Insecticid ecologic si economic contra paduchilor plantelor

Acum ceva vreme mi-au fost atacați de paduchi ambii lămâi din ghivece. Am cautat atunci ce as putea folosi si am gasit: săpunul negru îmbogățit cu ulei de in. Am facut o soluție de ulei de in si am frecat fiecare frunza cu solutia: n-a trebuit sa repet tratamentul, ca paduchii au plecat.

Saptamana trecuta am vazut ca trandafirii sunt foarte atacați. Am facut o soluție de săpun magic, am turnat-o intr-o sticla cu pulverizator si…am uitat de trandafiri. Dar azi, uitandu-ne cu atentie la măr, am vazut ca frunzele tinere sunt pline de paduchi. Am facut din nou o soluție de săpun negru si am sters fiecare frunza in parte (e un pui de mar, nu are frunze prea multe). Stergand frunzele, am observat 3 mamarute , care, probabil atrase de păduchi, venisera sa se indestuleze. La multitudinea de paduchi prezenti, nu m-am putut baza doar pe ele, le-am luat cum ar veni, pâinea de la gura, dar sigur ceva resturi au rămas si pentru ele. Citisem ca in afara de mamarute , care se folosesc cu succes in agricultura bio pentru combaterea daunatorilor, foarte utile sunt plantele de condurași, frunzele lor atragand paduchii, asa ca plantele din jur scapa. După ce am facut operațiunea de despaduchere a mărului, mi-am amintit de trandafiri, m-am dus sa studiez situatia si sa vad si sa nu cred: nu mai erau paduchi deloc pe ei, cu excepția unei singure ramuri proaspăt crescută , pe care am tratat-o urgent.

Dupa asta, facand o inspecție mai amănunțită a grădinii am gasit paduchi si pe una din plantele de rubarba si pe planta de strugurei (coacăz rosu). Erau altfel de paduchi decat pe mar sau pe trandafiri (oare fiecare planta cu păduchii ei?). Urmarea cred ca o ghiciti: solutia facuta in sticla cu pulverizator si pulverizat pe zonele afectate.

Săpunul asta negru e îmbogățit cu ulei de in, e bun pentru spalatul pe jos sau a diverselor suprafețe. L-am cumparat acum 10 ani cu gând să spăl pe jos, dar nu m-a convins, ca solul rămânea usor alunecos si de cate ori calcam rămâneau urme. In schimb pentru combaterea paduchilor e excelent. Si imi mai ramane jumate de borcan, sa tot folosesc la el inca vreo 10 ani. Se foloseste cam o lingura de săpun pentru 1 litru de apa.

Anul trecut am incercat sa folosesc contra paduchilor plantelor maceratul de urzici. Am fost avertizata că maceratul asta miroase foarte urat, dar nu ma asteptam sa miroasă chiar asa. Maceratul e bun si ca ingrasamant, dar după ce 2 zile mi-au mirosit mâinile pe care picurase acel macerat in ciuda spalatului repetat si intens, am zis ca eu asa ceva nu mai fac. Presimt ca o sa imi treaca repulsia cu timpul, dar mirosul intens de fecale al acelui macerat imi taie tot elanul de a-l mai prepara. Desi nu va ascund: am studiat problema si probabil voi testa un macerat de urzici facut in anaerobioza, cu un dispozitiv utilizat pentru fermentarea berii. Dar mai este pana atunci…

9 réflexions sur “Insecticid ecologic si economic contra paduchilor plantelor

  1. Din ce vad pe eticheta sapunul este imbogatit cu glicerina,poate de aceea era alunecos cind ai spalat pe jos. Dar, foarte bine ca l-ai folosit pentru paduchii plantelor si ti-a dat rezultat pozitiv. Pentru paduchii plantelor e buna si o solutie simpla de sapun topit in apa.

    J’aime

    1. Da, si eu ma gandeam ca ori e de la glicerina ori de la uleiul de in si ma întrebam dacă un simplu săpun de rufe nu are acelasi efect de omorare a paduchilor. Ce m-a mirat e ca păduchii de pe mar s-au refugiat la mine pe brațe și pe picioare. A trebuit sa ma schimb, ca începuseră să mă mănânce serios.
      Imi amintesc ca mergeam in vizita la cineva care avea trandafiri si isi stropea fara mare efect trandafirii ci diverse solutii insecticide. Mai avea si un bebeluș in casa, deci soluțiile alea nu erau cele mai potrivite. Când putea stropi cu săpun.

      Aimé par 1 personne

  2. Da, si eu am stropit doi ani la rind plantele mele de sporul casei care facusera o făinare sau nu stiu cum sa zic. In fiecare an cind am dat am facut o alergie pe piept in zona decolteului dar atit de urita incit ma scarpinam pina am facut rana si, atunci mi-am dat seama ca numai de la acel insecticid mi s-a tras. A trebuit sa merg la medic si mi-a dat claritin, doar asa mi-a trecut. Am aruncat plantele si de atunci n-am mai folosit la nimic insecticid si nici alergii n-am mai avut!

    J’aime

        1. Toate? N-am pățit niciodata sa fie toate infestate. Chiar citeam zilele astea ca trebuie sa facem acolo un ecosistem care sa se autoregleze si ca in teorie nici tratamentele bio n-ar trebui folosite. Pana s-o autoregla ecosistemul, eu dau cu săpunul.

          J’aime

  3. Noi avem doi: unul pus de mine din samburi acum vreo cativa ani, al doilea cumparat acum doi ani. Anul asta am incercat sa il altoiesc pe al meu , astept sa vad daca s-a prins grefa. Cel de cumparat are 3 mini-lamai, sper sa avem lamai. De fapt am si un al 3-lea, nu-s sigura daca e lamai sau alt citric, ca a iesit din compost si l-am plantat in ghiveci: cand mai creste putin il altoiesc.

    Aimé par 2 personnes

Laisser un commentaire