Cum fac sapunul: curs practic pentru incepatori

 

Articolul e o completare a articolului de aici , chiar daca in multe locuri informatia se repeta.

Pentru ca rezervele de sapun mi-s pe terminate, mi-am comandat toate ingredientele si m-am decis sa fac o noua sarja. Cu ocazia asta o sa scriu exact cum fac, pas cu pas si adaug  imagini .

Daca sunteti chiar incepatori si nici n-aveti prea multe experiente de chimie la activ, eu zic sa va documentati totusi  despre pericolele de a lucra cu soda caustica . Pe vremea mea faceam multe experiente de chimie la scoala, am facut chimie si in facultate. Am venit de citeva ori de la scoala cu ciorapii gauriti de acid. Ba chiar am inceput de la o virsta frageda  practica: improvizasem cu sora-mea pe un dulap (!) un laborator de chimie dotat cu destule lucruri, inclusiv o lampa de spirt (de fabricatie proprie, dintr-o sticla de cerneala). Mai tirziu am mutat laboratorul pe balcon. Noroc ca ai mei copii n-au avut niciodata astfel de idei. Adica noroc pentru mine, ca eu imi amintesc cu drag de experientele noastre. Pentru ei cred ca ar fi fost interesant. Nici la scoala nu s-au ocupat prea mult cu experientele, ca in ziua de azi, siguranta primeaza, nici sa aprinzi lampi de gaz nu mai e voie, acidul arde, bazele ard, peste tot sunt pericole. Bine, sa continuam, ca apoi iar ma apuc si divaghez rau de la subiect.

De fapt voi face 3 ture de sapun, dupa cele 3 retete diferite, cele de care scriam  in primul articol .  Desi imi place sa fac sapun, nu sunt o pasionata care incearca noi retete si ar face toata ziua  sapun. Nu, eu incerc doar sa imbunatatesc retetele pina la punctul in care ma multumesc pe deplin, iar apoi sa stau linistita un an-doi pina mi se termina productia. De data asta cred ca o sa stau linistita mai multa vreme, pentru ca m-am luat dupa « o femeie » si am constatat ca in general apa chioara ajunge pentru spalat pe corp.

Am comandat uleiurile de pe un site francez. Mai nou am auzit ca nu e prea etica firma, ca sa zic drept nici nu-mi faceam  mari iluzii vazind ce cantitate de produse au. Dar cel putin toate uleiurile sunt bio si le comand toate din acelasi loc.

In timp ce pentru mincare am pretentia sa nu vina de departe, la uleiuri evit doar uleiul de palmier si asta e tot. Dupa ce facusem deja comanda, am citit ca si uleiul de cocos incepe sa provoace aceleasi dezastre ecologice ca cel de palmier, si asta datorita faptului ca deja e f consumat in lume. Nu imi propun sa fiu perfecta, dar pentru urmatoarea tura de sapun o sa incerc sa ramin la uleiuri si grasimi mai locale. Ma gindesc la cel de masline si probabil la grasime de porc sau seu de vita.

Dar pina atunci sa vorbesc despre tura asta de sapun.

Pentru inceput am folosit reteta de care  va spuneam . Asa arata ea tiparita, de pe situl SoapCalc:

Sapun 1

Se remarca in partea de jos stinga (Soap Bar Quality) ca toate valorile sapunului meu sunt in limitele normale. Va spala destul de bine si va face destula spuma. Fiecare ulei are proprietatile lui si isi aduce contributia proprie la rezultatul final. De exemplu , cel de ricin ajuta la facut spuma, dar nu spala deloc. De unde si combinarea mai multor uleiuri, ca parametrii finali sa se incadreze in limitele dorite.

Se vede ca pentru cantitatea de ulei folosita, la un surgras de 5% imi trebuie 172.29 g soda caustica. Eu voi folosi doar 171 (prefer mai putina soda decit prea multa) Surgras reprezinta cantitatea de ulei care ramine nesaponificata: 5% , adica 62.5 g de ulei . As vrea sa imi ramina nesaponificat uleiul de avocat, care e nutritiv si foarte bun pentru pielea uscata. Ca sa nu intre in reactia de saponificare, las deoparte 50 g, pe care le voi adauga abia dupa ce reactia s-a produs .  Cum uleiurile au indici de saponificare diferiti, fac si o simulare, sa fiu sigura ca atunci cind adaug uleiul suplimentar , restul sunt gata saponificate:

Sapun simulare

Se vede de aici ca 171g soda  saponifica chiar mai putin din cantitatea initiala de uleiuri: chiar si asa 2% din ele ramin nesaponificate. Deci totul e bine pina aici. Pot sa trec la treaba.

Intii fac ordine in bucatarie, eliberind tot ce este pe masa sau linga si in chiuveta. Aduc ustensilele la indemina, las o sticla cu otet nu prea departe, mixerul il pun in priza. Mai tin pe masa citeva cirpe , ca sa am cu ce sterge.

Apoi cintaresc uleiurile. Fac asta chiar la inceput, ca sa nu ma trezesc ca am mai putin ulei decit trebuie, in care caz ajustez reteta. Daca am  mai mult nu e problema, sapunul va fi doar mai surgras. Azi nu prea are cum sa se intimple asta. Doar uleiul de avocat ar putea sa nu ajunga, desi cei 500 ml ar trebui sa cintareasca 460g.  Incep cu cel pe care-l pun deoparte (cele 50g ulei de avocat). Iau apoi o cratita de bucatarie in care le cintaresc pe cele semisolide plus uleiul de avocat, care se dovedeste a fi 453 g, deci ajunge. Cel de ricin, fiind lichid, il adaug dupe ce restul s-au lichefiat.

Ca sa le aduc in stare lichida pun cratita cu uleiuri,  intr-alta cu apa calda.

Uleiuri jpg

Cind vad ca sunt aproape lichide, incep sa  ma ocup de soda.

In cratita (de inox) in care fac sapunul cintaresc apa. Duc cratita pe balcon, pentru ca dizolvarea sodei se face intr-o incapere bine ventilata.  Intr-un castron destul de incapator cintaresc soda, o duc pe balcon si o torn cu grija peste apa. Atentie sa nu inspirati vaporii! Reactia e puternic exoterma, cratita se incalzeste deci foarte tare. Trece o vreme pina se dizolva, mai amestec din vreme in vreme cu spatula. Nici un graunte de soda n-ar trebui sa ajunga inafara cratitei, dar daca totusi se intimpla, turnati putin otet si stergeti bine.

Soda

Cind uleiurile sunt lichide , adaug si uleiul de ricin. Se poate adauga de la bun inceput, dar ma gindesc ca fiind mai putine , lichefierea merge mai rapid.

Astept pina solutia de soda se raceste in jur de 37°, iar uleiurile au aproximativ aceeasi temperatura. Torn atunci uleiurile in cratita cu soda, amestec la inceput cu spatula, apoi pun mixerul in functiune. Spatula o pun in timpul asta in forma in care voi turna sapunul, astfel nu murdareste masa si nici nu sunt obligata sa o spal.

sapun curgind
La inceput amestecul care va deveni sapun e foarte lichid, a se vedea cum se prelinge de pe paletele mixerului.

 

Continui sa amestec cu mixerul tot la 5 -10 minute. Timpul in care sapunul ajunge la consistenta unei maioneze groase depinde de uleiuri, astazi a durat cam 50 minute.

Trace
Observati diferenta de consistenta fata de amestecul initial

 

In faza asta, adaug uleiul pe care il pusesem initial deoparte.

Bineinteles ca metoda mea se poate simplifica punind toate uleiurile in cratita de la bun inceput. Iarna e si mai simplu, se poate uita cratita respectiva pe calorifer si dupa o vreme uleiurile sunt lichide, fara a fi prea calde.

Mai amestec putin si il torn in forme.

Forme
Asa arata proaspat turnat, inainte sa acopar formele cu hirtie de copt.

 

Formele cilindrice vor fi pentru sapunul de ras, iar cele micute sunt formele cumparate cu ocazia comenzii, cam mici pentru gustul meu . Cu ocazia asta mai curge sapun pe masa, ma stropesc si pe miini. Nu m-a ars, dar pH-ul e de 10. Asa ca m-am clatit rapid.

Nu folositi niciodata forme de aluminium sau metal care se oxideaza!.

Cind am turnat in formele mici, am cintarit aproximativ cantitatea de sapun care incape intr-una(55g). Miine, cind voi face o noua tura de sapun, as vrea sa adaug solutia cea mirositoare doar la sapunul continut in forme. Vedeti in reteta ca e indicata cantitatea de parfum pentru tot sapunul, eu voi transfera 220 g in alt vas si voi aplica o regula de 3 simpla ca sa aflu cita aroma pun.  Reteta pentru tura a doua va fi cea in care predomina untul de shea.

La sfirsit sterg spatula, cratita si paletele mixerului bine-bine cu cirpele. Eliberez masa, masa , torn niste otet si o sterg in intregime cu otetul.

Ce am remarcat a doua zi: sapunul meu e inca moale, desi de obicei se intareste mai rapid. M-am gandit ca am pus prea multa apa, si cu ocazia asta mi-am adus aminte ceva: pe la inceputurile mele in ale sapunaritului , faceam combinatia de uleiuri pe soapcalc, dar apoi ma duceam pe alt site: https://www.thesage.com. Asa se intimpla daca fac rar sapun: mai uit. Si iata ce-am descoperit cind am calculat reteta mea aici:

TheSage

Cantitatea de lichid ar fi trebuit sa fie maximum 469ml, eu am pus 475g, cam mult. O sa tin cont de asta la tura a doua de sapun.

Imi place situl asta si pentru ca soda caustica se poate ajusta in functie de cit de surgras dorim sapunul.

Acum nu-mi ramine decit sa astept sa se intareasca sapunul ca sa pot elibera formele si sa ma lansez in tura a doua, cel cu unt de shea.

Poate ca n-ar fi rau sa va spun si cit costa sapunul fabricat dupa reteta asta.

Vedeti aici ce-am comandat, asa puteti face comparatii sau imi puteti indica situri mai ieftine. Am mai cumparat si niste forme. Plus un produs mirositor, ca sa-i pot in sfirsit oferi si sorei mele un sapun, pentru ea un sapun trebuie sa miroasa bine.

AromazoneFolosind datele cu densitatea uleiurilor (de pe situl de unde le-am cumparat), am calculat masa lor in grame, iar pentru reteta de care vorbesc imi ies 38.5 euro , hai sa zic 40 daca pun si soda pentru aproape 2 kg de sapun proaspat facut.   Cred ca e cea mai scumpa din cele 3 retete, pentru ca uleiul de avocat e cel care trage pretul in sus.

Celelalte doua ture le fac dupa retetele din primul articol, dupa aceeasi procedura pe care am descris-o aici . La cel cu unt de shea voi lasa deoparte 50g din el pentru a-l adauga ulterior. Nu voi mai folosi forme pentru sapun de ras, ajunge cit am facut deja. In schimb il voi turna si intr-o forma de silicon pentru prajituri minuscule. Asa o sa am niste sapunuri mititele (cam ca cele care se dau prin hoteluri) pentru luat la piscina sau cind plecam in vacanta.

Later edit: sapunul s-a intarit cu putina intirziere, dar dupa nici 24 ore de la fabricare am reusit sa-l tai si sa-l scot din forme. sapun gata

Nu-i greu sa va dati seama ca cel turnat in noile forme e complet ratat (trebuia sa apara inscriptia 100% home made). Nu-i grav, am lansat cu avint  tura cea noua, cu unt de shea, iar de data asta o sa ung bine bine formele mici, doar-doar o sa-si dovedeasca utilitatea.

Pentru tura a doua am introdus reteta pe TheSage si ma duc dupa indicatiile de acolo: apa si soda in cantitate mai mica.

thes

O sa adaug si argila, pentru ca pastreaza parfumul , mai putin decit cele 3% preconizate, adica 34g, iar inainte de a turna in forme o sa pun deoparte 350g de sapun pe care o sa-l parfumez cu 7g de solutie parfumata.

Va invit sa imi scrieti impresiile voastre daca va apucati sa faceti sapun. Daca folositi reteta asta m-ar bucura sa-mi scrieti 2-3 vorbe daca v-a reusit .

20/3/2020 Cum aveam deja uleiurile pregătite de vreo luna, dar nu găseam timp, am profitat de zilele astea de stat acasa ca sa fac săpun. Mi-am luat la recitit articolul asta si am facut sapun dupa prima reteta, punând din start apa mai putina, cum e indicat pe situl thesage. Iar azi am facut o sarja folosind uleiurile ramase de ieri, plus un rest de ulei alimentar de seminte de dovleac, ca tot n-avea nici un gust. Am folosit urmatoarea reteta:
200 g ulei de ricin
300 g ulei din seminte de dovleac
616 g unt de shea
490 g unt de cocos
Cand am creat reteta am pornit de la unturile de shea si de cocos ramase, am vrut sa le folosesc integral, am cantarit si cat ulei de seminte am, s-au nimerit 490g, asa ca le-am adăugat 10g sa fie mai rotund. Soda caustică am pus 216g, iar apa doar 520g , după indicatiile site-lui thesage. M-am extaziat astăzi din nou ce comoara la casa omului sunt cele 2 site-uri. Cand sa torn in forme am păstrat o cantitate mică, în care am incorporat zaț de cafea (bine uscat) ca sa imi iasa un sapun exfoliant. Nu e prima data cand fac asta, am incercat o data si am vazut ca iese bine si ca zațul nu mucegaieste deloc, asa cum mi-era frica. Iar acum cateva saptamani am avut surpriza sa vad in magazin săpun de folosit in bucătărie cu…zat de cafea.

 

 

32 réflexions sur “Cum fac sapunul: curs practic pentru incepatori

  1. Ma tenteaza, dar mi se pare foarte complicat. Banuiesc ca trebuie sa ai un mixer si o cratita numai pentru sapun, nu am un cantar atat de precis, si mi-as dori o reteta de baza, ceva cu uleiuri mai putin costisitoare. Adica e ok cu cocos, unt de cacao, ulei de palmier, de masline, dar shea si avocado le-as evita cel putin pana invat cum se face. Cam multe pretentii, nu-i asa?

    Aimé par 1 personne

  2. Nu, nu-s multe 🙂

    Eu am cumparat cel mai ieftin mixer si ma servesc de o cratita pe care oricum n-o foloseam. Dar in teorie odata ce ai luat sapunul din ea nu mai ramine nici urma de soda. Pe cind o spalam imi ziceam ca nu vad de ce nu s-ar folosi la gatit. Poti lua si castroane sau alte vase care s-ar potrivi ca volum. Si sunt sigura ca merge si fara mixer, doar cu un tel de inox.

    Reteta pe care zic ca o fac de miini are doar cocos, masline si ricin. Zic ca e de miini, ca nu-i asa scumpa comparativ cu celelalte, dar se poate folosi si pt corp.

    Teoretic se poate face doar cu masline, e cel de Marsilia sau (parca, nu-s sigura) Castilia. dar nu ma bag , ca daca nu se intareste? pt ca situl zice ca nu-i cum trebuie ca si consistenta,si la alti parametri.

    Am facut unul 100% cocos (de la raionul demargarine l-am luat , e grasime pt prajit). S-a intarit f repede, consistenta faina, dar usca f mult miinile si lasa dire albe dupa clatire daca il foloseam la haine.

    Palmier nu iau, ca dezpaduriri, ca mor urnagutanii, ca dezastru ecologic.

    Aimé par 1 personne

  3. Eu ma scot si la pret, ca sotul plus baiatul folosesc doar sapun de-al meu (cred ca pe an nu consuma chiar 2), ba acum o sa-i dau si cuiva care sufera de psoriazis si care va fi tare incintat de el
    Si intr-un an si-ar fi luat muuulte spume de ras si ar fi rezultat si multe recipiente de spuma care merg la gunoi.

    Acum n-am facut comparatia pret sapun (in care stiu ce bag) – pret gel de dus. Ca nu stiu cit gel de dus se consuma, cum n-am luat de multi ani.

    Aimé par 1 personne

      1. ziceti de unt de masa, ala extras din lapte ->smantana> etc? are sigur, grasimea fiind de 60% sau 80% restul fiind proteina si zer. Altfel se poate clarifica si scoate ghee sau unt clarificat (adicalea indeparta zerul si proteina).

        J’aime

        1. Nu .Este in Romania la raionul unturi ceva unt cremos care are puţin unt, unt de cocos si unt de shea. L-am văzut căutînd untul-unt
          Eu la el ma gandeam.
          Da ‘chiar oare cum ar fi sa faci din unt? Numai ca asa cum ziceam, nu imi place sa experimentez lucruri doar de dragul de a experimenta.

          Aimé par 1 personne

  4. Vai de mine, dar cata rabdare ai tu sa faci asa ceva!! 😀 Sincer iti spun, te apreciez foarte mult pentru ca esti atat de minutioasa si ai bunavointa si rabdare pentru astfel de chestii. Tu, O Femeie si Iulia – Economisim.info, sunteti minunate si-mi face placere sa va citesc.

    Aimé par 1 personne

    1. Amy, iti multumesc, ca oricine se bucură de complimente. Dar am si defecte, pe care, bineinteles ca nu le dau in vileag aici 🙂
      Sapun imi place sa fac ca e ca gatitul.
      Altfel eu admir pe multa lume, ca toti cred ca avem cite ceva pentru care putem fi admiraţi 🙂 chiar daca nu suntem perfecti.

      Aimé par 2 personnes

  5. foarte frumos explicat si pe intelesul meu! Mai ca m-as baga sa fac si eu :))) – dar si asa nu fac fata la cate hobby-uri am.
    Tu cum iti protejezi mainile? deja am dermatita in floare si pielea sufera rau.
    M-ai desumflat cu sapunul de cocos. Imi imaginam ca iese mirobolant. Eu ador mirosul de cocos…

    Cat despre cat de etic este producerea unor uleiuri, imi pun si eu aceleasi probleme. Cred ca cel mai etic e sa gasesti un producator local si sa cumperi de la el -dar aici ma intreb daca nu cumva uleiul ala, nestandardizat si nechimizat si ne industrializat este 100% curat pentru ce trebuie? (nu de alta, dar grecul din dotare cu care am o relatie uleioasa aduce ulei ce la inceput e tulbure, apoi se decanteaza si la fund vad asa, un pic de resturi de masline, minunat pt mancat dar oare e ok pt sapunuri? )

    J’aime

  6. Cam doua luni il tin. Nu-mi protejez miinile, nu ma stropesc decit cind il torn( dar chiar si atunci as putea fi mai atenta) si nu ma irita deloc.

    Sunt unii care rad morcov sau pun avocat in sapun, deci imi imaginez ca maslinele nu jeneaza. Àla da ulei ce ai tu!

    Eu ma gindesc la grasime de porc si de vita, combinata cu ulei de masline . O sa vad. Am pus mai demult grasime de porc intr-un sapun, nu mai stiu reteta, combinat cu altele. Si a iesit bine, nici nu mirosea urit.
    Ca tot is pusa pe facut sapun, o sa vad ce iese doar din ulei de masline, ca teoretic se face, desi soap calc arata ca nu iese nimic bun. Poate pun si ricin, nu de alta, dar mi-a ramas. Dar dupa aia nu stiu ce ma fac cu tot sapunul care imi iese 🙂 Dar asa fain imi miroase in casa a unt de shea! Mi se pare si pacat sa il parfumez cu ceva.

    J’aime

  7. Le uit pe un dulap. Le pun într-o cutie mare de pantofi, pe care o captusesc cu servete de pânză, aliniate la verticală, ca piesele de domino, ca asa nu ocupă loc mult. Fără capac.
    Cica reactia s-a făcut deja, dar eu ma gandesc ca nu de tot, ca doar scade ph-ul. Uitasem, Poti vedea ca e gata si punind limba pe un sapun. Daca nu te pisca, e bun. Si cu hirtie de ph, logic

    Aimé par 1 personne

  8. Nice, nice…. Ma bucur tare ca ai scris pas cu pas asa ca pentru incepatori ce si cum 🙂
    Pe mine m-a tinut departe soda aia….. insa e undeva pe lista mea de to do 🙂 si poate pana la sfarsitul anului ma si incumet sa fac 🙂
    Si zici ca doar din ulei de masline nu iese? De ce? E vreun motiv anume?

    J’aime

  9. Mie nu-mi prea iese, ca doar se face. Asta de miini in care am pus mult ulei de masline s-a intarit f greu. Sa nu insemne ca si atunci cind e gata se va inmuia f rapid de la apa.

    Si dupa cum zic cei de pe soapcalc, nu prea se incadreaza nicaieri nici la spalat, nici la spuma, e si moale.

    J’aime

  10. Buna. Ma gandesc si eu sa ma lansez in confectionarea sapunului. Poti sa imi spui daca intre timp ai gasit alte surse pentru a cumpara uleiurile si soda caustica sau ai ramas tot pe aromazone? tot aceste retete folosesti sau ai gasit altele cu uleiuri mai locale? si care ar fi reteta cea mai potrivita pentru un incepator? Multumesc mult pentru articolele despre acest subiect, mi se par foarte complete si bine explicate fata de altele pe care le-am putut gasi.

    J’aime

    1. Iti multumesc de comentariu, de obicei lumea citeste si nu zice nimic 🙂
      Fac săpun doar o data pe an si imi ajunge, de aia n-am schimbat rețetele. Noroc cu blogul, ca atunci cand fac recitesc articolul. Retetele le am imprimate si pe hârtie și mai notez in fiecare an observațiile mele. Cat despre furnizori nu am gasit altii decat foarte scumpi, dar chiar am pus acum o luna in cos la Aromazone tot ce am pentru o tură de sapun, dar inca n-am facut comanda, tot sperând că gasesc altceva. Local: am facut odata săpun cu untura de porc, l-am folosit pentru maini, mi-a placut. La început mai experimentam, dar acum ma duc doar pe ce stiu. Soda e de la magazin, nu de la Aromazon. Am mai incercat odata cu ulei de cocos, adică au francezii o chestie de prăjit la raionul de unt, ii zice vegetaline si e ulei de cocos. Consistenta mi-a iesit buna, dar usca f tare mainile si lasa dare albe daca spălam ceva.
      Consistenta cred ca e problema sapunurilor la rece, după folosire se înmoaie. Cel mai tare se înmoaie cel cu ulei de măsline, el e si cel care se solicită mai greu dupa ce il fac. Dar cu cat se invecheste, cu atata tine mai bine fără să se înmoaie.
      Cum cred ca la inceput de ianuarie mi-e tura anuală de săpun, ma gandeam ca poate inovez anul asta. Am un magazin de vrac si local in apropiere, ei au uleiuri, dar nu f multe, o sa fac o reteta poate si in functie de ce gasesc. Plus ca am o sticlă de ulei de sâmbure de dovleac, care nu are nici o aroma, m-am gandit sa il bag la săpun:) Dar cand pornești si inventezi o reteta de la zero e f deprimant pana gasesti proportiile uleiurilor ca toti parametrii aia de pe soapcalc sa ti se încadreze în limite. In general trebuie sa adaugi ulei de ricin la orice reteta, asa face spuma. Reteta care imi place cea mai mult e cea cu ulei de avocat, pe langa ca folosim săpunul la dus il foloseste si sotul si un coleg de-al lui ca sapun de ras. Dar ulei de avocat 😦 mai ales că am hotarat de vreun an sa nu mai cumpar avocat, ca e antiecologic ca se foloseste enorm de multa apa pt produs avocatii. Si atunci ulei de avocat??? De aia cred ca nu am validat comanda inca. Cred ca in vacanta o sa concoctez o reteta in care o sa pun uleiuri mai locale.

      J’aime

  11. Buna, am făcut și eu sapun din galbenele,dar si mie imi iese moale adică cabd il scot din forme pare lipicios (nu iese fin ca atunci cand răstorni budinca din formă) . Am citit ca ai spus ca trebuie unse formele….cu ce anume? Mulțumesc pentru un eventual răspuns

    J’aime

    1. Nu, eu nu ung formele, dar pun apa mai puțină: verific reteta cu situl the sage. Daca se lipește de forme, il mai las o vreme sa se mai solidifice. Am mai remarcat ca cu cat mai mult rămâne la uscat săpunul, cu atât are consistență mai bună si nu se înmoaie la folosire.
      Ce coincidență cu comentariul tau: azi vreau sa fac sapun, asa ca m-am uitat ieri pe blog ca să îmi reimprospatez cunoștințele … iar azi, după luni de zile in care nimeni n-a avut nimic de zis sau întrebat, găsesc comentariul tau 🙂 fix la articolul pe care il citisem aseara.
      Din ce vad ca am.scris la articol, e bună și ceara pentru solidificare.

      J’aime

Laisser un commentaire