Ma gandeam azi la articolul despre descreșterea economică pe care il scrisesem pe la începuturile blogului, il puteti (re)citi aici .
Mi se pare momentul potrivit sa schimbam paradigma sau mai bine zis sa continuam ceea ce unii facem de cand ne-am izolat în casa. Mulți dintre noi am vazut ca ne putem mulțumi cu mult mai puțin decât eram obișnuiți, ca nu avem nevoie de atatea lucruri pe care le cumparam in goana noastra frenetică pentru « a avea ». Cel puțin în casa noastra, de la început de martie, se fac doar cumparaturi alimentare. Asa bizar mi s-ar parea acum sa intru într-un magazin de haine. Bine, nici inainte nu mi se părea prea interesantă activitatea de shopping. Ne-am schimbat chiar si pe partea de cumparaturi alimentare: multi s-au apucat de gătit, de facut paine si n-au mai cumparat ceea ce oferă industria agroalimentara. Citeam zilele trecute un articol cum ca s-au plans fabricantii de biscuiți si alte dulciuri de gata ca le-au scazut drastic vânzările in perioada care a trecut. Mulți au descoperit mici afaceri locale pe care continuă să le susțină. Eu am descoperit cu mare bucurie o ferma de carne cu animale crescute pe iarba, ferma ce livrează la domiciliu sau am comandat de la o firmă micuță ale cărei produse mi se păreau prea scumpe inainte. Merită să dăm mai mult pe lucruri de calitate, sa susținem oamenii care muncesc sa ne aduca acele produse. Am mai descoperit că decat sa merg de 2 ori pe saptamana la magazinul de veac pentru a cumpăra cantități mici de produse, cumpar direct sacul cu cele cateva kilograme de produse din care pe vremurile dinainte ma serveam in acel magazin.
Imi place sa cred ca ne vom schimba cu toții felul de a alege unde se duc banii nostri si nu ne vom arunca iarăși in cursa nebună a consumului. Si daca suntem multi care facem gesturi mici, obligatoriu societatea se va schimba. Chiar dacă acum suntem îndemnați să relansăm economia consumand, ca prea mult au economisit oamenii in ultima vreme.
Da, Elena, ai dreptate cu ce spui: nici eu n-am mai dat banii pe haine de prin feb. Și, culmea, nici nu-mi lipsește nimic, nici mie nici copiilor sau soțului. Sper să începem să prioritizăm cu adevărat și să vedem care ne sunt nevoile că până să apară pandemia eu cel puțin eram cu totul alta.
La mulți ani pentru mâine, dragă Elena, să fii sănătoasă în primul rând și să ne citim cu bine 🙂
J’aimeJ’aime
Multumesc mult, Florina!
J’aimeAimé par 1 personne
La multi ani Elena! sanatate si toate cele bune iti doresc!
Chiar ieri vorbeam cu cineva care mi-a spus ca de cind lucreaza de acasa i-au ramas mai multi bani in portofel si ca tot asa nu a mai cumparat nimic in afara de produse pentru facut mincare acasa.
J’aimeJ’aime
Multumesc frumos, Geta. Asa si noi 🙂 si cred ca multi. Ca aici au crescut enorm sumele din conturile de economii.
J’aimeAimé par 1 personne
La noi gatitul acasa e mai problematic, ca-n timpul saptamânii bucataria se transforma-n birou. Asa ca dupa 2 saptamâni de experimente, am trecut la meniuri extrem de simple. Practic din 2-n 2 zile mâncam paste cu pesto. Avem pe pervaz 3 ghivece de busuioc, în diferite stadii de regenerare, care ne mai pazesc si de duhuri rele 🙂
Cât despre cumparaturi, adolescentii cresc si-n izolare. Dupa 3 drumuri inutile la cumparat, schimbat, returnat la un magazin mare, i-am cumparat fiului pâna la urma niste pantaloni (simpli, drepti, negri) dintr-un magazin de traditie, unde am gasit si pantaloni alti model decât cu vedere la glezne, si cabine de proba deschise, si personal calificat. Pretul a fost dublu, dar am hotarât sa nu ma mai tot orientez dupa pret, ci sa apreciez mai mult calitatea.
J’aimeAimé par 1 personne
Sunt bune pastele cu pesto. Noua ne face fiul, cand e in toane bune face si paste de casa. Cum el le face asa bune, am abandonat facutul pesto-ului si i-l las lui. Doar ca face rar, ca oricat busuioc am avea, zice ca nu e destul 😦
J’aimeAimé par 1 personne
Exact la fel zice si sotul, dar pe mine nu.deranjeaza sa-l mai întind cu ulei si parmezan :-), ca nici semintele de pin nu sunt nicodata destule.
J’aimeAimé par 1 personne