, evident ca voi planta niste copaci, si cand te-am vazut cu gainile, ideea mi-a sarit repede ca la copii: « verau si eu jucarie din astaaaa « 

        Aimé par 1 personne

        1. 🙂 La noi visul cu casa venea cu o multime de alte sub-sectiuni, cum ar fi gainile, pomii, zmeura, fructe-legume, panouri solare, recuperator de apa….chiar si sfoara pt rufe. Pt sfoara inca sunt in cautare de clesti de rufe de lemn, care nu vin din China.

          J’aime

          1. Noi stam la casa de 8 ani jumatate, dupa ce am stat toata viata la apartament. Nu as vrea sa mai stau niciodata la apartament. Am visat si noi la gaini, dar deocamdata nu avem loc; gradina nu e mare, vreo 200 metri patrati. Am plantat 3 copaci(un cires, un mar si un par; doar de mere ne-am bucurat pana acum), 2 butuci de vie(nu facem fata la cati struguri fac deja 🙂 ), avem si cam 6 metri patrati unde sotul meu(ce el e cel care munceste in gradina) pune cateva legume, un mur(care se intinde ca nebunul). Cu zmeura nu prea ne-a mers, am pus alti 2 , poate poate se prinde cum trebuie. A costruit sotul meu un gratar(v-am zis cat de indemanatic e ;p ? ), avem si o tambulina si o casuta pt.copii cu leagan si tobogan(ai mei sunt inca mititei, 8 si 5 ani). Radeam cu al meu sot, cand cresc ei si scoatem trambulina si casuta , aram si punem cartofi :)))

            Aimé par 1 personne

            1. Noi avem spre 600. Dar un nuc enorm ocupa partea din fata, iar in spate e umbră. Vița ne-am pus si noi doua, dar inca nu le-au iesit frunze, ma intreb daca traiesc inca. In schimb au infrunzit kiwi, la noi in oras se fac bine kiwi.
              Ce fain ca sotul e asa priceput. Al meu tot studiaza diverse pe internet si a prins curaj, cred ca cu timpul o sa faca si el tot mai multe.
              Nici noi nu ne-am intoarce la bloc, abia acum ii inteleg pe cei care ne spuneau ca nu s-ar mai intoarce de la casa inapoi la bloc.

              J’aime

  5. Yay pentru găini! 🙂 Aveți grijă cu ele, să nu le lăsați chiar prin toată grădina că nu doar că mănâncă tot, dar fac o mizerie…Ai mei le lasă toamna afară din spațiul lor și le lasă să meargă și în grădină (mai mult pentru pui) după ce au recoltat tot și găsesc găinaț și găuri prin pământ peste tot :))

    Eu sunt la seria Hitchcock, mai exact la filmulețe din Alfred Hitchcock Presents. O poveste de o jumătate de oră, numai bine 🙂 Mie îmi plac filmele vechi pentru poveste. Eu sunt în general fan sf și fantasy, dar dacă ne uităm la filme cu efecte speciale peste 5 ani o să ni se pară meh că doar atâta a fost de ele, efectele speciale. În schimb cele vechi și văzute peste 20 de ani sunt captivante datorită poveștii, actorilor.

    Aimé par 1 personne

    1. Da, nu le lasam chiar peste tot, o sa le punem un gardulet.
      Într-adevăr efectele sunt depășite, dar cum zici tu, ramane povestea. Ne-am uitat acum cateva saptamani la Back to the future, clar ca era depasit la capitolul efecte sau cum isi imaginau viata in anul 2000 🙂

      J’aime

Laisser un commentaire