Lecturi (si cateva filme) la 11 ani

20180826_122543.jpgDaca ati sti de cat timp ma intreaba fata cand mai scriu ce a citit. Ma mai intreaba ea saraca si cand o sa-i termin ia pe care am inceput sa o cos sau cand ii termin rochia tricotata inceputa acum vreo 5 ani.  Cu lista de carti e mai simplu. Poza care ilustreaza articolul cred ca e facuta deja din septembrie anul trecut.

Din pacate pentru majoritatea cartilor n-am reusit sa gasesc si titlul in limba romana, ma gandesc ca n-au fost traduse. Disclaimer: nu stiu cat de educative sunt cartile, ca nu le-am citit. Cand eram mica, tatal meu ne ducea des la cinema pe mine si sora mea si vedea dinainte filmele ca sa se asigure ca sunt potrivite pentru noi. Zice el ca a dat-o o singura data in bara, cand ne-a dus la un film pe care nu-l vazuse in prealabil, ma mir ca i-am retinut titlul, se numea « Ultimul Fleksnes », dar nu mai stiu despre ce era vorba. Asadar, sa incep lista:

Sub aceeasi stea, de John Green. A luat-o de la biblioteca scolii, o citisem si eu mai demult, mi s-a parut cam naivuta, dar probabil merge pentru 11 ani. Nota ei: 10/10. Ea spune ca a invatat de acolo lucruri despre cancer si ce e un pet scan.

Diverse volume din O serie de evenimente nefericite de Lemony Snickett. Adevaratul nume al autorului e Daniel Handler. Din seria asta am citit si eu un volum, acum multi ani, mi s-a parut pierdere de vreme. Nota (a ei, nu a mea) 8/10. Filmul cu Jim Carrey facut dupa carte are din partea ei 10/10.

Vanatorii de carti de Jennifer Chambliss Bertman. O serie de 3 volume, fata spera sa mai apara si altele. Nota: 9/10.

Marie et Bronia de Natacha Henry , o carte despre viata surorilor Curie. Carte interesanta, de unde a invatat multe lucruri. Nota: 8.5/10.

La Passe-Miroir de Christelle Dabos, a citit primele 2 volume. Nota 8/10

Al Capone does my shirts de Gennifer Choldenko, a citit-o in varianta franceza, desi o avem pe cea in engleza de la sora mai mare, care era pasionata. O sa cumparam continuarea Al Capone shines my shoes. A invatat de aici lucruri interesante despre inchisoarea de la Alcatraz. Nota 10.

De Yves Grevet: Des ados parfaits si Seuls dans la ville. Nota 8 pentru ambele.

Le célèbre catalogue Walker et Dawn de David Morosinotto , o carte de nota 10.

Le journal d’Aurélie Laflamme de India Desjardins. O serie in 9 volume, care a fost adaptata in serial cinema si in benzi desenate, dar n-a vazut filmul, nici benzile desenate. A citit primele 6 volume si ne ducem la librarie sa mai comandam urmatoarele. Nota: 9.5.

Samantha, 15 ans, héroine d’un jour de Meg Cabot. 2 volume. Nota: 8 Fata spune ca in general cartile lui Meg Cabot ii plac, a mai citit cateva. Nota: 8.5.

Jet, set et match de Rosie Rushton. Eroina e o jucatoare de tenis renumita care s-a saturat de tenis. Nota 8.5

Roald Dahl: Fantasticul Domn Vulpe. Lectura obligatorie pentru scoala, i-a placut mult. Nota 7.5. Tot de Roald Dahl i-a placut o carte autobiografica: Escadrille 80. Nota 8.75

M-a rugat fiica sa mai scriu ca nu recomanda chiar deloc doua carti obligatorii pentru scoala, ambele le-a detestat. E vorba de L’enfant Océan de Jean Claude Mourlevat. Desi a citit de acelasi autor cartea Jefferson, care i-a placut mult. A doua e carte lui Susie Morgenstern : La sixième. Si vad ca lista se lungeste cu a treia carte: Odiseea de Homer, tot lectura obligatorie, nu i-a placut deloc.

Tot legat de carti, pentru cei din Franta, fata a descoperit site-ul https://www.recyclivre.com/ , care recicleaza si vinde carti. Cartile sunt recuperate de la persoane particulare, intreprinderi, etc si apoi vandute la pret redus pe internet.

 

Vad ca nu se opreste la carti, fata mea tine sa recomande cateva filme:

Valorile familiei Addams.

Viata privata a lui Sherlock Holmes, l-am vazut acum cateva zile, mie mi s-a parut slabut, dar ei i-a placut mult.

Eddie the eagle

Rasta rockett. E un film cu echipa jamaicana de bob.

O scurta istorie a timpului, despre viata lui Stephen Hawking.

Ariane cu Audrey Hepburn. Si in general filmele cu Audrey Hepburn

Matilda (dupa cartea lui Roald Dahl)

Si in incheiere mai vrea sa recomande slagarul lui Thomas Anders si Florian Silbereisein: Sie sagte doch sie liebt mich.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 réflexions sur “Lecturi (si cateva filme) la 11 ani

  1. Multumim mult, o sa-i prezint fie-mii recomandarile, sa vad ce spune. Odiseea, o versiune pentru scolari, au citit-o si ai nostri. Lor le-a placut. Dar ei citesc si cartile din seria Percy Jackson, un fel de amalgam (nu prea reusit, în opinia mea) de mitologie si fantasy.

    Iar la capitolul Sherlock Holmes, fiica-mea citeste cartile Irenei Adler « Sherlock, Lupin et moi ». Îmi plac si mie, ca-s placut scrise si pline de referinte culturale. Voua v-ar da sigur si idei pentru excursii de weekend 🙂

    J’aime

  2. Ce fain. Vazusem un articol in revista FCPE ( reprezentanti parintilor elevilor) un articol cu idei pt parinti pentru a i stimula pe copii sa citeasca. La noi la biblioteca este o cutie unde poti pune cartile pe care nu le mai vrei si poti lua altele care iiti plac. Intr u.n alt orasel am vazut langa gara o cutie ca si o vitrina unde la fel poti pune carti si lua altele.

    J’aime

  3. Intr-un timp voiam sa fac concurs pe blog si sa ofer unei cititoare cartile pe care eu le-am citit. M-am razgandit intre timp si nu am mai facut. In weekend m-am intalnit cu o matusa si imi povestea ca nepoata ei citeste, ca ii place mult sa isi petreaca timpul astfel. Cand am auzit-o spunand asta, mi s-a aprins beculetul si mi-a venit ideea de a-i oferi ei cartile mele. I le-am pus intr-o punga si i le-am dat.

    Cand a ajuns acasa, nepotica ei mi-a scris mesaj pe Facebook multumindu-mi de nenumarate ori pentru carti. Mi-a spus ca ii plac toate pe care i le-am dat. Fata are in jur de 19-20 de ani. M-am bucurat pentru ca au ajuns la cineva care chiar le apreciaza. 🙂

    Aimé par 1 personne

    1. Titlul articolului trebuia sa fie initial  » la aproape 11 ani »…dar m-am lenevit cu scrisul.
      Tocmai mi-a mai recomandat fata Baiatul cu pijamale in dungi de John Boyne, uitase de ea. Noi mai trebuie sa comandam la librarie ceva volume din Jurnalul lui Aurelie Laflamme. Recomand calduros comandatul la librarie, cartile vin in 1-2 zile si la noi tot la 10 carti luate ai un bon de reducere. Asa sustinem o librărie locala si nu ingrasam amazonul. De fapt eu m-am obisnuit de câțiva ani sa iau si rechizite tot de la librarie.

      J’aime

  4. A mea inca e mica, nu e domnisoara asa ca a ta 🙂 Sa stii ca imi plac recomandarile, dar si mai mult astept vesti cu ia aia, cand o termini, poate ne-o si arati. Eu tocmai mi-am cusut niste paiete mici si dulci la o bluza tip ie 🙂

    Aimé par 1 personne

  5. Domnișoara ta și-ar putea face propriul blog în care să povestească despre ceea ce citește și filme 😀

    Acuma, fără să-mi fie niciun pic jenă, și eu mai citesc de copii – am toate volumele din A Series of Unfortunate Events de Lemony Snickett și abia aștept să mă apuc de ele. Poate fata ta e interesată și de serialul inspirat din cărți, a făcut Netflix un serial de trei sezoane, am văzut toate episoadele :)) Păcat că nu i-a placut Odiseea, ce m-a făcut pe mine un adult așa cu poftă de fantasy, SF, mitologie și cărți de copii e tocmai faptul că am citit când eram mică Odiseea, Iliada, Ramayana, Mahabharata etc. – versiuni pentru copii, evident. Poate și dacă ea începea cu versiunea pentru pici ar fi fost mai atrasă. Eu am citit și lunile trecute Iliada lui Homer și într-adevăr, pentru un copil nu cred că e foarte atrăgătoare, sunt și multe referințe și na, forma de poem, sintaxa frazei, toate astea poate face totul cam plictisitor pentru un copil de nici 11 ani.

    J’aime

    1. Vezi si tu ca ia ceva timp sa scrii pe un blog, asa ca numai asta nu-i lipseste 🙂
      Poate si faptul ca o lectura e obligatorie o face mai putin interesanta.
      Spre rusinea mea, nu cred sa fi citit Odiseea, desi stiu vag despre ce e vorba. Ramayana si Mahabharata stiu ca am invatag la școală despre ele, dar nici astea nu le-am citit 😦

      J’aime

        1. Mersi 🙂 O sa o intreb pe fata, ca mi se pare f cunoscuta coperta(am cautat pe internet) .Sarada l-am vazut dar nu mi.s-a parut f fain. Sabrina cam slăbuț…si luung. Si pe vremea aia junele prim din multe filme era de fapt cu 20-30 ani mai in varsta decat actrita principala. Ele tinere si frumoase, ei niste barbati cam trecuti.

          J’aime

          1. Sarada n-am apucat s-o vedem, am vazut în schimb « Funny Face ». Fetei i-a placut – rochiile, Parisul – , pe mine însa m-au cam deranjat stereotipiile de gen.

            J’aime

            1. O sa il caut, mersi .
              Cu sotul am vazut aseara filmul lui Almodovar cel prezentat la Cannes. Ne-a placut. Am vazut ca o sa fie la cinema si un film romanesc, Alice T ,tot prezentat la Cannes, cred ca o sa-l vedem, desi filmele romanesti din ultimii ani care au rulat aici ne-au cam dezamagit. Cred ca dupa Sieranevada nu ne-am mai incumetat la altul.

              J’aime

  6. Noi am vazut aseara « L’avenir » cu Isabelle Huppert cu sotul. Ne-a placut. La cinema am fost ultima data c-o prietena frantuzoaica si am vazut « Photo de famille ». Personajele mi s-au parut desenate cu tuse comice cam groase, dar relatiile de familie mi s-au parut veridice. M-am recunoscut si am recunoscut-o si pe sora mea 🙂
    Filme românesti n-am mai vazut de mult. Dar merg în iunie la Cluj, poate am noroc si prind unul interesant.

    J’aime

Laisser un commentaire