Dezastrul ecologic si insula Nauru

Citeam zilele trecute un articol despre care am zis ca n-ar fi rau sa povestesc. Vorbeste despre poluarea informatica, despre care am mai scris aici. Culmea e ca articolul e editorialul revistei 01net.

Si ce zice articolul? Povesteste despre insula Nauru, o insulita din Pacific, care a avut perioada ei de glorie in anii ’70 si ’80.  Din cauza bogatiei solului in fosfat si cresterii pretului mineralelor,  milioanele de dolari cadeau din cer, cei 10 mii de locuitori ai insulei deveneau tot mai prosperi, iar Nauru se situa printre cele mai bogate tari din lume. Oamenii nu mai trebuiau sa munceasca si isi cumparau masini de lux si echipamente electronice iar statul investea in bunuri imobiliare. PIB-ul se situa pe vremea aceea pe locul 2 in lume, fiind  de 3 ori mai mare decat al Statelor Unite.

Insa ce sa vezi? Bogatia n-a adus doar lucruri bune. Din cauza sedentaritatii si a alimentatiei prea bogate, locuitorii au inceput sa sufere de afectiuni cardiovasculare si diabet. Apoi, in anii 90, resursele naturale au inceput sa se termine. Perioada prospera s-a terminat, iar din cauza economiilor prost gestionate si a gravelor probleme de sanatate publica, insula a saracit. Azi e in faliment, iar populatia ei e obeza in procent de 95%.  Din cauza supra exploatarii fosfatilor, insula e cam in proportie de 80% un deșert,  iar hrana este din ce in ce mai rara, ceea ce a dus si la pierderea sentimentului de solidaritate intre cetateni.

Intre supra-exploatare ecologica, faliment economic si hiperconsumerism, istoria acestei insule e exemplul perfect al visului care se transforma in cosmar. Iar unii afirma ca e la scara mica ceea ce se va intampla la nivel de omenire.

Oare ce rezultat va avea cursa actuala spre tot mai multe obiecte conectate menite sa ne faca viata mai simpla, daca nu chiar mai frumoasa? Internetul e prezent peste tot, chiar si acolo unde nu ne-am astepta. Un simbol al acestor obiecte conectate e mașina autonomă.  Plina de captatoare electronice, fiecare astfel de masina va produce tot atatea date cat 3000 de utilizatori de internet la un loc. Dupa 80 de ore de condus, masina aduna echivalentul a 40 de hard disc-uri de informatie, de stocat…pe serveruri.

Sectorul noilor tehnologii reprezinta intre 6 si 10% din consumul electric mondial, cu o tendință de crestere anual de 5-7%.  Creste numarul de date colectate  odata cu generalizarea obiectelor conectate: aspiratoare, oglinzi, asistenti vocali, cântare, chiar si talpi pentru pantofi…

Toate aparatele astea functionau pana acum perfect autonom, fara a folosi alta forma de inteligenta decat cea umana.

Asa ca sa ne folosim mintea si bunul simt ca sa nu ajungem ca insula Nauru si ca sa existe un « maine » pentru copiii nostri.

PS: sa nu credeti ca nu am mustrari de constiinta cand public cate un articol, care se pastreaza pe undeva pe un server…  Disonanta cognitiva scrie pe fruntea mea.

 

 

Publicité

11 réflexions sur “Dezastrul ecologic si insula Nauru

 1. Am citit ambele tale articole si e clar ca omenirea nu se indreapta in directia buna, insa stii la ce m-am dus eu cu gandul? La domeniul resurselor umane unde, desi in teorie e usor sa alegi dintre zecile de CV-uri si mai ales, sa-i selectezi pe oameni completandu-ti profilul lor cu « urmele » pe care ei le lasa pe internet, despre care vorbesti si tu in articole, pe de alta parte, calitatea oamenilor de care companiile au nevoie in anumite domenii, e foarte scazuta asa ca, vrei nu vrei, degeaba ai un profil clar al omului dedus si de pe FaceBook, sa spunem, daca tu ai criza mare de personal si nu gasesti altii. E complicata treaba…

  J’aime

 2. Cand soțul s-a ocupat cu angajarea la ei, nu s-a uitat deloc la profilul de pe fb sau alte urme pe internet.
  Am fost la festivitatea de absolvire la una din cele mai bune scoli de ingineri din Franta. Mi-a plăcut mult de tinerii de acolo. S-a discutat mult despre schimbarea paradigmei si in inginerie, ca degeaba ei merg in direcțiile vechi…

  Aimé par 1 personne

 3. Eu sunt de principiu ca excesele duc la distrugeri si ca nu vom putea intodeauna prevenii anumite lucruri sa se intample. Se tot vorbeste de incalzirea climatica si uite ca anul acesta in regiunea noastra unde de obicei este foarte cald a fost foarte frig si a plouat mult ceea ce poate va intarzia cu un an sau doi incalzirea climatica cel putin la noi. Dar poate in alta regiune a fost invers.

  J’aime

  1. Cică încălzirea climatica e globală. Dar da, sunt teorii care zic ca nu e nici o încălzire.
   Însă sigur nu e buna directia spre care ne îndreptăm daca o sa continuam chiar asa, ca ne ducem drept in zid. Ca resursele oricum se termina, populația creste.
   Chiar azi am citit ca in Franta s-a înregistrat o poluare radioactiva a apelor in aval de o centrala nucleara. Nici folosirea nucleara nu mi se pare o solutie.

   J’aime

   1. Dar tu crezi ca mai este vreo cale sa salvam ceva? Eu zic ca nu se mai poate. Planete o sa se regenereze singura, doar asa va putea scapa de noi si de raul pe care i-l facem. In loc sa fi cautat solutii pentru a ne muta pe Marte, mai bine ne gandeam cum sa eliminam raul de pe Terra, sa schimbam ceva pentru a putea face loc si generatiilor urmatoare. Dar eu, personal, cred ca acum este deja tarziu …

    J’aime

 4. Am vazut ca Franta incepe sa preia initiativa in privinta luptei impotriva schimbarilor climatice. Vor pune taxe pe biletele de avion, mi se pare incredibil sa fie mai ieftin avionul decat trenul pe anumite distante desi poluarea este mai mare, deja se face abuz de low cost. Sa speram ca vor aduna din ce in ce mai mult suport …

  Aimé par 1 personne

  1. Da, si eu zic ca e bine, dar francezii carcotesc ca orice problema ar fi, raspunsul ei noua taxa 🙂
   Noi stam nu f departe de Roissy, abia te auzi acum cand ești afara cu atatea avioane care ne trec deasupra. Cred ca acum e si sezon mai încărcat plus ca modifica regulat culoarele de zbor.

   J’aime

 5. Am cam luat-o razna, consumam mai mult decat trebuie, aruncam mai mult decat trebuie s apoi ne miram ca natura o ia razana. Ne meritam soarta, ce sa zic… In Timisoara, cei care aduna gunoiele au un proiect nou acum de  »educatie eco » si vor sa determine oamenii sa arunce mai putine lucruri. Incepand de luna viitoare nu vor mai lua gunoiul de 2 ori pe saptamana, ci o singura data. Nu stiu ce o sa fie…probabil o sa puta tot orasul la inceput :))

  Aimé par 1 personne

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s