Avem o pisica! Cum o hranim?

De citeva zile avem o pisica. Am suferit mult cind a murit cea pe care o aveam inainte si nici nu ne gandeam sa avem alta. Mai ales ca o pisica inseamna batai de cap cind plecam in vacanta si, in general, iti complica viata. Dar te pui cu copilul care de citiva ani vrea o pisica? Care-ti declara ca renunta la toate cadourile de Craciun si de aniversari timp de 10 ani, doar sa o aiba? Copiii astia au un talent innascut de avocat, asa ca ne-a convins. Iar pisica ne-a vrajit pe toti din casa, nu-i de mirare ca in Evul Mediu erau asa prigonite.

 

Luna
Micuta vrajitoare

 

Legat de articolul despre bacterii de acum citeva zile, cred ca-i inutil sa va spun ca pisica participa cu mare succes la circulatia bacteriilor de prin casa: se urca ba pe masa, ba pe paturi, ba daca nu suntem atenti isi baga nasul prin farfuriile noastre. Si nu se multumeste doar cu atit: ni le inoculeaza si intradermic , ca mai zgirie si musca atunci cind se joaca.

Ii multumesc Iuliei ca mi-a dat ideea sa scriu despre alimentatia unei pisici, nu cred ca m-as fi gandit de una singura 🙂

Cind am cumparat pisica, in drum spre casa de unde trebuia sa o luam, am trecut in fuga pe la magazin, sa-i luam litiera si niste mincare. In ziua de azi se gasesc atitea feluri de mincare pentru animale, ca esti pierdut printre rafturi. Am inhatat rapid ceva cu un ambalaj frumos colorat, special pentru pui de pisica, si dusi am fost.

Pisica a mincat cu pofta continutul conservei, dar m-am uitat si pe eticheta cu ingredientele. Situatia nu arata la fel de roz ca ambalajul.

Tot spun aici pe blog ce importanta e citirea compozitiei de pe eticheta, dar uite ca si eu mai am scapari. Compozitia (am cautat echivalentul romanesc al conservei) era urmatoarea:

Roro

Si ce vad aici?

  • In compozitie intra carne si subproduse animale (a se intelege zgirciuri, piele si alte materii dubioase). Si doar 4% din aceasta carne-subproduse   e reprezentata de carnea animalului al carui nume e indicat cu litere mari pe pachet
  • Uleiuri si grasimi, fara precizarea lor.
  • In ordinea importantei vin apoi cerealele. Ce nevoie are un pui de pisica de cereale? Daca era gaina, mai intelegeam.
  • Iar in final zaharuri. Ce sa spun, foarte important pentru o pisica sa manince zahar 🙂

Oricum, conserve o sa-i dam cit de rar. Pisica e un carnivor, noi o sa-i dam nici mai mult nici mai putin decit…carne. Pentru inceput am incercat cu inima de porc, ii place mult. Acum ii dam si cite putin lapte sau branza,  ii plac si ele. O sa-i mai dam cite un galbenus crud din cind in cind. Fiind pui, o hranim des (5-6 mese pe zi) si in cantitati mici.

La hrana uscata nici nu ne gandim, citisem mult despre compozitia mai mult decit dubioasa a ei, despre continutul ridicat de glucide care duce la obezitate si diabet. Chiar in vara am intilnit pe cineva cu un caine diabetic ce fusese hranit cu asa ceva. In plus e foarte usor sa amesteci in hrana uscata tot felul de minunatii, ca doar nu se vad. Iar odata animalul bolnav, stapinul se focalizeaza pe tratament fara a-si pune prea multe intrebari de unde vine boala. Exista si un site frantuzesc care si-a facut un scop din lupta contra hranei uscate pentru animale, pe care o numeste nici mai mult nici mai putin decit otrava.

Acum simt sa fac o precizare. Nu imi place sa spun prea multe despre mine, dar vad ca incet, incet, o fac. In ritmul asta, azi-miine o sa-mi pun poze in costum de baie 🙂 Studiile mele sunt de medic veterinar.  Asta ar putea sa va faca sa credeti ca stiu multe despre alimentatia pisicilor. Fals!  In cei 6 ani de facultate n-am invatat nimic despre asta, desi am invatat sa fac meniuri complexe pentru vaci, cai sau iepuri.  Deci un veterinar n-are mai multe cunostinte despre nutritia ciinilor sau pisicilor decit un om oarecare.  Poate lucrurile s-au schimbat , dar ma indoiesc. Stapinul ciinelui diabetic de care va spuneam, e veterinar. Eu cred ca nu-s rare cazurile cand un autodidact pasionat, stie mai multe despre un anumit subiect decit cineva cu o diploma in specialitatea de unde vine subiectul. Nu de alta, dar o diploma nu inseamna automat ca ai studiat subiectul respectiv, pentru ca asa cum bine zicea un prieten, un inginer nu tebuie sa le stie pe toate, trebuie doar sa stie unde sa le caute. Si oare de ce in societatea de azi am ajuns sa cerem sfatul specialistilor, in loc sa ne ascultam bunul simt? Veterinarul ne spune cum sa hranim animalul, pediatrul cum sa alimentam copilul, o multime de specialisti ne invata lucruri care tin de bunul simt.

Trebuie sa recunosc ca acum 10 ani nu-mi puneam intrebari , iar pisica traia cu conserve. Ii dadeam carne frecvent, iar hrana uscata extrem de rar, cind plecam in vacante. Variam des sortimentele de conserve si privilegiam hrana cumparata de la veterinar. Nu citeam niciodata ce scrie pe verso-ul ambalajului . Ma multumeam cu expresiile care-ti luau ochii:  » hrana sanatoasa », « ingrediente delicioase », « elaborata de experti ». Nu degeaba exista marketingul.  E simplu sa luam conserva, sa o deschidem, sau sa turnam citeva crantanele si sa rezolvam problema. Asa ne-a invatat industria ultimilor ani.  Dar « errare humanum est » si omul cit traieste invata. Iar logica imi spune ca nu-i normal ca un animal sa traiasca doar cu mincare industriala, ca nici noua nu ne-ar place asta.

Aproape terminasem de redactat articolul , cind mi-am amintit ca auzisem vag de un mod de a hrani animalele numit BARF. Imi trecuse pe linga urechi, era pe vremea cind nici nu ne gindeam sa mai avem vreun animal. Aseara am cautat putin sa vad despre ce-i vorba si  mi-am regasit acolo ideile. Am aflat ca hrana de gata pentru animale e chiar mai nociva decit imi imaginam, pentru ca elaborata pentru a valorifica la maximum deseurile industriei alimentare. Iar carnea folosita e de fapt faina de carne provenita din toate subprodusele industriei alimentare (carne de pui inseamna printre altele pene si gheare), centre de ecarisaj sau carnea perimata din supermarket-uri. Daca aveti animale, va las un link de prezentare a alimentatiei BARF aici, intreg sit-ul mi s-a parut foarte interesant. Nu pot sa nu remarc cum in ziua de azi suntem asa de conditionati de industrie, incit trebuie sa luam lectii de revenire la normal, la simplitate.

Cum in ultimii ani ne preocupa foarte mult si impactul ecologic pe care il avem, imi pare bine ca alegind sa hranim pisica aproape doar cu carne , evitam si ambalajele conservelor.  Polueaza mult 12 pliculete de pateu, mincate in ritmul de 2 pe zi.  Eu o sa merg direct cu un borcan in care sa-mi puna macelarul carnea. De o saptamina avem compostor la bloc, asa ca am cumparat litiera vegetala: ambalajul se recicleaza, iar litiera merge la compost.

Titlul initial al articolului fusese despre importanta citirii etichetelor, chiar si la produsele pentru animale.  Ma gindeam sa va spun putin despre asta. Eu sunt recunoscatoare pentru studiile de calitate ce le-am facut acum 10 ani: nu mi-au adus un loc de munca, dar m-au invatat multe. Printre altele si sa citesc corect o eticheta. De atunci am devenit mai vigilenta la cumparaturi alimentare.

Cum nu toata lumea stie cum se citeste eticheta cu compozitia, poate n-ar prinde rau o mica lectie. Trebuie retinut ca:

  • ingredientele apar in ordinea descrescatoare a cantitatii lor din produs. Adica la inceput cel care se regaseste in cel mai mare procentaj, urmatoarele sunt in cantitati din ce in ce mai reduse.  Asta ajuta sa ne reperam, chiar si daca procentajele nu sunt indicate .
  • daca intr-un produs se folosesc ingrediente gata elaborate, de exemplu maioneza sau pesmet, intre paranteze, imediat dupa numele lor, apar ingredientele acestora.
  • cu litere ingrosate sunt indicate ingredientele potential alergizante (de ex soia)

Acum, ca stiti bine cum se citesc etichetele, va propun un exercitiu simplu: luati un pachet de hrana de gata pentru animale si cititi cu atentie eticheta (compozitia, nu ceea ce va ia ochii pe ambalaj).  Ginditi-va dupa aia ca atit ciinii, cit si pisicile, sunt carnivore 🙂

Completare 16/11/2017: am gasit azi un tabel cu clasamentul marcilor de hrana uscata pentru pisici aici .

Completare 22/08/2018. Am lasat pisica 4 saptamani in ingrijirea unei vecine. Vegetariana(vecina). Deci n-am intins coarda, i-am lasat conserve si mancare uscată, marca nemteasca,aleasa dupa tabelul de care spuneam, fara faina, fara zahar. Pisica s-a ingrasat evident.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 réflexions sur “Avem o pisica! Cum o hranim?

  1. pisica noastra a avut diabet si murit de asta.
    Acum ma simt f. vinovata ca ii dadeam crzantzenele si rar hrana umeda, totul de la supermarket.

    Ca o remarca, sunt alimente f. ieftine aici ce lumea le cumpara pentru pisici: inimi de pasare, pipote, sau ficatei. Ce parere ai despre astea? Eu le consum pt noi, adultii.

    Aimé par 1 personne

    1. Eu inima ii dau. Inima e tot un muschi, pipota la fel. Ficat poate mai rar.
      Pai conservele nu costa nici 4 euro kg, plus ca-s in ambalaje minuscule, deci sigur pretul e supraevaluat. Si atunci ce pot sa aiba in ele de banii aia? Mie mi s-a parut f interesant ce am aflat pe situl BARF, cum in fainuri uneori baga carnea perimata cu tot cu ambalaj.
      E bie conservele sa le tot schimbi, macar diversifici putin ingredientele toxice.

      Aimé par 1 personne

    1. Noi aveam motan inainte de 89, asa era de mofturos incit rabda zile intregi fara sa manince, nu minca decit carne. Ii luam inima cind se gasea, faceam stoc, dar odata era sa fiu linsata la coada la inima, cind am spus ca iau pentru pisica.
      Apoi, cind au inceput sa se gaseasca la noi conserve, normal ca mi s-a parut minunat si nu mi-am pus intrebari. Acum spun ca tine: e ca fast food-ul.

      Aimé par 1 personne

  2. Se spune ca daca mangaii o pisica te relaxezi, stiintific – ii dai o parte din stresul tau si mangaiind blana se creaza o energie/schimb de energie care ajuta corpul sa se relaxeze.

    Una din pisicile vecinilor mi-a facut un super cadou, intr-o dinimeata cand am iesit din casa in fata usii era un soarece mort. Vecinele mi-au spus ca trebuie sa-l accept ca pe un cadou. 

    Aimé par 2 personnes

  3. Nu as creste animale decat daca as locui la curte si bineinteles ca nu le-as lasa sa intre in casa. Nu imi plac pisicile, dar iubesc iepurii si cainii. Pff…sa intre pisica-n casa si sa se urce pe masa? No way!

    Sa va bucurati de noul membru al familiei! Ati botezat-o deja? 😀

    Aimé par 2 personnes

  4. Of, Amy, nici eu nu mai voiam, dar am fost obligati, sa nu fie fata prea frustrata. Iar acum ii e cam frica.
    Si odata ce o ai, te indragostesti.
    Da, e fetita si am botezat-o, dar nu-mi place ca am tendinta de a o chema ca pe pisica precedenta.

    Aimé par 1 personne

  5. aceeasi problema o am si eu cu cainele. Eu i-am mai dat si carne si mancare gatita si toata lumea zice ca le face rau. De un an incerc sa ii dau boabe Royal si e mai gras ca inainte. Cica hrana completa. Astia nu se uita ce pun nici in pateul pentru oameni, sa ii cred ca sunt atenti la hrana pentru caini?

    Aimé par 2 personnes

  6. Hmm…ca de obicei ma pui pe ganduri… Pisica mea are 9 ani si a fost hranita doar cu bobite si conserve, e drept ca le-am ales pe cele mai scumpe, impreuna cu medicul veterinar. Cand am gasit-o era foarte bolnava si nu i s-au dat sanse de supravietuire. A scapat dar somacelul ei a devenit foarte sensibil si nu putea sa manance orice, nici macar pui sau alte alimente. A fost greu sa gasesc impreuna cu veterinarul niste bobite potrivite, pe care sa le digere,sa nu le vomite sau sa nu faca diaree. In anii astia a avut o singura problema si anume o piatra pe vezica. A fost operata si eu am suferit enorm cand am vazut-o cat s-a chinuit dupa interventie. Acum este bine, totul e ok si are un regim special foarte costisitor (bobitele costa 250 de lei – pe eticheta la ingrediente scrie doar carne si vitamine…). Recunosc ca m-am gandit de multe ori sa o trec pe mancare gatita special pentru ea (fara sare si doar cu alimente pe care le tolereaza) insa nu stiu cum se va comporta stomacul. Nu stiu ce sa ii dau mai exact. Daca o invat cu mancare gatita, ce fac cand plec in concediu si trebuie sa stea la pensiune? Problema este ca se ingrasa din ce in ce mai mult si nu vreau sa faca diabet. Ce sfaturi imi dai in cazul meu? Multumesc :*

    ps: fara oase, ca nu mai are asa multi dintisori (problema genetica zice veterinarul).

    J’aime

    1. Parerea mea e ca mai binele e dusmanul binelui 🙂 Daca spui ca bobitele n-au decit carne, eu as lasa-o totusi asa. Pisica dinainte a trait 21 ani, ii dadeam si conserve si bobite cind plecam in vacanta, si carne. Dar cum ziceam: schimbam frecvent. Si mi-a picat fisa ca ii dadeam mult mai putin sa manince decit e indicat in general pe ambalajele mincarii de animale. Am observat si la pisica pe care o avem acum : oricit i-am da, ea ar minca, deci tine si de noi cit maninca. Eu pe a mea o sa o hranesc preponderent cu carne, dar o sa-i mai dam conserve cind nu putem sa facem altcumva. Am citit de ceva marci de care pina acum nu auzisem.
      Citisem si un articol scris de o veterinara, ea spune ca difera mult calitatea bobitelor de la marca la marca . Desi multe marci fabrica diverse feluri de mincare sub nume diferite, deci e tot aia. Mai spunea ca daca mincarea e de calitate, animalul maninca mai putin si are scaun mai putin. Mincare proasta inseamna tot felul de adausuri nedigerabile, deci ca sa-si ia ratia cu ce are nevoie, e nevoie sa manince volum mult mai mare de hrana si are scaun mult mai mult.

      Aimé par 2 personnes

  7. Mie mi s-a parut mereu ca boabele si conservele speciale pentru pisici si catei sunt echivalentul produselor alimentare pline de E-uri care se gasesc in supermarket-uri pentru oameni.
    Pisica matusii mele mananca smantana, branza, lapte, carnita (cruda sau gatita), peste, ou. Din cand in cand mai primeste si boabe (ii plac foarte mult), dar matusa o tine pe mancare naturala in cam 80% din timp pentru ca nu e impacata sa-i dea boabe, nu i se par sanatoase.
    Pisica face si multa miscare (matusa sta la casa), se catara prin copaci, prinde soareci, face ce vrea, e o pisica cu activitate pisiceasca intensa 🙂

    Aimé par 1 personne

  8. de reteta asta ce zici? https://www.platetrecette.com/recette-croquettes-chien-chat-fait-maison/
    Ia timp, dar cine are caini ar putea sa faca o data la cateva saptamani.
    Cu ani in urma aveam o cunostinta la curte cu 4 catzele (caini adulti dar talie mica, a fatat o maidaneza in fata portii si nu i-a lasat inima sa ii lasa sa moara) si facea in fiecare zi sau la 2 zile o fiertura de orez cu oase de curcan sau capete de aripi sau pipote, ce gaseau ieftin la magazinul din piata. Crantanele cand erau contra timp. Le mai dadeau varza si morcovi -asta tin minte ca m-a socat cum mancau catzelele frunze de varza.

    J’aime

    1. Sigur e mai buna decit un comert, desi cei de pe barf zic sa nu fierbi carnea. Si asta e dublu preparata termic.
      Pe sit-ul de unde am luat (adaugat de citeva zile) tabelul cu clasamentul marcilor de mincare pt pisici scrie si ce alimente sunt de evitat si mi se pare ça varza facea parte 🙂 Acum … daca lor le cadea bine:)

      J’aime

Laisser un commentaire