De 4 ori năut

Poate ajuta si pe altii sa scriu despre modul în care împușc 4 iepuri dintr-o lovitura, adică fac 4 feluri cand fierb nautul.

Intai vreau sa precizez sa spun ca sunt o mare amatoare de humus, s-ar putea spune că sunt dependentă de el. La început il făceam cu naut din conserva, apoi am trecut la naut fiert. Fierbeam mai mult si o parte il puneam la congelat într-un borcan. Desi pun diverse lucruri in congelator in borcane de sticla (supe, sarmale, sos tomate, humus…) nautul fiert e singurul lucru care a spart borcanul in care il congelasem. Si nu mi s-a intamplat doar o data, ci de 2 ori.

Însă cu statul asta acasa am pus la punct o metoda de a folosi o mare cantitate de naut pentru 4 feluri de mancare si nu mai congelrz nimic. Asa ca fierb acum cate 1 kilogram (dupa ce l-am lăsat la muiat vreo 20-24 ore) si prepar din el 4 feluri. Bine, un fel nu-l prepar eu, ci fiul, dar stiu si eu rețeta.

Așadar, după ce nautul a fiert (cam o ora jumatate) , fac asa:

  1. Iau din el cat e inca fierbinte (pentru ca mai tarziu nu-l pot separa asa bine de zeama lăsată, care se gelifica) o parte pe care o pun apoi la cuptor in strat subtire într-o tava si las pana se face crocant. După ce scot boabele , presar pe ele ulei de măsline, mirodenii si sare.
  2. Fiul prepară din o mare parte din cantitate o mancare indiană numita dal. Găsiți multe retete căutând pe internet. El caleste o ceapă, niste usturoi, adaugă turmeric, curry, ghimbir ras (cand avem), sare, lapte de cocos si sos tomat, iar apoi pune multe polonice din nautul fiert, lasa sa clocoteasca si opreste focul. Il mancam dupa ce pune pe el pătrunjel, alături de orez basmati. Reteta are si chimion (sau chimen? , eu le confund intotdeauna) pe care nu il adaugă, asa cum ar fi cazul, pentru ca il detest (chimionul sau chimenul, nu pe baiat).
  3. Iau apoi cu polonicul tot ce a rămas din boabele de naut si niste zeama. Din astea fac humus, mai nou pun in el mult origano si cimbru din gradina si iese perfect.
  4. Cu zeama rămasă fac mousse de ciocolată, după reteta de aici.

Bonus: mai fac uneori salate cu naut, frunze verzi si eventual ce mai am in momentul ala in sertarul de legume.

Si uite asa am inceput sa cumpăr naut la saci de 3 kilograme.

20 réflexions sur “De 4 ori năut

  1. e una din cele mai ieftine proteine, asa ca ma bucur ca il apreciati. Si noi fierbem cate un kil ce devine hummus sau ingredient de baza in salata.
    Acelasi retete se pot face si cu fasole boabe sau linte- tot proteina ieftina.

    J'aime

    1. Florina, poti lua o conserva de naut fiert. Nu e scumpa. O scurgi de apa, pui in blender cu ceva ingrediente pt hummus care sunt pe gustul tau (de ex sotul nu suporta usturoiul, eu il ador) . E minunat pt mic dejun/cine, eu pun si la pachet cand merg la munca (mergeam).
      In cel mai rau caz pierzi 2-3 lei, costul unei conserve.

      Aimé par 2 personnes

  2. Fasolea fiarta extra am pus-o la congelator, cu naut nu am incercat. Anul asta mi-am luat inima in dinti sa fierb eu nautul; prima data am fiert dupa indicatiile de pe ambalaj si nu era fiert, fara inmuiere, cu tot cu prelungiri nu era ok.
    Din o punga intreaga de 500g mi-a iesit 5-6 borcanele de 200-300g. Ce bine m-am simtit ca nu am mai aruncat cutii de conserva.
    Salate, pate vegetal facem cel mai des cu el.
    Multumesc de inspiratie. Mousse vreau sa incerc si eu.

    Aimé par 2 personnes

    1. Si eu cred ca depinde de naut, am gasit o marca bio de unde iau iar si iar, las la umflat si 24 de ore (ca pe fasolica) si fierb cateva ore la foc mic, tot ca pe fasolica, pana cand vad ca se ridica la supr. pielitele de pe boabele de naut (asta nu mai e ca la fasolica).
      Felicitari, Mihaela, pt pas. Nu doar salvezi cutii de conserva dar e mai sanatos si proaspat. O data ce iti intra in rutina o sa vezi efortul de fix 5-10 min (pusul in oala/scosul din oala). E si o mica economie de bani.

      J'aime

      1. Aseară dupa o ora mi-era deja fiert. Dar e ceva naut cu boabe mici (bio si local). Am citit ca nu e bine nici sa fierbi prea mult, ca se transformă prea multe fibre (care erau altfel insolubile) in glucoza. Asa ca eu nu astept sa se ridice pielitele.

        Aimé par 1 personne

  3. Eu tin nautul la inmuiat 48 de ore, numai asa fierbe bine in vreo doua ore si ai dreptate mai depinde si de naut. Mie imi plac mult salatele cu naut, imi place si humusul dar maninc prea multa piine cu el.O sa incerc felul de mincare facut de fiul tau, se vede foarte apetisant! Eu congelez boabele fierte in pungute alimentare apoi le pun pe o tavita de policarbonat sau cum ii zice,

    Aimé par 1 personne

    1. hummusul il mananc si pe castravete, si foi de andive, sau pe wassa – un craker din taratze ( am redus facutul de paine din motive ca si tine).
      Buna ideea de congelat in pungute, le poti stivui mai bine in congelator.

      J'aime

  4. Am gătit și eu dal la un curs de gătit în Kuala Lumpur, dar rețeta învățată de mine era cu linte galbenă, nu cu năut. Cred că ar fi delicios și cu năut, și mie îmi place mult. Eu mi-l iau la conservă, sunt doar eu și mai sunt și leneșă așa că e perfectă pentru mine conserva. Îl pun în salată (drept îți spun că în zilele în care mă grăbeam să iau ceva în gură să pot ieși pe ușă în 10 minute luam și din conservă direct două linguri de năut și-mi astâmpăram foamea 😀 ). Îl mai fac așa ca un fel de tocăniță (cu ceapă, puțin usturoi, morcov, ardei gras, sos de roșii, oregano) și e foarte bun. Humus și avocado (ăsta din urmă pe pâine prăjită cu sos Tabasco pe deasupra) aș mânca și eu zilnic, dar humusul încă nu l-am făcut singură, tot îl cumpăr.

    J'aime

    1. Inițial am cautat reteta de dal pt ca am
      gasit la un magazin niste boabe, care erau ceva intre linte si naut si le zicea chana dal. Tot le tineam prin dulap si nu prea aveam curaj sa le gătim. Cand s-au terminat, fiul a continuat să faca reteta folosind naut. Mersi de idee, o sa incerc si stil tocăniță cum spui tu, pare tare bun.

      J'aime

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s