Chefir si iaurt

Acum cativa ani, citind eu despre binefacerile chefirului, am cumparat niste boabe de pe ebay si am trecut la actiune. Asa arata boabele.20181212_182344

Da, da, strecuratoarea e de plastic 😦 e contraindicat metalul in contact cu boabele. Credeam ca e o legenda urbana, dar am observat ca maiaua imi creste mult mai bine in vas de ceramica. Maiaua fiind tot o cultura de microorganisme, sigur e valabil si pentru kefir.

Despre binefacerile chefirului n-are rost sa scriu mai multe. Va spun doar ca, daca e consumat constant, modifica in bine flora intestinala, pentru ca laptele fermentat cu ajutorul boabelor de chefir este un excelent probiotic. Despre flora intestinala am mai scris, dar profit ca sa va recomand (din nou) cartea Giuliei Enders, « Sarmul discret al intestinului », unde se povesteste indelung importanta microbiotei, adica a florei intestinale, pentru sanatatea noastra fizica si psihica.

Odata cu boabele am primit si notita de utilizare a lor, procesul parea destul de fastidios la prima vedere, dar odata ce iti faci mana, vezi ca e o joaca de copii: pui boabele in lapte, lasi pana laptele se prinde, strecori, bei lichidul, iar boabele le pui in alt lapte…si tot asa. Boabele se tot inmultesc, cantitatea de lapte pus la fermentat fiind proportionala cu cea de boabe, cu timpul ai tot mai mult chefir. Asa ca dai din boabe putinilor cunoscatori, încerci sa ii convertesti si pe altii, dar ei raman sceptici…si la un moment dat te trezesti cu prea multe. De vandut nu e genul meu si, oricum, se zice ca nu se vand, doar se dau. Atunci am descoperit situl kefirhood.com si am inceput sa trimit in Franta prin posta, oricui imi cerea. Ca sa spun adevarul, ma bucura sa ajut lumea, dar multa lume nu imi mai spunea nici multumesc, darmite sa imi trimita inapoi un timbru, cat ceream sa imi scot macar pretul expedierii. Dupa ce am devenit experta in lipit cu fierul de calcat pungulitele minuscule de nailon si trimis bobitele, a venit o vreme cand am inceput sa ne saturam de baut chefir si eu de trimis boabe. Am pus o portie la congelator si mi-am incetat activitatea chefiristica 🙂 si…

…Am facut doar iaurt. Va veti intreba probabil de ce fac iaurt, cand se gaseste iaurt de atatea feluri in comert. Unu: pentru ca cel de casa e mult mai bun. Doi: pentru ca bacteriile din el sunt vii, iaurtul nu e pasteurizat. Asta se aplica si la chefir: cel din comert nu are bacterii vii. Trei: evit tot plasticul borcanelor de iaurt.

O vreme am facut iaurt pornind de la cate un borcan de iaurt de ferma , dar dupa 2-3 ture, nu mai iesea: era prea acru, prea lichid. Am cumparat atunci de la farmacie un preparat din bacterii liofilizate special pentru iaurt, cu el pot sa fac zeci si zeci de ture. Cand plec in vacanta pun la congelat putin iaurt, ca la intoarcere sa pot demara o tura noua de iaurt.

Iaurt fac dupa Metoda descoperita pe blogul acesta .  Da, intentionat am pus majuscula, pentru ca e Metoda perfecta. Daca mergeti pe blog, rasfoiti-l cu incredere, e minunat, sunt multe de învățat acolo. Iar reteta cea mai noua e de varza + reteta de sarmale.

Chiar acum am un iaurt la facut :20181213_194805-e1544729438256.jpg

Iaurtul se face sub caciula. Se vede si un chefir in spate 🙂

Am observat ca daca facem iaurt din lapte gras, iese un iaurt ferm,  iar din lapte degradat iese un iaurt lichid, numai bun de băut.

Dupa o pauza de cativa ani, am scos boabele de chefir din congelator si am reinceput sa fac chefir. Intai am crezut ca nu reusesc, nu pareau prea active boabele. Apoi le-am ales pe cele care pareau vii, am inceput cu o canita minuscula de lapte, treptat s-au inmultit, iar acum incepe sa se puna vechea problema: ce fac eu cu atatea boabe? Am oroare de aruncat.

Ce vad acum ca avantaje ale chefirului fata de iaurt: se face mai usor, vase mai putine, laptele nu mai trebuie fiert, nici masurata temperatura. Noi il bem gol, pe cand in iaurt mai punem ba gem, ba miere, ba sirop de artar, ca sa il indulcim.

Voi faceti iaurt? Sau chefir?

19 réflexions sur “Chefir si iaurt

    1. Deja laptele trebuie sterilizat inainte. Apoi trebuie citit bine eticheta, unele asa zis iaurturi nu-s chiar iaurturi. Eu cred ca multe sunt sterilizate dupa, dar e drept ca nu stiu cum sunt fabricate. Doar ca am incercat multe care pareau f naturale si de ferma, dar nu puteai face decat 2-3 ture pornind de la ele, deci sigur nu au prea multe bacterii. Ca iaurtul meu pornit din bacterii pot să-l multiplic cât vreau, cred ca am facut mai mult de 100 de ture.

      J’aime

  1. Si eu fac iaurt in casa, mai ales ca asa evit si zaharul care exista chiar si in cel bio. Evit zaharul oricat ar fi el de putin. Insa ca si tine dupa 2-3 ture nu mai iese « teapan », insa credeam ca fac eu ceva aiurea, nu m-am gandit ca isi pierd bacteriile din putere. Cum se numeste ce ai cumparat tu de la farmacie (produs+marca) si cum il folosesti? Multam in avans de raspuns!
    Chefir nu am incercat, eu as prefera sa fierb totusi laptele ca ii dau si puiului si parca nu m-as incumeta sa i-l dau niefert la varsta asta.

    J’aime

    1. Eu iau (comand) de la farmacie ferment pentru iaurt Yalacta. De cativa ani doar pentru asta mai frecventez farmacia 🙂 Apoi din primele ture iau 3 lingurite de iaurt si il pun la congelator ca sa-l am pe cand vin din vacanțe, ca mai demult trebuia sa cumpar din nou ferment.
      Kefir poti face si din lapte fiert, eu fac cu lapte pasteurizat. Dar te inteleg cu laptele crud, eu n-am frica asta, noi bem de zor lapte crud. Legat de lapte: nu intelegeam de ce laptele de aici nu se strica, desi e crud, iar in Romania daca iei de la piata vara, a doua zi e acru. Pana ne-a explicat dna de la ferma din Germania unde mergem, ca noi eram nedumeriti ca nu ni se face branza din laptele proaspat muls dea ea crud.Acolo ( si in Franta e sigur la fel ) il racesc rapid imediat ce e muls. Spunea ca daca vrem sa facem branza, ne pune deoparte lapte neracit.

      J’aime

  2. Saru’mana pt raspuns. Am vazut si pe blogul recomandat de tine de Yalacta, insa am citit dupa ce te-am intrebat 🙂 O sa imi cumpar/comand si eu … Fac si eu saptamanal si la 2-3 saptamani trebuia sa cumpar iar iaurt, acum sper sa rezolv si prob asta….

    J’aime

    1. Cu placere 🙂 Si eu de acolo am invatat, altfel degeaba cautam iaurturile de pornire care mi se pareau cele mai naturale…dupa 2-3 ture ,gata.
      Si are dreptate cu lapte cat mai gras fiert cat mai mult care da iaurturi tari si cremoase. Am mancat o data de la o dna iaurt cremos, ea spunea ca secretul ei e ca adauga frisca in laptele pt iaurt. Apoi am vazut ca ies la fel de cremoase ca ale ei daca fierbi laptele (nedegresat) mai mult, asa cum zice dna nicrunicuit, dar eu nu tinusem seama de sfatul asta, ca lua timp. Mai are ea un blog, cu retete de bucatarie, n-am incercat multe, dar toate au iesit perfecte. Are si indicatii de restaurante acolo: am fost la unul dintre ele si ramane inca pt mine cel mai bun restaurant la care am mancat 🙂 Si a deschis ea insasi un restaurant la Paris, as vrea sa merg candva.

      Aimé par 2 personnes

  3. Eu nu prea sunt fan iaurt, singurul pe care îl pot mânca așa cât de cât e cel grecesc și arareori simplu, în general pun în el migdale tăiate bucăți mai mari și stafide (mai pun și semințe de chia, recunosc). Gustul simplu de iaurt nu-mi place, pur și simplu. Dar, evident, iau din comerț pentru că nu-l fac acasă așa că poate asta e motivul pentru care nu-mi place gustul. Că mama și mamaie făceau lapte bătut și ăla mamă-mamă, mâncam cu două guri.
    Chefir, însă, aș bea non-stop. Și abia am găsit aici, așa de rare sunt produsele lactate bune…iar eu chiar sunt obișnuită cu lactate de acasă.

    Apropo de lapte crud, bunicii mei au avut mereu un fel de mini-fermă cu tot felul de animale, inclusiv vaci. Iar când eram mică și mergeam pe la ei seara dădeam fuga în bucătărie unde aveam cănuța mea, pusă în așa fel încât să ajung la ea, o spălam (că așa mă învățaseră, să o clătesc mereu înainte) și fugeam direct în fundul curții unde știam că mamaie mulgea vaca. Puneam cănuța sub țâța vacii, mamaie mulgea direct într-însa și eu beam așa, lapte crud, cald direct de la țâța vacii. Făceam niște mustăți de lapte de numa’! Și beam fără teamă. Asta cam pe la 5-6 ani. Bunică-mea și vindea brânză, o ținea în cutii mari în beci. Făcea brânză cu cheag, așa de scârbă mi-era să văd cheagul cela când îl punea…

    Aimé par 1 personne

    1. Eu am gasit (la 1.5km de mine) o ferma cu vaci si cumpar saptamanal cate 2-3 litri de lapte. Asa il bem, crud, de vreo 5-6 ani de cand cumpar(in special copiii il beau ). I-am invatat si zic ca asta e « lapte de vaca » si cel cumparat e « lapte de magazin » 🙂 . Vacile pasc toata ziua pe camp, le vedem mereu cand trecem pe acolo.
      Mai am o ferma de vaci(dar e mai departe, la vreo 8 km) unde merg cam o data la 2 luni si de acolo iau unt facut din lapte proaspat si branza de vaci(care la gust e ca cea facuta de bunica pe vremuri, doar ca e mult mai moale si cremoasa).
      Cred ca o sa incerc sa fac si eu iaurt in casa, noi mancam f.mult iaurt (cumparat).

      J’aime

      1. In fiecare an cand mergem in Romania incerc sa merg pe la rudele mele la tara sa cer lapte proaspat muls, cald. E tare bun si imi aduce aminte de vacantele petrecute la bunici.

        J’aime

  4. In fiecare an cand mergem in Romania incerc sa merg pe la rudele mele la tara sa cer lapte proaspat muls, cald. E tare bun si imi aduce aminte de vacantele petrecute la bunici.

    J’aime

Laisser un commentaire